pawko_ 12.01.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 A czy masz kocioł albo miałeś z OP ? Czy piszesz, bo Ci się nudzi ? Zawór 4D z słownikiem trzyma stałą temp. zasilania OP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 12.01.2014 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 A czy masz kocioł albo miałeś z OP ? Czy piszesz, bo Ci się nudzi ? Zawór 4D z słownikiem trzyma stałą temp. zasilania OP. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Marka kotła nie ma znaczenia, natomiast odpowiednia zrobiona instalacja i sterowanie jak najbardziej. Ja mam "ekogroszkowca" do tego zawór 4d z siłownikiem sterowanym pogodowo i podłogówka w całej chałupie. System sprawuje się bardzo dobrze. Kocioł praktycznie cały czas trzyma równo zadaną temperaturę +/- 1st. C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.01.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Miałem.Wiele...BARDZO wiele nadal widuję.MOGĘ jeszcze NIE PISAĆ, skoro TOBIE się to nie podoba, radosny użytkowniku zaworka 4D.Zastanowię się nad tym problemem. Tobie też to polecam!Jak zobaczysz tyle układów, iloma ja się opiekowałem, to może dojdziesz do jakichś wniosków?Tyle, że długo by czekać trzeba... Komin sobie obejrzyj kiedy.Od środka!Nie swój, tylko taki, w którym doradzałeś a w którym popalano MOKRYM drewnem. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 12.01.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Za radą "buforowców" popełniłem podłogówkę na prawie całym domu, mam jej 220 m2 i jej bezwładność jest na razie dla mnie zaletą.Mam też poprowadzone rury pod grzejniki i podpięte 8 szt;wiatrołap -duże straty ciepła z powodu drzwi i grzejnikiem łatwiej to wyrównaćklatka schodowa -klatka do piwnicy podobnie jak wyżej drzwi na zew.garaż -przełamanie temperatury 12-15 stłazienki -drabinkipralnia -będzie pełnił rolę suszarkijadalnia -otwarta jadalnia, salon i kuchnia z dużą ilością przeszkleń Te 8 grzejników i ich umiejscowienie powoduje że mam możliwość szybszego dogrzania przy starcie podłogówki lub nagłej zmiany temp. Na razie mam za sobą tylko odpalenie instalacji i grzanie kilka tygodni, także realne wrażenia i opinie będę mógł wyrazić po kilku sezonach. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 12.01.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Marka kotła nie ma znaczenia, natomiast odpowiednia zrobiona instalacja i sterowanie jak najbardziej. Ja mam "ekogroszkowca" do tego zawór 4d z siłownikiem sterowanym pogodowo i podłogówka w całej chałupie. System sprawuje się bardzo dobrze. Kocioł praktycznie cały czas trzyma równo zadaną temperaturę +/- 1st. C Nie rozumiem żali przecież dokładnie napisałeś to co ja. Komin sobie obejrzyj kiedy. Od środka! Nie swój, tylko taki, w którym doradzałeś a w którym popalano MOKRYM drewnem. Adam M. Ale po co mam oglądać komin ? Kto w kotle na ekogroszek pali drewnem i to jeszcze mokrym ? Kto i komu doradza takie bzdury ? Czemu to gawędzenie ma służyć bo nie wiem ? Te 8 grzejników i ich umiejscowienie powoduje że mam możliwość szybszego dogrzania przy starcie podłogówki lub nagłej zmiany temp. Przy starcie podłogówki ? A ile razy w roku ją uruchamiasz ? Chyba tylko raz i chodzi non stop w sezonie zimowym, jeśli nie to wyprowadź mnie z błędu (mowa o wodnym ogrzewaniu podłogowym). Nagłej zmiany temperatury ? Od tego jest sterownik, który ma pilnować zadaną temperaturę w pomieszczeniu, a nie szpecący kaloryfer, którym Ty chcesz kręcić. Jak dla mnie głupota i strata kasy. Poza tym jakie mogą być nagłe zmiany temperatury w nowo budowanym domu ? Budujesz durszlak ? Edytowane 12 Stycznia 2014 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 12.01.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Nie rozumiem żali przecież dokładnie napisałeś to co ja Zwracam honor.. nie uważnie przeczytałem twój post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 13.01.2014 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Przy starcie podłogówki ? A ile razy w roku ją uruchamiasz ? Chyba tylko raz i chodzi non stop w sezonie zimowym, jeśli nie to wyprowadź mnie z błędu (mowa o wodnym ogrzewaniu podłogowym). Nagłej zmiany temperatury ? Od tego jest sterownik, który ma pilnować zadaną temperaturę w pomieszczeniu, a nie szpecący kaloryfer, którym Ty chcesz kręcić. Jak dla mnie głupota i strata kasy. Poza tym jakie mogą być nagłe zmiany temperatury w nowo budowanym domu ? Budujesz durszlak ? Wychodzisz z założenia, że Ty masz dobrze a ktoś nie... weż pod uwagę że nie masz pełnej informacji odnośnie mojego domu,sytuacji i upodobań. Opisz swoją instalację, opisz wrażenia to może Twoje info się komuś przyda. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 13.01.2014 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Nie wychodzę, że ja mam dobrze. Tylko mówię, że Ty masz źle. Montujesz podłogówkę i grzejniki tłumacząc to dużymi przeszkleniami, zmianami temperatur- śmieszne to jest dla mnie i tyle.Jeszcze jedno, "podłogówka ma lepszy start jeśli masz grzejniki"- chyba chodzi Ci o dziewicze uruchomienie instalacji w domu. Dalej uważam, że montowanie grzejników i podłogówki w jednym pomieszczeniu jest stratą kasy i oszpeceniem wnętrz. OP dosknale sobie poradzi bez grzejników, zamieszkasz, zobaczysz. Chyba, że masz rozstaw co 30 cm, to zmienia postać rzeczy. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.01.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Nie wychodzę, że ja mam dobrze. Tylko mówię, że Ty masz źle. Montujesz podłogówkę i grzejniki tłumacząc to dużymi przeszkleniami, zmianami temperatur- śmieszne to jest dla mnie i tyle. Jeszcze jedno, "podłogówka ma lepszy start jeśli masz grzejniki"- chyba chodzi Ci o dziewicze uruchomienie instalacji w domu. Dalej uważam, że montowanie grzejników i podłogówki w jednym pomieszczeniu jest stratą kasy i oszpeceniem wnętrz. OP dosknale sobie poradzi bez grzejników, zamieszkasz, zobaczysz. Chyba, że masz rozstaw co 30 cm, to zmienia postać rzeczy. Dlatego wszyscy szczęśliwi posiadacze wodnej podłogówki bez grzejników wspomagają się kominkiem przy zimnym starcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 13.01.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 Dlatego wszyscy szczęśliwi posiadacze wodnej podłogówki bez grzejników wspomagają się kominkiem przy zimnym starcie Nie mam kominka a mam tylko podłogówkę ... niczym nie trzeba się wspomagać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 13.01.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2014 (edytowane) Zgadza się, u mnie również 100% podłogówki praktycznie 90% okien w swoim domu mam do ziemi czyli duże przeszklenia. Utrzymuję teraz tlyko 19oC. Na zasilaniu ogrzewania podłogowego ustawione jest 26oC, rozstaw co 10 cm. Zimny start trwał jeden dzień, teraz nie ma sensu przez cały seozn wyłączać podłogówki bo chyba nie o to chodzi... Edytowane 13 Stycznia 2014 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 14.01.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Dlatego wszyscy szczęśliwi posiadacze wodnej podłogówki bez grzejników wspomagają się kominkiem przy zimnym starcie Ja nie mam kominka. Znowu kłamiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 14.01.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 I ja również nie mam kominka, a jestem bardzo zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.01.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Zgadza się, u mnie również 100% podłogówki praktycznie 90% okien w swoim domu mam do ziemi czyli duże przeszklenia. Utrzymuję teraz tlyko 19oC . Na zasilaniu ogrzewania podłogowego ustawione jest 26oC , rozstaw co 10 cm. Zimny start trwał jeden dzień, teraz nie ma sensu przez cały seozn wyłączać podłogówki bo chyba nie o to chodzi... [ATTACH=CONFIG]234950[/ATTACH] Szczerze, współczuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 14.01.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Czego współczujesz ? Mycia okien ? Temperatura jest odpowiednia do swobodnego wykańczania wnętrza domu. W zasadzie to jest 20oC ^^ Edytowane 14 Stycznia 2014 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.01.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Czego współczujesz ? Mycia okien ? Temperatura jest odpowiednia do swobodnego wykańczania wnętrza domu. W zasadzie to jest 20oC ^^ Czyli jesteś najlepszym doradcą, chociaż nie masz o tym pojęcia, jak to się ma w praktyce, bo jeszcze nie mieszkasz i nie wiesz jak to będzie w rzeczywistości po zamieszkaniu. Bardzo lubię takich doradców "w cudzysłowie";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.01.2014 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 Ja nie mam kominka. Znowu kłamiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 14.01.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Czyli jesteś najlepszym doradcą, chociaż nie masz o tym pojęcia, jak to się ma w praktyce, bo jeszcze nie mieszkasz i nie wiesz jak to będzie w rzeczywistości po zamieszkaniu. Bardzo lubię takich doradców "w cudzysłowie";) A widzisz żebym komuś coś doradzał ? On już ten system niestety ma u siebie w domu. Wyrażam opinię, możesz się z nią zgadzać lub nie. Mam swoje zdanie na ten temat i tyle. Nie potrzebuję mieszkać żeby stwierdzić, że kaloryfery są zbędne przy podłogówce. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 15.01.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 A widzisz żebym komuś coś doradzał ? On już ten system niestety ma u siebie w domu. Wyrażam opinię, możesz się z nią zgadzać lub nie. Mam swoje zdanie na ten temat i tyle. Nie potrzebuję mieszkać żeby stwierdzić, że kaloryfery są zbędne przy podłogówce. Potwierdzam. Też się uparłem żeby w salonie dodatkowo powiesić dwa grzejniki (bo planowałem panele na OP), i co ? Przez dwa lata ani razu ich jeszcze nie odkręciłem Za to drabinki w łazience jak najbardziej, chociażby dla suszenia ręczników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 15.01.2014 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Za to drabinki w łazience jak najbardziej, chociażby dla suszenia ręczników To na szczęście da się ogarnąć grzałką elektryczną, bez komplikowania instalacji grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts