pablitoo 06.03.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 i przeciwnicy podłogówki zaraz powiedzą - no i spójrzcie, Rzym padł, Krzyżacy padli - zapewne od podłogówki Ni czorta wad się w niej doszukać nie mogę - jest to bezwzględny argument da bogusława Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 06.03.2009 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 mi przeszkadza ta bezwładność. prowadzę bardzo nieregularny tryb życia. raz idę spać o 20, innym razem o 6 rano. wychodzenie do pracy itp. to samo. a lubię zimniej do spania, dużo cieplej (22+) za "dnia". takie gwałtowne wahania są trudne do osiągnięcia (w ekonomiczny sposób). z tego samego powodu utrudnione jest ekonomiczne sterowanie - wykorzystanie pory nocnej i pory nieobecności do mniejszego grzania. przy bardziej regularnym trybie życia pewnie da się to opanować. Wszędzie masz podłogówkę ?? - ja rozwiązałem ten problem inaczej / też lubię spać w chłodnej sypialni / - zamontowałem tam grzejnik a nie podłogówkę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.03.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Podłogówka to wynalazek ostatnich lat nieodłączna siostra pompy ciepła, bez niej pompa ciepła nigdy nie ma szans zwrócenia się w rozsądnym czasie. Ostatnich lat, to znaczy ile? Już na początku lat 50 ubiegłego wieku szpital WSW w Warszawie szczycił się tym, że posiada ogrzewanie podłogowe – to najnowsza historia, bo starszą już wspomniano. Pierwsza pompę ciepła wyprodukowano w 1898 i zarówno ta jak i następne były urządzeniami przemysłowymi używanymi w warzelniach soli i farbiarniach. Pierwszą PCi ogrzewającą dom, skonstruowana dopiero w 1928r. Natomiast faktem jest, że ostatnimi laty zwrócono uwagę większe oszczędności energii jakie może przynieść skojarzenie PCi z ogrzewaniem podłogowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 06.03.2009 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 mi przeszkadza ta bezwładność. prowadzę bardzo nieregularny tryb życia. raz idę spać o 20, innym razem o 6 rano. wychodzenie do pracy itp. to samo. a lubię zimniej do spania, dużo cieplej (22+) za "dnia". takie gwałtowne wahania są trudne do osiągnięcia (w ekonomiczny sposób). z tego samego powodu utrudnione jest ekonomiczne sterowanie - wykorzystanie pory nocnej i pory nieobecności do mniejszego grzania. przy bardziej regularnym trybie życia pewnie da się to opanować. Ustawiając przepływy na każdej pętli można ustawić precyzyjnie różnicę temperatur pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami. Sterowanie temperaturą wody pozwala ustawić odpowiednią temperaturę jak posterujesz to programatorem czasowym i pogodowym to problem bezwładności można znacznie zniwelować. Natomiast związana z bezwładnością akumulacyjność jest bez wątpienia zaletą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goniec_kram 06.03.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Dokladnie jak napisal Jurek przepływy mozna ustawiac recznie lub przez siłowniki. Najwygodniej jest zamontowac termostaty pokojowe i wtedy mozna ustawiac w kazdym pokoju inna temperature oraz program. Mozna to zrobic przewodowo lub bezprzewodowo z pilotem lub bez opcji jest wiele. Warunkiem jest odpowiedni rozdzielacz do podlogowki do ktorego mozna zalozyc silowniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.03.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Powiem więcej. Już na etapie projektowania można to „przewidzieć” i w określonych pomieszczeniach zastosować inne „zagęszczenie” rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goniec_kram 06.03.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Powiem więcej. Już na etapie projektowania można to „przewidzieć” i w określonych pomieszczeniach zastosować inne „zagęszczenie” rurek. Tak zageszczenie w lazienkach napewno i przy oknach tylko po co przewymiarowywac jak moza madrze sterowac podlogowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.03.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 I tu jest błąd. Inne pomieszczenia też należy wyliczyć pod względem przewidywanej w nim temperatury. W zdecydowanej wiekszości przypadkow sypialnia zawsze będzie sypialnią - czyli tam można "luźniej".Jesli wyjdzie się z utartych ścieżek, to rozwiazania bywają bardzo przyjazne w eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
goniec_kram 06.03.2009 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 W sumie. Jednemu odpowiada 15 stopni drugiemu 30 bez regulacji co da wieksza ilosc rurek niz wymagana? bedzie cieplej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.03.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 - tak, mam 100% podłogówki - rozwiązanie z różnymi temperaturami w poszczególnych pomieszczeniach (dzięki regulacji) też mi tak średnio odpowiada; mam również mało ścisły podział pomieszczeń pod względem funkcji (tak to jest być dziwakiem); ale może z konieczności się dostosuję; mam przepływomierze, mam miejsce na siłowniki, mam okablowanie do termostatów; - rozwiązanie z różnymi temperaturami na stałe tzn. na etapie projektowania - uważam za średni pomysł w takim przypadku jak pokój/salon/sypialnia; łazienki, pomieszczenia gosp. - te pomieszczenia, które na pewno zawsze będą tymi pomieszczeniami to ok, ale reszta - zawsze zakładam, że nie ma rzeczy niezmiennych na całe życie; - uzyskanie większej zmienności sterowaniem temp. zasilania się nie sprawdza (przynajmniej na drewnie-mam 120m2 parkietu, pow. całk. 176m2); 50st.C w to nie chcę puszczać, bo nie wolno; poza tym nawet jeśli wymaga to ręcznego sterowania z wyprzedzeniem, czego się nie da zrobić zdalnie (no dobra, pomijając moduły vaillanta itp. do sterowania przez gsm); otóż na moim przykładzie - mam sterownik pogodowy z uwzgl. temperatury pokojowej, nawet jeśli mu ustawię 22st.C, to on da 30-35st.C na zasilaniu przy standardowych - właściwym do utrzymania temperatury ustawieniach; jeszcze większe zwiększenie temperatury zasilania wymaga korekty krzywej grzewczej i/lub ustawienia jakiejś abstrakcyjnej temperatury docelowej pomieszczenia typu 30st.C; tego się nie da ustawić nie wiedząc o której przyjdziemy z pracy; a może to wyzwanie dla producentów sterowników, żeby wprowadzili do nich program typu - turbo dogrzewanie podłogówki z jakąś kontrolą parametrów, ale tak żeby zrobić to najszybciej jak się da; a tak poza tym to jestem zadowolony jakoś się przyzwyczaję/coś wymyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 06.03.2009 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 W Malborku też grzało od podłogi. nie tylko w Malborku, w starożytnym Rzymie też, ale oni nie mieli netu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaniGdżi1719504772 06.03.2009 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Do założenia takiego watku sprowokował mnie RadziejS. Który załozył watek o podłogówce dla przekonania swojej ,żony i prosił ,żeby nie pisac o szkodliwości podłogówki w jego watku. Nic prostrzego tylko załozyć nowy watek. Obecnie jestem tuz przed ostatecznymi decyzjami odnośnie instalacji CO na swojej budowie dlatego w wolnych chwilach przeglądam rózne wpisy dotyczące ogólnie instalacji CO r ównież podłogówek. Zauwazyłem ,ze podłogówka ma wielu zwolenników i prawie wszyscy jej uzytkownicy ją chwalą. Nalezy jednak byc czujnym. Wszak nie wszystko złoto co się świeci. Podłogówka to wynalazek ostatnich lat nieodłączna siostra pompy ciepła, bez niej pompa ciepła nigdy nie ma szans zwrócenia się w rozsądnym czasie. Podłogówka stała sie modna, a z moda warto uważać zwłaszcza jak decyzje podejmujemy na lata nie na jeden modny sezon. Fakt ,że obecnie wielu uzytkowników podłogówek jest zachwyconych jeszcze o niczym nie przesądza. przypomne tu niesławne już DDT, czy koszule nonairon. Na poczatku wszyscy byli tymi wynalazkami zachwyceni. Skuteczne wspaniałe symbol postepu i nowoczesności. I co się stało wszyscy wiemy. Tak więc mam pomysł ,żeby zebrać w jednym watku listę wszystkich wad podłogówki. Cała listę podam za jakiś czas. doszedłem do wniosku ,że wad minusów ,domniemanych zagrożen jest sporo i omówienie wszystkiego w jednym wpisie jest niemozliwe. Będę tu zaglądął w najbliższych dniach i uzupełniał swoje przemyslenia.Może uda się wyprostowac parę mitów dotyczących podogówki np czy oddaje ona ciepło głównie przez konwekcje czy przez wypromieniowanie? P.S. Oczywiście wszyscy którzymaja odmienne zdanie do mojego są tak samo mile widziani jak i ci którzy mają argumenty przweciwko podłogówkom Nie wiem czy taki bardzo nowy Znam gościa, który ma to u siebie od 1971 roku. Żyje, trzyma się dobrze i zakłada innym A co to jest na przestrzeni historii ludzkości? W Malborku też grzało od podłogi. No właśnie, zapomniałam o tym napisać, dzięki za przypomnienie Ale tam nie było plastikowych rurek. Nie muszą być plastikowe, mogą być z miedzi Obawiam się, że miedzianych też tam nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 06.03.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 tnijcie trochę te cytaty pleaseee... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 06.03.2009 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 ja jestem przeciwna podłogówce! Bywałam w domach z podłogówką, nawet pomieszkiwałam i nie chcę jej robić w moim wymarzonym domu! Również pan projektant instalacji był przeciwny ze względu na nieprawidłowe działanie wentylacji grawitacyjnej przy podłogówkach. Nawet tulenie się do podłogi odpada, bo temp jednak jest trochę za niska do tego typu doznań. I stresuje mnie stawianie mebli na grzejniku a wolna przestrzeń pod oknem nie jest mi koniecznie potrzebna na co innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 06.03.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Panowie mieliście pisać o wadach... Ale Pablito pisze o wadach.. im cieplej w takim stanie , tym większe ryzyko "zuruck-u"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.03.2009 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 ...pan projektant instalacji był przeciwny ze względu na nieprawidłowe działanie wentylacji grawitacyjnej przy podłogówkach......hmmm.... ciekawe co stworzy dla Ciebie. Patrz mu na ręce - bo jak już teraz gada głupoty to co będzie jak zaprojektuje ci strop który się zawali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 06.03.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Najważniejsza wada to robimy sobie w domu skupisko żył wodnych i trzeba wzywać experta od radiestezji żeby nam te żyły zdezaktywował ekranami, lub innymi specjalnie dla naszego domu zrobionymi amuletami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Flawia 06.03.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 jareko, taki jesteś mądry żeby nazwać wiedzę pana instalatora głupotami a nie wiesz, że instalatorzy nie projektują stropów? fuuuuuuuuuu nieładnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.03.2009 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 wiem ale powiem ci szczerze - takiej głupoty dawno nie słyszałem stad radze ci uważać mimo wszystko - może lepiej się zna na stropach czy więźbie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 06.03.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Pewnie wiele osób sie ze mna nie zgodzi i powie że przesadzam ale każdy ma prawo sie wypowiedzieć czyż nie tak?Powiem od razu, że nie jestem przeciwnikiem ogrzewania podłogowego, łazienki na pewno będę miał grzane w ten sposób, może jeszcze hall, kuchnię i jadalnię ale muszę to jeszcze przemyśleć. Nie spotkałem się jak dotąd z opiniami negatywnymi osób uzytkowników i każdy zgodnie twierdzi- podłogówka jest super...ale. Jakim doświadczeniem dysponujecie- dwudziesto, trzydziestoletnim? Ja po pięciu latach jarania fajek mogłem stwierdzić że super ale juz po prawie dwudziestu było trochę inaczej. Fakt że najkorzystniejszy rozkład temperatury dla ciała człowieka to promieniowanie rozchodzące sie od dołu ku górze, gdy nie przegrzewamy główki ale co z nogami? Przecież one też są integralną częscią naszego ciała, są z krwi i kości a przy podłogówce mają bezpośredni (i to dosłownie) kontakt z powierzchnią grzewczą! Oczywiście zaraz ktoś powie że podłogówka ma tylko 20 stopni, że nie ma mowy o przegrzewaniu ale powiedzcie czy ktos chodzi w kapciach na grubej podeszwie po domu z ogrzewaniem podłogowym? Bo ja to tak rozumiem, super jeśli cieplo rozchodzi sie dolnych partii naszego ciała ku górze ale nie kosztem ciągłego bezpośredniego kontaktaktu z nienaturalnie ciepłą podłogą! Jesli większośc czasu spędzam w salonie nigdy nie dał bym tam podłogówki! Gdyby można było ją włączyć tylko na godzinę lub dwie a po wyłączeniu podłoga robiła sie zimna. Niestety wszyscy wiedza jakie to cholerstwo ma bezwładność. Wniosek. Podłogówka- super ale nie w pomieszczeniach w których spędzamy większość naszego czasu. Dajmy odetchnąć naszym kończynom.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts