rusek007 11.03.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Mam jescze grzejniki na górze i bojler spiro. jakbyś miał całą podłogówkę to i tak byś to musiał władować do jakiegoś bufora. a jakbyś miał bufor to akumulacyjność by Ci zapewniał i tak ten bufor, niezależnie od podłogówki (choć razem byłaby jeszcze większa). idąc dalej - buforem można sobie zapewnić akumulacyjność także dla grzejników - i tak zwykle robią ludzie z płaszczem i grzejnikami. nie przeceniałbym bym tych zalet akumulacyjności - jak już jest to się oczywiście korzysta. ale często przeszkadza (np. mnie), a jak nie przeszkadza to wydaje mi się, że tylko dlatego, że się ludzie dostosowują do tej sytuacji (ale to kto tu jest dla kogo?). a uzyskać taki efekt można nie tylko podłogówką. Oczywiście, ze podłogówka jest buforem dla grzejników, bo w kominku już wygasa, a pompy pracują nadal i wyłączą się dopiero po 30 min gdy temperatura w obiegu spadnie poniżej 27 stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 11.03.2009 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Uwazam to za trolowanie i rozpisywanie sie nie na temat. Przeczytajcie uwaznie, drugi raz ... i trzeci. Czy zrozumieliscie jaki jest temat "przewodni"? Moze by tak na temat wpisy? Zaloz drugi watek o wadach grzejnikow, nie zasmiecaj tego tematu -wszedlem przed chwila zeby poczytac dyskusje a tutaj co widze? Jakies duperele nie na temat, jak tu ma byc porzadek Pzdr. Czytam Twój post drugi i trzeci raz i nie wiem o co Ci chodzi??? Za dużo "pifka" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 11.03.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Uwazam to za trolowanie i rozpisywanie sie nie na temat. Przeczytajcie uwaznie, drugi raz ... i trzeci. Czy zrozumieliscie jaki jest temat "przewodni"? Moze by tak na temat wpisy? Zaloz drugi watek o wadach grzejnikow, nie zasmiecaj tego tematu -wszedlem przed chwila zeby poczytac dyskusje a tutaj co widze? Jakies duperele nie na temat, jak tu ma byc porzadek Pzdr. Czytam Twój post drugi i trzeci raz i nie wiem o co Ci chodzi??? Za dużo "pifka" Teraz to byl blad wpisywania, skopiowalem niechcacy cos innego, poprawione do Twojego postu. Inne forum, rownolegle ogladane a "schowek" w komputerze ten sam hehehe... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 11.03.2009 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Oki Czyli, za dożo było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 11.03.2009 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Taaa, ale w schowku danych Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 11.03.2009 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Moim schowkiem danych jest spiżarka, bo zwykle tam trzymam piweczko Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.03.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 bogus, bo ci przypomne - odpowiedz KONKRETNIE na pytania postawione ponizej Teraz pytanie do Ciebie jaka masz temperaturę stop? Jak sobie radzisz przy grzejnikach i zaworach termostatycznych z otwieraniem okien? Zawsze pamiętasz by grzejnik skręcić na minimum? Jak to jest z tymi podłogówkami na sali operacyjnej? Jak to jest z tym kurzem w przypadku podłogówki ? i faktycznie rozszerzyłbym o temperaturę wody w grzejnikach - sadze ze to da ci także odpowiedz dlaczego włączenie grzejników powoduje nasilenie objawów u alergików a dlaczego to zjawisko ni cholery nie chce nastąpić przy podłogówce Tu tez trafiłeś na trudnego przeciwnika, nie dość ze swego czasu sprzedawałem Rainbow i sprawy kurzu i roztoczy ma w jednym palcu na dodatek ma syna alergika Wiec.... podszkol się w Googlach i szukaj odpowiedzi bo jak sadze nie znasz na każde z zadanych pytań a stopy możesz sobie zmierzyć samemu Tez nie chcesz bo cale twe teorie o termoregulacji