cieszynianka 15.03.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Podłogówkę chwalą przede wszystkim ci, którzy albo marzli całe dotychczasowe życie w nogi w niedogrzanych obiektach, lub wręcz przeciwnie mieszkali w blokowiskach w małych, przegrzanych (szczególnie wiosną) pomieszczeniach, w których głównym sposobem na obniżenie temperatury było otworzenie okna.... vide kowalio.. Chwalą ją również ci, którzy mają bardzo sporo kasy i wybudują super ciepły dom, zasilany pompą ciepła z rozbudowanym systemem wentylacyjnym, ponieważ dom ciepły- termos- wymaga aktywnej wentylacji.. A kto ją krytykuje? 1. Ci, którzy mają ją ułożoną niepoprawnie. 2. Niektórzy, którzy nie mają jej wogóle. Dodawajcie dalej... Nic dodać, nic ująć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 15.03.2009 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 raffannapisał:Sledze ten watek i sie zastanawiam co kieruje ludzmi ktorzy pisza mniejsze lub wieksze bzdety na temat ogrzewania podlogowego. Nastepnie podałł 9 linków do tzw artykułów sponsorowanych o ogrzewaniu podłogowym. Kto tam zaglądał juz wie czy sa tam mniejsze czy większe bzdety.Nie mamczasu na omawianie wszystkiego zresztą bogusław juz to celnie podsumował ale dosłownie parę uwag. Powtarza się wnich tytuł : mieszkanie bez kurzu lub nawet postrach dla kurzu Dostajemy zapewnienia ,że tylko ogrzewanie podłogowe zapewni nam czyste powietrze, dobrą cyrkulacje i idealny rozklad temperatury Ogrzewanie podłogowe zapewnia optymalny dla człowieka rozkład ciepła w pomieszczeniu. Dla naszego organizmu najlepiej jest, jeśli cieplejsze powietrze jest w okolicy nóg, a chłodniejsze na poziomie głowy. Czy ktos z panów forumowych doradców wie skąd się wziął ten najlepszy rozklad temperatury i dlaczego mamy miec koniecznie cieplej w nogi i chłodniej w głowę? W linku nr 2 jest nawet narysowany idealny rozkład pionowy temperatury i żeby nikt nie miał watpliwości prawie pokrywa się on z rozkładem przy ogrzewaniu podłogowym. Co prawda ( pani Szutkowska chyba niedopilnowała) bo rozkład temperatur z pierwszego linku dla ogrzewania podłogowego ( zresztą ten sam co wklejał jareko z certyfikatem sSiwego zgodności z wykresami prof Kollmara) jest zupełnie inny niz na wykresie z linku nr2 i co dziwniejsze podłogówka z lnku nr1 przypomina rozkład dla grzejnika naściennego na ścianie zewnętrznej? No i co teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 15.03.2009 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 cieszynianka napisała: No tak, wiem, że to zebrane "kwiatuszki" z tego wątku, ale źle, że nie zostało to przez Ssiwego wyprostowane. Wyobraź sobie, że ktoś (nie mający pojęcia o sprawie) wskakuje nagle w środek tematu i dowiaduje się takich rewelacji A co obawiasz się ,że sprzedaż podogówek zacznie spada? - spokojnie ludzie i tak kupuja kit w stylu : postrach dla kurzu Zauwazyłem ,ze cieszynianka cały czas kontroluje dyskusję sama niewiele wnosząc do niej w sensie jakichkolwiek argumentów , za to wkleja cytaty na całą strone ( dobre do rozwadniania) i cały czas podkresla ,że ona i jej znajomi sa zadowoleni z podłogowki. Oczywiście niczego nie chcę tu sugerowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.03.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 cieszynianka napisała: No tak, wiem, że to zebrane "kwiatuszki" z tego wątku, ale źle, że nie zostało to przez Ssiwego wyprostowane. Wyobraź sobie, że ktoś (nie mający pojęcia o sprawie) wskakuje nagle w środek tematu i dowiaduje się takich rewelacji A co obawiasz się ,że sprzedaż podogówek zacznie spada? - spokojnie ludzie i tak kupuja kit w stylu : postrach dla kurzu Zauwazyłem ,ze cieszynianka cały czas kontroluje dyskusję sama niewiele wnosząc do niej w sensie jakichkolwiek argumentów , za to wkleja cytaty na całą strone ( dobre do rozwadniania) i cały czas podkresla ,że ona i jej znajomi sa zadowoleni z podłogowki. Oczywiście niczego nie chcę tu sugerowac. Drogi Leszku2 czyli Bogusławie pochlebiasz mi tymi cytatami na całą stronę (nie pamiętam, żebym takie wklejała ). Dyskusję (jeśli można tę wymianę zdań tak nazwać ) obserwuję, bo może jeszcze czegoś ciekawego się dowiem Uważam, iż mówienie, że większość ciepła przez podłogówkę jest oddawane jako konwekcja, a mniejszość jako emisja jest kłamstwem i wprowadzaniem w błąd, a tego nie wolno robić Sprzedaż podłogówek mnie nie interesuje, bo to nie moja profesja, ani mój zysk. Przed rozpoczęciem naszej budowy i w trakcie oglądaliśmy mnóstwo domów bliższych i dalszych znajomych i z ich doświadczeń czerpaliśmy wiedzę (nie z teoretycznych opracowań i reklam producentów). Dlatego dzielę się tym z innymi Jeśli masz jakieś sugestie, to wal śmiało, chętnie posłucham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.03.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Ale Heniu nie przejmuj się okazało się ,że najlepszy doradca na tym forum sSiwy12 napisał: Na zdjęciu widać to co widać, ale nie widać to co jest w rzeczywistości. Tak więc Heniu ta fotografia jest niezgodna z wykresami prof Kollmara. Rozumiesz.? Brak wiedzy w danej dziedzinie nie jest wstydem, ale głupotą jest wyciąganie na takiej podstawie autorytatywnych stwierdzeń. Z tego zdjęcia nie można odczytać (poprawnie) różnic temperatur w pionie - mądralo. Pisał o tym HenoK - zadając Ci pytanie właśnie w tej sprawie. A Twoje odpowiedź w tej sprawie:Przyjąłem wysokość stołu za 1m reszta wynika z kolorów i legendy po prawej stronie . Dowodzi zupełnego braku wiedzy nawet elementarnej w zakresie - w tym przypadku - termowizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 15.03.2009 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 No to doszły nam dwie nowe wady: 1950 podał 3 teksty źródłowe wielkie dzięki (choć jednak ciężko się to czyta) w których napisano między innymi.: "W razie wyłożenia podłogi grzejnej dywanem i zaniedbania jego okresowego czyszczenia moga powstać sprzyjające warunki do rozwoju niektórych bakterii i wirusów" Jak zauważył Bogusław z tym rozwojem wirusów poza organizmem nosiciela to chyba jeszcze nie udowodniona hipoteza to może lepiej zmienić na drobnoustrojów. No to brzmi logicznie . Bakterie jak się hoduje to się zamyka w cieplarkach ,a tu mamy cieplarkę do hodowli na podłodze. Wada nr 2 przypomniana przez Flawię : "jak masz wystawowe rasowce i chcesz miec siersc , to zapomnij o podlogowce wogole. siersc nie rosnie tak jak powinna. tak wynika z wieloletnich doswiadczen wlascicieli i hodowcow." A wtym wątku wczesniej bobiczek napisał:to moja wada z doświadczenia. Jak masz w domu psa - będzie nocował zawsze w przedsionku To dwie zbierzne ze soba wypowiedzi. Coś ten cieplny komfort ciepłej podłogi najwierniejszemu przyjacielowi człowieka niezbyt służy chyba. Pies i człowiek od dzisiątków tysięcy lat razem ,a tu okazuje się ,że idealny rozkład pionowy temperatury mają niedobrany ??? No to wyżej wymienione wady dopisujemy do listy. Jeszcze na chwile o cytatach podanych przez 1950 Jest tam napisane ,że wiele kontrowersji wzbudza przekonanie ,że ogrzewanie podłogowe jest szkodliwe na obiegu krwi w nogach To jednak Bogusław sam sobie tego nie wymyślił. I jeszcze było ,ze robiono badania przez 8 miesięcy i nic nie stwierdzono. Pytanie czy to oznacza ,że na podłogówke są gwarancje zdrowotne ,aż na 8 miesięcy?? Na dziś już muszę kończyć chętnie jutro podyskutuje dalej. Aha Mrozny wydaje mi się ,że na wszystkie twoje wątpliwości odpowiada mój tekst 1 o kurzu i alergii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 leszko - odpowiedz szczerze na jedno podstawowe pytanie - po jaka cholerę założyłeś ten watek?Wszak decyzje podjąłeś - bo tylko kretyn pisząc takie słowa zdecydowałby sie na podłogówkę - zresztą od samego początku pod pretekstem poznania jej wad ani razu nie zapytałeś o alternatywne sposoby ogrzewania i jego wady czy zaletyCaly ten twój watek jak i jego treść jest dla mnie najbardziej idiotyczna forma reklamy produktów oferowanych przez boguslawa a jaka kiedykolwiek sie zetknąłemJa już swoj udział w dyskusji zakończyłem gdyz można dyskutować i spiera sie podając argumenty z osobami mającymi choć odrobinę oleju w głowie, podstawową wiedzę z zakresu fizyki i potrafiącymi logicznie myśleć i wyciągać wnioskiEOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 15.03.2009 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 sSiwy12 napisał: Z tego zdjęcia nie można odczytać (poprawnie) różnic temperatur w pionie - mądralo. No tak zupełnie zapomniałem przecież pionowy rozkład określa się za pomocą pirometru i zawieszonych na sznurkach blach. sSiwy12:Kilka kawałków aluminiowej blachy, jeden ułożony na podłodze, reszta zawieszona na sznurkach na różnych wysokościach. Po kilku minutach sprawdź pirometrem temperatury. Wykonaj takie doświadczenie w pomieszczeniach ogrzewanych zarówno kaloryferami, jak i podłogówką. Powtórz to doświadczenie dla różnych umiejscowień „stanowisk pomiarowych” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.03.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Drogi Leszku2 czyli Bogusławie zanim pójdziesz spać, to proszę podziel się ze mną Twoimi sugestiami, bo mnie zżera ciekawość Niech będzie, że babska ciekawość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.03.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 ,Jest tam napisane ,że wiele kontrowersji wzbudza przekonanie ,że ogrzewanie podłogowe jest szkodliwe na obiegu krwi w nogach To jednak Bogusław sam sobie tego nie wymyślił. I jeszcze było ,ze robiono badania przez 8 miesięcy i nic nie stwierdzono. Pytanie czy to oznacza ,że na podłogówke są gwarancje zdrowotne ,aż na 8 miesięcy?? Pogrubienie moje, bo to istotne stwierdzenie "kontrowersji". A ile osób było przebadanych przez bogusława, lub na jakich badaniach się opiera - bo nigdy nie podał. Tamto stwierdzenie jest podpisane imieniem i nazwiskiem i umiejscowione w ośrodku badawczym. Czyli do wyboru: stanowisko anonimowej osoby podajacej sie za lekarza (nie przesadzam o tym czy jest, czy nie, bo wg. mojej wiedzy jest lekarzem, ale z tytułu braku odnowionych uprawnień do wykonywania zawodu lekarza, nie doszedłem jeszcze jakiej "specjalności" ), o anonimowym dorobku i anonimowej specjalizacji, a jako przeciwstawne i negowane przez Ciebie stanowisko realnej osoby, ktora ponosi pełną odpowiedzialność za prawdziwość swoich stwierdzeń. Tak więc każdy ma takie autorytety jakie sobie wybiera - Ty wolisz anonimowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 15.03.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Tak ogrzewa podłogówka: http://img255.imageshack.us/img255/6343/fusboden.png To ogrzewanie "tradycyjnie' grzejnikowe: http://img172.imageshack.us/img172/1183/convector.png Tak ogrzewa się promiennikami ciepła: http://img15.imageshack.us/img15/1647/radiation.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.03.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 sSiwy12 napisał: Z tego zdjęcia nie można odczytać (poprawnie) różnic temperatur w pionie - mądralo. No tak zupełnie zapomniałem przecież pionowy rozkład określa się za pomocą pirometru i zawieszonych na sznurkach blach. Wbrew sobie niechcący napisałeś prawdę, bo, upraszczając, to oddaje ideę badania termowizyjnego i określanie za pomocą termowizji temperatur "rzeczywistych". Jakis postęp w Twojej edukacji nastapił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.03.2009 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 OOOO!! Ja się bawię a chłopaki nadal pracują!!! Muszą im nieźle płacić! Widzę ,że się bardzo starają. Wydaje im się, że nawet sprawdzają właśnie mój życiorys.. Ciekawe... ciekawe... Kto za nimi stoi....Jutro poczytam. Dzisiaj mam w planie coś ciekawszego! Jeszcze mała wrzutka na koniec, oczywiście tylko na dobranoc Bezwładność podłogówki jest jej najistotniejszą wadą w trzech etapach procesu grzania: 1/. Bezwładność startowa- rozruchowa - pisałem wcześniej na ten temat.. 2/. Bezwładność eksploatacyjna- niemożność skutecznej reakcji na dodatkowe uzyski ciepła (rzecz niebagatelna w ciepłym, a o takim tylko się pisze, domu) nasłonecznienie, ciepło bytowe itp. - mogę temat rozwinąć... 3/. Bezwładność końcowa- problem z szybkim wyhamowywaniem procesu grzania po uzyskaniu pożądanej temperatury przy zmiennych warunkach otoczenia- okres przejściowy -jesień - wiosna. I jeszcze jedna dla Siwka: A poza tym nie czepiaj się ciągle tych medycznych ograniczeń wskazanych przeze mnie.. To jedynie czynnik ryzyka w miejscach dłuższego przebywania i wykonywania pracy umysłowej.. Palenie papierosów, otyłość, brak ruchu i inne to także czynniki ryzyka.................... Opowieści typu: mój dziadek palił i dożył 90-tki to argumenty debilne... Pisałem nie tylko o tym w tym wątku. Powiedziałbym nawet, że kwestie zdrowotne włączyłeś Ty sSiwy do wątku w ramach swojej standardowej taktyki manipulacji... -------------------------------------------- I dla przemiłej cieszynianki (lubię i szanuję ludzi ze Śląska Cieszyńskiego) : leszko2 to nie ja A tekst o przewadze konwekcji wobec promieniowania przy podłogówce wygłosiłem nie ja lecz niejaki 1950.Sprawdź i ładnie przeproś... ------------------------------------------------- W sumie informacji ciekawych jest w tym wątku sporo i każdy kto jest neutralny i lubi zadawać pytania, zada je sobie z całą pewnością.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 15.03.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Zacytuje słowa Kmicica do Wołodyjowskiego, choć powinny paść z ust boguslawa do innych "kończ Waść, wstydu oszczędź" :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 15.03.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Jestem rzadko obecny w wątkach na temat podłogówki, natomiast wszyscy moi "adwersarze" z tego wątka są w nich wszystkich obecni zawsze !! Sprawdźcie! Wątki są celowo rozmywane, nagle pojawia się kilka osób, które pilnują treści wątka i w razie pojawienia się niewygodnych treści, spychają wątki na poboczne tematy lub zaczynają czepiać się słówek i jakiś przypadkowych sformułowań. Zaczyna się pisanina nie na temat i ataki personalne. Ciekawe dlaczego? Każdy Forumowicz, który ma inne zdanie niż powszechnie obowiązująca "doktryna", jest przez stale tą samą grupę "troskliwych", walczących o "prawdę" atakowany do skutku, aż do wypchnięcia z wątka.Nawet sprawdzają "mój" życiorys... tak im się wydaje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 15.03.2009 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Nadal twierdzę, że podawanie nieprawdziwych stwierdzeń (to o proporcjach oddawania ciepła przez podłogówkę) jest nie fair, bez względu na to kto ją zamieścił, z resztą nie było tam informacji o jej autorze Natomiast mam cały czas nieodparte wrażenie, że Ty i Leszko2 jesteście jednym. Zgodnie z życzeniem ładnie przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.03.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 HenoK napisał: Jak ty z tych fotografii wyczytałeś ten gradient temperatury, pozostaje dla mnie zagadką. Przyjąłem wysokość stołu za 1m reszta wynika z kolorów i legendy po prawej stronie . .... Tak więc Heniu ta fotografia jest niezgodna z wykresami prof Kollmara. Rozumiesz.? Dla przypomnienia - piszesz o tej fotografii (tutaj ją powiększyłem) : http://republika.pl/hanko2005/foto/563311970_3.jpg Nie jest to może precyzyjne, bo różne materiały mogą mieć różną emisyjność, ale zwróć uwagę na nogi stołu. Zauważ, że tuż nad podłogą i przy blacie mają prawie taką samą barwę. Temperatura w tych miejscach nie różni się więcej niż 0,5 st. C. Ponieważ jest to ten sam materiał, więc nie może tu być pomyłki. Jak to się ma do tego : Na zdjęciu wspaniale widać pionowy gradient temperatury, który wynosi gdzieś około 3C/m. ( ja gdzies tam zakładałem 6C między głową a nogami)Musisz to zdjęcie koniecznie przesłać do profesora Kollmara bo on od lat rysuje inaczej. To się chłopina ucieszy. To chyba kończy moja dyskusje z sSiwym o tym gradiencie i wartości rysunków wklejonych przez jareko. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 15.03.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Jestem rzadko obecny w wątkach na temat podłogówki, natomiast wszyscy moi "adwersarze" z tego wątka są w nich wszystkich obecni zawsze !! Sprawdźcie! .... No cóż, ja obserwuję wątek raczej z boku i jak dla mnie ty i kolega leszko2 jesteście kompletnie niewiarygodni. W moim odczuciu swoich krzyków nie podpieracie żadnymi faktami, a jedynie własnymi tezami. Pomijacie niewygodnie pytania, a wszelkie informacje z źródeł zewnętrznych dyskredytujecie jako niewiarygodne - w odpowiedzi jednak nie przedstawiacie innych, a jedynie ponownie - swoje własne tezy. Na okładkę - jeżeli chodzi o formę wypowiedzi a nie treść - zapominacie że jest to miejsce publiczne i trzeba by bardziej zważać na swoje, czasami obraźliwe, słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.03.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Prostując. Jeszcze raz napiszę, że Szanowny Pan Bogusław, na przestrzeni kilkuset wpisów faktycznie złagodził swoje stanowisko od stanowczego "podłogowka zagraża zdrowiu" do To jedynie czynnik ryzyka w miejscach dłuższego przebywania i wykonywania pracy umysłowej Palenie papierosów, otyłość, brak ruchu i inne to także czynniki ryzyka.................... co jest niezaprzeczalą i niedpodważalną prawdą, zwłaszcza w przypadku ogrzewania podlogowego wykonanego niezgodnie z obowiązujacymi w tym zakresie przepisami - zwłaszcza jeśli chodzi o znaczne przekroczenia temperatur maksymalnych podłogi. Prawdą jest również, że stanowisko takie jak obecnie, nie przyszło samo z siebie, można powiedzieć, że ewoluowalo pod presją osób dociekliwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotruspan 15.03.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 czytam czytam i oczom nie wierzę....... hm,idę przetrzeć oczka.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts