Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wszystkie wady podogówki.

leszko2

Recommended Posts

Dzień dobry!

Ale jesteś nudny 1950... :lol: To, ze zadałeś jakieś pytanie, nie znaczy, że w te pędy będę sie spieszył z Twoją edukacją.... :lol:

Pogłówkuj trochę. Spróbój samodzielnie sformułować definicję....

Nie mogę Cię wiecznie prowadzić za rączkę..

...

Podpowiem Ci, że już w tym wątku taką definicję podałem... :wink:

Pofatyguj się i poszukaj...

---------------------------

Panie i Panowie!

Wiecie? Wiecie!

Prawdziwa cnota krytyk się nie boi?

Byle chłystek nie jest mnie w stanie obrazić i spławić? :wink:

T a propos salusia... ma jakieś problemy a może kompleksy...cycuś.

--------------------------

U mnie w pomieszczeniach ogrzewanych grzejnikami, różnica temperatur pomiędzy podłogą a sufitem wynosi zaledwie od 0.5 - o.75 oC.

Rysunek przedstawiony przez jareko kłamie!!

--------------------------

A teraz powiedzcie z łaski swojej Forumowiczom, jak wygląda wentylowanie pomieszczeń, w których temperatura powietrza przy posadzce jest wyższa niż przy suficie? :roll:

Jak zachowuje się w takich warunkach:

1/. Para wodna

2/. Dwutlenek węgla

Oczywiście nie musicie.... :p

-----------

I jeszcze jedno malutkie pytanko:

Czy ilość kurzu w mieszkaniu zależy od rodzaju ogrzewania czy też raczej od kondycji i potrzeb czystościowych Gospodyni Domu?

• Odpowiedzi 785
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

an-bud pisze:

Mam w planach podłogówkę, ale "zabrałem" jej "tradycyjną" akumulację jej akumulacyjność (podłogi) będzie podobna do zwykłego grzejnika, sterowana buforem

Koncepcja interesująca choć osobiście jestem zwolennikiem nie dublowania bufora...

Magazyn ciepła jak najbardziej tak, szczególnie przy niestabilnym jego pozyskiwaniu.

an-bud pisze:

Mam w planach podłogówkę, ale "zabrałem" jej "tradycyjną" akumulację jej akumulacyjność (podłogi) będzie podobna do zwykłego grzejnika, sterowana buforem

Koncepcja interesująca choć osobiście jestem zwolennikiem nie dublowania bufora...

Magazyn ciepła jak najbardziej tak, szczególnie przy niestabilnym jego pozyskiwaniu.

Kominek i piec na ....coś w kotłowni

lazik Czyżby ktoś uderzył w stół?

Nie, ktoś w towarzystwie puścił smrodliwego bąka i rżnie głupa że to nie on.

Użyłeś słów nieprzystających do tego forum. Zachowałeś się jak cham. Jak masz troszeczkę kultury osobistej to przeproś! Nawet jak uważasz, że miałeś rację to są granice przyzwoitości wypowiedzi publicznej i mogłeś się wyrazić w kulturalny sposób a nie jak cham!

Czyli jak mocno zaświeci kochane słoneczko i zacznie grzać wnętrze obficie przeszklonego salonu- podłogówka zaprzestaje grzania czy też nie?

dalej pisze ad.3

problem wyimaginowany

Czyżby rzeczywiści taki wyimaginowany problem?

Czy niezależnie od warunków zewnętrznych (gwałtowna zmiana temp., lub duża różnica temperatur pomiędzy dniem a nocą, silny wiatr) utrzymasz zawsze pożądaną temperaturę wnętrza?

O każdej porze roku?

A jak zaświeci nagle na długo słońce, nie będzie aby za ciepło?

Długo i długo za ciepło.... Czy to nie jest aby niepotrzebna strata energii?

Chyba przekombinowales boguslaw.

Gdy sloneczko ogrzeje podloge to bedzie miala temperature duzo wyzsza niz podczas ogrzewania sezonowego (powyzej 29*C).

Jak myslisz co sie stanie gdy to samo spotka podloge bez ogrzewania podlogowego?

W podlogowce wodnej mozna nadmiar ciepla odprowadzic z podlogi wlaczajac obieg bez ogrzewania, w grzejnikowym mozesz co najwyzej wylaczyc grzejnik a podloge masz i tak nagrzana od slonca.

Wogole nie rozumiem dlaczego uznales to za wade podlogowki a nie wogole problem w domach naslonecznionych?!!! Tutaj akurat bedzie to wada grzejnikow.

Pzdr.

lazik.

Twój krytycyzm co do treści różnych wypowiedzi jest zaiste wybiórczy.

A może pomyliłeś nicki?

Nick tego, którego zamierzałeś obsztorcować jest może inny?

Np. sSiwy przyznał, ze jest mu za niego wstyd... I tylko niestety sSiwy....

Nie zapominaj ponadto, że to leszko2 jest gospodarzem wątka.

Piszmy po prostu wszyscy wyłącznie na temat..... :roll:

Wszak każdy może założyć swój nowy wątek...

W podlogówce wodnej można nadmiar ciepła odprowadzić z podłogi wlaczajac obieg bez ogrzewania,

Jasne, jasne... :lol:

Maszynista! Sternik! Ciepło cała wstecz !!! :p Do kociołka!

O cholerka! Słoneczko może zaszło! Sternik ! Ciepło! Cała naprzód!! :p

Skoro ironizujesz, to jeszcze nie napisales jak sobie razisz przy grzejniczkach gdy kochane sloneczko grzeje podloge.

No to prosze, moze komus pomozesz jesli masz unikalny sposob na to.

Drwisz sam a drazni Cie gdy ktos zadrwi z Ciebie -zgadzam sie teraz z niektorymi forumowiczami, ze raczej przechwalasz sie niz znasz na rzeczy.

Moze jestes lekarzem, ale Tobie wydaje sie ze dzieki temu masz pojecie o technikach, technologiach et.. stosowanych w budownictwie. Ajk sam udowadnasz nie masz wiekszego pojecia o tym jak i co dziala.

gdybys pomyslal zamiast kpic, wpadlbyc na to na co inni juz dawno wpadli, ze zima rzadko tak dogrzewa zeby nie moc sobie poradzic z cieplem a latem jest cos takiego jak chlodzenie pasywne W PODOGOWKACH, np. przy pompie ciepla. Mozna to stosowac rowniez bez chlodzenia pasywnego (odprowadzanie nadmiaru ciepla) poprzez wspomniana cyrkupacje wody w obiegu. Nie jest to "klima", ale daje sporo daje nawet takie "ochladzanie" podlogi. Widze, ze zdenerwoowales sie, ze jednak podlgowak jest w jakies postaci lepsza od grzejnikow -zaburza Twoja teorie :lol: :lol: :lol: :wink:

Gdybys nie widzial (bo akie sprawiasz wrazenie) kazdy nieomal nowy piec ma sterowanie na podstwaie temp. w jakims reprezentacyjnym miejscu wewnatrz domu (wsparty pogodowym) i sam potrafi sie regulowac w sezonie grzewczym a latem np. PC ustawia sie chlodzenie i po sprawie

Pzdr.

Bezwładność podłogówki jest jej najistotniejszą wadą w trzech etapach procesu grzania:

1/. Bezwładność startowa- rozruchowa - pisałem wcześniej na ten temat..

2/. Bezwładność eksploatacyjna- niemożność skutecznej reakcji na dodatkowe

uzyski ciepła (rzecz niebagatelna w ciepłym, a o takim tylko się pisze, domu)

nasłonecznienie, ciepło bytowe itp. - mogę temat rozwinąć...

3/. Bezwładność końcowa- problem z szybkim wyhamowywaniem procesu grzania

po uzyskaniu pożądanej temperatury przy zmiennych warunkach otoczenia-

okres przejściowy -jesień - wiosna.

Z jedną tylko uwagą - jest to wada urojona.

To od inwestora, czy też projektanta zależy czy chce mieć podłogówkę o dużej bezwładności (np. z uwagi na wykorzystywanie II taryfy), czy o małej bezwładności. Z punktu widzenia technologii możliwe jest wykonanie ogrzewania podłogowego o małej bezwładności (np. przez zastosowanie mat grzewczych, czy mat kapilarnych i cieńkiej wylewki lub wręcz podłogi drewnianej z kablami, czy rurkami grzewczymi pod nią.

Piszmy więc o rzeczywistych wadach podłogówki.

Dla mnie taką wadą jest chłodna posadzka latem. Aby tę wadę wyeliminować latem w salonie kładę dywan.

Mała czy duża - bezwładność to bezwładność....

Manewrowość jest średnioterminowa, długoterminowa lub bardzo długo terminowa.....

A możliwość skonsumowania niespodziewanych uzysków ciepła, żadna.

Nigdy nie kwestionowałem niezaprzeczalnej przydatności podłogówki przy pompach ciepła....

A teraz powiedzcie z łaski swojej Forumowiczom, jak wygląda wentylowanie pomieszczeń, w których temperatura powietrza przy posadzce jest wyższa niż przy suficie?

1/. Para wodna

2/. Dwutlenek węgla

-----------

Czy ilość kurzu w mieszkaniu zależy od rodzaju ogrzewania czy też raczej od kondycji i potrzeb czystościowych Gospodyni Domu?

piwopijca pisze:

zima rzadko tak dogrzewa zeby nie moc sobie poradzic z cieplem a latem jest cos takiego jak chlodzenie pasywne

A jesienią i wiosną?

To głównie teraz jest problem...

W nocy przymrozek w dzień silne słoneczko.....

A ja znów ponawiam pytanie - o jakim budynku mowa?

A teraz powiedzcie z łaski swojej Forumowiczom, jak wygląda wentylowanie pomieszczeń, w których temperatura powietrza przy posadzce jest wyższa niż przy suficie?

1/. Para wodna

2/. Dwutlenek węgla

Skoro masz wiedzę na ten temat, to dlaczego się nią nie podzielisz ?

Zacznijmy może od tego, czy jest możliwe utrzymywanie się wyższej temperatury powietrza przy posadzce przez dłuższy czas. Cieplejsze powietrze ma mniejszą gęstość i będzie migrowało do góry. Przy suficie ulegnie ochłodzeniu i powędruje w dół. Dodatkowy wpływ mają tu też ściany (zwłaszcza zewnętrzne i okna). To właśnie przy ścianach zewnętrznych powietrze ochłodzone będzie wędrowało w stronę posadzki. Do góry będzie zatem poruszał się w pozostałej części pomieszczenia. Ponieważ ten ruch odbywa się w całej objętości pomieszczenia jest on dużo mniej intensywny niż w przypadku ogrzewania grzejnikowego, gdzie "napęd" dla powietrza stanowi zazwyczaj jeden grzejnik o gabarytach dużo mniejszych od wymiarów pomieszczenia.

Jaki więc widzisz tu Problem z wentylacją ?

dochodze naprawde do wniosku ze dalsza dyskusja z boguslawem mija sie z celem

nie dosc ze pomija nasze pytania milczeniem liczy na nasza odpowiedz zadajac pytania tak naprawde z zakresu szkoly podstawowej - chyba chcesz sie bugus podszkolic z fizyki :)

Przypomnij sobie z fizyki co sie dzieje przy roznicy temperatur - podstawa zrozumienia dzialania wentylacji grawitacyjnej - i nei ma znaczenia czy przy podlodze masz cieplej czy w polowie wysokosci pomieszczenia czy tez przy suficie

cieple powietrze z racji swej masy bedzie uchodzic kanalem wentylacyjnym ale... ALE!!! pod warunkiem ze w to miejsce dostarczysz nowego powietrza, to przy okazji dodatkowo wywola ruch powietrza w pomieszczeniu

Dwutlenek wegla? A co ma sie z nim stac? Bo czegos tu nie kumam - zapewne masz teorie o jego kumulacji akurat a wysokosci naszych nozdrzy :lol: Wraz z wymiana powietrza uleci przez komin :)

poprosze o kolejne pytania - ale prosze - nie osmieszaj sie zadajac takie proste

Budujac dom trzeba miec na uwadze wszystkie aspekty jako calosc a nie kilka oddzielnych instalacji ktore gdzies, cos tam etc...

Ja bede mial wentylacje mechaniczna z reku, podlogowke z PC -pomieszczenia mieszkalne (parter i poddasze) z chlodzeniem pasywnym.Mysle ze problem wentylacji w moim przypadku nie wystapi a i chlodzenie czy ogrzewanie podlog nie bedzie problemem

Stad tez takie uogolnianie podlogowki nie jest na miejscu. Mowicie zapewne o piecach np. na paliwa stale czy starsze piece gazowe -moze wowczas jakies problemy wystapia, ale wspolczesne rozwiazania ...?

Pzdr.

mieszkalem z grzejnikami mieszkam z podlogowka i generalnie nie zauwazam roznicy w ilosci kurzu nawet sklaniam sie ze teraz jest mniej (przy niesprzataniu w tej samej jednostce czasu) ale to moze dlatego ze wtedy mieszkal z nami siersc co jednak potrafil zostawic po sobie troche "balaganu"

zona natomiast twierdzi ze teraz ciutke mniej niz przy grzejnikach

co do wentylacji to tylko tyle moge powiedziec ze moja grawitacyjna dziala az za dobrze

leszko2 wracając do Twojej tezy postawionej w temacie, jakie są te wady podłogówki?

- wspomniane na tych kilku stronach wątku to bezwładność (traktowana również jako zaleta) oraz domniemana szkodliwość??? Ciężko się przedrzeć przez te 7 stron, może coś pominąłem...

W swoim wątku, który założyłem ciut wcześniej niż Ty ten, prosiłem o zdanie tych co są zadowoleni (i fajnie się wypowiedzieli, skrupulatnie, syntetycznie).

Poprosiłem tam również o opinię tych, którzy się na podłogówce zawiedli.

Nie ma tam nawet jednego forumowicza, który doznał zawodu z powodu zainstalowania podłogówki. Za to jest kilka uwag typu "nigdy więcej grzejników"

Jeżeli ktoś miał grzejniki i już ich nie chce, tzn. chyba, że doświadczył ich wad.

Jeżeli ktoś ma podłogówkę i nikt (z posiadających) nieprzychylnie się o niej nie wypowiada, to znaczy chyba, że tych wad nie ma, lub są one w pełni rekompensowane zaletami.

Dla mnie to wystarczyło, żebym się przekonał...

PS. Jeżeli forumowy boguslaw to rzeczywiście właściciel firmy Regulus-system (co niektórzy tu sugerowali) to powiem tak - stronka firmy wygląda ładnie i profesjonalnie. Nie przeczę, że Regulusy są OK. Ale po tym co widzę, jakimi argumentami się on posługuje tu, żeby wykazać nie wiem w sumie co, to "image" tej firmy w moich oczach mocno by się popsuł. Czy gdybym zadawał pytania takiemu właścicielowi, on "odpowiadałby" tak samo jak tu forumowiczom??? Oooo, to bardzo dziękuję za takiego partnera... Ciekawe, czemu są tam zdjęcia całego zespołu a pana B. brak.. No ale to tylko taka dygresja. Zdecydowanie nie jestem firmą ani produktem zainteresowany i nie będę. No i w sumie nie wiem czy forumowy b. ma coś z tą firmą wspólnego.

Na pewno natomiast opiszę na forum (postaram się skrupulatnie) wrażenia z użytkowania podłogówki. Żeby nie było, że jestem stronniczy, powiem, że dla bezpieczeństwa poprowadzę sobie też rurki pod grzejniki :-). Koszt z 400 zł, a spokój sumienia - bezcenny.