19501719500414 17.03.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 nie zdzierżycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.03.2009 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Wstawać chłopaki! Do roboty! Do roboty! Pamiętasz 1950 tę pieśń? Pieśń masową mieli jednak dobrą... 1950 ja się nie denerwuję. Aha! Ja jestem 1953.... Wybaczysz mi tę odrobinkę ironii... Co? Nie rozróżniasz subtelności nastrojów? Jesteś zbyt techniczny? Nie to nie mój wątek... Tak się tu wśliznąłem, jak i Ty... O regulusach mówicie tylko Ty, saluś i sSiwy.. no i może z raz jareko... Ja ani słowem Ani Mru Mru!! Coście się tak uczepili? Boicie się tego produktu? A czemuż to? Ciekawe, czy w wątkach o płycie też tak się podniecacie? Bo ten jest o podłogówce... Powiem Ci w zaufaniu, że w trakcie naszych "dywagacji" wymyśliłem dwa nowe sposoby ogrzewania..... I skrystalizowała mi się nowa doktryna... Ale sza! Dam ją do dopracowania na Politechnikę... Nie powiem którą... Same pozytywy!! Warto było!! M.in. dzięki Tobie 1950 !! Dzięki! Jesteś fajny facet! Pozdrawiam! Miłego dnia! Ps. Na koniec jeszcze jedno: Instalacja centralnego ogrzewania służy do tego, by zapewnić organizmowi komfortowe schładzanie się - eliminację nadmiaru wyprodukowanego przez organizm ciepła. Ogrzewanie podłogowe przebieg tego procesu w sposób fizjologiczny może zakłócić..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.03.2009 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 jareko pisze: Ale czas faktycznie zaprzestać udziału w reklamie regulusów To Wy tu reklamowaliście regulusy? O cholerka! A ja cały czas o podłogówce! To chyba Wam przeszkadzałem? I tak Cie lubię jareko, Ty elfiku!!l A może Ty chochlik jesteś? sSiwy pisze:Mimo, iż uwielbiam trollować, to kończę swój udział w tej dyskusji. Trzymamy za słowo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 18.03.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 josephine, josephine.... http://www.youtube.com/watch?v=AbCmMaqG8_Q Pozdrawiam B. Eee tam, jakie nerwy. To wszystko jest po prostu interesujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 18.03.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 ... podłogówka wodna ma na pewno jedną istotną wadę, o której istnieniu może będzie trzeba się przekonać za 20-30 lat ... ... jak głęboko są schowane rurki z wodą Wyobrażacie sobie awarię tej instalacji? ... gdy u mnie w domu rurka zaczęła cieknąć - ot tak, nagle w środku rurki zrobiła się dziurka ( no może nie tak nagle, pewnie rdzewiała, rdzewiała i w tym miejscu była cieńsza ścianka) - ... rdzewiała Ci kolego rurka z czego ? ze stali zapwne. Nie wiem ile czasu trzeba aby przegniła miedziana rura obłożona twardym plastikiem bo takie rurki są w podłogówce a nie stalowe, poza tym nie maja dostępu powietrza co spowalnia ich erozję z zewnątrz a miedź się od wody nie przetrze czy przerdzewieje. Bardzo interesujące są spostrzeżenia forumowicza Ogniowy, po kilku dniach braku ogrzewania (trzech dokładnie) u kolegi spadnie temperatura o niecałe 3 stopnie. Zapewne jak w domu będzie 20 a na zewnątrz 17 bo inaczej to tego nie widzę. Mam ocieplony dom 15 cm styropianu, dacch takze porzadnie supermatą (30cm) i jak tylko nie było prądu w chłodne dni to po trzech, czterech godzinach był wyczówalny chłód a po trzech dniach? Ciekawe, czy u mnie coś jest niedobrze ? Drugą sprawą w której widzę tu rozbieżność z moimi doświadczeniami to sprawa włączania i wyłączania podłogówki. Nie wiem jak działają inne instalacja np. z piecami gazowymi ale u mnie przy PC i czujniku temperatury zewnątrznej nie mam takich chwcil, że mogę wyłączyć podłogówkę, (chyba że wyłączę pompę wyłącznikiem) na każdym poziomie mam obiegi instalacji, które nie posiadają elektrozaworów z termostatami, więc grzeje zawsze jak jest zimno na zewnątrz pomimo że regulatory powyłączam i np wyjadę. Być może źle zrozumiałem to wyłączanie. Koledzy (sami wiecie którzy) nie wnosicie nic do tematu, szkoda, i jak widzę nie inetersuje Was to, że większość nie ma ochoty tego czytać. Instalacja centralnego ogrzewania służy do tego, by zapewnić organizmowi komfortowe schładzanie się - eliminację nadmiaru wyprodukowanego przez organizm ciepła. ... a ta interpretacja na prawdę jest interesująca, że tak można przedstawić grzanie to na to nie wpadłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 18.03.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Bardzo interesujące są spostrzeżenia forumowicza Ogniowy, po kilku dniach braku ogrzewania (trzech dokładnie) u kolegi spadnie temperatura o niecałe 3 stopnie. Zapewne jak w domu będzie 20 a na zewnątrz 17 bo inaczej to tego nie widzę. Mam ocieplony dom 15 cm styropianu, dacch takze porzadnie supermatą (30cm) i jak tylko nie było prądu w chłodne dni to po trzech, czterech godzinach był wyczówalny chłód a po trzech dniach? Ciekawe, czy u mnie coś jest niedobrze ? Jeżeli twój dom to ten z awatara, to całkiem możliwe że ciepło ci ucieka. Ale to taka dygresja. Pytanie też z czego masz ściany i jaką grubość wylewki. Ja jeszcze nie użytkuje budynku, mam nieocieplone ściany, a w środku utrzymuję temperaturą 12 stopni (elektryczna podłogówka). W ciągu dnia gdy wyłączę ogrzewanie, to dopiero po kilku dobrych godzinach (około 5-7) temperatura w środku zaczyna spadać (przy obecnych temperaturach zewnętrznych w okolicy 1-3 stopni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 18.03.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Jeżeli twój dom to ten z awatara, to całkiem możliwe że ciepło ci ucieka. Ale to taka dygresja. Pytanie też z czego masz ściany i jaką grubość wylewki. tak, to ten, no nie jest to dom z konstrukcji energooszczedny, to jasne, ściany pustak Kozłowice, wylewki są 5 cm na 12 cm styropianu, w piwnicy 15, ale coś mi się nie chce wierzyć, ze o 1 stopień na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 18.03.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 , a w środku utrzymuję temperaturą 12 stopni (elektryczna podłogówka). W ciągu dnia gdy wyłączę ogrzewanie, to dopiero po kilku dobrych godzinach (około 5-7) temperatura w środku zaczyna spadać (przy obecnych temperaturach zewnętrznych w okolicy 1-3 stopni). 1. szybkość ucieczki ciepła jest wprostproporcjonalna od delty pomiędzy temp. zewn. i wewn., tak więc przy 2 na zewn. i 12 wewn. ucieka o połowę mniej niż przy 21-22 wewn. to się u Ciebie jakoś równoważy się ze zwiększonymi stratami z powodu braku ocieplenia. 2. przez pierwsze kilka h nie spada lub spada bardzo powoli bo wylewka przekazuje swoją energię, ale jak się to wyczerpie, to potem to już z górki. no nie wiem, nie mierzyłem u siebie ile spadnie przez 3 dni, ale raczej dużo więcej niż przez przemnożenie tego ile spada przez pierwsze kilka-kilkanaście godzin, bo w kolejnych godzinach nie ma już zapasu w wylewce. swoją drogą ludzie tutaj na forum mało zwracają uwagi przy dyskusji na istotne szczegóły, jeden z kolegów oburza się, że on podnosi temp. przy podłogówce o 2-3st/h (nie pamiętam dokładnie). a potem się okazuje, że nie ma jeszcze zrobionych podłóg i podnosi z 14st. przy zewn. w okolicach 0. to zupełnie innej klasy problem niż podniesienie z 20 na 21-22, przy zewn. -10, i drewnie na podłodze w 3/4 powierzchni podłogówki/domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogniowy 18.03.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Bardzo interesujące są spostrzeżenia forumowicza Ogniowy, po kilku dniach braku ogrzewania (trzech dokładnie) u kolegi spadnie temperatura o niecałe 3 stopnie. Zapewne jak w domu będzie 20 a na zewnątrz 17 bo inaczej to tego nie widzę. Mam ocieplony dom 15 cm styropianu, dacch takze porzadnie supermatą (30cm) i jak tylko nie było prądu w chłodne dni to po trzech, czterech godzinach był wyczówalny chłód a po trzech dniach? Ciekawe, czy u mnie coś jest niedobrze ? Drugą sprawą w której widzę tu rozbieżność z moimi doświadczeniami to sprawa włączania i wyłączania podłogówki. Nie wiem jak działają inne instalacja np. z piecami gazowymi ale u mnie przy PC i czujniku temperatury zewnątrznej nie mam takich chwcil, że mogę wyłączyć podłogówkę, (chyba że wyłączę pompę wyłącznikiem) na każdym poziomie mam obiegi instalacji, które nie posiadają elektrozaworów z termostatami, więc grzeje zawsze jak jest zimno na zewnątrz pomimo że regulatory powyłączam i np wyjadę. Być może źle zrozumiałem to wyłączanie. Koledzy (sami wiecie którzy) nie wnosicie nic do tematu, szkoda, i jak widzę nie inetersuje Was to, że większość nie ma ochoty tego czytać. Po pierwsze wspomniałem ,że po przerwie w dostawie prądu około 22 godzin, temperatura spadła o 0.75 stopnia. Może potem spada szybciej , jednakże napisałem że 3 stopnie wynikały z wyliczenia 3X0.75. Nie sprawdziłem tego więc może jest inaczej. Dom ma w ścianach 20 cm styropianu (Izodom) 20 w podłodze i 30 w suficie wełny. Poza tym jest wyposażony w rekuperator i GWC. Temperatura na zewnątrz wtedy była około 5 st. C. Sterowanie podłogówką jest proste: wykonane sa dwa układy mieszające , jeden dla stref ciepłych (łazienki, strefy brzegowe, kaloryfery drabinkowe w łazienkach, garderoba) - temperatura zasilania około 32 stopni - chodzą od jesieni do wiosny, chyba że temperatura w domu przekroczy 24 st. C, wtedy Euroster wyłącza pompę i nie chodzą. Drugi zasila salon, kuchnie i 3 sypialnie, korytarz. Temperatura zasilania +35 st sterowane też eurosterem i włączane jak temperatura w domu spadnie poniżej 22.75 i wyłączane przy 23.25- oczywiście wyłącza się pompa. Ot i cała filozofia. NIe widzę nic dziwnego w tym że podłogówka się załącza i wyłacza. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania służę odpowiedzią. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 18.03.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 josephine, josephine.... http://www.youtube.com/watch?v=AbCmMaqG8_Q Pozdrawiam B. No dobra, rozbroiłeś mnie. Nie słyszałam tego wcześniej i podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 18.03.2009 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 No Bogusław odniosłeś sukces i rozbroiłeś Jospephine. Gratulacje.cieszynianka No co z tobą. Znowu zmarnowałaś parę wpisów na bzdety , a gdzie wyjaśnienie sposobu ogrzewania (konwekcyjne, czy radiacyjne) przez podłogówkę.Zarzuciłaś mi kłamstwo i wprowadzanie w błąd musisz to koniecznie wyjasnić.Masz szanse oprócz echów i achów i przecierania oczu wykazać się i zaprezentować jakieś , rozumowanie, wyliczenie czy też tekst źródłowy podający prawidłowe proporcje energii wydzielanej przez podłogówkę przez radiację i przez konwekcję. Czekamy z utęsknieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 18.03.2009 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 phans napisał: W 10 dni 10 stron - brawo Panowie(Panie?). To może już jakieś podsumowanie wad (zalet)? sSiwy12 dokonał podsumowania dyskusji na "pólmetku" str8 Ja pewnie za parę dni zrobię podsumowanie ze swej strony jak skończe omawiać wszystkie wady. Ponieważ nikt mi za to nie płaci wbrew sugestiom co poniektórych ,to mi się nie spieszy. Póki co rozkoszujmy się swobodną dyskusją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 18.03.2009 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Ogniowy napisał: Sterowanie podłogówką jest proste: wykonane sa dwa układy mieszające , jeden dla stref ciepłych (łazienki, strefy brzegowe, kaloryfery drabinkowe w łazienkach, garderoba) Czy robiłeś ogrzewanie w garderobach .Jak to się sprawdza w praktyce? Drugi raz zrobiłbyś tak samo? Ja mam mieć 3 garderoby i nieplanowałem tam żadnego ogrzewania ale może są jakies argumenty za? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 18.03.2009 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 No Bogusław odniosłeś sukces i rozbroiłeś Jospephine. Gratulacje. cieszynianka No co z tobą. Znowu zmarnowałaś parę wpisów na bzdety , a gdzie wyjaśnienie sposobu ogrzewania (konwekcyjne, czy radiacyjne) przez podłogówkę. Zarzuciłaś mi kłamstwo i wprowadzanie w błąd musisz to koniecznie wyjasnić. Masz szanse oprócz echów i achów i przecierania oczu wykazać się i zaprezentować jakieś , rozumowanie, wyliczenie czy też tekst źródłowy podający prawidłowe proporcje energii wydzielanej przez podłogówkę przez radiację i przez konwekcję. Czekamy z utęsknieniem. Cóż mam Ci wyjaśniać, czy to, że trzymając rękę nad grzejącym kaloryferem czuje się ruch ciepłego powietrza, a trzymając nad "grzejącą" podłogą nie czuje się tego To chyba wiesz Myślę, że wiesz również, że nad kaloryferami po jakimś czasie na ścianach pojawiają się smugi, których nie ma w wypadku podłogówki (to z obserwacji wynika) Wyliczeniami, to można różne śmieszne rzeczy udowadniać (np. za pomocą rachunku różniczkowego), ale to chyba nie o to chodzi. Ech i ach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 18.03.2009 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 ... podłogówka wodna ma na pewno jedną istotną wadę, o której istnieniu może będzie trzeba się przekonać za 20-30 lat ... rdzewiała Ci kolego rurka z czego ? ze stali zapwne. echhhh, no jasne, że tak, w blokach z wielkiej płyty miedzi nie dawali Chodziło mi raczej o samą naprawę, w razie czego (tfu, tfu!) przy mojej aktualnej instalacji nie będzie to takie łatwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 19.03.2009 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Ogniowy napisał: Sterowanie podłogówką jest proste: wykonane sa dwa układy mieszające , jeden dla stref ciepłych (łazienki, strefy brzegowe, kaloryfery drabinkowe w łazienkach, garderoba) Czy robiłeś ogrzewanie w garderobach .Jak to się sprawdza w praktyce? Drugi raz zrobiłbyś tak samo? Ja mam mieć 3 garderoby i nieplanowałem tam żadnego ogrzewania ale może są jakies argumenty za? Ja zrobiłam podłogówkę w garderobach, gdyż wszystkie są umieszczone przy zewnętrznych ścianach domu. Jak to się sprawdzi powiem za kilka m-cy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogniowy 19.03.2009 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Ogniowy napisał: Sterowanie podłogówką jest proste: wykonane sa dwa układy mieszające , jeden dla stref ciepłych (łazienki, strefy brzegowe, kaloryfery drabinkowe w łazienkach, garderoba) Czy robiłeś ogrzewanie w garderobach .Jak to się sprawdza w praktyce? Drugi raz zrobiłbyś tak samo? Ja mam mieć 3 garderoby i nieplanowałem tam żadnego ogrzewania ale może są jakies argumenty za? Nie będę podawal ci na siłę argumentów za bo ich może nie ma, dla mnie były zaś takie argumenty : leży przez ścianę z łazienką 3,5 m. kw więc razem z garderobą miałem około 7 m.kw w układzie 2x3,5, przez co łatwiej mi się było wyrobic z pętlami. W garderobie jest wyciąg powietrza , więc nei wyciąga chłodniejszego tylko cieplejsze co przy reku ma znaczenie, a poza tym stało się to teraz ulubione miejsce kota:). Ale jak masz garderoby przy zewnętrznych ścianach to nie żałuj tych kilku metrów rurek, moim zdaniem to nie rozrzutność. A zaleta jest jeszcze jedna, żona wchodząc do garderoby nie musi zakładać kapci:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.03.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Ponieważ powołano sie na tem wpis, wklejam go powtórnie - albowiem pisałem go z pewna dozą ironii, ale wbrew moim intencjom zaczął funkcjonować, jako zbór wad rzeczywistych. Jednocześnie przepraszam za zamiesznie wywołane tym wpisem. Pozwoliłem sobie na zebranie w całości "najistotniejszych" wad ogrzewania podłogowego, jakie wykazano w tym wątku: Na kolor czerwony pokazałem, "wady", moim zdaniem, delikatnie mówiac "babolowate", kolorem niebieskim "wady" kontrowersyjne, zać na czarno pozostawiłem dyskusyjne - nieprawidłowe działanie wentylacji grawitacyjnej przy podłogówkach - zyłach wodnych i ich złym oddzialywaniu na nasze organizmy - Jeszcze gorzej dla podłogówki wypada konfrontacja ,ze starożytna sztuką Feng-Shui Feng-Shui nie zaleca podłogówki - podlogowke w sypialniach i salonie (zbyt suche powietrze, ludzie sie sie czuja, boli ich glowa, a kac po imprezie w pomieszczeniu z podlogowka staje sie MEGA Kacem - Podłogówkę montuje się głównie z powodów aranżacyjnych pomieszczenia kuchnie. - Jest zimnym źródłem ciepła w tym sensie ,że ogrzewa pokój ,ale nie przekazuje ciepła do naszego ciała., w podczerwieni przy podłogówce jest ciemno. - Podłogówka daje dośc jednostajny rozkład temperatury w poziomie ale wyraźny gradient temperatury w pionie, mimo istniejącej konwekcji powietrza. - Podłogówka będzie cały czas wprawiać w ruch pionowy wzędzie najdrobniejsze najgroźniejsze alergeny. - Pomieszczenia z podłogówką powinny mieć klimatyzację. - podłogówka może szkodzić naczyniowcom i chorym na serce - Podłogówka jest typem grzejnika konwekcyjnego ( przewaga konwekcji nad radiacja) - Alegik nie jest w stanie uciec od konwekcji z alergenami bo jest ona na całą podłoga. - ogromna bezwładność startowa.... - Bezwładność eksploatacyjna- niemożność skutecznej reakcji na dodatkowe uzyski ciepła (rzecz niebagatelna w ciepłym, a o takim tylko się pisze, domu)nasłonecznienie, ciepło bytowe - Bezwładność końcowa- problem z szybkim wyhamowywaniem procesu grzania po uzyskaniu pożądanej temperatury przy zmiennych warunkach otoczenia- okres przejściowy -jesień - wiosna. Nasuwa się takie pytanie: jaki inny sposób ogrzewania nie posiada tych wszystkich wad? Prawdę powiedziawszy, to znam tylko jeden system, który na pewno nie posiada 3 ostatnich wad, ale kilka pozostałych da się do niego dopasować. W pozostałych systemach większość wyliczonych tu wad, przypisywanych ogrzewaniu podłogowemu, można również im „dopisać” – w tym szkodliwość dla zdrowia, również zakładając, jak w tym przypadku warunki skrajne i (lub) wadliwe wykonanie - stosując przy tym dokładnie takie same i podobnego typu argumenty. Poprawiłem, w dniu 19.03.2009r, bo nie dostrzeżono pewnej ironii w tej "publikacji" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogniowy 19.03.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 No to przy tylu wadach i niższości podłogówki .... idę po saperkę , dołek sobie kopać...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 19.03.2009 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 No to przy tylu wadach i niższości podłogówki .... idę po saperkę , dołek sobie kopać......lepiej kup sznur - mniejszy wysiłek :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts