Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oszcz?dzanie wody

Recommended Posts

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale sie porobiło.... :oops:

--------------------------------------------------

Dzięki za te fajne posty, postanowiłam sobie sprawdzić jak goli się mój mąż....

:wink:

A Tak powaznie, to u nas m3 wody kosztuje ponad 3 zł i do tego wywóz szamba.

Sprawę baterii termostatycznych na pewno sprawdzę, dzięki za radę.

Ale jak jest z tymi perlatorami, ja rozumiem, ze jest oszczędność w trakcie korzystania z wody bieżącej, ale jak nalewam do wanny to już chyba nie?

Czyli opłaca się tylko w umywalkach? Objaśnijcie proszę.

No i liczę na to, że znajdą się jeszcze inni pozytywni wynalazcy tj. tacy, którzy zastosowali u siebie sposoby oszczędzania wody, a nie niepłacenia za nią.

ma, odwracanie głowy i udawanie, że problemu nie ma prowadzi tylko do eskalacji tego zjawiska. Należy reagować na wszelkie przejawy nieuczciwości. Możliwe, że anonim nigdy nie spotkał się z negatywną reakcją na jego twórcze i prakytczne pomysły? Może da mu to do myślenia.

jasne...i donosić,donosić,donosić,bo tak wygląda "reagowanie".

Donosić? Nie , po prostu informować , o fakcie złodziejstwa.

Opowiem takie zdarzenie. Mój kolega w latach osiemdziesiątych pracował w szwajcarskim cyrku. W zwiazku z powyższym korzystał często z tamtejszych telefonów. W miejscowości, w której akurat cyrk dawał występy, Polacy przypadkowo znaleźli budkę telefoniczną z której można było telefonować na cały świat ZA DARMO. Oczywiście przez cały dzień słuchawka była czerwona od rozmów po polsku. Jakie było zdziwienie, gdy w pewnym momencie zajechała Policja i zgarnęła Polaka za to że kradnie. Zasądzono mu karę 2000 franków sz. i cześć. Okazało się że budka ta została tak ustawiona specjalnie - coś jakby prowokacja. W rozmowach ze szwajcarami okazało się, że Szwajcar po wykryciu tak "uszkodzonego " telefonu, od razu poinformowałby tamtejszą "tepsę". Tak nakazuje elementarna uczciwość obywateli.

Wracają do tematu wody. Długo jeszcze nie będziemy państwem obywatelskim, w którym niektórzy ludzie kradną nawet wodę, a normalne reagowanie na złodziejstwo nazywane jest donosicielstwem.

JURG DONOSICIEL

Niestety,żyjemy w kraju,gdzie opłaty za wodę,gaz,energię,telefony,internet sa opłatami bardzo obciążającymi budżet domowy.Nie ma co liczyć na litość ze strony dostawców tych dobrodziejstw.W normalnych krajach są to wartości,które każdy bez bólu płaci i nie martwi się o rachunki,dlatego jeżeli jest możliwość walenia w łeb tych instytucji,to trzeba to robić i niech się bujają.Amen.

Niestety,żyjemy w kraju,gdzie opłaty za wodę,gaz,energię,telefony,internet sa opłatami bardzo obciążającymi budżet domowy.Nie ma co liczyć na litość ze strony dostawców tych dobrodziejstw.W normalnych krajach są to wartości,które każdy bez bólu płaci i nie martwi się o rachunki,dlatego jeżeli jest możliwość walenia w łeb tych instytucji,to trzeba to robić i niech się bujają.Amen.

A to dobre! I na pewno uwazasz, ze oprogramowanie jest o wiele za drogie, zeby za nie placic? A jak zdrozeje paliwo, pojdziesz nawiercac rurociagi.

Jak ci "opłaty za wodę,gaz,energię,telefony,internet" za bardzo obciazaja budzet, to nie korzystasz, losiu jeden, albo bierzesz sie do pracy i zarabiasz.

WRRRRRR!!!! :evil: :evil: :evil: :evil:

Co do opłat za wodę, gaz, energię to jest nic w porównaniu z opłatami za mieszkanie, które mam z mojej "firmy". Spytacie się ile płacę? Wychodzi to mniejwięcej 10zł/m2/miesiąc. Straszne :cry: . Dlatego chciałbym zrezygnować z tego przywileju i jak najszybciej zamieszkać na swoim.

Ceny paliwa to jest temat drażliwy, a "usługi" w służbie zdrowia to już przesada ...

Dobra , skończę z tym bo i też temat jest i inny a i żyjemy w kraju zwanym Polska (bynajmniej większość z nas, co nie Doki :wink: ) a nie np. ... w Szwajcarii cy Belgii.

Doki!! Nie warcz,nie chodzi o to ,że nie mam,bo mam i to niemało,pracuję we własnej firmie i dobrze mi się wiedzie,ale chodzi o fakt dymania nas przez monopolistów.Jak Ci pasują ciągłe podwyżki to płać i nie rób nic,siedż sobie w bezsilnej złości,a ja ich chociaż ugryzę i nie dam się dymać.A propos rurociągu,to nie muszę wiercić w nim dziury bo oszczedzam na innych "paliwach" :)

Gość pikuś
Też za pomocą drutu albo magnesu? A może blokujesz liczydła szpilkami ? Gratuluję pomysłów na kradzieże -och pardon na oszczędzanie.Skocz sobie teraz do supermarketu /obrzydliwi kapitaliści ,monopoliści krwiopjcy,masoni,cyliści,koszerni itp/ i zrób sobie małe zakupy omijając skwapliwie kasę i ochronę, a w drodze powrotnej wyrwij paru staruszkom torebki i zabierz z kościoła skarbonkę-oszczędności ewidentne. W twoim przypadku szermowanie pojęciem -monopolista, nie dam się wydymać itp jest próbą usprawiedliwienia samego siebie i uciszenia sumienia może go jeszcze masz? Acha a jak spotkasz staruszka z laską to w nią kopnij bo on bierze emeryturę na którą Ty płacisz a może kiwasz też ZUS to jest dopiero monopolista.Zyczę dobrego samopoczucia i refleksji jak nie teraz to może za jakiś czas,bo ludzkie czyny wracają do człowieka tylko w innej postaci. Dający się dymać-Pikuś

Może wiele osób uzna za nieetyczne to co napiszę.kiedyś kupiłem sobie licznik wodny,potem go rozebrałem,obejrzałem i teraz zatrzymuję go wtedy kiedy chcę nie naruszając plomb.

Pozdrawiam.

I właśnie w ten sposób tworzą się wszystkie przekręty. Od wody do Rywina. Jemu też na chlebek z masełkiem wystarczało... Jeśli nie podobają ci się monopoliści, to zacznij działać z otwartą przyłbicą, żeby to się zmieniło. A za twoją zużytą wodę zapłacą uczciwi, choć niekoniecznie bogaci, bo stawka będzie musiała w takiej sytuacji wzrosnąć. I nie pozdrawiaj raczej tu nikogo na Forum, bo chyba sobie tego nie życzymy

No to ja rzuce liczbami. Srednie dobowe zuzycie wody na nasza rodzinke (2+1):

- z wykorzystaniem deszczowki do splukiwania WC i do prania: 150 l

- bez wykorzystania deszczowki: 300 l

Biorac pod uwage cene mł wody (€ 1.3) i calkowity koszt wykonania instalacji (€ 2780) okres zwrotu jest bardzo dlugi. Poniewaz jednak pomiar robiony jest w ostatnim miesiacu, nie ma w nim zuzycia deszczowki do podlewania ogrodu ani do mycia auta, co moze dane nieco poprawic. Nie uwzglednilem tez obnizonej z tytulu wykorzystywania deszczowki oplaty za odprowadzenie sciekow.

Po co w takim razie w ogole zawracalem sobie glowe instalacja? Bo prawo tego wymaga.

Wracając do tematu oszczędności mam pytanie: czy ktoś z forumowiczów może mi odpowiedzieć czy pompa cyrkulacyjna działająca przy gazowym zasobniku(oszczędzając wodę) nie robi tego kosztem zwiększonej pracy pieca?

W pewnym sensie tak. Pompa cyrkulacyjna wprowadza straty ciepla, ktore musi skompensowac piec.