fotohobby 17.01.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Mistalova na jakiej podstawie twierdzisz że jeśli ktoś czegoś nie ma to nie wie jak to działa?Mam kilku znajomych którzy mają te "cudo" i tylko jeden grzeje rozsądnie u reszty to po kilku godzinach mam nogi jak słoń(nie jestem perfekcyjny mam żylaki).Fotohobby wejdż na stronę oknotest.pl oraz podobne i nabierz trochę wiedzy.Pozdrawiam. A co, oknotest.pl neguje zasadność 3 szyb ?? Nie zauważyłem jeszcze raz polecam, abyś spradzil Lt dla pakietu 2-szybowego. A co do Twoich znajomych - wystarczyło zapytać o temperaturę wody, jaką ladują w instalację. Myślę, że to by sporo wyjaśniło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.01.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Panowie!Ekspert nie dlatego jest ekspertem - że się na czymś dobrze zna, tylko dlatego - że JEST NIM!Wystarczy, że zobaczy coś na obrazku - od razu WIE WSZYSTKO! Mnie to w prasie i TV podali...Mam nie wierzyć?Tam nie o dom jakiś chodziło a o poważniejsze sprawy... Tu opinia TEGO eksperta i mnie wydaje się jakaś dziwna, ale...Wyjaśnił: nie boi się krytyki! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.01.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 A po naszemu?Ja nader rzadko ogladam TV a prasy nie czytuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 17.01.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Pan adam znowu uprawia wywody nic nie wnoszące do tematu. Bawi się językiem mało składnie i stylistycznie. Widocznie brak argumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 17.01.2014 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Witam.Skoro ma być o wadach OP to się wtrącę.Zawirowania kurzu,w momencie przebijania warstwy ciepłego powietrza(dolne) przez zimne(górne).Duża bezwładność w domu super zaizolowanym powoduje bardzo duże opóżnienie w reakcji natychmiastowego dopasowania się do warunków pogodowych.U ludzi z niedokrwieniem nóg przy wyższych temp. efekt spuchniętych nóg.Są jeszcze inne ale czekam na krytykę.Pozdrawiam. Półprawdy i kłamstwa ot co szkoda komentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radam5 17.01.2014 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Ja póki co mam tylko jeden problem z podłogówką.Mam 4 obiegi (rozdzielacz + rtl) i niestety ostatni nie zawsze się nagrzewa przez co mam zimno w WC. Czekam na swojego hydraulika, który może coś zaradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 18.01.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Zwieksz bieg pompy podłogowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radam5 18.01.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 mam tylko jedną pompę w piecu. Na każdym piętrze jest rozdzielacz, do którego podłączone są podłogówki i kaloryfery (4 szt) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 18.01.2014 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 @radam5: stawialbym piataka, ze pompa w piecu ma lekka zadyszke. w koncu napedza 3 kondygnacje. Moze skrecenie pierwszych obiegow pchnie nieco wiecej cieczy w ostatni, ale to takie leczenie s.. pudrem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.01.2014 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Jeden robi tak, drugi robi inaczej. Potem każdy broni swego do upadłego i po to jest FM. Już o tym pisałem, ale nie pamiętam gdzie... Mam podłogówkę w połączeniu z kaloryferami i dwoma grzejnikami typu "ogrzewanie ścienne". Podłogówka i ściany kumulują. Podłogówkę nagrzewam zgodnie z zasadami, ściany bardziej. Pędzę to wszystko kominkiem z PW, bez bufora, w ciśnieniu. Instalacja jest niskotemperaturowa. Na wyjściu muszę mieć 40-60 o C, by mieć ciepło w domu. Trzy godziny palenia wieczornego "ładują" podłogę i ściany tak, że rano nie śpieszę się z rozpalaniem. To jest mój bufor. Instalacja w domu ok 300 m2, zalana wodą. Wody nie dolewałem już 3 lata. Komin z wkładem z cienkiej stali (o,5mm), który nie okleja się smołą bo jest elastyczny i różnice temperatur powodują samooczyszczanie (wpadanie syfu do wkładu kominkowego). Instalacja działa już 8 lat i ciągle czekam na problemy związane z niską temperaturą powrotu. Problemy które wróżono mi już w pierwszym roku eksploatacji. W temacie wad podłogówki - melduję ich brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Piszesz, ze "niskotemperaturowa" i podajesz zakres 40-60*C. Hmmm..... a jak temperatura leci w podloge? Niska temperatura powrotu to przeciez tylko ewentualne problemy z kotlem. Zalezy z czego Twoj kociolek jest wykonany i czym palisz. Naprawde musial by byc goowniany, zeby po pierwszym sezonie sie rozlecial. Jesli podajesz czas grzania/ladowania instalacji, to podaj tez jaki obiekt, jaka moc zrodla ciepla i jakie temperatury wew i zew. Inaczej to nie ma zadnej wartosci porownawczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.01.2014 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Jakie to mogą być te problemy z kociołkiem? Większość odpowiedzi na Twoje pytania zawarłem w poście. Przeczytaj uważniej. Edytowane 19 Stycznia 2014 przez Kominki Piotr Batura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Jakie to mogą być te problemy z kociołkiem? Korozja niskotemperaturowa. Nie odpowiedziales na moje pytanka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.01.2014 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Na jedno nie odpowiedziałem. To o mocy urządzenia. Jest to mało precyzyjny parametr w branży kominkowej. Praktycznie nieistotny dla tych którzy się na rzeczy znają. Napisałem raczej jako ciekawostkę, niż kolejny przykład do dzielenia włosa na czworo. Podłogówkę nagrzewam zgodnie z zasadami. Temperatura w domu w zakresie od 18-22 o C. Na zewnątrz, jak to na zewnątrz...Polska zima. Przy silnych mrozach muszę miec 60 o C na wyjściu z kotła. Przy temperaturach dodatnich wystarczy 40... Czym się ta korozja objawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 19.01.2014 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 w kominkach raczej niczym bo to troche inna konstrukcja niz kocioł. Dla porównania radzę sobie zobaczyć konstrukcje kominka z pw i kotła c.o. np dolnego spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Czym się ta korozja objawia? Chemiczna degradacja materialu komory spalania na skutek zbyt duzego ochladzania spalin i rakcji tych substancji z metalem. Dotyczy pewnie kazdego rodzaju paleniska ponizej pewnej krytycznej temperatury jego scian. Co to znaczy ze nagrzewasz "zgodnie z zasadzami". Ile masz na zasilaniu? Bo niepokoi mnie nieco, ze instalacje z zasilaniem 40-60*C nazywasz niskotemperaturowa. PS. Co do mocy to ja nie rzadam dokladnosci co do 0,1kW. Podaj czy to kominek <>8kW czy <>20kW. Nie podales tez przy jakich temperaturach zew i wew starcza te 2h grzania. Edytowane 19 Stycznia 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.01.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Początkowo zastanawiałam się nad połączeniem podłogówki i grzejników, ale ponieważ źródłem ciepła ma być kocioł na paliwa stałe, sprawa się komplikuje i niestety czas dokonać wyboru. Pewnie każdy miał wiele różnych pomysłów i wątpliwości z tym związanych. Teraz raczej przychylam się do podłogówki w całym domu (ze względów funkcjonalnych i wizualnych). Dzięki wielkie jeszcze raz. Ciekawe co teraz pomysłowy hydraulik wymyśli, ale zdaje się, że będzie to niezła maszynownia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 19.01.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Jaki mam wpływ na ustawienie (zmniejszenie) temperatury zasilania zadanej dla OP w momencie gdy mam kocioł podpięty pod pogodówkę?. W tej chwili -6*C temperatura zasilania zadana to około 44 stopni. Chyba za dużo. Czy jedyną rada jest ustawienie manualne na piecu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Jesli masz sterownik pogodowy, to tam powinna byc krzywa grzewcza. To ona ma Ci pilnowac temperature zasilania w zaleznosci do temp zewnetrznej.Piszesz, ze w podloge leci teraz 44*C. To IMHO duzo, no chyba, ze masz rurki w podlodze co 40cm i dom bez ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 19.01.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2014 Jaki mam wpływ na ustawienie (zmniejszenie) temperatury zasilania zadanej dla OP w momencie gdy mam kocioł podpięty pod pogodówkę?. W tej chwili -6*C temperatura zasilania zadana to około 44 stopni. Chyba za dużo. Czy jedyną rada jest ustawienie manualne na piecu ? Masz w ogóle jaki mieszacz czy prosto z kotła idzie ci w OP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts