Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kilka pytań dot. pnączy

Recommended Posts

Najchętniej założyłabym wątek " 100pytań początkującej" :) bo zaczynam od totalnego zera i mam tysiąc wątpliwości.

No ale do rzeczy.

Chcę posadzić w kilku miejscach pnącza..

-na drewnianych kratach (wys. 180cm dł. 9m) miejsce słoneczne ale wietrzne szczególnie zimą ---myślałam żeby posadzić akebię pięciolistkową i żeby już coś było w tym roku groszek pachnący

czy to dobry pomysł? ile tych roślin i w jakiej odległości od siebie?

--na drewnianych kratach (wys. 180cm dł. 5m)miejsce praktycznie całkowicie cieniste ale dość zaciszne -- na wyszukiwarce ZSzP znalazłam wiciokrzew Henry'ego)

Pytanie mam czy na pewno się nada? Ile roślinek wsadzić?

-na mur domu w tym miejscu cienistym chcę puścić klasyczny bluszcz

-na ścianę pół cienistą (w lecie słońce gdzieś do 13) szukam jakiegoś pnącza najlepiej z kwiatami

Znajdzie się dobra dusza i podpowie zielonej początkującej? Czy dobrze planuję w ogóle? Może jakieś rady praktyczne jak przygotować ziemię dość gliniastą i jak zadbać o roślinki na początku,żeby ułatwić im start.

Byłabym wdzięczna :)

No i ona woli jednak pólcień od otwarego słońca.

Lepiej by jej było na półcienistej ścianie, ale trzebaby tam jakąś ktrate zamontować bo po murze nie wejdzie.

A na tamta słoneczna kratę może jednak daj coś nie zimozielonego, bo zimozielone na wietzre będa podmarzać.

Może wicikrzewy, albo powojniki botaniczne: np tangucki

http://www.clematis.com.pl/wms/322.html&plant_number=290 -tu poszukaj go sobie

ładny tez jest milin, na taka dużą kratę byłby dobry jeśli jest tam w miare zacisznie. Tylko milin późno sie budzi- w końcu maja, ale za to kwietnie latem i jesienią.

-na mur domu w tym miejscu cienistym chcę puścić klasyczny bluszcz

a jak masz zrobioną elewację? jeśli jest to docieplenie styropianem+tynk, to z bluszczem nie jst najlepszy pomysł. Bluszcz wytwarza przylgi i korzenie czepne służące do przytwierdzania rośliny do podłoża. Generalnie one nie szkodzą budynkom (nie pobieraja wody ani jej nie wydzielają), natomiast mogą zagrażać elewacji która ma podniszczony tynk, bądź elewacji z warstwą styropianu. Może się bowiem zdarzyć, że fragmenty elewacji zaczną odpadać pod ciężarem rośliny - zwłaszcza dużej, rozrośniętej i po deszczu. Z tego wzgledu do tak wykończonej fasady lepiej jest wybierać pnącza czepiające sie wąsami lub owijające pędami - milin, powojnik, glicynia, wiciokrzew, winorośl. Tylko że one nie przepadają za północną strona niestety...

No i widzicie...

Czyli akebię dam na bardziej zaciszny półcień. Ok.

No ale co z tą ścianą północną. Fakt, mam styropian i tynk -- mówicie, że bluszcz nie bardzo... hmm. Szkoda. Ściana nieciekawa z małymi okienkami garażowymi . Zacisznie tam ale bez słońca..

Poszukam i jak wpadnę na kolejny pomysł to spróbuje go u was zweryfikować.

Mozna jeszcze zrobić taki panel dla pnączy - z możliwością jego zdjęcia dzięki haczykom (choć wydaje mi się, że haczyki powinny być nieco porządniejsze ;-) ) jak na zdjęciach:

http://www.dkimages.com/discover/DKIMAGES/Discover/previews/838/20077495.JPG

http://www.dkimages.com/discover/DKIMAGES/Discover/previews/774/189941.JPG

w razie potrzeby - np. renowacji ściany - można odchylić panel razem z pnączem i nie zniszczyć rośliny. No i wtedy mozna użyć bluszczu na delikatniejszej ścianie :)

• 3 weeks później...

A ja poszukuję pnącza szybko rosnącego, na siatkę ogrodzeniową, żeby się osłonić przed sąsiednią posesją, na której jest hotel a przy siatce jest parking :cry: .

Najchętniej zimozielonego, bo tam jest ruch cały rok. Jest to strona zachodnia, Mazury - czyli biegun Polski. Będę wdzięczna za pomoc.

jarkotowa moi znajomi mają bluszcz, który rośnie na siatce, której już nie widać. Dominuje żeński kwitnący pomieszany z męskim, wygląda świetnie zwłaszcza te kulki i piękna cimna zieleń, ale rosło toto kilka lat żeby był taki efekt, żeński ma inne piękne liście i prawie się nie czepia, w każdym razie ja nie widziałam żeby te łodygi żeńskie miały te przyczepki, przeplata go męski, rośnie częściowo w pełnym słońcu, łatwo robi się sadzonki

http://3.bp.blogspot.com/_yvCaOT3LZ2U/SUEdbnoZJ9I/AAAAAAAACRQ/uQdpf4lgAn0/s1600/bluszcz.JPG

Mymyk, jeśli się polecasz, to Cię wykorzystam

Najchętniej zrobiłabym to na miejscu w ogrodzie :wink:

Jakąś koncepcję na ogródek już mam, wyklarowała mi się dzięki Hance55

( od Niej mam przepiękne uzupełnienie i urozmaicenie tuj ( thuj :wink: ) szmaragdowych i pomysł na to, czym ukwiecić szeroką, mocną pergolę.

Ta pergola będzie oddzielała część " oficjalną " od prywatnej.

Kłopot w tym, że nie chcę w przedogródku żadnych obcych mi kulturowo :D roślin - jukki , rododendrony itp odpadają, nie lubię.

Znalazłam już miejsca na rajską jabłoń, pigwowca , jaśminowca , na róże, dalie, piwonie, hortensje , irysy , konwalie, paprocie itp.

Ale co w przedogródku ? Jarzębina chyba odpada, choć bardzo lubię :(

Jakiś spory krzak lub ze dwa czy trzy ? Nie lubię forsycji ( kolor), berberys wydaje mi się zbyt ciemny i zbyt bordowy ( elewacja będzie kremowa ), dzika róża chyba nie może być " wolnostojąca " :-?

Może coś poradzisz, Mymyk ?

Ta " oficjalna " część ogródka jest nie jest ani specjalnie nasłoneczniona ani zbyt zacieniona, podłoże gliniaste ( ok 60 cm humusu )