boguslaw 20.03.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Jesteś niesłowny sSiwy... Jeżeli zmiana temperatury jest celowa, pożądana a wysokość tej zmiany, moment zmiany i czasokres jej trwania, jest zainicjowany i ściśle określony przez użytkownika, wówczas nie ma mowy o żadnym dyskomforcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 piwopijco. Umówmy się. Ja nie będę krytykował Twoich doświadczeń a Ty nie krytykuj moich. Ok? Dla zmarzniętych rąk niektórym wystarcza np. rozcieranie śniegiem lub tarcie jedną dłonią o drugą... Ja wolę wannę lub prysznic... Nie czepiaj się proszę...... To Ty piszesz o otwieraniu okien i tworzysz rozmaite nadinterpretacje i sugestie, które nijak się mają do mojego tekstu. poza tym bardzo wyraźnie napisałem: Dla mnie jest to możliwość superkomfortowa, dla Ciebie tak być nie musi. Kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.03.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Jesteś niesłowny sSiwy... I bardzo złośliwy Ale nie dyskutuję. sSiwy napisał: Na kolor czerwony pokazałem, "wady", moim zdaniem, delikatnie mówiac "babolowate", ....... Jest zimnym źródłem ciepła w tym sensie ,że ogrzewa pokój ,ale nie przekazuje ciepła do naszego ciała., w podczerwieni przy podłogówce jest ciemno. . Ja rozumiem ,ze żyły wodne i Feng shui możesz nazywać babolowatymi argumentami. Stan nauki na dzień dzisiejszy jest taki ,że nie potrafi wytłumaczyć fenomenu różdżkarstwa, nie mówiąc już o feng Shui. Dyskusja na ten temat do niczego nie doprowadzi ,można w to wierzyć lub nie i to wszystko. Ale co masz na litość boską do II zasady termodynamiki. Czyżbyś podobnie jak jareko i cieszynianka nie wierzył ,że niemożliwe jest samorzutne przekazywanie ciepła od ciała o mniejszej temperaturze do ciała o większej temperaturze.? Instalacja centralnego ogrzewania służy do tego, by zapewnić organizmowi komfortowe schładzanie się - eliminację nadmiaru wyprodukowanego przez organizm ciepła. ..... Żle to wszystko o zwolennikach podłogowki świadczy, a my z Bogusławem mamy satysfakcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2009 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 I tak jesteś niesłowny.... Otóż nie udało Ci się.Jedno z drugim sSiwy nie stoi w żadnej sprzeczności.... To Użytkownik decyduje, jaka jest w danym momencie dla niego temperatura"komfortowego schładzania się"a nie martwe sterowniki elektroniczne. I dalej a propos różdżkarstwa, Feng Shui i innych. Pamiętaj: wiara czyni cuda!Jako lekarz wiem to najlepiej......Wiara jest mocniejsza od setek specyfików i najtęższych głów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Wiesz co sSiwy.... Po tych wszystkich Twoich tekstach.......Nie chciałbym mieć w Tobie kolegi...Masz węża w kieszeni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.03.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 .......I dalej a propos różdżkarstwa, Feng Shui i innych. Pamiętaj: wiara czyni cuda! Jako lekarz wiem to najlepiej...... Wiara jest mocniejsza od setek specyfików i najtęższych głów.... I tu złamię obietnicę i w ramach dyskusji, bo to co napisałeś wyżej można również odnieść do wiary, że: - podłogówka jest najlepsza dla zdrowia, - posiada najlepszy „rozkład temperatur”, - nie posiada żadnych wad. W takim razie, po co ta dyskusja? Czyżby to było podsumowanie? Ps. Odwrotności wiary, w tym zakresie, też to dotyczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Rozumiem, że takie jest Twoje podsumowanie.... Bierzta ludziska wszystko na wiarę!sSiwy kapłan nowej wiary powie Wam w co należy wierzyć.... Jeżeli sSiwy kwestie podlogówki chcesz rozpatrywać w kategoriach wiary ,to z pewnością zawsze znajdą się jacyś jej zagorzali wyznawcy.Sekciarstwo wszak nie jest zakazane.A jeżeli ktoś będzie miał wątpliwości, zawsze możesz mu zarzucić głupotę i brak siły wiary, kuszenie przez moce ciemności... co poniekąd już czynisz... Tyle, że świat idzie do przodu....Ludzie są coraz bardziej pragmatyczni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.03.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Pytajniki, Boguś, były i są, pytajniki A równość osądów, gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogniowy 20.03.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 A ja się kieruję zasadą że ma byc komfortowo, ciepło i oszczędnie.Gdybym tak jak ty zaczął sobie wymyslać podnoszenie i opuszczanie temperatury to napewno nie byłoby oszczędnie. Poza tym podłogówka daje komfort stałości temperatury w domu i o to mi chodziło. Jak ktoś chce kręcić przy grzejnikach to niech sobie kupi pręta gwintowanego np. 1m , nakręci nakretkę i kręci w jedną i druga do oporu. Dom ma być jjak najbardziej bezobsługowy i nieczuły względnie na warunki zewnętrzne, a wyposażenie go w podłogówkę, reku, gwc przy całej jego szczelności powoduje że czuę się w nim komfortowo, jest w nim ciepło, a poza tym nie kosztuje mnie to krocie. A najważniejsze, po posprzątaniu podłogi (raz na 3 dni) nie martwię się kalafiorami zarastającymi kurzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogniowy 20.03.2009 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Rozumiem, że takie jest Twoje podsumowanie.... Bierzta ludziska wszystko na wiarę! sSiwy kapłan nowej wiary powie Wam w co należy wierzyć.... Jeżeli sSiwy kwestie podlogówki chcesz rozpatrywać w kategoriach wiary ,to z pewnością zawsze znajdą się jacyś jej zagorzali wyznawcy. Sekciarstwo wszak nie jest zakazane. A jeżeli ktoś będzie miał wątpliwości, zawsze możesz mu zarzucić głupotę i brak siły wiary, kuszenie przez moce ciemności... co poniekąd już czynisz... Tyle, że świat idzie do przodu.... Ludzie są coraz bardziej pragmatyczni.... Twój upór i wiara w swoją teorie jest tak duża , że zaczynam się zastanawiać kto Cię sponsoruje i płaci za każdy post potepiający ogrzewanie podłogowe........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 To nie teoria Ogniowy, to praktyka..... Ty masz tak a ja mam tak... O co Ci chodzi?Każda sroczka......Ty jesteś zadowolony i ja jestem zadowolony...Zamienimy się? Wówczas będziesz wiedział z całą pewnością kto z nas ma lepiej? Ja uważam swoje rozwiązanie za tańsze na etapie inwestycji, bardziej uniwersalne oraz tanie i superkomfortowe w eksploatacji.Bez względu na preferencje użytkownika.Chyba, że w grę wchodzi gust.... De gustibus non est disputantum.... Każdy może wybrać swoje indywidualne optimum temperatury...Temperaturę komfortu dla danej chwili określam ja !! a nie czujnik i pogodówka. Jeżeli ktoś może się upierać przy swoim, ja mam pełne prawo równie stanowczo upierać się przy swoim.... Nieprawdaż?Jestem wystarczająco grzeczny i nie jestem napastliwy, póki nie jestem agresywnie zaczepiany... Wątek jest o wadach podłogówki. Nie rozumiem, czemu swój tok myślenia próbują narzucić zwolennicy podłogówki?Przecież jest cała masa wątków o podłogówce, w których nie uczestniczę...A może chcecie bym tam się zaczął udzielać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 20.03.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Podobno lepsze jest wrogiem "dobrego".gdyby niczego nie zmieniac i nie szukac lepszych rozwiazan etc.. to pewnie bysmy na drzewach jeszcze siedzieli, na szczescie coraz to nowsze techniki i tchnologie sa wprowadzane min. w co. Daje to poglad i mozliwosc wyboru. podobnie bylo z wentylacja i odzyskiem ciepla, GWC, pompami ciepla itd.Czas przyszedl na ogrzewaniei "plaszczyznowe" -czy to podlogowka czy scienne a moze nawet sufitowe Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Jak to "przyszedł czas" ?Toż to już przeżytki....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 20.03.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Jesli chodzi o wodne ogrzewanie to grzejniki konwektorowe sa przezytkiem. Faktycznie na zachodzie podobno od dawna je instaluja-buduja ale w polsce...Od bardzo dawna sa grzejniki, pamietam zeliwne "kloce" zeberkowe w szkole -tragedia. Jeszcze z 10lat wstecz niewiele osob slyszalo o podlogowce wodnej, strach zapewne bral sie z niepewnosci dzialania i szczelnosci. Teraz technologie sa lepsze i rury bezspoinowe, nie laczone nigdzie poza punktami koncowymi etc... Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 20.03.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Wlasnie bogusław wg Ciebiei tak powinienes prezentowac swoje poglady i leszko tez jako subiektywne a nie jako prawde obiawionabo narazie wasze teorie sa prezentowane jako jedyne sluszne, Wasze obiekcje jako "Prawde" jedynąnie przyjmujesz do wiadomosci ze bezwladnosc podlogowki ktora dla Ciebie jest wielka wada dla kogos moze byc czyms dobrymnie przyjmujesz ze sporo ludzi ktorzy maja podlogowke mieli wczesniej grzejniki i porownujac te dwa systemy wybieraja jednak podlogowkeprezentujecie teorie i odczucia wlasne jako faktyinnym bronicie tego samego nie podoba Wam sie podlogowka ..spoko macie prawo ale piszecie tak ze wiekszosc czytajacych ma wrazenie ze macie monopol na nieomylnosc.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogniowy 20.03.2009 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 A ja myślę że piec kaflowy w kazdym pokoju jest najlepszym rozwiązaniem, napalisz to masz komfortowo, nie napalisz to masz chłodnię........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 A ja myślę że piec kaflowy w każdym pokoju jest najlepszym rozwiązaniem, napalisz to masz komfortowo, nie napalisz to masz chłodnię........ Piec sam produkuje i dystrybuuje ciepło a my omawiamy grzejniki czyli element dystrybucji ciepła. Nawet gdyby, to nie do końca, chyba, że piec zlokalizowany jest leżąco pod oknem. A zresztą podłogówka to też "kaflak" tylko rozciągnięty płasko na większej powierzchni. ------------------------------------------- Inka Opole. Mam zdolność "wieszczenia".. Poza numerami w totka.... ogromne mnóstwo rzeczy mi się sprawdza.... Moje ogrzewanie to nie obiekcje, lecz praktyka... Ważąc za i przeciw, wybieram według własnych potrzeb swoje rozwiązanie. Uważam, że sama podłogówka zbytnio by mnie ograniczała utrudniając swobodę manewru. Jestem człowiekiem dynamicznym i lubię gdy moje otoczenie również jest modyfikowalne i dynamiczne. Nie lubię ponadto zamykać innym możliwości wyboru... Mój system to gwarantuje - każdy może sobie go dostroić do swoich indywidualnych potrzeb i trybu życia... Jest wybitnie elastyczny, niemal bezinercyjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.03.2009 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 freetask pisze: ojej, nie kłamią, bo po co? Ale spójrz na problem z szerszej perspektywy, czy ta podłogówka była w tym samym mieszkaniu? Z tymi samymi oknami, ścianami, wentylacją, wykładzinami, dywanami? Bo jeśli nie, to chyba nie możemy całej zasługi lepszego samopoczucia w nowym domu (czego wszystkim serdecznie życzę) przypisywać tylko podłogówce... Uwaga bezapelacyjnie słuszna! Tak i do niej był ciąg dalszy rozważań: Jako alergicy żadnych akcesoriów typu dywany i wykładziny nie posiadali. Nowe ściany tak jak stare - tynki tradycyjne. Różnica, owszem jest w szczelności - nowy dom jest bardziej szczelny niż poprzedni (mieszkanie w kilkunastoletnim bloku). Reku, ani klimatyzacji nie mieli i w nowym też nie mają. Wentylacja w nowym zwykła grawitacyjna. Co jeszcze mogło zrobić różnicę, zastanawiam się nad tym i szczerze mówiąc nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 20.03.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Widzisz, skoro kilka osob majacych grzejniki chce z nich zrezygnowac to znaczy ze maja ku temu powod. Nie dopuszczasz mysli, ze ktos moze miec inne zdanie niz Twoje? Twoje oceny systemu ogrzewania sa " subiektywne, wady podlogowki nie jestes w stanie ocenic obiektywnie jak zreszta kazdy z nas. Tylko jest strasznie denerwujace, ze chce udowodnic iz Twoje rozwiazanie to szczyt mozliwosci i najlepsze dla wszystkich bedzie. Jak juz wspomniano wielokrotnie, kazdy musi sam zdecydowac co i jak chce miec, czy grzejniki czy powierzchniowe Porownanie pieca kaflowego do podlogowki moze oznaczac, ze albo sie mocno zawiodles albo po prostu nigdy nie miales takiego ogrzewania w calym domu i nie masz pojecia jak to jest. Nie wiem zy nie chciales czy szkoda Ci bylo pieniedzy ale udowadniasz ze nie wiesz jak to jest miec ogrzewanie plaszczyznowe w calutkim domu. Juz w innym watku ktos udowadnial ze pompa ciepla sie nie oplaca nikomu - po prostu nie stac go bylo i odreagowywal, zachowanie psa ogrodnika, sam nie zje i drugiemu nie da -odnosnie pomp ciepla oczywiscie Dziwia mnie takie ataki na podlogowke z Twojej strony, czyzbys mial konkretne powody do tego, czymoze wydaje Ci sie, ze takie rozwiazanie jest beee z czystej teorii? Ludzie kiedys nie wierzyli ze mozna latac... @cieszynianka Moze czyste kanaly wentylacyjne? Brak wspolnych pionow jak w bloku, zanieczyszczenia innych osob wnoszone na klatke etc... a moze po prostu brak przypalanego kurzu na grzejnikach Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.03.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Może. Słyszałam takie opinie z kilku domów, więc myślę, że musi coś być "na rzeczy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts