Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wszystkie wady podogówki.

leszko2

Recommended Posts

leszko2 - opanuj emocje :lol:

Czy naprawdę pewnych rzeczy tu nie zauważasz ?

Zacietrzewienie, manipulowanie faktami i publikacjami i notoryczne unikanie odpowiedzi na zadane pytania

Swoja droga - sprawdzałeś jeszcze raz temperaturę u siebie? Dalej upierasz się ze miedzy podłogą a sufitem, przy ogrzewaniu grzejnikiem, masz tylko 0,5 stopnia różnicy?

a ten tekst panie leszko - Jakis konstruktor regulusów ci żone przerżnął czy co? - to powiem ci szczerze - jesteś cham, niewychowany cham pisząc tego typu teksty i przekraczając granice jakiejkolwiek kultury, nawet tej spod budki z piwem. Zastanów sie, na ile potrafisz się zniżyć z poziomem w obronie boguslawa

• Odpowiedzi 785
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

...Co do rozkładów ciepła na schematach które skopiowąłes zapewne zjakieś reklamówki podłogówki to są wyraźnie przesadzone.....
wroc do podstawówki, przypomnij sobie fizykę, uruchom szare komórki i narysuj sobie jak wygląda przepływ powietrza przy takim ogrzewaniu, możesz tez inaczej, wziąć jakkolwiek książkę o wentylacji i CO z lat 50-60 kiedy o podłogówce realnie nikt nie pisał i IDENTYCZNE rysunki sobie obejrzyj.

A pomiar temperatury stopy wbrew pozorom nie jest taki idiotyczny jak ci się wydaje. Zobaczyłbyś ze stąpając po podłogówce stąpasz po realnie CHŁODNIEJSZYM podłożu od temperatury własnej twej stopy. To ze odczuwasz to jako ciepło nie oznacza wcale ze realnie jest cieplejsze, podobnie ustaw sobie wodę z kranu na 36.6 i zwróć uwagę ze odbierasz to nie jako temperaturę neutralna tylko lekko ciepła.

Tak dla Twej wiadomości - 33,5 stopnia ma moja stopa, temperatura mierzona w połowie jej długości

Ciekawe jaka teorie teraz wygłosi boguslaw i jak zinterpretuje to moje doświadczenie :lol:

Jareko wkleił z reklamówki podłogówki nastepujące argumenty:

W wyniku kontaktu powietrza z metalowymi powierzchniami grzejników, tworzy się przewaga jonów dodatnich nad ujemnymi. Przewaga ta jest przyczyną duszności oraz suchości dróg oddechowych

gdyby to był goly metal to jeszcze bym uwierzył bo ujemne jony miałyby szanse spłynąc do ziemi ale tak się składa ,że grzejniki są malowane. Elektryzowanie powietrza przy grzejniku to kit. powietrze będzie się jonizować ( to nie to samo co elektryzować) w płomieniu świecy np ale to zupełnie inny zakres temperatur. Przy takich prędkościach przepływu wokól grzejnika opisane zjawisko jest pomijalnie małe. A wysuszać powietrze będzie zarówno podłogówka jak i grzejnik.

Wdychanie kurzu może powodować reakcje alergiczne, przy czym decydująca jest nie tylko ilość cząstek, lecz ich rodzaj. Powyżej temperatury 55°C zachodzi proces przypiekania kurzu, w wyniku którego cząstki stają się większe i bardziej drażniące.

No ktoś kto to pisał to mial rzeczywiście "wiedzę " o kurzu i alergiach. Od kiedy to wieksze cząstki są wiekszym zagrożeniem? Zjawisko przypalania kurzu ,rzeczywiście ma miejsce dlatego nie zaleca się w pomieszczeniach zakurzonych stosowania żródeł ciepła o temperaturze ponad 70 C. ( białko ścina się dopiero przy 60 , a przypala znacznie później) Gdyby tak było jaktu piszą to powinniśmy wyrzucicć wszystkie kominki z domów i wogóle nie wchodzić do kuchni, ale Ty w to możesz wierzyć jareko.

Alergicy mniej chorują, ponieważ ruch powietrza od podłogi ku górze jest bardzo powolny, nie porywa kurzu.

(tu moje wtrącenie - ta uwaga dotyczy znienawidzonej konkurencji dla boguslawa - podłogówki)

A to jest własnie najwiekszy przekręt tej reklamówki. Właśnie po to piszę na forum ,żeby ludzie mający chore dzieci nie dawali się nabierać na takie głupoty.

Kurz który widać gołym okiem nie jest problemem bo duże cząstki kurzu są filtrowane prze własy w nosie probl;emem stająsię maluitkie czasteczki zdolne do przenikania prze błonę sluzowa. Takie czasteczki swobodnie unosi konwekcja przy podłogówce. Jest to zdradzieckie bo na pozór nic nie widać a wszystko lata.

Masz więcej takich głupot to wklejaj chętnie się z tym rozprawię

Przedstawione przez jareko rysunki rozkładu temperatur przy grzejnikach są zmanipulowane na użytek tezy..

Nie mam najcieplejszego domu - (adaptowałem obiekt wpisany do rejestu konserwatorskiego) a u mnie w pomieszczeniach ogrzewanych grzejnikami, różnica temperatur pomiędzy podłogą a sufitem wynosi od 0.5 - o.75 oC.

Przedstawiony dla grzejników rozkład temperatury w pomieszczeniu jest prawdziwy jedynie dla chłodnej budowli bez ocieplenia posadzki i ogrzewania określonym typem grzejników.

By jeden i drugi rysunek były w pełni wiarygodne i możliwe do zweryfikowania, powinny zawierać U przegród i ścian

oraz podaną (identyczną) temperaturę zewnętrzną.

Podłoga przy grzejnikach również jest przecież ocieplana..... i również podlega Panowie podłogówkarze Waszej sławetnej samoregulacjji...... :D

Wiedza z internetu jest zawodna, a czytać należy uważnie i wyciągać wnioski.

Niestety poziom dyskusji jaki stosujesz leszko 2, oraz poziom wiedzy pozornej, też w Twoim wykonaniu - powoduje, że straciłem przyjemnośc dyskusji z Tobą. :evil:

Przedstawione przez jareko rysunki rozkładu temperatur przy grzejnikach są zmanipulowane na użytek tezy.....

Identyczne rysunki, z identycznymi temperaturami obejrzysz sobie w wydawnictwie Wszechnica Budowlana z 1987 roku pt. "Instalacje - wodociągowa, kanalizacyjna i CO"

Różnią się tylko tym, że zostały pokolorowane

I w dalszym ciągu brak odpowiedzi na postawione pytania - aż tak kłopotliwe?

bogusław odpowiesz na zadane Ci pytanie,

co miałeś na myśli pisząc o temperaturze neutralnej i ile ona wynosi,

czy jak zwykle,

będziesz kluczył,

udawał że Ciebie to nie dotyczy,

lub zmieniał temat, manipulując uczestnikami dyskusji,

czyli od lat bez zmian :roll:

Przedstawione przez jareko rysunki rozkładu temperatur przy grzejnikach są zmanipulowane na użytek tezy..

Może i nie sa zmanipulowane, bo podobny rozkład temperatur jest podawany przez CIOP, a to jest raczej wiarygodne źródło.

Ale, prawda jest to, że przedstawia on rozkłądy temperatur w takich samych pomieszczeniach - tyle, że w warunkach "laboratoryjnych".

W "realu" już nie jest tak samo, bo powietrze nie jest nieruchome, cały czas sie "miesza", a to w wyniku wentylacji, a to w wyniku przemieszczania się ludzi.

a leszka zostawcie,

on się taki urodził :-?

wybacz ale nawet jeśli takim go natura stworzyła nie powoduje ze takie chamskie zachowanie i teksty można pościć płazem i przejść nad tym do prządku dziennego

Chamstwu należy przeciwstawiać sie siłom i kultura osobistom - ktop to powiedział ?

By jeden i drugi rysunek były w pełni wiarygodne i możliwe do zweryfikowania, powinny zawierać U przegród i ścian

Podłoga przy grzejnikach jest drewniana lub też jest dobrze ocieplana i również podlega samoregulacji jak przy podłogówce.

Nieprawdaż.

jest bardziej wiarygodna niz nie jedna teza przez ciebie tu głoszona

przypomnę ci trochę z fizyki bo o niej chyba zapomniałeś

by możliwym było wogole nagranie powietrza w pomieszczeniu za pomocą kaloryfera konieczna jest konwekcja

Kiedy ona powstaje?

Gdy masy ciepłego powietrza (tym samym lżejszego) unoszą się do góry i wraz ze schładzaniem się opadają na dol

http://images49.fotosik.pl/81/f573fd053b745e51m.jpg

stad pojawiaja sie na tym rysunku strzalki

bogusław odpowiesz na zadane Ci pytanie,

co miałeś na myśli pisząc o temperaturze neutralnej i ile ona wynosi,

czy jak zwykle,

będziesz kluczył,

udawał że Ciebie to nie dotyczy,

lub zmieniał temat, manipulując uczestnikami dyskusji,

czyli od lat bez zmian :roll:

lazik Czyżby ktoś uderzył w stół?

Jareko jesteś pewien ,że to ja mam przepraszać? To nie ja krzyczę won , to nie ja rzucam chamami. Owszem wszedłem na chwilę na poziom Salego, bo chłop przesadzil i szczerze mówiąc należało mu się nawet więcej do słuchu.

Widzisz jak mówi 1950 taki się urodziłem i lubię choćby na własny użytek wyjasniać zjawiska ,które mnie otaczają .Przyznaję ,że moja hipoteza wyjaśniająca zachowanie Salego była zbyt śmiała i wobec tego wycofuje ją.

Usatysfakcjonowani?

Ale mam już drugą:

Hipoteza:

Może te wszystkie bluzgi zdenerwowanie u właścicieli podłogówek wynikają z faktu,ze długotrwałe przebywanie nad rurkami z cieknącą wodą działa destrukcyjnie na system nerwowy podobnie jak cieki wodne znane doskonale radiestetom.

lazik Czyżby ktoś uderzył w stół?

Jareko jesteś pewien ,że to ja mam przepraszać? To nie ja krzyczę won , to nie ja rzucam chamami.

to może naucz się czytać i zastanów się nad tym co czytasz,

przeczytaj sobie jeszcze raz i dowiedz się że była to opinia o Regulusach,

i te grzejniki były nazwane chłamem,

życzę Ci dobrego samopoczucia :-?

DO UCZESTNIKÓW TEGO WĄTKU

zakładam listę pytań na które Naczelny Manipulator i Mistrz Uników, nie odpowiedział,

1) co to jest i ile wynosi temperatura neutralna

proszę dopisywać

saluśku... Jesteś żałosny...

A może coś konkretnego w temacie wątka?

Masz coś do powiedzenia poza bluzgiem?

zbigmor pisze:

A wystarczyło by nazwać wątek: "wszystkie potencjalne wady podłogówki" i wiele byt to załatwiło.

bezwładność podłogówki, z którą trzeba stale walczyć przy pomocy sporej ilości automatyki, nie jest wadą "potencjalną" lecz jak najbardziej rzeczywistą..

Witam.

Widzę ostre przepychanki :-?

Odnośnie czerwonego :wink: Mam w planach podłogówkę, ale "zabrałem" jej "tradycyjną" akumulację :wink: jej akumulacyjność (podłogi) będzie podobna do zwykłego grzejnika, sterowana buforem :lol: