Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oszcz?dzanie wody

Recommended Posts

W ostatnim kwartale zużyliśmy 18m3 ciepłej i 10m3 zimnej wody na 4 dorosłe osoby. To dużo, czy mało?
Raczej mało, u mnie mniej wiecej tyle idzie na dwie osoby...
U mnie podobnie, tyle, że w domu nikogo nie ma przez ok. 12 godzin, jeden z synów 5 x w tyg. kąpie się poza domem, bo trenuje i jak wraca prawie nocą, to w domu myje już tylko zęby, no i nie podlewam trawników :wink: Niech ktoś jeszcze coś doda. Choćby anonimowo :wink:

• Odpowiedzi 66
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Pikuś
Zużywamy jako rodzina 3-os ok 18m3 zimnej wody mieś. Ciepła woda z junkersa. Co do ilości zużywanej wody, otóż statystyka dla 60-tys miasta na Śląsku z dużą ilością blokowisk wskazuje srednie zużycie na poziomie 90-100 litrów na mieszkańca na dobę. 1m3=1000l .Jest to zużycie na niskim poziomie i nie jest to ewenement ale raczej reguła dla wielu miast w Polsce. Osoby mieszkające w domkach z szmbami mają wyrobione nawyki oszczędzania ponieważ wywóz szamba kosztuje niestety i dlatego jednostkowe zużycie w tej grupie osób może być jeszcze niższe szczególnie u osób starszych. Uważam, że jako społeczeństwo jesteśmy blisko granicy brudu, ale takie zachowania wymusza sytuacja ekonomiczna wielu, nawet bardzo wielu polskich rodzin :cry: Pozdrowienia Pikuś

rodzina 4 osobowa - w mieszkaniu zużywaliśmy ok 15 m3 mies a i teraz w domku jest podobnie (jesien, zima, lestem pewnie bedzie wiecej)

Mam zmywarkę ( duża oszczędność) i oszczędną pralkę.

Mąz i starsze dziecko preferują prysznic, mała na razie mało wody zużywa na mycie, ale za to pralka chodzi non stop. Na razie nie mamy żadnych systemów oszczędzających wodę.

U mnie to jest tak: rodzina 4 osobowa, dom - zuzycie około 12 m na miesiąc, z tym że w lecie drastycznie wzrasta ze względu na zielień wokół domu. Lecz ponieważ mam studnię i w niej pompę zanurzeniową, więc woda do podlewania kosztuje mnie tyle co prąd do jej pompowania. Pozdrawiam Robert.