Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wszystkie wady podogówki.

leszko2

Recommended Posts

• Odpowiedzi 785
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

już ...? lepsze ....? no jasne, o estetykę mi tu chodziło, a to że trochę ciepła pójdzie w piguły to nie za bardzo ważne w tym momencie.

Miej by poszło, gdybyś dał folię, taką jak na podłodze, aż się prosiło, żeby

odbić ciepło od muru... nie zaszkodziłoby nawet parę warstw...

Ale jeżeli to nie takie ważne...nie moja broszka. Pozdrawiam.

sali.

Ty chyba reklamujesz Regulusa? :o :o :o

O Regulusie piszesz w zasadzie tylko ty!

Jeszcze podajesz linki....

Przecież wątek jest o podłogówce...

Jak chcesz o Regulusie to sobie załóż swój własny wątek.... :lol:

podejrzenia pisze się przez "rz"

Pisany z tak dużej litery, błąd ortograficzny szczególnie razi...

Cieszynianko, lubię Cię, więc niedaj sobą manipulować salusiowi.

Albo pracuje dla Regulusa, bo co tekst to na ten temat, albo ma jakąś obsesję...

I tak źle i tak niedobrze... :roll:

świetny jesteś, po prostu mistrzostwo świata w kręceniu i odwracaniu uwagi od oczywistych faktów. Zachowujesz się jak złodziej złapany na gorącym uczynku z łupem w ręku mówiąc, że to nie twoja ręka, ale do czasu boguś do czasu .... w końcu każdy swoją inteligencje ma i nie obrażaj ani mojej ani innych.

Bingo Kolego nie czytałeś pewnie wątku od początku :D bogusław to właściciel firmy regulus system sprzedającej drogie kaloryfery więc nikt mu nie płaci za posty, ale napewno zależy mu na zamieszaniu i odwiedzeniu ludzi od podłogówki

A to wszystko wyjaśnia, a te regulus to coś takiego jak convectory pewnie, to te grzejniki co jak dostaną 70 st. C to trzeszczą i jak mawia mój znajomy co ma conwectory - fajne grzejniki tylko kurz zbierają i dmuchają jak farelki:):)

Dlatego bogusław pisze że ma niską temperaturę, i pewnie 1,5 metra grzejnika pod każdym oknem...dla otrzymania odpowiedniej wydajności dla niskiej temperatury zasilania....

Stąd ta kryptoreklama grzejników....

dokładnie w innych wątkach wychwala je ponad wszystko, a to tylko kawałek rurki i kilka cienkich blaszek wciskane za ogromną kasę tragedia :evil: :evil:

boguś jeszcze jedno czytam teraz dużo wątków o ogrzewaniu i natknełem się na postawione pytanie do ciebie:

Jestem lekarzem medycyny od 23 lat :p

Co boskie zostawmy jabku

co lekarskie lekarzowi a co techniczne inżynierowi

bogusław skierowales dyskusję na bardzo interesujący temat więc pozwoliłem sobie przeprowadzić mały eksperyment.

Otóż mieszkam w bloku(3 piętro) ,wielka plyta ok. 20-letnia w tym roku docieplona styro 10cm . Z uwagi na temperatury zewnętrzne kaloryfery ( żeliwne) pozakręcane oprócz łazienkowego ,stolarka drewniana średnio szczelna .temperatura w mieszkaniu 22 C chociaż biorę jakąś poprawkę na dokładność termometru i tu może być różnica +_ 0.5 C . Za pomocą termometru na podczerwień pomierzyłem tempetaturę powierzchni podłóg. Podłogi parkiet drewniany mozaika, kuchnia terakota,łazienka wykładzina . Wyniki są następujące :

-temp. podłogi w kuchni 24.2

-tem.podłóg drewnianych w pokojach 23.6

-temp.podłóg w łazience 25.4

podane temperatury są temp . średnimi na każde pomieszczenie 1 pomiar na 1m2 .Zauważalny spadek temp w pasie przyokiennym (ok.40 cm od ściany ) 0.5C i przy drzwiach balkonowych ok 1.5 C (pomiar 3 cm od drzwi).

Zakładam ,że przy prawidłowo zaprojektowanej i wykonanej podłogówce nie będę miał wyższych temperatur podłogi ponieważ te 2 Stopnie różnicy wystarczą aby wywołać przepływ ciepła.

Jeżeli więc twierdzisz ,że przebywanie w pomieszczeniu o temp podłogi 24 C jest szkodliwe dla zdrowia i chorobogenne to proszą uzasadnij to ale bez ogólników ----miliony mieszkańców bloków z wielkiej płyty będzie ci ogromnie wdzieczne a lawina pozwów za utracone zdrowie zasypie polskie sądy.

Tak przy okazji uzasadnij ale opierając sie na zasadach termodynamiki w jaki sposob stopy o tem.zewnętrznej skóry 28-30 C mogą nagrzać się od podłogi o temp 24C.

I tak przy okazji co to jest

I tylko w celu złamania temperatury podłogi .
bo nie bardzo rozumiem :wink:

Acha tak przy okazji ja jestem inżynierem :D

może teraz raczysz odpowiedzieć ?? :o :o ale bez wykrętów

Sali napisał:

mam też podejżenia co do leszko 2 jest prawdopodobnie pracownik bogusława leszek wołek na teren pomorski i inne więc zgadza się region zamieszkania (Gdańsk) http://www.regulus.com.pl/index.php?d=kontakt wejdźcie i sprawdźcie sami tu ze zdjęciami http://www.regulus.com.pl/index.php?d=naszzespol

Ha ha ,a to dobre zajrzałem i muszę powiedzieć ,że ten facet Pan Leszek jest nawet do mnie podobny ( np też mam wąsy) tylko twoja hipoteza ma jedną wadę . Dlaczego szef firmy nagania do "pracy" na forum tylko jednego pracownika, a co pozostali 6 nie chcą premii ,czy tez wolno im się obijać? Chyba ,że pociągniesz śledztwo dalej i wyjdzie ci ,że pani Agata to Josephina , a pani Beata to cieszynianka Ha Ha Ha

PODŁOGÓWKA A WILGOTNOŚĆ POWIETRZA

mery26 napisała:

7. szybko wysychająca podłoga po umyciu.

MAREK&KASIA

napisali :przykładowo u mnie po kąpieli wilgotność w łazience spada z 80% do 50% w 10 minut. A podłogówka jest

pawel i renia napisali:

my mamy wszędzie podłogówkę

idealna temperatura w naszym przypadku w pomieszczeniach jest wtedy gdy w podłogę wpływa woda o tem....30/35c

jedyna wada jaka jest to suche powietrze

Ja obecnie mieszkam z grzejnikami żeliwnymi ( prawie wszystkimi zakręconymi jak u wszystkich) temperatura w pokojach 22-23C a wilgotność na poziomie 63-65% mogłaby być niższa.

Z drugiej strony freetask napisał:

Jaki więc wpływ na wilgotność ma rodzaj ogrzewania? To znaczy w powietrzu jest tyle wody ile jest, jaka różnica czym to powietrze podgrzejemy (pomijając oczywiście inne możliwe efekty uboczne, typu jonizacja czy przypiekanie kurzu, ale zostańmy przy tej wilgotności)? Tzn. Kaloryfer nie wchłania tej wilgoci, prawda? To, że jest cieplejszy może powodować lokalnie mniejszą wilgotność (względną) ale nie zmienia ogólnej (tzn. w całym pokoju) zawartości wody w powietrzu.

freetask ma rację o wilgotności w mieszkaniu domu decytują 3 czynniki

1. ,żródla pary wodnej np ( ilość osób i zwierząt)

2.Wentylacja

3. Ogrzewanie

Trudno za stan wilgotności obwiniać tylko i wyłącznie ogrzewanie , czy też jego rodzaj. Odpowiednio dobierając wentylację i ewentualnie żródla wilgoci ( nawilżacze) można przy każdym z systemów ogrzewania doprowadzić do pożadanej wilgotności w całym mieszkaniu (domu)

Natomiast ogrzewanie podłogowe ma jedną istotną wadę w tym temacie. Otóż zawsze nad grzejnikiem będzie najbardziej sucho lokalnie . Tyle ,że przy ogrzewaniu ściennym nikt nie karze nam trzymać głowy nad grzejnikiem , natomiast niestety przy podłogowym nasze dzieci właśnie często bawią się w tym przesuszonym powietrzu tuż nad grzejnikiem czyli na podłodze

• 4 years później...

Witam, zastanawiam się nad rodzajem ogrzewania, ale nie ufam za bardzo wynalazkom, do których właściwie po instalacji nie ma dostępu. Nurtują mnie następujące sprawy:

Czy ktoś zna przypadki awarii ogrzewania podłogowego? Jakie jest prawdopodobieństwo, że może przeciekać? Które elementy są najbardziej awaryjne? Pytania kieruję do specjalistów od ogrzewania podłogowego oraz osób użytkujących podłogówkę przez kilka lat, gdyż nie mogę znaleźć żadnych danych/statystyk na ten temat.

Znane są przypadki awarii.

Zwykle - przewiercenie rurki, ale czasem w szafce rozdzielacza jaka uszczelka "puści" i zaczyna kapać woda.

Najbardziej awaryjnym elementem systemu jest... użytkownik.

Ciepła nie widać.

Ludziska różne głupoty robią z systemami grzewczymi.

Mści się wagarowanie z lekcji fizyki w szkole...

Adam M.

Pytania kieruję do specjalistów od ogrzewania podłogowego oraz osób użytkujących podłogówkę przez kilka lat, gdyż nie mogę znaleźć żadnych danych/statystyk na ten temat.

Pewnie dlatego, ze to się w zasadzie nie psuje :)

O ile zastosujesz w miare markowe produkty, nie zabijesz rur temperaturą rzędu 90C, to nie masz o co się bać.

Zakładam, że rur z ciepła wodą, zasilania grzejnikow, czy kabli tez nie puścisz po scianie, tylko po to, by miec do nich dostęp :)

Początkowo zastanawiałam się nad połączeniem podłogówki i grzejników, ale ponieważ źródłem ciepła ma być kocioł na paliwa stałe, sprawa się komplikuje i niestety czas dokonać wyboru. Pewnie każdy miał wiele różnych pomysłów i wątpliwości z tym związanych. Teraz raczej przychylam się do podłogówki w całym domu (ze względów funkcjonalnych i wizualnych).

Dzięki wielkie jeszcze raz.

Łączenie kotła na paliwo stałe z podłogówką to godzenie ognia i wody.

Dosłownie!!!

Kocioł MUSI być gorący a podłogówka NIE MOŻE!

Poczytaj o buforze ciepła, bo to jest dobre rozwiązanie wielu, w tym TEGO, problemów.

Zacznij wątek od początku, bo tam jest opisana istota rozwiązania.

Adam M.