organizmu o kant d... potłuc leszko2 tez tak jakoś zwinnie ominął moje pytanie co do tej temperatury jaka zmierzył w pokoju przy kaloryferach gdzie różnicę ma tylko 0,5 stopnia Panowie, chcecie przekonać do swoich racji - piszcie z głową i zgodnie z prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.03.2009 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 A teraz kilka cytatow (...) W wyniku kontaktu powietrza z metalowymi powierzchniami grzejników, tworzy się przewaga jonów dodatnich nad ujemnymi. Przewaga ta jest przyczyną duszności oraz suchości dróg oddechowych ludzi przebywających w pomieszczeniach z metalowymi grzejnikami. Z tego punktu widzenia korzystniejsze są systemy, w których powierzchnie grzejne mają niższą temperaturę i nie są wykonane z metalu (ogrzewanie podłogowe, ścienne). (...) Wdychanie kurzu może powodować reakcje alergiczne, przy czym decydująca jest nie tylko ilość cząstek, lecz ich rodzaj. Powyżej temperatury 55°C zachodzi proces przypiekania kurzu, w wyniku którego cząstki stają się większe i bardziej drażniące. Dlatego ogrzewania niskotemperaturowe powodują mniejsze reakcje alergiczne w porównaniu do systemów tradycyjnych, gdyż cząstek kurzu jest mniej i są mniej agresywne. (...) Przy ogrzewaniu kaloryferami aby było ciepło, pomieszczenie musi się rozgrzać do 22stopniC. Ponieważ ciepło idące od kaloryferów najpierw ogrzewa górną część pomieszczenia. (...) Alergicy mniej chorują, ponieważ ruch powietrza od podłogi ku górze jest bardzo powolny, nie porywa kurzu. (tu moje wtrącenie - ta uwaga dotyczy znienawidzonej konkurencji dla boguslawa - podłogówki) (...) i jakby na koniec - rozklad temperatur podlogowka http://images36.fotosik.pl/78/9d3742391c9ae115m.jpg centralne http://images49.fotosik.pl/81/f573fd053b745e51m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.03.2009 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 bogusław jak z moją odpowiedzią, może Ci przypomnę, co to jest i ile wynosi temperatura neutralna? takie proste pojęcie fizyczne, dla Ciebie, uczestnika olimpiad fizycznych chyba nie powinno być problemu, tym bardziej, że Ty o tym pisałeś, odpowiedz, proszę, podziel się z ciemnym ludem swoją wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.03.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Taki sobie cytat, ze strony firmy "x":Gdy uszereguje się różne sposoby ogrzewania porównują parametr - powierzchnię wymiany ciepła z otoczeniem, wówczas otrzymamy taką kolejność: ogrzewanie podłogowe, ogrzewanie ścienne, grzejniki xxxxxx-system, grzejniki żeberkowe, grzejniki panelowe z konwektorem, grzejniki panelowe, na końcu zaś konwektory. Im większa jest powierzchnia wymiany ciepła w tym w niższych parametrach temperaturowych pracy instalacji c.o. jest możliwe skuteczne osiągnięcie celu grzewczego…… A wśród grzejników to właśnie xxxxxxx mają bezapelacyjnie największą efektywną powierzchnię wymiany ciepła. Ogrzewanie podłogowe, z racji swej największej powierzchni wymiany, może sprostać potrzebom grzewczym przy najniższej temperaturze pracy. Jednakże wadą „podłogówki” jest długi czas nagrzewania czyli długi czas startu oraz równie długi czas hamowania grzania. Podłogówka jest ogrzewaniem mało dynamicznym w przeciwieństwie do również niskotemperaturowych lecz bez porównania bardziej dynamicznych xxxxxxx Pogrubione "x" - dzieło moje Nie chciałem reklamowac rzeczonej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 11.03.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Taki sobie cytat, ze strony firmy "x":Gdy uszereguje się różne sposoby ogrzewania porównują parametr - powierzchnię wymiany ciepła z otoczeniem, wówczas otrzymamy taką kolejność: ogrzewanie podłogowe, ogrzewanie ścienne, grzejniki xxxxxx-system, grzejniki żeberkowe, grzejniki panelowe z konwektorem, grzejniki panelowe, na końcu zaś konwektory. Im większa jest powierzchnia wymiany ciepła w tym w niższych parametrach temperaturowych pracy instalacji c.o. jest możliwe skuteczne osiągnięcie celu grzewczego…… A wśród grzejników to właśnie xxxxxxx mają bezapelacyjnie największą efektywną powierzchnię wymiany ciepła. Ogrzewanie podłogowe, z racji swej największej powierzchni wymiany, może sprostać potrzebom grzewczym przy najniższej temperaturze pracy. Jednakże wadą „podłogówki” jest długi czas nagrzewania czyli długi czas startu oraz równie długi czas hamowania grzania. Podłogówka jest ogrzewaniem mało dynamicznym w przeciwieństwie do również niskotemperaturowych lecz bez porównania bardziej dynamicznych xxxxxxx Pogrubione "x" - dzieło moje Nie chciałem reklamowac rzeczonej firmy. Regulus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.03.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Oooo!! Jesteście tu wszyscy! rusek007 pyta:"bogusław" ile metrów kw masz podłogówki, że jesteś takim przeciwnikiem? Nie jestem przeciwnikiem podłogówki, skąd taki pomysł? Wątek jest o wadach podłogówki. Zapomniałeś? W domu, gdzie mieszkam na blisko 280 m2 podłogówkę mam i używam w kuchni, łazienkach i dwu toaletach. Sterowanie każde pomieszczenie z osobna - czujnik temperatury oraz siłowniki na rozdzielaczach. Ogółem podłogówka jest na powierzchni około 60 m2. Reszta grzejniki. Szybkie grzejniki.... Kocioł gazowy kondensacyjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.03.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Oooo!! Jesteście tu wszyscy! to dobrze może wreszcie się dowiem, co to jest temperatura neutralna i ile wynosi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 11.03.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 sSiwy W przytoczonym tekście brakuje wzmianki o bezwładności eksploatacyjnej czyli o braku możliwości kompensowania dodatkowych uzysków ciepła w trakcie grzania. Grzania podłogówką nie da się po prostu zmniejszyć lub wyłączyć w razie potrzeby. Dla mnie to jest bardzo istotna jej wada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 11.03.2009 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 saluśku... Jesteś żałosny... A może coś konkretnego w temacie wątka? Masz coś do powiedzenia poza bluzgiem? zbigmor pisze: A wystarczyło by nazwać wątek: "wszystkie potencjalne wady podłogówki" i wiele byt to załatwiło. bezwładność podłogówki, z którą trzeba stale walczyć przy pomocy sporej ilości automatyki, nie jest wadą "potencjalną" lecz jak najbardziej rzeczywistą.. Krętaczu chciałbym się dowiedzieć coś z tego wątka, ale jak zwykle wszysko spierniczyłeś, bo nie dość że nie odpowiadasz jak człowiek na zadane ci pytania, to jeszcze znowu probujesz zrobić ludziom wodę z mózgu i łudzisz sie że może skuszą na TWOJE REGULUSY a jeżeli za bluzgi uważasz stwierdzenie gówniane regulusy to śmieszny jesteś, to tylko opinia o tym chłamie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 11.03.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 ,...... a jeżeli za bluzgi uważasz stwierdzenie gówniane regulusy to śmieszny jesteś, to tylko opinia o tym chłamie Nijak to nie pasuje do rzeczowej dyskusji. Prawde powiedziawszy wstyd mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.03.2009 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 boguslaw - jako żywo, chyba Ci okulary kupie - pominąłeś znów zadane pytania zaczyna być śmiesznie w tym wątku jakiś głuchy telefon czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 11.03.2009 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Sali przesadziłeś i to zdrowo. Bądź co bądź to jest forum techniczne imiejsce na wymiane doświadczeń przemysleń i opinii, a nie wyzwisk w stylu: Sali wyrzucił z siebie: mylisz się docent jokej mgr ogrodnik bogusław wójcik vel regulus ....kaloryfery to gówno warte są ot cała filozofia....te gówniane regulusy ....... Krętaczu chciałbym się dowiedzieć coś z tego wątka, ale jak zwykle wszystko spierniczyłeś...a jeżeli za bluzgi uważasz stwierdzenie gówniane regulusy to śmieszny jesteś, to tylko opinia o tym chłamie Po czymś takim nikt powazny nie będzie powaznie ciebie traktował. wyraźnie masz jakies psychiczne problemy ze sobą. Jakis konstruktor regulusów ci żone przerżnął czy co? bo inaczej nie umiem sobie tego wytłumaczyć. Na innych forach byłbys juz zbanowany. Ja osobiście po czymś takim w tym watku do ciebie nie będę się odzywał i innym sugeruje to samo. A pan Bogusław mówi z sensem i na temat. Akurat jego obecnośc w tym temacie sie bardzo przydaje. Panowie naprawdę trochę przesadzacie z tym ostrzałem Bogusława. Jeden mu każe mierzyć temperature stóp, drugi go męczy o lingwistykę i nawet taki RadziejS. który się zastrzegal ,że nie chce dyskutowac o wadach podłogówek , nagle pojawia się i bluzga na Bogusława ni z gruszki ni z pietruszki udawadniając jedynie ,ze nie stac go na kontr argumenty. Nadmienię również , że w tym wątku pan Bogusław nie wspomniał słowem o regulusach, natomiast wszyscy mu te regulusy z innych wątków pamiętają. Aż niewytrzymałem i i wszedłem na strone rgulusa. przyznam ,że konstrukcja grzejnika jest technicznie bardzo powabna, ale to inny temat. Nawet gdyby on był sprzedawcą regulusów to co ztego? Czy to jakas zbrodnia. Żaden z dyskutantów nie ma obowiązku zwierzac się ze swojej profesji. Licza się fakty i przedstawiane argumenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 11.03.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 No nie przesadzajmy z tymi faktami bo cokolwiek się powie antypodłogówkowego, to "Oni" żądają dowodów... chciałabym zauważyć, ze problem z szybkim ochłodzeniem pomieszczenia ogrzanego podłogowo to nie problem bo przecież można chyba uchylić okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 11.03.2009 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 jareko napisał: Zrób jeszcze jeden eksperyment - zmierz sobie temperaturę stopy - i mowie całkiem poważnie - podaj później wynik - ale prawdziwy .... leszko2 tez tak jakoś zwinnie ominął moje pytanie co do tej temperatury jaka zmierzył w pokoju przy kaloryferach gdzie różnicę ma tylko 0,5 stopnia Nie rozumiem cos ty się tak tego pomiaru temperatur czepił. Po pierwsze pomierzony przezemnie rozkład temperatur nie był mi do niczego w moich tutaj wywodach potrzebny. Tak więc podany nijak nie zmienia przedstawionej przeze mnie argumentacji odnosnie podłogówki. Podałem go tylko dlatego ,że Siwy chciał mnie namówić na idiotyczne pomiary zawieszonych blach na róznych wysokościach pirometrem. taka blacha odbija w sposób przypadkowy promieniowanie wszystkich źródęl ciepła jakie w chwili pomiaru znajdują się w pokoju łacznie z osobą mierzącą i wynik pomiaru może byc zdumiewający co zreszta siwy obiecywał. Być może niewielki gradient pomierzony umnie wynika z faktu ,że grzejniki mam ledwo ciepłe u dołu całkiem zimne, ale to nijak się ma do naszej tu dyskusji. Co do rozkładów ciepła na schematach które skopiowąłes zapewne zjakieś reklamówki podłogówki to są wyraznie przesadzone. technicznie uda się uzyskać w zasadzie dowolny rozkład przyjmując skomplikowane warunki brzegowe i wydajności żróęl ciepła, ale te sa wyjątkowo bałamutne. Jak to jednorodnośc pionowa od podłogówki ma się do doniesień forumowiczów w watku : Czy zadowoleni jesteście ze swoich podłogówek , gdzie piszący donosili o kilkustopniowym spadku na 1m? przyznaj się lepiej ,że wkleiłes reklamówkę podłogówki ( lub tzw artykuł pisany na zamówienie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts