jareko 12.03.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 ...No chyba, ze ktoś chce podważyć wirygodność Pana Profesora. :lol:Ps. Warto też zapoznać sie z wykresem Koniga. Daj spokój, ,oczywiście ze można - i zaraz to zapewne leszko2 uczyni zaś ten podły Jareko manipuluje rysunkami ze ho ho Żałosne to, leszko, żałosna jest zarówno twa wiedza (choćby z podstaw fizyki) jak i por z jakim głoszone tu przez siebie, ponoć w imię obiektywizmu, teorie bronisz Tylko w jakim celu założyłeś ten watek? By wraz z boguslawem kampanie reklamowa czynić? Durnowata Wam ta reklama wyszła, trzeba skorzystać z usług fachowców a nie samemu próbować bo efekty sa opłakane Trol jesteś i tyle :lol: i na dodatek CHAM !!! bo do tej pory nie raczyłeś ani ssali ani jego zony przeprosić I dziwie sie ze jeszcze bana moderator za ten tekst ci nie dal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 12.03.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 A dowody, Panowie? pełno ich w czeluściach forum zobacz profil bogusława, a wnoski wysnujesz sama, bo naprawdę nie trzeba być detektywem, mi naprawdę szkoda wszystkich początkujących na forum, którzy mogą wziąć to jego lekarskie doradzanie na serio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 12.03.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 ...No chyba, ze ktoś chce podważyć wirygodność Pana Profesora. :lol:Ps. Warto też zapoznać sie z wykresem Koniga. Daj spokój, ,oczywiście ze można - i zaraz to zapewne leszko2 uczyni zaś ten podły Jareko manipuluje rysunkami ze ho ho Żałosne to, leszko, żałosna jest zarówno twa wiedza (choćby z podstaw fizyki) jak i por z jakim głoszone tu przez siebie, ponoć w imię obiektywizmu, teorie bronisz Tylko w jakim celu założyłeś ten watek? By wraz z boguslawem kampanie reklamowa czynić? Durnowata Wam ta reklama wyszła, trzeba skorzystać z usług fachowców a nie samemu próbować bo efekty sa opłakane Trol jesteś i tyle :lol: i na dodatek CHAM !!! bo do tej pory nie raczyłeś ani ssali ani jego zony przeprosić I dziwie sie ze jeszcze bana moderator za ten tekst ci nie dal ja tam nie chce jego przeprosin trzeba się stanowczo przeciwstawiać działaniom takim jak uprawia bogusław, a jak moje ostrzejsze stwierdzenia kogoś ukuły to sorki (ale bluzgi to to nie były) , ale choleryk jestem i szlag mnie trafia na takie zagrywki jakoś Ty jareko,1950 i wielu innych potrafi zareklamować siebie i swoje towary w sposób uczciwy i zgodnie z obowiązującymi zasadami o uczciwej konkurencji. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.03.2009 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 ...No chyba, ze ktoś chce podważyć wirygodność Pana Profesora. :lol:Ps. Warto też zapoznać sie z wykresem Koniga. Daj spokój, ,oczywiście ze można - i zaraz to zapewne leszko2 uczyni zaś ten podły Jareko manipuluje rysunkami ze ho ho Żałosne to, leszko, żałosna jest zarówno twa wiedza (choćby z podstaw fizyki) jak i por z jakim głoszone tu przez siebie, ponoć w imię obiektywizmu, teorie bronisz Tylko w jakim celu założyłeś ten watek? By wraz z boguslawem kampanie reklamowa czynić? Durnowata Wam ta reklama wyszła, trzeba skorzystać z usług fachowców a nie samemu próbować bo efekty sa opłakane Trol jesteś i tyle :lol: i na dodatek CHAM !!! bo do tej pory nie raczyłeś ani ssali ani jego zony przeprosić I dziwie sie ze jeszcze bana moderator za ten tekst ci nie dal ja tam nie chce jego przeprosin trzeba się stanowczo przeciwstawiać działaniom takim jak uprawia bogusław, a jak moje ostrzejsze stwierdzenia kogoś ukuły to sorki (ale bluzgi to to nie były) , ale choleryk jestem i szlag mnie trafia na takie zagrywki jakoś Ty jareko,1950 i wielu innych potrafi zareklamować siebie i swoje towary w sposób uczciwy i zgodnie z obowiązującymi zasadami o uczciwej konkurencji. pozdrawiam ja wcale się nie reklamuję, owszem mam w dziale ogłoszeń swój wewontek, ale tak samo jak jareko wszem i wobec mówię o swojej profesji, a jak mogę, to nieskromnie powiem - pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.03.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 A dowody, Panowie? ja jestem techniczny, do mnie cza prosto z mostu, dowody czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.03.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 A dowody, Panowie? ja jestem techniczny, do mnie cza prosto z mostu, dowody czego? Może o dowody osobiste chodzi Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.03.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 kiedyś były takie hasładowodzik prosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 12.03.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 kiedyś były takie hasła dowodzik prosze No i to właśnie mi się przypomniało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 12.03.2009 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Wszem i wobec ogłaszam, że prezentowane tu wykresy temperatur są wykonane i zgodne, z opracowaniami i wykresami Profesora Kollmara Dobrze, że na forum ta cała dyskusja, bo w realu to już by chyba jatka była. Nie wytrzymałem... Postawiłem termometr na podłodze i na szafie, wyniki: przy podłodze: 18.5, na szafie: 19.4. Pytanie konkursowe: kiedy będę miał dość zimnych nóg? Poprawnych odpowiedzi proszę nie wysyłać. Niezależnie od wszystkich teorii, hipotez, dowodów, argumentów rzeczowych i nierzeczowych, gdy włożę papcie jest mi znacznie cieplej w stopy niż na podłogówce w kuchni, która zgodnie z wszystkimi postami jest wykonana źle, bo podłoga jest wyraźnie ciepła i da się wyczuć gdzie grzeje, a gdzie nie (jest to też pewnie kwestia regulacji- chcę korzystać jak z akumulacyjnej, a mam trochę za cienką wylewkę na akumulacyjną ) . Tak czy inaczej uwagi dotyczące tematu wątku: chociaż przemawia do mnie teoria o chłodzeniu przez nogi (zawsze wysuwam w nocy nogę spod kołdry, spróbujcie latem wymienić długie spodnie na krótkie - no bajka po prostu:-)), to trudno jest mi pogodzić się z myślą, że podłogówka może zaszkodzić, gdy w papciach jest mi znacznie cieplej, a mama i babcia zawsze powtarzały: ubierz papcie -chciały mnie wykończyć? ps. odpowiedź na pytanie konkursowe: nigdy. Nienawidzę papci! Będę chodził boso po mojej 18-stopniowej podłodze, lubię chodzić w domu w bluzie i mieć zimne nogi!!! Echhhhh, wreszcie to z siebie wyrzuciłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 12.03.2009 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Sali rzeczywiście moja wzmianka o twojej zonie w naszej dyskusji nie miała większego sensu. Ten dowcip mi się nie udał i chociaż tamte słowa zdążyłem już wycofać czego jakoś wiadome kręgi nie zauważyły, jeszcze raz mówię PRZEPRASZAM zwłaszcza twoją żonę. Mam nadzieję ,że teraz ty przeprosisz Bogusława.Z drugiej strony zdajesz sobie sprawę ,ze mojego potknięcia którego tak łapczywie uczepili się moi adwersarze w ogółe by nie było gdyby nie twój wybuch. A najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to ,że to ja zostałem wyzwany od chamów i to przez osoby rzekomo walczące o kulturę wypowiedzi co nie przeszkadza im wykrzykiwać ("Chamie von"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 12.03.2009 23:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 sSiwy12 napisał: Wszem i wobec ogłaszam, że prezentowane tu wykresy temperatur są wykonane i zgodne, z opracowaniami i wykresami Profesora Kollmara - czyli są wiarygodne. A jesteś w stanie podać w jaki sposób je pan profesor skonstruował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 13.03.2009 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Ale się chłopcy ożywili w podgryzaniu mnie. Wystarczyło, że kilka godzin nic nie napisałem... Miło mi słyszeć, kim to jestem, a kim nie jestem. Bardzo, bardzo zabawne! Popuście jeszcze bardziej Panowie wodze swojej wyobraźni..... Pokażcie ile w was hipokryzji, obłudy, fałszywej troski o rzekomą prawdę. Chętnie poczytam na swój temat coś więcej. Widzę, że wątek zmienia się w teksty z brukowców.... Jestem rzadko obecny w wątkach na temat podłogówki, natomiast wszyscy moi "adwersarze" z tego wątka są w nich obecni zawsze !! Wątki są celowo rozmywane, nagle pojawia się kilka osób, które pilnują treści wątka i w razie pojawienia się niewygodnych treści, spychają wątki na poboczne tematy lub zaczynają czepiać się słówek i jakiś przypadkowych sformułowań. Zaczyna się pisanina nie na temat i ataki personalne. Ciekawe dlaczego?[/b Każdy Forumowicz, który ma inne zdanie niż powszechnie obowiązująca "doktryna", jest przez stale tą samą grupę "troskliwych", atakowany do skutku, aż do wypchnięcia z wątka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 13.03.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Byłoby dla mnie dziwne gdyby było inaczej. Dom to taka skrzynka jak ma wejście (szpary okien i drzwi) i wyjście i jest jakiekolwiek źródło ciepła wewnątrrz to juz działa(wentylacja grawitacyjna przy bezwietrznej pogodzie). Na mojej budowie jeszcze niema żadnych sztucznych źródeł ciepła tyle co się przez okna od słońca nagrzeje, różnica dosłownie paru stopni miedzy zewnętrzem a wnętrzem a cug we wszystkich kominach ,że ho ho nadziwić się nie moge i pokazuje wszystkim odwiedzającym. Kłopoty zwentylacją grawitacyjna moga powstać , gdy zacznie silnej dmuchać , wtedy nieoczekiwanie powietrze np wchodzi kratkami wentylacyjnymi tak jest u mnie w bloku gdzie mieszkam. Ja wstawiłem wentylatory w kratki i jak mi się ten odwrotny cug przestaje podobać to sobie włączam wentylator ( czasmi aż on zwalnia przy gwałtownych podmuchach). a to dziwne przeciez juz na poczatkowych stronach tego watku mozna znalezc wady podlogowki jak wlasnie problem z wentylacja grawitacyjna albo to ze najlepiej jest wlozyc klimatyzator do domu bo inaczej moga byc problemy pozdr rafal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 13.03.2009 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Boguś to o czym piszesz odczułem na własnej skórze. Jakoś nikt nie potrafi wskazać palcem błędu w moich rozumowaniach natomiast wielu rzuca się na mnie pod byle pretekstem i wyzywa od chamów.Inka jak widzisz staram się być obiektywny. Nie mam żadnych powodów ,żeby sztucznie demonizować szkodliwość, podłogówek. To przecież nie ja wymyśliłem , że podłogówka może być szkodliwa ze względów fizjologicznych, i rozpylania alergenów. Takie opinie krążyły od dawna. Ja starałem się tylko wyjaśnić czy to prawda i zrozumieć dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 13.03.2009 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 sSiwy12 napisał: (leszko2 napisał: Załóżmy ,że przy podłogówce mamy 24C przy nogach i 18 przy głowie, )...... ...... Dlaczego tylko 6 stopni, a nie 12? I jak te twoje 12 stopni maja się do wiarygodnych wykresów profesora Kollmara? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 13.03.2009 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 josephine napisała:Leszko, upierasz się przy swojej teorii kurzowej, a wystarczy sprawdzić czy w swoim pokoju z kaloryferem za firankami masz kurz na jakiejś półce na wysokości Twego nosa. Kurz z alergenami ijest wszędzie , natomiast jego krążenie po pokoju będzie zależeć od rodzaju ogrzewania które posiadasz. U mnie kurz zbiera sie na górnych ściankach przeszklonych szafek które wiszą 5cm pod sufitem. To ,ze tam się zbiera sporo kurzu świadczy ,ze istnieje cyrkulacja taka jak zaznaczona poglądowo na rysunku wklejonym przez jareko. Te szafki sa pułapką na kurz. On tam osiada i juz nikomu nie szkodzi. Cyrkulacja przy naściennych grzejnikach jest w miarę laminarna. prąd konwekcyjny przy podłodze jest poziomy i podłoga jest oczyszczana z części alergenów, które maja szanse osadzić się w zakamarkach jak na moich szafkach.Ja tej cyrkulacji nie widzę bo mam ledwo ciepłe grzejniki.(No takie kiepskie zimy sa ostatnio w Gdańsku ) Natomiast przy podłogówce NIE MA JEDNEGO STABILNEGO PRĄDU KONWEKCYJNEGO, który możemy sobie od biedy omijać. Na podłodze tworzą się małe kominy cyrkulacyjne ,które dosłownie rozpylają alergeny w powietrzu nad podłogą. Weż garnek z woda postaw na ogniu i obserwuj konwekcje od dna. Będzie to szereg niestabilnych kominów do góry. To samo masz na podłogówce tylko w innej skali czasowej i geometrycznej. To niestety nie jest dobra wiadomość dla alergików. Po raz pierwszy z takim ostrzeżeniem zetknąłem sie w audycji telewizyjnej M -jak mieszkanie czy jakoś tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.03.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 ...Natomiast przy podłogówce NIE MA JEDNEGO STABILNEGO PRĄDU KONWEKCYJNEGO, który możemy sobie od biedy omijać. Na podłodze tworzą się małe kominy cyrkulacyjne ,które dosłownie rozpylają alergeny w powietrzu nad podłogą. Weż garnek z woda postaw na ogniu i obserwuj konwekcje od dna. Będzie to szereg niestabilnych kominów do góry. .....no tak.... ciekawe, czekamy na dalsze tego typu rewelacje Zauwazyłem ,ze podłogówka ma wielu zwolenników i prawie wszyscy jej uzytkownicy ją chwalą. Nalezy jednak byc czujnym. Wszak nie wszystko złoto co się świeci. Podłogówka to wynalazek ostatnich lat nieodłączna siostra pompy ciepła, bez niej pompa ciepła nigdy nie ma szans zwrócenia się w rozsądnym czasie. Podłogówka stała sie modna, a z moda warto uważać zwłaszcza jak decyzje podejmujemy na lata nie na jeden modny sezon. i wypada swojej tezy bronic, bronic wszelkimi sposobami, pomijając opinie lekarzy alergologów, obserwacje osób mających alergiczne dzieci, dyskredytując wiedzę naukowców, lekarzy, wyniki badan i obserwacji (wszak załączone przeze mnie rysunki to moja twórczość i kłamstwo ) oraz zdrowy rozsadek oparty na minimum wiedzy z zakresu fizyki szkoly podstawowej... itd itd itd, i tylko zastanawiam sie nad tym - znow zacytuje autora watkuObecnie jestem tuz przed ostatecznymi decyzjami odnośnie instalacji CO na swojej budowie dlatego w wolnych chwilach przeglądam rózne wpisy dotyczące ogólnie instalacji CO również podłogówek.Wiec chcesz wybrać czy tez założyłeś ten watek po to by promować boguslawa czy tez jedyne twoim zdaniem rozwiązanie jakim jest kaloryfer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 13.03.2009 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Te szafki sa pułapką na kurz. On tam osiada i juz nikomu nie szkodzi. Leszko2, jesteś super. To ja, po kłótniach z żoną (bo leń jestem), zapieprzam po domu ze szmatą i odkurzaczem a tymczasem wystarczyło powiesić szafki pod sufitem (no i grzejniki na ścianach). Powiedz proszę coś więcej o tych szafkach (i firankach). To prawdziwa rewolucja. Tysiące gospodyń domowych (i alergików) czeka na tę informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 13.03.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 leszko 2: po raz 3 - czytaj dokładnie i ze zrozumieniem. Swoje teorie raczej buduj na rzetelnych i sprawdzonych informacjach. Sprawdzonych, czyli w moim zrozumieniu, publikacji i opracowaniach naukowych, i to nie sponsorowanych. Są Instytuty Badawcze, jest CIOP, są kliniki i opracowania kliniczne. Na koniec, są jeszcze prawa fizyki. Ale być może, faktycznie w tym przypadku, mój zapis wyjęty z kontekstu, może dla Ciebie powodować takie właśnie zrozumienie i potwierdzenie spiskowej teorii, o rozkładzie temperatur dla różnych sposobów ogrzewania, oraz stronniczością uznanych autorytetów naukowych, i samych metod badawczych. Więc wyjaśniam; było to, z mojej strony, ironiczne zapytanie, bazujące na podanym przez Ciebie przykładzie: Załóżmy ,że przy podłogówce mamy 24C przy nogach i 18 przy głowie, a bez podłogowki 20C przy nogach i 20,5C przy głowie to gdzie jest wieksza średnia Widząc Twoją, oczywistą manipulację, w tym przypadku temperaturami, dla potwierdzenia, lansowanej przez Ciebie tezy - ironicznie zapytałem, dlaczego tylko różnica 6 stopni, bo jeszcze bardziej różnica 12 stopni uprawdopodabnia tezę, że przy podłogówce występują, wielokrotnie wyższe różnice temperatur na „tej odległości”. Może bardziej czytelne dla Ciebie było by, gdybym zapytał, dlaczego przy głowie jest temperatura aż 18 stopni, a nie -20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 13.03.2009 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 Podłogówka zasadniczo rózni się od innych metod ogrzewania w dwu punktach. 1. Jest zimnym źródłem ciepła w tym sensie ,że ogrzewa pokój ,ale nie przekazuje ciepła do naszego ciała., w podczerwieni przy podłogówce jest ciemno. To przykład takiej "ciemnej" podłogówki widzianej w podczerwieni : http://republika.pl/hanko2005/foto/563311970_2.jpg Zdjęcie pochodzi z aukcji Allegro : http://www.allegro.pl/item563311970_termowizja_pomiary_temperatury.html Tu inny przykład : http://eleko.pl/images/termogram_podlogi.gif Zdjęcie pochodzi ze strony : http://eleko.pl/termografia_w_budownictwie.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts