przemo33 05.03.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Witam Mam pytanko ile kW jest niezbedne do przylacza elektrycznego tymczasowego na czas budowy??(podlaczenie betoniarki, szlifierki , etc?) czy 6kW wystarczy? (jakie koszty zalozenia,co ile ? jesli slup stoi w granicy dzialki?) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 05.03.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 proponuję 10KW - to dla spawarki i agregatu tynkarskiego. Dla ww 6KW będzie za mało. Jeżeli słup (Niskiego Napięcia) stoi w granicach działki to dobrze - termin realizacji będzie krótszy. Ty i tak płacisz za zamówione KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 05.03.2009 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Ja docelowo zamówiłem 12, ale na czas budowy kazałem zapodać tylko 5 kW. Sokojnie wystarczy na wszystkie maszyny budowlane! Bo opłate stałą liczą od każdego kilowacika I za tą piątke płace 90 zł za dwa miesiące(plus zużycie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 05.03.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 My składaliśmy wniosek o 7 kW a Pan w vattenfall powiedział,żebym zwiększyła na 10kW,trójfazowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 05.03.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Ja docelowo zamówiłem 12, ale na czas budowy kazałem zapodać tylko 5 kW. Sokojnie wystarczy na wszystkie maszyny budowlane! Bo opłate stałą liczą od każdego kilowacika I za tą piątke płace 90 zł za dwa miesiące(plus zużycie) Tak, ja też nie słuchałem (wielu) fachowców tylko forumowiczów i później musiałem zwiększać moc z 5 do 10KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo33 05.03.2009 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Dzieki za odpowiedzi. Czyli chyba zdecyduje sie na 10kW A ile kosztuje podlaczenie takiego lacza 10kW(ile energetyce a ile wykonawcom i ile skrzynka?) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 05.03.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Nie wiem jakie ceny teraz. Ja kilka lat temu płaciłem ok 100zł za każdy zamówiony KW (ale to póżniej i tak wchodzi w opłatę za przyłącze docelowe - czyli nie zmarnuje się) i 1200 zł za elektryka z materiałami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 05.03.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Ja docelowo zamówiłem 12, ale na czas budowy kazałem zapodać tylko 5 kW. Sokojnie wystarczy na wszystkie maszyny budowlane! Bo opłate stałą liczą od każdego kilowacika I za tą piątke płace 90 zł za dwa miesiące(plus zużycie) Tak, ja też nie słuchałem (wielu) fachowców tylko forumowiczów i później musiałem zwiększać moc z 5 do 10KW. Prosze czytać ze zrozumieniem!!!!!!!!!!! Umowe mam podpisaną na 12 kW!!!(i za tyle zapłaciłem opłate przyłączeniową), ale na czas budowy mam tylko 5 Pozostałe 7 sobie leżą i czekają Mamm SSO i wystarczyło bez problemów! No chyba ,że zamieżasz otworzyć na budowie zakład spawalniczy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 05.03.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Dzieki za odpowiedzi. Czyli chyba zdecyduje sie na 10kW A ile kosztuje podlaczenie takiego lacza 10kW(ile energetyce a ile wykonawcom i ile skrzynka?) Pozdrawiam Ja rok temu zapłaciłem za te 12 kW 1880 zł ( od A do Z) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 05.03.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Ja docelowo zamówiłem 12, ale na czas budowy kazałem zapodać tylko 5 kW. Sokojnie wystarczy na wszystkie maszyny budowlane! Bo opłate stałą liczą od każdego kilowacika I za tą piątke płace 90 zł za dwa miesiące(plus zużycie) Tak, ja też nie słuchałem (wielu) fachowców tylko forumowiczów i później musiałem zwiększać moc z 5 do 10KW. Prosze czytać ze zrozumieniem!!!!!!!!!!! Umowe mam podpisaną na 12 kW!!!(i za tyle zapłaciłem opłate przyłączeniową), ale na czas budowy mam tylko 5 Pozostałe 7 sobie leżą i czekają Mamm SSO i wystarczyło bez problemów! No chyba ,że zamieżasz otworzyć na budowie zakład spawalniczy!!! U mnie właśnie w trakcie spawania ogrodzenia wyszło że 5KW to za mało. Na agregat tynkarski 5KW to też za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 05.03.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 stukpuk napisał Ja docelowo zamówiłem 12, ale na czas budowy kazałem zapodać tylko 5 kW. i to jest gospodarskie podejście do temat a słuchanie innych i zamawianie 10 lub więcej na czas budowy to ABSURD no chyba że ktoś ma sporo kasy i nie zależy mu na comiesięcznej opłacie abonamentowej ja zrobiłem tak jak stukpuk a nawet powiem więcej że na czas budowy miałem 3kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 05.03.2009 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 remx napisał U mnie właśnie w trakcie spawania ogrodzenia wyszło że 5KW to za mało. Na agregat tynkarski 5KW to też za mało. remx nie znam się na tych zabezpieczeniach elektrycznych, ja już dostałem zabezpieczenie takie jak docelowo na 13 kW, pmimo że na czas budowy miałem 3 kW, może to zależy od ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 05.03.2009 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Zabezpieczenia zależą od mocy. Mniejsza moc - mniejsze zabezpieczenia. Mówimy o podejściu legalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 05.03.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 I tak i nie. Jakbyście się porządnie wgryźli w temat to doszlibyście do wniosku , że moc przyłączeniowa to jedno - od tego liczy się opłatę przyłączeniową a moc umowna to drugie - od tego płacicie opłaty stałe. Mocy umownej nie powinno się uzależniać od zabezpieczeń i nie uzależnia sie wszędzie poza waszymi budowami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stukpuk 05.03.2009 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 I tak i nie. Jakbyście się porządnie wgryźli w temat to doszlibyście do wniosku , że moc przyłączeniowa to jedno - od tego liczy się opłatę przyłączeniową a moc umowna to drugie - od tego płacicie opłaty stałe. Mocy umownej nie powinno się uzależniać od zabezpieczeń i nie uzależnia sie wszędzie poza waszymi budowami. No dokładnie tak! Tylko im dalej w temat tym bardziej odbiega od zadanego pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 05.03.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 I tak i nie. Jakbyście się porządnie wgryźli w temat to doszlibyście do wniosku , że moc przyłączeniowa to jedno - od tego liczy się opłatę przyłączeniową a moc umowna to drugie - od tego płacicie opłaty stałe. Mocy umownej nie powinno się uzależniać od zabezpieczeń i nie uzależnia sie wszędzie poza waszymi budowami. Zapewne jednak nie jest tak że zapłacisz za przyłączenie 5KW a założą ci na prowizorce zaplombowany bezpiecznik 20A - a tyle potrzeba na agregat tynkarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 05.03.2009 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Jakby sie uprzeć to tak właśnie powinni postąpić. Moc przyłączeniowa wcale nie musi być tożsama z mocą umowną i zazwyczaj nie jest poza waszymi budowami. Są jeszcze inne sposoby obejścia tego problemu ale są brzydkie więc nie będę ich upubliczniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donata1710 06.03.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 My składaliśmy wniosek o 7 kW a Pan w vattenfall powiedział,żebym zwiększyła na 10kW,trójfazowe A możesz mi podać ile miesięcznie płacicie za "prąd budowlany" bo zastanawiam się jakiego rzędu są to koszty. z góry dziekuję za odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 06.03.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 mysmy mieli 7 kW i wystarczało. Rachunki co drugi miesiac były od 300 do 750zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 06.03.2009 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 ja zamówiłem 7kw jeszcze ani razu mi nie zabrakło. Nie zwiększałem sobie również docelowo. Rozmawiałem z gościem co mi skrzynke montował i on powiedział, że elektrownia to najchętniej daje 14 kw bo ma od tego , raz - kase za ilość KW, a dwa to to że jest potem wyższa opłata abonamentu - z tym ostatnim ile w tym prawdy przyznam się że nie wiem:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts