sSiwy12 20.03.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Wcześniej ktoś pytał o jakieś wskazówki co do warunków komfortu termicznego dla różnych pomieszczeń mieszkalnych.. W zasadzie to nie ma takich opracowań (przynajmniej ja na takie nie natrafiłem). Nie mniej jednak istnieją takie opracowania dla stanowisk pracy.Jeśli przyjąć, że w pomieszczeniach mieszkalnych powinny panować takie same warunki jak dla pomieszczeń przeznaczonych do lekkiej pracy biurowej, to zgodnie z PN-EN ISO 7730:2006(U): Ergonomia środowiska termicznego. Analityczne wyznaczanie i interpretacja komfortu termicznego z zastosowaniem obliczania wskaźników PMV i PPD oraz kryteriów lokalnego komfortu termicznego, wygląda to tak: 20 oC min. -temperatura operatywna - max.24 oC 0 K min. - gradient temperatury na poziomie głowy i kostek u nóg - max. 3 K19 oC min. - temperatura powierzchni podłogi - max. 26 oC0 m/s min - prędkość powietrza - max. 0,15 m/s0 K min. - asymetria temperatury promieniowania z powierzchni pionowych - max. 10 K0 K min. - asymetria temperatury promieniowania z powierzchni poziomych -max. 5 K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 20.03.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Ale produkcja postów idzie Temat dobry dla Bogusława, choć z ogrzewaniem podłogowym to praktyki nie miał. W/g mnie Boguś idzie na rekord Boguś jak tak dalej pójdzie to do końca marca będzie 3-ka z przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 20.03.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Rozumiem, że takie jest Twoje podsumowanie.... Bierzta ludziska wszystko na wiarę! sSiwy kapłan nowej wiary powie Wam w co należy wierzyć.... Jeżeli sSiwy kwestie podlogówki chcesz rozpatrywać w kategoriach wiary ,to z pewnością zawsze znajdą się jacyś jej zagorzali wyznawcy. Sekciarstwo wszak nie jest zakazane. A jeżeli ktoś będzie miał wątpliwości, zawsze możesz mu zarzucić głupotę i brak siły wiary, kuszenie przez moce ciemności... co poniekąd już czynisz... Tyle, że świat idzie do przodu.... Ludzie są coraz bardziej pragmatyczni.... Twój upór i wiara w swoją teorie jest tak duża , że zaczynam się zastanawiać kto Cię sponsoruje i płaci za każdy post potepiający ogrzewanie podłogowe........ Bingo Kolego nie czytałeś pewnie wątku od początku bogusław to właściciel firmy regulus system sprzedającej drogie kaloryfery więc nikt mu nie płaci za posty, ale napewno zależy mu na zamieszaniu i odwiedzeniu ludzi od podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 20.03.2009 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Powiedzcie mi ludzie, gdzie płacą za posty, chętnie napiszę każdągłupotę, będę nawet chwalił podłogówkę... Kto ma odpowiednią firmę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2009 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 A saluś znowu swoje! Ciekawe, kto mu płaci.. A może saluś coś na temat podłogówki? Piwopijco. Ironia na ironie! Ni wyczuwasz..... Szkoda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 20.03.2009 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Ogniowy pisze: moim subiektywnym zdaniem podłogi w domu sa letnie, rzadko ciepłe, a w domu jest 23 st i więcej i całą zimę w krótkim rekawku po domu się lata a kto nie przjdzie z sąsiadów z wioski twierdzi że u nas gorąco. Ja mam to samo przy kaloryferach... Wszyscy się dziwią, że kaloryfery są ledwo letnie a w domu jest przyjemne, równomierne ciepło i wszyscy chodzą bardzo lekko ubrani. Również fakt, że nisko przy nogach jest taka sama temperatura jak przy głowie, jest natychmiast zauważalny. Gdyby było cieplej, byłoby to mało komfortowe, przynajmniej dla mnie. I bardzo ważne !!: By był komfort cieplny, stała temperatura nie wystarcza, Przy zachwianiach w wilgotności powietrza, gdy subiektywne odczucie temperatury ulega zmianie, przy szybko reagującym systemie grzewczym, mogę temeraturę łatwo korygować, w górę lub w dół, według aktualnego odczucia..... Dotyczy to również stanu, gdy jesteśmy zmęczeni i przychodzimy z zewnątrz wyziębieni... Oprócz gorącej kąpieli..... najpierw zawsze mogę w krótkim czasie, na krótki czas podwyższyć sobie temperaturkę w dowolnym pomieszczeniu..... Gdy się rozgrzeję temperaturę na powrot obniżę.Przy podłogówce jest to niewykonalne.. Boguś , lekarzem nie jestem ale obiawy wyglądają u Ciebie na okres andropałzy. I chyba dobrze ,że masz grzejniki ( andropałza - W chwili osiągnięcia wieku 50 - 55 lat, mężczyźni doświadczają zjawiska podobnego do kobiecej menopauzy. Jednak w przeciwieństwie do kobiet nie ma u nich jasnego sygnału takiego jak np. ustanie menstruacji, mówiącego o początkach przekwitania. Wspólny i występujący u obojga płci jest spadek poziomu hormonów: estrogenu u kobiet i testosteronu u mężczyzn. Zmiany zachodzące w ciele mężczyzny są stopniowe i mogą im towarzyszyć zmiany nastroju, nadpobudliwość, uderzenia gorąca do głowy, zmęczenie, utrata energii, zmniejszenie pędu seksualnego oraz fizycznej aktywności.)[/u] Boguś jak by nie było, to i tak życzę Tobie dużo zdrowia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Być może. Ty, jeżeli jesteś facetem, też ją masz, lub, jeżeli dożyjesz, będziesz miał... Bawicie się w dziwaczne argumenty.Rozumiem, odczuwacie wielki niepokój co do Waszych wyborów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Ja mam to samo przy kaloryferach... Wszyscy się dziwią, że kaloryfery są ledwo letnie a w domu jest przyjemne, równomierne ciepło i wszyscy chodzą bardzo lekko ubrani. Również fakt, że nisko przy nogach jest taka sama temperatura jak przy głowie, jest natychmiast zauważalny. Gdyby było cieplej, byłoby to mało komfortowe, przynajmniej dla mnie. I bardzo ważne !!: By był komfort cieplny, stała temperatura nie wystarcza, Przy zachwianiach w wilgotności powietrza, gdy subiektywne odczucie temperatury ulega zmianie, przy szybko reagującym systemie grzewczym, mogę temeraturę łatwo korygować, w górę lub w dół, według aktualnego odczucia..... Dotyczy to również stanu, gdy jesteśmy zmęczeni i przychodzimy z zewnątrz wyziębieni... Oprócz gorącej kąpieli..... najpierw zawsze mogę w krótkim czasie, na krótki czas podwyższyć sobie temperaturkę w dowolnym pomieszczeniu..... Gdy się rozgrzeję temperaturę na powrot obniżę.Przy podłogówce jest to niewykonalne.. Radzę mariankossy zapamiętać.... Przypomnisz sobie w swoim czasie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sali 20.03.2009 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 mam też podejżenia co do leszko 2 jest prawdopodobnie pracownik bogusława leszek wołek na teren pomorski i inne więc zgadza się region zamieszkania (Gdańsk) http://www.regulus.com.pl/index.php?d=kontakt wejdźcie i sprawdźcie sami tu ze zdjęciami http://www.regulus.com.pl/index.php?d=naszzespol do bogusława nikt mi za nic nie płaci za nic nie zniżył bym się do waszego poziomu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.03.2009 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 mam też podejżenia co do leszko 2 jest prawdopodobnie pracownik bogusława leszek wołek na teren pomorski i inne więc zgadza się region zamieszkania (Gdańsk) http://www.regulus.com.pl/index.php?d=kontakt wejdźcie i sprawdźcie sami tu ze zdjęciami http://www.regulus.com.pl/index.php?d=naszzespol do bogusława nikt mi za nic nie płaci za nic nie zniżył bym się do waszego poziomu Moja intuicja mi szeptała, że są "jednym ciałem" (czyli jedną firmą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2009 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 sali. Ty chyba reklamujesz Regulusa? O Regulusie piszesz w zasadzie tylko ty! Jeszcze podajesz linki.... Przecież wątek jest o podłogówce... Jak chcesz o Regulusie to sobie załóż swój własny wątek.... podejrzenia pisze się przez "rz" Pisany z tak dużej litery, błąd ortograficzny szczególnie razi... Cieszynianko, lubię Cię, więc niedaj sobą manipulować salusiowi. Albo pracuje dla Regulusa, bo co tekst to na ten temat, albo ma jakąś obsesję... I tak źle i tak niedobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2009 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Nie jestem przeciwnikiem podłogówki, skąd taki pomysł? Wątek jest o wadach podłogówki. W domu, gdzie mieszkam na blisko 280 m2 podłogówkę mam i używam w kuchni, łazienkach i dwu toaletach. Sterowanie - każde pomieszczenie z osobna - czujnik temperatury oraz siłowniki na rozdzielaczach. Ogółem podłogówka u mnie jest na powierzchni około 60 m2. Reszta grzejniki. Szybkie grzejniki.... Kocioł gazowy kondensacyjny... Tyle ja..... A tyle piwopijca: Dziwia mnie takie ataki na podlogowke z Twojej strony, czyzbys mial konkretne powody do tego, czymoze wydaje Ci sie, ze takie rozwiazanie jest beee z czystej teorii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogniowy 20.03.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Bingo Kolego nie czytałeś pewnie wątku od początku bogusław to właściciel firmy regulus system sprzedającej drogie kaloryfery więc nikt mu nie płaci za posty, ale napewno zależy mu na zamieszaniu i odwiedzeniu ludzi od podłogówki A to wszystko wyjaśnia, a te regulus to coś takiego jak convectory pewnie, to te grzejniki co jak dostaną 70 st. C to trzeszczą i jak mawia mój znajomy co ma conwectory - fajne grzejniki tylko kurz zbierają i dmuchają jak farelki:) Dlatego bogusław pisze że ma niską temperaturę, i pewnie 1,5 metra grzejnika pod każdym oknem...dla otrzymania odpowiedniej wydajności dla niskiej temperatury zasilania.... Stąd ta kryptoreklama grzejników.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.03.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 sali. Ty chyba reklamujesz Regulusa? O Regulusie piszesz w zasadzie tylko ty! Jeszcze podajesz linki.... Przecież wątek jest o podłogówce... Jak chcesz o Regulusie to sobie załóż swój własny wątek.... podejrzenia pisze się przez "rz" Pisany z tak dużej litery, błąd ortograficzny szczególnie razi... Cieszynianko, lubię Cię, więc niedaj sobą manipulować salusiowi. Albo pracuje dla Regulusa, bo co tekst to na ten temat, albo ma jakąś obsesję... I tak źle i tak niedobrze... Dziękuję Jeśli chodzi o manipulację, to chyba ciężko by było, bo jestem z gatunku "niewierny Tomasz" i do wszystkich przekaów ustnych podchodzę sceptycznie. Muszę osobiście zobaczyć, pomacać, wypróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 20.03.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Rozumiem irytacje niektórych racjonalnych budowniczych, uczestników tego forum budowlanego. Jesteśmy tu po to, żeby się czegoś nauczyć. Ja też.Doszliście drogą dziesiątek rozmów do pewnej decyzji. I oto pojawia się facet, który wlewa nieco dziegciu do Waszej beczki miodu.Wasz optymalny, jak się zdawało wybór ma jednak pewne mankamenty.... Mówicie... Nic to.... Trzeba gościa sprawdzić. Wszyscy rzucacie się hurmem, argumentując sensownie lub atakiem wprost i agresją.Pojawia się drugi. Tu już niepokój się zwiększa....Najprostsze tłumaczenie : to ten sam po innym nickiem lub inne nośne: ktoś mu (im) za to płaci - pewnie konkurencja.... Itd.. Każdy zada sobie pytania....A może mój wybór nie był optymalny?Czy moja rodzina jest bezpieczna?Czy wydałem swoje pieniądze z rozmysłem? Nie żałujcie swoich wyborów. Podejmując decyzję mieliście ku niej zasadne przesłanki. Zachowajcie jedynie stosowną ostrożność...Jednakże dajcie innym nowym posiąść trochę szerszą, może bardziej wszechstronną wiedzę na kolejny temat.Nie spychajcie wątków na manowce bezmyślnej agresji, zawiści, złośliwości.Nie tędy droga. Mój upór w prezentowaniu pewnej uzasadnionej tezy wynika z prostej przyczyny. Teza ta jest w pełni równouprawniona i będzie poparta odpowiednimi opracowaniami naukowymi.Nigdy nie pozwolę, żeby przekłamania, małość, "kogutkowatość"miały ostatnie słowo...I dlatego będę w tym wątku już obecny zawsze....... Pozdrawiam wszystkich B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogniowy 20.03.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Piękne pożegnanie, również pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 20.03.2009 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Kmicic do Wołodyjowskiego:"... kończ Waść, wstydu oszczędź..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalio 20.03.2009 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Już chyba wszystko zostało powiedziane, ale drogie koleżanki oraz koledzy powiedzcie proszę jak by wyglądał dom (w tym przypadku moja jadalnia) gdybym pomyślał o grzejnikach. Myślę, ze wartość wizualna jak i grzewcza, praktyczna i kto jeszcze jaką chce jest tak samo ważna co pozostałe.Nie wyobrażam soebie tego miejsca z pięknymi bądź co bądź grzejniczkami, choćby były jak najbardziej dyzajnerskie. http://img2.vpx.pl/up/20090320/mljadalniaprzedipo70.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 20.03.2009 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Byłoby super, ale są już lepsze systemy... To na ścianie w miarę OK, to na podłodze zbędne jako niefizjologiczne.Rurki schowane w ścianach generują straty, tynk jest barierą dlapodczerwieni. Przyszłość to promienniki ciepła montowane płasko na ścianach lublekko zagłębione (niemieckie określenie 'Hüllflächentemperierung")Ogrzewanie promiennikowe określa się jako najbardziej optymalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 20.03.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Byłoby super, ale są już lepsze systemy... To na ścianie w miarę OK, to na podłodze zbędne jako niefizjologiczne. Rurki schowane w ścianach generują straty, tynk jest barierą dla podczerwieni. Przyszłość to promienniki ciepła montowane płasko na ścianach lub lekko zagłębione (niemieckie określenie 'Hüllflächentemperierung") Ogrzewanie promiennikowe określa się jako najbardziej optymalne. Każdy wykonawca nazywa ten system, który wykonuje optymalnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts