Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wszystkie wady podogówki.

leszko2

Recommended Posts

masz inna możliwość. Zamiast robić podłogówkę wodna - połóż sobie mate grzewcza - realnie bezwładność zerowa

A tak na marginesie podłogówek i waszych instalacji CO

Ostatnimi czasy zetknąłem się z kilkoma fajnymi przypadkami. W całym domu CO na grzejnikach, podłogówka tylko w WC (2mkw) i łazience (6-8mkw) i tak sobie myślę - po kiego komplikować sobie życie instalując tam podłogówkę wodna zamiast elektrycznego ogrzewania podłogowego? Podstawowa zaleta - może działać przez cały rok. Koszty wbrew pozorom nie powalają ani na etapie wykonania jak i późniejszej eksploatacji. Podobnie drabinki - mam z grzalka i dziala wtedy kiedy chce i przez cały rok

• Odpowiedzi 785
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pewnie wiele osób sie ze mna nie zgodzi i powie że przesadzam ale każdy ma prawo sie wypowiedzieć czyż nie tak?

Powiem od razu, że nie jestem przeciwnikiem ogrzewania podłogowego, łazienki na pewno będę miał grzane w ten sposób, może jeszcze hall, kuchnię i jadalnię ale muszę to jeszcze przemyśleć.

Nie spotkałem się jak dotąd z opiniami negatywnymi osób uzytkowników i każdy zgodnie twierdzi- podłogówka jest super...ale. Jakim doświadczeniem dysponujecie- dwudziesto, trzydziestoletnim? Ja po pięciu latach jarania fajek mogłem stwierdzić że super ale juz po prawie dwudziestu było trochę inaczej.

Fakt że najkorzystniejszy rozkład temperatury dla ciała człowieka to promieniowanie rozchodzące sie od dołu ku górze, gdy nie przegrzewamy główki ale co z nogami? Przecież one też są integralną częscią naszego ciała, są z krwi i kości a przy podłogówce mają bezpośredni (i to dosłownie) kontakt z powierzchnią grzewczą! Oczywiście zaraz ktoś powie że podłogówka ma tylko 20 stopni, że nie ma mowy o przegrzewaniu ale powiedzcie czy ktos chodzi w kapciach na grubej podeszwie po domu z ogrzewaniem podłogowym? Bo ja to tak rozumiem, super jeśli cieplo rozchodzi sie dolnych partii naszego ciała ku górze ale nie kosztem ciągłego bezpośredniego kontaktaktu z nienaturalnie ciepłą podłogą! Jesli większośc czasu spędzam w salonie nigdy nie dał bym tam podłogówki! Gdyby można było ją włączyć tylko na godzinę lub dwie a po wyłączeniu podłoga robiła sie zimna. Niestety wszyscy wiedza jakie to cholerstwo ma bezwładność.

Wniosek. Podłogówka- super ale nie w pomieszczeniach w których spędzamy większość naszego czasu. Dajmy odetchnąć naszym kończynom.[/code]

..ciepło kosci nie kręci :lol:

Również pan projektant instalacji był przeciwny ze względu na nieprawidłowe działanie wentylacji grawitacyjnej przy podłogówkach. .

Nobla już ma, czy tylko nominacja?

jareko, taki jesteś mądry żeby nazwać wiedzę pana instalatora głupotami a nie wiesz, że instalatorzy nie projektują stropów? fuuuuuuuuuu nieładnie... .

Głupota, to mało i delikatnie powiedziane. A ten instalator, to projektuje wentylację grawitacyjną? Noooo to ładnie :lol:

witam

przyłączę się i ja.

dyskutujecie tu o alternatywie: podłogówka albo grzejniki. wady podłogówki wymieniacie : bezwładność, itp.

a może system mieszany? ja zrobiłem to tak: cały dół i górna łazienka podłogówka wodna. do tego grzejniki. na górze w sypialniach będzie parkiet i tam nie ma podłogówki, tam tylko grzejniki. we wszystkich pomieszczeniach gdzie podłoga będzie grzana będą płytki.

no i co wy na to?

pozdrawiam

A tak z ciekawosci zapytam.

Skoro zima temp.ogrzewanej podlogi jest w granicach 20-22C , to jak jest temp.podlogi poza sezonem grzewczym i to nie koniecznie tam gdzie jest podlogowka?

no bez przesady, jest potrzebna jakaś różnica temperatur, żeby się coś ogrzało. i to tak z 1st. na każde potrzebne 10W/m2, a domy 10-20W/m2 to jeszcze nie standard. i nie każdy wytrzymuje przy 20C.

A ja proponuje zasięgnąć porady np. chirurga naczyniowego, który uświadomi wpływ podwyższonej temperatury podłogi na funkcjonowanie naszych żył na nogach. Warto sie dowiedzieć z różnych źródeł (nie tylko z forum budowlanego) nim się podejmie tak ważną decyzję.

Acha,

Wiesz jaką ma temp dobrze zrobiona podłogówka? Bo nie wiem co Panu Doktoru powiedzieć. :-?

Gość Flawia

przestańcie wyzywać mojego Pana od Instalacji nie podając wogóle konkretów technicznych!! i znowu gafa bo właśnie projektant instalacji robi projekt wentylacji grawitacyjnej. Nie musi oczywiście ale skoro juz dobiera klimatyzację to i to lepiej robi od autora więźb. Kochani prześmiewcy albo nic nie wiedzą albo postanowili trzymać w tajemnicy zasady projektowania ruchu powietrza w pomieszczeniu...

Już sam kontakt z obrońcami podłogówek może podłogówki skutecznie obrzydzić...

Ho Ho Po ilości wpisów na dobę widać ,że jest ogromna potrzeba dyskutowania wad podłogówki.

Dziekuje internautom: lazik,mery26, RadziejS, zbigmor, bobiczek, civic9, Flawia, bladyy78,mattdl, PaniG(dżi) za wypunktowanie tych wad. Postaram się je po krotce w nastepnych wpisach omówic.

Szczególny szacunek dla RadziejaS, ktory udowodnił ,ze nie tylko o zaletach podłogówki jest w stanie mówić.

No to ja się zrewanżuje i powiem co uważam za największą zaletę podłogówki:

1.Odpada problem ,gdzie umieścić grzejnik (grzejniki) w pokoju ,bo gdzieby nie stały to zawsze będa zmniejszać mozliwość aranżacji wnętrza.

2.Olbrzymie oszczędności przy zastosowaniu pc (pompy ciepła). W zasadzie przy pc alternatywą dla podłogowki może być tylko tylko ogrzewanie ścienne bądź sufitowe.

Wróćmy na chwilę do historii: Ktoś tu wspominał Malbork jako przykład podłogówki. To nieuprawnione naduzycie. Istota centralnego ogrzewania w Malborku było rozprowadzanie ciepłego powietrza kanałami po pomieszczeniach był to zatem pierwowzór DGP a nie podłogówki. Oczywiście podłoga tuż nad paleniskiem robiła się ciepła ale to jakby przy okazji ,a nie w tym celu.

Drugi przykład Hypokaustum z Rzymu to było ogrzewanie podłogowe a i owszem ale nie nisko temperatrowe ,a wysoko temperaturowe głównie do łaźni. Śmiało to mozna nazwać zaczątkiem CO. Tylko ,nie jest to akurat argument za podłogówką. To pierwsze CO było bardzo prymitywne. Proste skojarzenie - chcesz coś podgrzać to rozpalsz pod tym ogień jak pod garnkiem. Dalsza historia rozwoju CO udowodnila ,że bardzo szybko zrezygnowano z grzania pod podlogą widać nikt nie doceniał zalet, a pojawiające się tu i ówdzie rozwiązania podłogowe cytowane przez sSiwy12 1898, 1928 nieprzyjęły się ze względu na liczne wady zapewne. Dopiero rozwój pomp ciepla wymusił ekonomicznie rozwój podlogowek. Pozostaje nadal kwestia , czy są one zdrowe?

Gość Flawia

leszko2, ja nie widzę problemu z lokalizacja grzejnika bo jest on zazwyczaj pod oknem :lol: A gdy mamy drzwi do ziemi to można ukryć w podłodze grzejnik konwekcyjny podobno, ale i z boku u mnie zawsze jest miejsce, nie mam wszystkich ścian oklejonych meblami... Zgodzę się że gdy się chce pompę ciepła to wtedy tą dyskusje mamy z głowy, wiadomo że wtedy podłogówka i już. Póki co odczucia mam takie, że przyjemniej jest z podłogówką tam, gdzie sciany są cieple w dotyku od wewnątrz, np w domku z bali...

No i właśnie, a propos radiestezji... To nam, architektom, nakazuje się nie prowadzić rurek z wodą w ścianach sypialni... To nie Feng-Shui... a podłoga to co - pies? :D

Bioenergia i Feng shui a podłogówka:

Jareko napisał :

a już zafundowanie sobie chodzenia po ciekach wodnych to koniec na własne życzenie

bladyy78 napisał :

Najważniejsza wada to robimy sobie w domu skupisko żył wodnych i trzeba wzywać experta od radiestezji żeby nam te żyły zdezaktywował ekranami, lub innymi specjalnie dla naszego domu zrobionymi amuletami

PaniG(dżi) napisała:

A ja uważam,że przydałaby się rzetelna OPINIA BIOTERAPEUTYCZNO - RADIESTEZYJNA ,bo może dr radiesteta przy ogrzew.podł. zaleci konieczność rozmieszczenia BIOSTYMULATORÓW do neutralizacji szkodliwego promieniowania geopatycznego i sieci geobiologiczne

A no właśnie kto z nas nie slyszal o zyłach wodnych i ich złym oddzialywaniu na nasze organizmy. Ostatnio nawet znaki drogowe ostrzegająće przed złym wodnym promieniowaniem zaczęły się tu i ówdzie pojawiać.

Radiestezja aczkolwiek kompletnie niewyjaśniona przez wspólczesną naukę jest jednak faktem. Można wynająć radiestetę i ten znajdzie wodę na działce. Takie są fakty,a zfaktami się nie dyskutuje. Fakty się analizuje i wyjaśnia. Na pewno więc coś w tym jest. I teraz trudno się nie oprzeć wrażeniu ,ze układanie rurek z wodą pod podłogą jest fundowaniem sobie cieków wodnych na własne życzenie.

Tu gwoli sprawiedliwości czytałem o doświadczeniu przeprowadzonym na ktorymś niemieckim Uniwersytecie. Umieszczono rurki w pomieszczeniu piętro lub dwa piętra niżej, zaproszono radiestetów i przepuszczano wodę , prze kolejne rurki. radiesteci mieli okreslić gdzie jest rurka , przez którą płynie woda.

Wynik doświadczenia był negatywny. Co oznacza ,że pojedyncza rurka z wodą to nie to samo co ciek wodny. Ale z drugiej strony do podłgówki uzywa sie kilometrów rurek ,a to juz trzeba by zrobic inne doświadczenie.

Jeszcze gorzej dla podłogówki wypada konfrontacja ,ze starożytna sztuką Feng-Shui Feng-Shui nie zaleca podogówki. I takie twierdzenie jest prawdziwe. Zrugiej strony dlaczego mialaby zalecac jak w starozytnych Chinach nie znano podłogówek. Ale jeżeli spóbujemy ocenic wartość podłogówki z punktu widzenia Feng-shui to byc może uda sie uzasadnić ,ze pewnym osobom moze ona sprzyjac , to w zalezności od zrównoważenia pierwiastków ognia wody ziemi powietrza. Trudno natomiast oczekiwać ,że akurat wszystkim członkom rodziny będzei to sluzyc. Jak poradzimy się mistrz feng Shui , gdzie postawić kominek , czy chocby zwykły grzejnik CO to się okaże ,że wcale nie jest to takie proste, decyduje tu przepływ chi , okna drzwi kierunki swiata i mowy nie ma ,żeby dla podlogówki która jest wszędzie w podłodze nie wchodzić w konflikty z resztą aranżacji przestrzeni. Zastąienie normalnego wysoko temperaturowego grzania niskotemperaturowym podłogowym pozbawi dom pierwiatka ognia co należałby uzupełniać czerwonymi kolorami , co też ma swoje wady.

I co wy nato. Najłatwiej oczywiście powiedzieć , ja w te zabobony nie wierzę, ale strach ,gdzieś w głębi duszy pozostanie.

Dla tych co niewierzą mam angdotę.

Któregoś z fizyków noblistow ( chyba był to Niels Blhr) pdwiedził w jego domkuletniskowym dziennikarz i zauważył na drzwiach zawieszoną podkowę.

Czy pan profesorze wierzy w takie rzeczy zapytał dziennikarz?

Nie ale zapewniano mnie ,że na niewierzących to też działa.

pozdrawiam wszystkich dyskutantów.

Ho Ho Po ilości wpisów na dobę widać ,że jest ogromna potrzeba dyskutowania wad podłogówki.

Dziekuje internautom: lazik,mery26, RadziejS, zbigmor, bobiczek, civic9, Flawia, bladyy78,mattdl, PaniG(dżi) za wypunktowanie tych wad. Postaram się je po krotce w nastepnych wpisach omówic.

Szczególny szacunek dla RadziejaS, ktory udowodnił ,ze nie tylko o zaletach podłogówki jest w stanie mówić.

No to ja się zrewanżuje i powiem co uważam za największą zaletę podłogówki:

1.Odpada problem ,gdzie umieścić grzejnik (grzejniki) w pokoju ,bo gdzieby nie stały to zawsze będa zmniejszać mozliwość aranżacji wnętrza.

2.Olbrzymie oszczędności przy zastosowaniu pc (pompy ciepła). W zasadzie przy pc alternatywą dla podłogowki może być tylko tylko ogrzewanie ścienne bądź sufitowe.

Wróćmy na chwilę do historii: Ktoś tu wspominał Malbork jako przykład podłogówki. To nieuprawnione naduzycie. Istota centralnego ogrzewania w Malborku było rozprowadzanie ciepłego powietrza kanałami po pomieszczeniach był to zatem pierwowzór DGP a nie podłogówki. Oczywiście podłoga tuż nad paleniskiem robiła się ciepła ale to jakby przy okazji ,a nie w tym celu.

Drugi przykład Hypokaustum z Rzymu to było ogrzewanie podłogowe a i owszem ale nie nisko temperatrowe ,a wysoko temperaturowe głównie do łaźni. Śmiało to mozna nazwać zaczątkiem CO. Tylko ,nie jest to akurat argument za podłogówką. To pierwsze CO było bardzo prymitywne. Proste skojarzenie - chcesz coś podgrzać to rozpalsz pod tym ogień jak pod garnkiem. Dalsza historia rozwoju CO udowodnila ,że bardzo szybko zrezygnowano z grzania pod podlogą widać nikt nie doceniał zalet, a pojawiające się tu i ówdzie rozwiązania podłogowe cytowane przez sSiwy12 1898, 1928 nieprzyjęły się ze względu na liczne wady zapewne. Dopiero rozwój pomp ciepla wymusił ekonomicznie rozwój podlogowek. Pozostaje nadal kwestia , czy są one zdrowe?

Rozumiem, że jesteś historykiem i dlatego biorę na poważnie to co piszesz. Możesz podać skąd ta pewność co było istotą ogrzewania w Malborku? Kojarzy mi się zaraz przykład Biskupina. Znający ten obiekt pamiętają go głównie z odrestaurowanej bramy widocznej prawie w każdym źródle. Jak ktoś się przejedzie to może znaleźć informację, że ta brama jest już trzecią wersją różniącą się od poprzednich. Świadczy to o tym, że twierdzenie, że wie się bardzo dobrze co ktoś miał na myśli długi czas temu jest trochę dowartościowywaniem siebie w danym temacie. Historia uczy, że nawet zapisane dane historyczne często są pisane pod dyktando władzy. Najbliższa historia tego przykładem.

Dlatego pozwolę sobie mieć zdanie, że bardziej ufam lekarzowi, jeśli informuje o możliwych problemach zdrowotnych przy używaniu podłogówki niż "specjalistów", których specjalność polega na tym, że pożyczyli pieniądze, aby im ktoś wybudował dom i czytają forum Muratora.

,. Dalsza historia rozwoju CO udowodnila ,że bardzo szybko zrezygnowano z grzania pod podlogą widać nikt nie doceniał zalet, a pojawiające się tu i ówdzie rozwiązania podłogowe cytowane przez sSiwy12 1898, 1928 nieprzyjęły się ze względu na liczne wady zapewne. Dopiero rozwój pomp ciepla wymusił ekonomicznie rozwój podlogowek. Pozostaje nadal kwestia , czy są one zdrowe?

I tu się mylisz - w całości tego stwierdzenia.

Intensywny rozwój ogrzewania podłogowego nastąpił nie ze względu na PCi, tylko ze względu na pojawienie się nowych materiałów i technologii, zmniejszających zdecydowanie koszty tego rozwiązania. Przedtem, wykonanie ogrzewania podłogowego było nie lada wyzwaniem, bo wykonywano je „tradycyjnymi” stalowymi rurami, potem miedzianymi, a co za tym idzie było multum kształtek i złączek, a co za tym szło, mnóstwo przecieków do opanowania. Na takie rozwiązanie stać było tylko najbogatszych.

Należy też czytać z uwagą to co pisali inni, bo przedstawione przez Ciebie daty dotyczyły ogrzewania za pomocą PCi, a nie podłogówką.

Tak się jakoś dziwnie składa, że zdecydowana większość instalacji PCi zasila „tradycyjny” sposób ogrzewania, a nie podłogówki.

Z drugiej strony, w chwili obecnej, znów zdecydowana (szacuje się na około 90%) większość instalacji ogrzewania podłogowego jest zasilana innymi źródłami ciepła niż PCi.

Wystarczy poczytać to Forum. Użytkowników podłogówki (w różnej konfiguracji) jest kilkudziesięciu lub kilkaset, a w tym kilkunastu ma PCi

Tak więc Twoja teoria w tym zakresie nie pokrywa się z rzeczywistością.

Co do jakiejś wyjątkowej szkodliwości ogrzewania podłogowego, to na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat, nikt nigdzie czegoś takiego nie stwierdził. Ale uwaga – jest warunek, że temperatura podłogi nie przekracza wielkości zadanych – też od kilkudziesięciu lat.

Co więcej. Lekarze określili, że tylko ogrzewanie sufitowe może być szkodliwe – co znalazło odzwierciedlenie zakazu stosowania takowego w szpitalach, a w salach operacyjnych i pomieszczeniach aseptycznych, ogrzewanie podłogowe jest wręcz zalecane – to co lekarze nie protestowali? A operują stojąc na podłodze, przez kilka, a nawet kilkanaście godzin. Taki przepis ustanowiło Ministerstwo Zdrowia.

Pozostałe zarzuty – wszystko jest szkodliwe, tyle, że nie dla wszystkich. Znajdą się i tacy dla których szkodliwe jest ogrzewanie kaloryferami. Dla tych, których to nie przekonuje, takie pytanie: co jest bardziej szkodliwe podłogówka czy telefon komórkowy? A może telewizor. To pod rozwagę.

Moja wypowiedź nie wynika z jakiś specjalnych powodów, które promują ogrzewanie podłogowe. Dokładnie tak samo pisał bym, o kaloryferach, przy stawianiu tego rodzaju tez.

Wszystko jest dla ludzi tylko starajmy sie wdrażać te rozwiązania z "głową"

Każdy stara sie zapewnić optymalne warunki życia sobie i swojej rodzinie. Chyba lepiej przemyśleć problem (jeśli jest) 100 razy niż później żałować.

A w szpitalu pacjenci nie mieszkają całe życie i nikt mi nie powie,że lekarze operuja na boso.