sSiwy12 17.03.2009 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Chyba czegoś nie rozumiem W miom przypadku instalacja centralnego ogrzewania służy mi właśnie do ogrzewania, a nie schładzania , tym bardziej, że używa się jej w zimnych okresach. Dlaczego mam się schładzać, skoro jest mi zimno Może mój organizm jest jakiś złośliwy, że ma zapotrzebowanie właśnie na ciepło Bo na tym własnie polega przewrotność bogusława Inaczej mówiąc; można powiedzieć, że ogrzewanie słuzy do ogrzania pomieszczenia w którym przebywa człowiek, aby stworzyć warunki do ....... To sa takie sztuczki bogusława majace wbić w ziemię adwersarzy Ponieważ znów zacznie się „śpiewka” o temperaturze i komforcie, jako czynnika bliżej nieokreślonego, pozwalam sobie na umieszczenie kilku danych w tym zakresie. Może to raz na zawsze wyjaśni te "tajemnicze" definicje. Czynniki kształtujące poczucie komfortu cieplnego Komfort cieplny (termiczny) wyraża satysfakcję danej osoby (grupy osób) z warunków termicznych środowiska w pomieszczeniach, w którym osoba (osoby) ta przebywa [1]. Stan ten wynika z równowagi między ilością ciepła wytwarzaną w organizmie w wyniku przemian metabolicznych a stratami ciepła z ciała do otaczającego środowiska [2]. Na skutek różnic biologicznych nie jest możliwe zapewnienie komfortu cieplnego wszystkim osobom przebywających w danym pomieszczeniu. Niemniej, dzięki odpowiednio zaprojektowanym systemom ogrzewania, wentylacji i klimatyzacji, możliwe jest stworzenie optymalnych warunków termicznych, które przez większość użytkowników będą odczuwane jako komfortowe. W warunkach komfortu termicznego (równowagi cieplnej organizmu), temperatura wewnętrzna (w stanie spoczynku) utrzymuje się na stałym poziomie 37 ± 0,3 oC, średnia ważona temperatura powierzchni skóry wynosi 32–34 oC, a przepływ skórny krwi pozostaje na umiarkowanym poziomie Dla lekko ubranego, pozostającego w spoczynku człowieka, temperatura odczuwana jako komfortowa wynosi 23–26 oC (dokładnie to wynosi 21,11 do 26,61), przy wilgotności powietrza 50%, i jednakowej temperaturze ścian oraz powietrza. W przypadku osoby rozebranej, temperatura komfortowa sięga 28 oC, Ze względów zdrowotnych wilgotność względna powinna zawierać się w granicach 40–70%. [6] Dyskomfort lokalny Różnica temperatury w pomieszczeniu (tzw. pionowy gradient temperatury wyrażający zmianę wartości temperatury wraz z wysokością lub szerokością pomieszczenia, oC/m) może być przyczyną odczuwanego zimna na poziomie stóp lub głowy, podczas gdy dla pozostałych części ciała warunki w pomieszczeniu będą komfortowe. Z tego powodu, stopień asymetrii promieniowania cieplnego nie powinien przekraczać 10 oC, Różnice temperatury powietrza (np. pionowy gradient temperatury) – oznaczają pionową różnicę temperatury powietrza pomiędzy głową siedzącego człowieka (wysokośa 1,1 m) a jego kostkami (0,3 m). [7]. Źródłem odczuwanego dyskomfortu w pomieszczeniach mogą być oscylacje parametrów powietrza w czasie pracy systemu wentylacji i klimatyzacji, wśród których można wyróżnić [9]: _ zmiany temperatury powietrza – pojawiają się w przypadku możliwości regulowania temperatury bezpośrednio w pomieszczeniu; odczucie dyskomfortu powodują wahania temperatury przekraczające 1 oC _ strumienie powietrza o temperaturze niższej od temperatury środowiska – dyskomfort termiczny występuje, gdy różnica ta przekracza 2 oC. [1] ASHRAE, HVAC Fundamentals Handbook, 2001 [2] P.O. Fanger Komfort cieplny, Arkady 1974 [6] S. Kozłowski, K. Nazar Wprowadzenie do fizjologii klinicznej. PZWL Warszawa 1995 [7] L. Śliwowski Mikroklimat wnętrz i komfort cieplny ludzi w pomieszczeniach, Oficyna Wydawnicza Politechniki Wrocławskiej, Wrocław 2000 [9] PN-EN ISO 7730:2006(U): Ergonomia. Środowisko termicznie umiarkowane. Analityczne wyznaczanie i interpretacja komfortu termicznego z zastosowaniem obliczania wskaźników PMV i PPD oraz kryteriów lokalnego komfortu termicznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.03.2009 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Ile Wam firmy płacą (włożę tutaj kij w mrowisko) za pisanie na tym forum bo może sobie dorobię w wolnych chwilach ? Też zadawałem mniej więcej podobne pytanie? ależ Ty nie musisz zadawać tego pytania, przecież wiemy że Regulus to może tak po kolei, bezwładność, przy tradycyjnej podłogówce zarówno zaleta jak i wada, zależy jak do tego bogusław podchodzi, ale mogę Ci bogusław zrobić podłogówkę która będzie bardzo szybka i będzie grzała już po 15 minutach. tak, że bajki o bezwładności to bzdura co do Twojego stwierdzenia, nie wiedziałem, że przerzuciłeś się na klimatyzatory, jestem pełen uznania dla Twojego geniuszu, człowiek jednak nie wie z kim rozmawia, czuję się zaszczycony mając takiego adwersarza, teraz jeszcze jedna cytata, odkrywcy, RadziejS. A co byś powiedział, jak bym zaczął czynić wpisy w Twoim osobistym wątku? I to wpisy w Twoim stylu? i tutaj już wiemy, że to jest osobisty wątek bogusława, to kim w tym przypadku jest leszko2 co do obaw o trwałość podłogówki, jeżeli zastosuje się materiał porządnego producenta, dotrzyma reżimów technologicznych przy montażu i eksploatacji, tj nie przegrzewanie instalacji podłogowej, i nie uszkodzi się jej mechanicznie, to ręczę, że podłogówka położona dzisiaj przeżyje większość forumowiczów, niech żyją jak najdłużej, ktoś podnosił sprawę niższych temperatur w sypialni, żaden problem, dlaczego wszem i wobec piszę, że podłogówka powinna być policzona, dlatego, że w fazie projektu można sobie tak dobrać powierzchnię grzewczą, żeby w sypialni była niższa temperatura, a jak jest sterowana jakościowo to więcej do szczęścia nie potrzeba, jak komuś jeszcze będzie mało, może sobie założyć na rozdzielaczu siłowniki a w sypialni termostaty, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 17.03.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 re :sSiwy Czy na pewno rozumiesz to co "wklejasz" ?? Czytasz to ze zrozumieniem? Czy to ma być dla nas test na inteligencje?? Krótko podajcie temperatury konfortowe dla: pokój dzienny, sypialnia, łazienka, kuchnia, warsztat, itp. Czy mam coś w tym pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.03.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 re :sSiwy Czy na pewno rozumiesz to co "wklejasz" ?? Czytasz to ze zrozumieniem? Czy to ma być dla nas test na inteligencje?? Krótko podajcie temperatury konfortowe dla: pokój dzienny, sypialnia, łazienka, kuchnia, warsztat, itp. Czy mam coś w tym pomóc? Faktycznie straszny debil ze mnie. Ale już się poprawiam, i tak: Sypialnia: u mnie 17 – 18 stopni, a u sąsiada 22 – 23 stopnie, Łazienka: u mnie około 25, a u sąsiada około 30 stopni Pokój dzienny: u mnie oscyluje wokół 22, a u sąsiada między 25 , a 26 stopni. Korytarz: wspólny około 17 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 17.03.2009 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Zadałem pewne pytania i oczekuję na odpowiedzi. Jak pewnie niejeden z czytających ten wątek. ja tobie też zadałem konkretne pytanie dotyczące potwierdzenia czy jesteś właścicielem regulus system i co ?? najpierw sam zacznij odpowiadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 17.03.2009 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Instalacja centralnego ogrzewania służy do tego, by zapewnić organizmowi komfortowe schładzanie się - eliminację nadmiaru wyprodukowanego przez organizm ciepła. Czy mi się wydaje, czy ta teza ma brzmieć "naukowo"? Jak zimą zakładam ciepłe buty, kurtkę i inne przyległości to też po to, żeby się schłodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 17.03.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 co do obaw o trwałość podłogówki, to ja, nie mam podłogówki wodnej, ale wodę mam po prostu wiem jak łatwo było w poprzednim mieszkaniu załatać rurkę, a teraz po prostu wiem jak głęboko mam te rurki i wolę ich więcej nie oglądać ktoś podnosił sprawę niższych temperatur w sypialni, żaden problem, to znowu ja ja wiem, że regulacja to nie problem, po prostu ktoś pisał, że ma 21 stopni całą dobę i mu z tym dobrze i tylko trochę ironicznie skomentowałem czy nie obniża temperatury na noc... to tyle, "jestem robakiem, nędznym robakiem" - - tak tylko mi się cytat z jednej bajki przypomniał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 17.03.2009 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 nie bierz sobie tego, aż tak do serca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 17.03.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 ktoś podnosił sprawę niższych temperatur w sypialni, żaden problem, dlaczego wszem i wobec piszę, że podłogówka powinna być policzona, dlatego, że w fazie projektu można sobie tak dobrać powierzchnię grzewczą, żeby w sypialni była niższa temperatura, A jak po kilku latach sypialnia stanie się pokojem dla dziecka/rodzica etc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 17.03.2009 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 To chyba można ją dostosować do nowych zapotrzebowań cieplnych, czy nie? Ja podobno mogę regulować temp. w każdym pomieszczeniu z osobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.03.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Martwicie mnie dziewczyny... Naprawdę tak trudno to zrozumieć? Instalacja centralnego ogrzewania służy do tego, by zapewnić organizmowi komfortowe schładzanie się -.Tezę tę dobrze objaśniają pierwsze zdania tekstu wklejonego przez sSiwego:cyt.:"Komfort cieplny (termiczny) wyraża satysfakcję danej osoby (grupy osób) z warunków termicznych środowiska w pomieszczeniach, w którym osoba (osoby) ta przebywa [1]. Stan ten wynika z równowagi między ilością ciepła wytwarzaną w organizmie w wyniku przemian metabolicznych a stratami ciepła z ciała do otaczającego środowiska [2]. " koniec cyt. Inaczej mówiąc jeżeli straty będą za duże będzie nam za zimno, jeżeli za małe za gorąco..... Czyli współczesns ogrzewanie służy zapewnieniu temperatury komfortowego schładzania organizmu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 17.03.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Równowaga to nie to samo co schładzanie. Równowagę można zapewnić, w zależności od aktualnych potrzeb, poprzez bądź to ocieplanie albo też chłodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.03.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Tak się składa, że organizm człowieka trzeba schładzać. Lubimy, jak dzieje się to komfortowo..Stopień schłodzenia, jakie mechanizmy organizm musi akurat użyć, określa temperatura powrotu krwi do mózgu... Równowaga pomiędzy produkcją ciepła poprzez organizm a stratami tego ciepła określa temperaturę komfortu cieplnego w różnych sytuacjach oraz w różnych stanach organizmu..Ponieważ we wszystkich sytuacjach i stanach organizmu, temperatura ta jest niższa od temperatury ciała, zatem organizm trzeba schładzać a nie grzać... System grzewczy powinien taką temperaturę równowagi zapewnić a zatem, powinien zapewnić komfortowe schładzanie organizmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.03.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Równowagę można zapewnić, w zależności od aktualnych potrzeb, poprzez bądź to ocieplanie albo też chłodzenie. Ocieplanie, które masz na myśli, to nic innego jak zabezpieczenie się od dalszego schładzania... poniżej temperatury komfortu cieplnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 17.03.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Równowagę można zapewnić, w zależności od aktualnych potrzeb, poprzez bądź to ocieplanie albo też chłodzenie. Ocieplanie, które masz na myśli, to nic innego jak zabezpieczenie się od dalszego schładzania... poniżej temperatury komfortu cieplnego. Bogusławie to po co mamy słowo "ocieplanie"? Wystarczyłoby "schaładzanie". Więc by nie schłodzić się nadmiernie w moim właśnie wykańczanym domu (a zimniej tam niż na podwórku), muszę ubrać się ciepło i tupać nogami - to właśnie nazywasz schładzaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.03.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Ocieplanie domu a schładzanie organizmu to jednak co innego...Nie należy organizmowi utrudniać w żaden sposób osiągnięcie temperatury komfortu cieplnego. "Ciepłe" ubranie nie grzeje, lecz izoluje, chroni przed nadmiernym schłodzeniem.....Zatrzymuje własne ciepło przed ucieczką w świat szeroki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 17.03.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 (....) w moim właśnie wykańczanym domu (a zimniej tam niż na podwórku),(....) Ciekawa uwaga... rzeczywiście w nieogrzewanym domu, nawet mimo wyższej w nim temperatury czuć większy chłód niż na zewnątrz. Spróbujcie to wytłumaczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 17.03.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 ktoś podnosił sprawę niższych temperatur w sypialni, żaden problem, dlaczego wszem i wobec piszę, że podłogówka powinna być policzona, dlatego, że w fazie projektu można sobie tak dobrać powierzchnię grzewczą, żeby w sypialni była niższa temperatura, A jak po kilku latach sypialnia stanie się pokojem dla dziecka/rodzica etc? To właśnie dlatego dobrze mieć możliwość sterowania temperaturą niezależnie w każdym pomieszczeniu, na przykład za pomocą termostatów dla każdego pomieszczenia osobny termostat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 17.03.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 1950 pisze: ale mogę Ci bogusław zrobić podłogówkę która będzie bardzo szybka i będzie grzała już po 15 minutach. tak, że bajki o bezwładności to bzdura zdolny z ciebie facet 1950 ! Ile musisz wpakować energii do tej podłogi, żeby w końcu zaczęła grzać? A bądzie grzała na maksa po kwadransie czy tylko zacznie? Bo ja mam grzejniki, które po pięciu minutach mogą grzać na maksa.. Przy bardzo, bardzo małym początkowym nakładzie energii... Przytoczę cytat z postu sSiwego: dr inż. Bogusław A. Maludziński Instytut Inżynierii Cieplnej i Ochrony Powietrza Politechnika Krakowska .........Ogrzewanie podłogowe cechuje bezwładność uzależniona od masy jastrychu. Doktorek opowiada bajki o bezwładności czy też bezwładność jest cechą podłogówki? Jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.03.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 bogus - doucz się, naprawdę się doucz, w dzisiejszych czasach można wykonać podłogówkę wręcz bez betonu, można tez wykonać ja w wylewce samopoziomującej np. SAM 200 gdzie grubość nie przekracza 15 mm ja piórkuję, miałem już głosu nie zabierać ale Twa ignorancja jest naprawdę powalającą Nie sposób nad takim ograniczeniem przejść do porządku dziennego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts