19501719500414 12.03.2009 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 bogusław, nie bądź wiśnia, odpowiedz na to co to jest i ile wynosi temperatura neutralna, ja też, ale chyba i nie tylko ja chciałbym wiedzieć, niech trochę Twojej mądrości spłynie na mnie, please bogusław, znowu zaczyna, to może nas uświadomisz co się dzieje jak się moczysz cały dzień w wodzie o temperaturze 28C w ubraniu, ja twierdzę że dojdzie do wychłodzenia organizmu, a Ty staraj się mnie przekonać że jest inaczej tutaj też chciałbym uzyskać odpowiedź Jest pięć podstawowych wad podłogówki. też bym chciał wiedzieć jareko napisał: Teraz pytanie do Ciebie jaka masz temperaturę stop? Jak sobie radzisz przy grzejnikach i zaworach termostatycznych z otwieraniem okien? Zawsze pamiętasz by grzejnik skręcić na minimum? Jak to jest z tymi podłogówkami na sali operacyjnej? Jak to jest z tym kurzem w przypadku podłogówki ? to jak będą jakieś odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 12.03.2009 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Inka Opole napisał: co do wentylacji to tylko tyle moge powiedziec ze moja grawitacyjna dziala az za dobrze Byłoby dla mnie dziwne gdyby było inaczej. Dom to taka skrzynka jak ma wejście (szpary okien i drzwi) i wyjście i jest jakiekolwiek źródło ciepła wewnątrrz to juz działa(wentylacja grawitacyjna przy bezwietrznej pogodzie). Na mojej budowie jeszcze niema żadnych sztucznych źródeł ciepła tyle co się przez okna od słońca nagrzeje, różnica dosłownie paru stopni miedzy zewnętrzem a wnętrzem a cug we wszystkich kominach ,że ho ho nadziwić się nie moge i pokazuje wszystkim odwiedzającym. Kłopoty zwentylacją grawitacyjna moga powstać , gdy zacznie silnej dmuchać , wtedy nieoczekiwanie powietrze np wchodzi kratkami wentylacyjnymi tak jest u mnie w bloku gdzie mieszkam. Ja wstawiłem wentylatory w kratki i jak mi się ten odwrotny cug przestaje podobać to sobie włączam wentylator ( czasmi aż on zwalnia przy gwałtownych podmuchach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 12.03.2009 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 RadziejSnapisał: Żeby nie było, że jestem stronniczy, powiem, że dla bezpieczeństwa poprowadzę sobie też rurki pod grzejniki . Koszt z 400 zł, a spokój sumienia - bezcenny. No to wątpliwości żony zostana uhonorowane. Radziej mnie nic do tego ,każdy robi jak uważa ,ze jest optymalnie dla niego i rodziny. Ja pisze na forum bo niedawno temat ogrzewania przerabiałem dość wnikliwie i intensywnie. Przyznam ,ze troche mnie irytowały głupawe reklamówki podłogówki zamieszczane tu i ówdzie w internecie. Fragmenty jednej wkleił tu niedawno jareko. Pozwoliłem sobie je skomentowac wczoraj w tym wątku. Wyobrax sobie ,że natknąłem się w jednej z takich reklamówke na stwierdzenie ,że podłogówka jest najlepsza bo działa na zasadzie radiacji ,a nie szkodliwej konwekcji ijeszcze ,że ogrzewa od dołu co jest bardzo korzystne dla organizmu. Jest to dowód na to ,ze z kazdej wady sprytny spec od PR zrobi super zaletę. Podjąłem więc trud ,żeby choć paru czytających nie dało robić sobie wody z mózgu. Ci co juz mają podłogówkę w zasadzie nie maja specjalnego wyboru , musza ją chwalić do końca lub dorzucić jedną warstwę styropianu więcej i przejśc na ogrzewanie świecą ( czyli dom pasywny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.03.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 leszko 2 i dalej uważasz że wszystko jest w porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 12.03.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 (....) bogusław przecież wszyscy wiedzą że większy procent ogrzewania w podlogówce to konwekcja, czyżbyś tak oczywistej rzeczy nie wiedział ale powiedz mi jedno, co to zmienia i ewentualnie dlaczego? naczelny Manipulatorze Wyobrax sobie ,że natknąłem się w jednej z takich reklamówke na stwierdzenie ,że podłogówka jest najlepsza bo działa na zasadzie radiacji ,a nie szkodliwej konwekcji ??? Da się to rozstrzygnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 12.03.2009 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 sSiwy12 napisał: Może i nie sa zmanipulowane, bo podobny rozkład temperatur jest podawany przez CIOP, a to jest raczej wiarygodne źródło. Ale, prawda jest to, że przedstawia on rozkłady temperatur w takich samych pomieszczeniach - tyle, że w warunkach "laboratoryjnych". Wysoce wątpliwe ,że te rysunki zaprezentowane prze jareko mają cokolwiek wspólnego z pomiarami laboratoryjnymi. Gdyby miały to w porzadnym wydawnictwie byłby dopisek rozkład wykonany na podstawie pomiaów z laboratorium takiego ,a takiego. To są zwykłe rysunki poglądowe z niewielka dbałścia o szczegóły, uzyskane prawdopodobnie jakims prostym 2D programem do malowania rozkładów temperatur. W obu przypadkach zakładano stałą temperature podłogi ale inną dla każdego przypadku. Inne warunki brzegowe wymusiły taki a nie inny rozkład . Innymi słowy co założono to otrzymano. Jedyne co to znak gradientu przy podłodze w obu przypadkach się zgadza. Nie warto tym sobie głowy więcej zawracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 12.03.2009 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Hes . 1950 dobrze pisze przekazywanie ciepła z podłogówki jest głownie przez konwekcje. Tak jak pisałem wczesniej znalazłem obliczenia przekazywania ciepła z powierzchni basenu z wodą o temperaturze 22C. Jezeli pominąć ciepło na odparowanie wody to stosunek cipła konwekcyjnego do ciepła radiacyjnego wyszedł około 80%:20%.Nie ma w tymnic dziwnego bo radiator z podłogówki marny bo moc radiacyjna zalezy od 4 pot egi temperatury , a ta jest niewielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 12.03.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Hes . 1950 dobrze pisze przekazywanie ciepła z podłogówki jest głownie przez konwekcje. Tak jak pisałem wczesniej znalazłem obliczenia przekazywania ciepła z powierzchni basenu z wodą o temperaturze 22C. Jezeli pominąć ciepło na odparowanie wody to stosunek cipła konwekcyjnego do ciepła radiacyjnego wyszedł około 80%:20%. Nie ma w tymnic dziwnego bo radiator z podłogówki marny bo moc radiacyjna zalezy od 4 pot egi temperatury , a ta jest niewielka. No właśnie, a nie mówiłem " po co się z koniem kopać" jak i tak nikt swojego zdania na w/w temat nie zmienił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 12.03.2009 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 No to jeszcze raz. Wyprostujmy mit o konwekcji , kurzu, alergii i podłogówce.1. Podłogówka jest typem grzejnika konwekcyjnego ( przewaga konwekcji nad radiacja)2. Konwekcja wydatkowo jest bardzo duża ale prądy wznoszące z racji dużej powierzchni mają niewielkie pprędkości . ( Poprzedni oszacowałem ,że będa to milimetry lub ułamki milimetra na sekudne w porównaniu do centymetrow na skundę dla zwykłych grzejników)3. Takie prądy konwekcyjne nie sa w stanie unosic duzych cząstek kurzu ale doskonale radza sobie z tymi malutkim, pyłkami, drobinami, okruchami du zych czastek kurzu ,które sa narbadziej niebezpieczne dla alergików.4. Alegik nie jest w stanie uciec od konwekcji z alergenami bo jest ona na całą podłoga. Proszę mi wskazać , gdzie jest błąd w moim rozumowaniu. Może 1950, jareko , sSiwy & company.Jeszcze tylko dodam ,że bardzo silne prądy konwekcyjne potrafią nawet żaby , porywać ze stawu , a piasek z sahary rozsypywać pod krakowem. Mniej silne dadzą juz radę tylko lisciom i wszystkiem co od lisci jest mniejsze, jeszcze słabsze już tylko kurz i alergeny , a te podłogówkowe to juz tylko same alergeny prosto w nos mieszkańcom podłogówkowym wstrzeliwują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.03.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 (....) bogusław przecież wszyscy wiedzą że większy procent ogrzewania w podlogówce to konwekcja, czyżbyś tak oczywistej rzeczy nie wiedział ale powiedz mi jedno, co to zmienia i ewentualnie dlaczego? naczelny Manipulatorze Wyobrax sobie ,że natknąłem się w jednej z takich reklamówke na stwierdzenie ,że podłogówka jest najlepsza bo działa na zasadzie radiacji ,a nie szkodliwej konwekcji ??? Da się to rozstrzygnąć ? już nie pamiętam gdzie i kiedy, ale bogusław zadał te pytanie, później długo i zawile wyjaśniał że tak właśnie jest, dlatego uzyskał odpowiedź taką jaką chciał, z resztą tak było by od razu by wykorzystał odpowiedź przeciwną do wzniecenia dyskusji nie na temat, z tego co pamiętam to udział konwekcji i promieniowania przy podłogówce wynosi gdzieś 50/50 ale prawdę mówiąc, głowy bym sobie nie dał uciąć, już kiedyś szukałem, ale teraz znalazłem, rzeczywiście udział zarówno konwekcji jak i promieniowania kształtuje się przy podłogówce mniej więcej po równo z lekką przewagą promieniowania, (źródło Ogrzewnictwo praktyczne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 12.03.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Sali przesadziłeś i to zdrowo. Bądź co bądź to jest forum techniczne imiejsce na wymiane doświadczeń przemysleń i opinii, a nie wyzwisk w stylu: Sali wyrzucił z siebie: mylisz się docent jokej mgr ogrodnik bogusław wójcik vel regulus ....kaloryfery to gówno warte są ot cała filozofia....te gówniane regulusy ....... Krętaczu chciałbym się dowiedzieć coś z tego wątka, ale jak zwykle wszystko spierniczyłeś...a jeżeli za bluzgi uważasz stwierdzenie gówniane regulusy to śmieszny jesteś, to tylko opinia o tym chłamie Po czymś takim nikt powazny nie będzie powaznie ciebie traktował. wyraźnie masz jakies psychiczne problemy ze sobą. Jakis konstruktor regulusów ci żone przerżnął czy co? bo inaczej nie umiem sobie tego wytłumaczyć. Na innych forach byłbys juz zbanowany. Ja osobiście po czymś takim w tym watku do ciebie nie będę się odzywał i innym sugeruje to samo. A pan Bogusław mówi z sensem i na temat. Akurat jego obecnośc w tym temacie sie bardzo przydaje. Panowie naprawdę trochę przesadzacie z tym ostrzałem Bogusława. Jeden mu każe mierzyć temperature stóp, drugi go męczy o lingwistykę i nawet taki RadziejS. który się zastrzegal ,że nie chce dyskutowac o wadach podłogówek , nagle pojawia się i bluzga na Bogusława ni z gruszki ni z pietruszki udawadniając jedynie ,ze nie stac go na kontr argumenty. Nadmienię również , że w tym wątku pan Bogusław nie wspomniał słowem o regulusach, natomiast wszyscy mu te regulusy z innych wątków pamiętają. Aż niewytrzymałem i i wszedłem na strone rgulusa. przyznam ,że konstrukcja grzejnika jest technicznie bardzo powabna, ale to inny temat. Nawet gdyby on był sprzedawcą regulusów to co ztego? Czy to jakas zbrodnia. Żaden z dyskutantów nie ma obowiązku zwierzac się ze swojej profesji. Licza się fakty i przedstawiane argumenty. po pierwsze to przygadał kocioł garnkowi, ale uspokoje cię moja żona się nie puszcza ...... nie stwierdzono u mnie problemow psychicznych ew. szybka możliwośc wyprowadzenia z równowagi przez kłamców i bezmózgów może jakbyś przeczytał całą moją dyskusję z bogusławem to może byś pojął o co mi chodzi, bo zamiast odpowiedziec na zadane mu pytania pisze mi jakies bzdury jak zwykle. czytałem wiele wątków o ogrzewaniu i jakimś dziwnym trafem boguslaw sprowadza zawsze do regulusów i dlatego chciałem żeby się przyznał, żeby przynajmniej inni szukający porad nie podejmowali decyzji na podstawie tego podstępnego i nieuczciwego lobbysty swojego towaru. I nie mam nic przeciwko, że ktoś swój towar uczciwie reklamuje, ale sposób w jaki robi to bogusław będę tępił narażając się na bany i ew. potępienie. a ze nie bedziesz się do mnie odzywał - no chyba sie popłaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 12.03.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Leszko, upierasz się przy swojej teorii kurzowej, a wystarczy sprawdzić czy w swoim pokoju z kaloryferem za firankami masz kurz na jakiejś półce na wysokości Twego nosa. Jeśli nie, to tylko dlatego, że ktoś go sprzątnął, bo prawda jest taka, że kurz dopada także kaloryferowców a te drobiny unoszą się na każdym poziomie, i wyższym i niższym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.03.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 żeby rozwiać wszelkie wątpliwości bogusław to właściciel firmy "REGULUS-System" Bogusław Wójcik Spółka Jawna,adresu nie będę podawał, jest ogólnie dostępny w internecie, o jego działalności lekarskiej nie będę pisal,chociaż on sam szeroko o tym mówi,a mógłbym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 12.03.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Wszem i wobec ogłaszam, że prezentowane tu wykresy temperatur są wykonane i zgodne, z opracowaniami i wykresami Profesora Kollmara - czyli są wiarygodne. No chyba, ze ktoś chce podważyć wirygodność Pana Profesora. Ps. Warto też zapoznać sie z wykresem Koniga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.03.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 a nie boisz się że je zmanipulował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 12.03.2009 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 żeby rozwiać wszelkie wątpliwości bogusław to właściciel firmy "REGULUS-System" Bogusław Wójcik Spółka Jawna, adresu nie będę podawał, jest ogólnie dostępny w internecie, o jego działalności lekarskiej nie będę pisal, chociaż on sam szeroko o tym mówi, a mógłbym on się znowu nie przyzna, a do niektórych to nie dociera i słuchają jego porad lekarskich i coraz wiekszy mętlik w głowach mają. Przy budowie to praktycznie na każdym kroku trzeba dokonywać jakiś wyborów, a takie matactwa pogarszają problem wyboru i dlatego zdemaskowanie go było moim celem, bo gra nie fair. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.03.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 gadasz jak zmanipulowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 12.03.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 gadasz jak zmanipulowany bo mnie zmanipulowałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 12.03.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 --------------------------- Panie i Panowie! Wiecie? Wiecie! Prawdziwa cnota krytyk się nie boi? Byle chłystek nie jest mnie w stanie obrazić i spławić? T a propos salusia... ma jakieś problemy a może kompleksy...cycuś. krętacwo nazywasz cnotą ? no to juz ludzkie pojęcie przechodzi kompleksów ani problemów nie stwierdzono - dążenie za wszelką cenę do prawdy - tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 12.03.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 A dowody, Panowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts