mattdl 08.03.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 No właśnie, dlaczego Co mam zrobić, jak odnóża mam wiecznie zimne? Z zimnymi nie zasnę, zostają skarpetki albo termofor Hes już mnie w tym wyręczył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 08.03.2009 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Jejku ile postów. Nie sposób odnieść się do wszystkiego, a jeszcze sSiwy12 upomina mnie żebym czytał uważnie ,a nie przelatywał po treści bo zacytowałem go niepoprawnie. Masz racje Siwy pisałeś o pompach ciepła a ja przyjąłem ,że to o podłogówce. Sorki. Flawia dziękuje za wsparcie. Obiecałem sobie ,że w tym wątku skomentuje wszystkie znane mi wady podgłówki, ale nie jestem w stanie zrobić tego jednego dnia. PaniG(dżi) napisała: Z całym szacunkiem leszko2,ale Ty tak na serio...? bo ja żartowałam Nawet jeśli to w każdym dowcipie jest odrobina prawdy, a jak juz kobieta opowiada dowcipy to tak jakby odkrywała swoją podświadomość. Mrozny napisał: Takie mam obecne warunki lokalowe (8 osób na 120 metrach w domu), że jedynym miejscem gdzie dało się postawić łóżko (w pokoju,które zajmuję z żoną i dzieckiem), to właśnie pod oknem, obok grzejnika. Do tego jestem alergikiem - sen to dla mnie obecną porą tortury (wysuszone do granic możliwości powietrze przy grzejniku plus unoszący się z konwekcją kurz - doskonała mieszanka destrukcyjnie wpływająca na - przynajmniej mój - układ oddechowy), co rano budzę się z zatkanym przez zaschniętą wydzielinę nosem. Zastanawiam się jak długo wytrzymam. Za to wcześniej MAREK&KASIA napisali : przykładowo u mnie po kąpieli wilgotność w łazience spada z 80% do 50% w 10 minut. A podłogówka jest A ciekawe jaka jest wilgotność po 20minutach. Jak widzisz mroźny podłogówka wcale nie rozwiąże twoich problemów. Teraz konwekcje i wysuszenie masz tuż nad grzejnikiem i tak naprawdę nie musisz tam trzymać głowy , a przy podłogówce nie uciekniesz nigdzie przed konwekcją i wysuszeniem bo podłogówka jest wszędzie. Póki masz grzejnik na ścianie możesz zastosować przynajmniej jeden z prostych sposobów. Skręcić grzejnik na noc. Przenieść poduszkę w koniec łóżka dalej od grzejnika. Obłożyć grzejnik mokrymi ręcznikami. Zakupić specjalne korytka z gliny do nawilżania powietrza. Na razie kończę . Jak się dopcham do komputera za godzinę to opisze dlaczego moim zdaniem rozkład temperatur uzyskiwany przy podłogówce nie jest zdrowy dla naczyniowców . Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 08.03.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Podłogówka to wynalazek ostatnich lat nieodłączna siostra pompy ciepła, bez niej pompa ciepła nigdy nie ma szans zwrócenia się w rozsądnym czasie. Podłogówka stała sie modna, a z moda warto uważać zwłaszcza jak decyzje podejmujemy na lata nie na jeden modny sezon. Podobnie jak wentylacja zrównoważona z rekuperatorem jest nieodłączną siostrą domów pasywnych. Dla mnie podstawowym minusem podłogówki to terakota na podłodze(można stosować również drewno ale...) oraz bezwładność w oddawaniu ciepła. Widok kaloryfera nie przeszkadza mi. Aby podsycić ten wątek przeczytajcie link (Fałszywe rekomendacje zalewają sieć) http://wyborcza.pl/1,75478,6333155,Falszywe_rekomendacje_zalewaja_siec.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.03.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 No właśnie, dlaczego Co mam zrobić, jak odnóża mam wiecznie zimne? Z zimnymi nie zasnę, zostają skarpetki albo termofor Hes już mnie w tym wyręczył To znaczy, że co mam robić , bo nie doczytałam "zdrowej" porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.03.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 jak to co? pójść do lekarza i zainteresować się krążeniem - ale nie wody w podłogówce tylko krwi po twym ciele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 08.03.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 no dobrze, ale co to wnosi? To że powinieneś kogoś przeprosić za te słowa: hes nie kompromituj się, jakoś bardzo wybiórczo czytasz tego Recknagla, nie doczytałeś się tam, co to jest ogrzewanie to może z fizyki, zakres szkoły podstawowej, też nie szkoda (...) stąd wniosek, że stwierdzenie typu: Cytat: że podłogówka wymaga większego wydatku energii czyli jest mniej ekonomiczna, niż ogrzewanie grzejnikami, nie osłonięte betonowym płaszczykiem jest najczystszą bzdurą, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.03.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 jak to co? pójść do lekarza i zainteresować się krążeniem - ale nie wody w podłogówce tylko krwi po twym ciele Przepływ w naczyniach krwionośnych dolnych kończyn badałam i wg lekarza jest ok. Mam niskie ciśnienie i jestem zmarzlakiem No i co teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.03.2009 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Moja była tez miała zimne nóżki i dłonie - to było straszne jak nimi dotykała - jakbym z lodowcem miał do czynienia - jednak znalazła lekarza co coś na to poradził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.03.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Moja była tez miała zimne nóżki i dłonie - to było straszne jak nimi dotykała - jakbym z lodowcem miał do czynienia - jednak znalazła lekarza co coś na to poradził Mam nadzieję, że nie z tego powodu się rozstaliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 08.03.2009 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Bardzo gruba warstwa betonu spowodowałaby znacznie słabsze ogrzewanie [...]: każde dodatkowe osłonięcie grzejnika jakąkolwiek przegrodą przynosi straty w przekazywaniu ciepła. Szczególnie tracone jest ciepło przenoszone drogą promieniowania które nie jest w stanie przeniknąć przez masywną osłonę. Pozostaje tylko ruch ciepła przez przewodzenie, też utrudnione w betonie. Beton to nie metal, który znacznie lepiej przewodzi ciepło. Obawiam się, że nie masz racji. Idąc Twoim tokiem rozumowania należałoby uznać, że płyta w stalowym grzejniku jest "osłoną" tego grzejnika. A nie jest - jest jego elementem. Tak samo podłogówka - płyta betonowa nie jest żadną "przegrodą" tylko jest elementem grzejnym grzejnika podłogowego. To właśnie beton grzeje. O równomierności pisał już jareko. Wbrew temu co piszesz opór stawiany przenikającemu ciepłu przez beton jest znikomy i dla wydajności energetycznej podłogówki na znaczenie zerowe - bo co to zmieni, jeśli to ciepło nieco dłużej będzie płynąć przez beton, niż jakby płynęło przez miedź? Czy ono po drodze się męczy? Umiera? Zanika? A zasada zachowania energii? Do podłogówki się jakoś nie odnosi? Poza tym zdziwiłem się Waszą dyskusją o temperaturze wody w zbiorniku izolacyjnym - przecież podałem ją na poprzedniej stronie. Jest to 34,5 st C. A sól, której się używa do zagęszczenia wody to siarczan magnezu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 08.03.2009 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 strzelam: trochę energii na parterze ucieknie w dół do ziemi, oraz przez fundamentowy mostek termiczny (który jednak póki co większość ma). o ile to pierwsze nie będzie duże przy 10-20cm styropianu (choć różnie bywa z układaniem tego styro na podłogach), to to drugie już może być chyba wymierne. obserwowałem tej zimy jak mi się śnieg zaczął topić po włączeniu podłogówki przy niezrobionym jeszcze tarasie. jakieś pojedyncze procenty się nazbierają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.03.2009 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 strzelam: trochę energii na parterze ucieknie w dół do ziemi, oraz przez fundamentowy mostek termiczny (który jednak póki co większość ma). o ile to pierwsze nie będzie duże przy 10-20cm styropianu (choć różnie bywa z układaniem tego styro na podłogach), to to drugie już może być chyba wymierne. obserwowałem tej zimy jak mi się śnieg zaczął topić po włączeniu podłogówki przy niezrobionym jeszcze tarasie. jakieś pojedyncze procenty się nazbierają? Ekran pod rurki, to mniej ucieknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
freetask 08.03.2009 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Bardzo gruba warstwa betonu spowodowałaby znacznie słabsze ogrzewanie [...]: każde dodatkowe osłonięcie grzejnika jakąkolwiek przegrodą przynosi straty w przekazywaniu ciepła. Szczególnie tracone jest ciepło przenoszone drogą promieniowania które nie jest w stanie przeniknąć przez masywną osłonę. Pozostaje tylko ruch ciepła przez przewodzenie, też utrudnione w betonie. Beton to nie metal, który znacznie lepiej przewodzi ciepło. Obawiam się, że nie masz racji. Idąc Twoim tokiem rozumowania należałoby uznać, że płyta w stalowym grzejniku jest "osłoną" tego grzejnika. A nie jest - jest jego elementem. Tak samo podłogówka - płyta betonowa nie jest żadną "przegrodą" tylko jest elementem grzejnym grzejnika podłogowego. To właśnie beton grzeje. O równomierności pisał już jareko. Wbrew temu co piszesz opór stawiany przenikającemu ciepłu przez beton jest znikomy i dla wydajności energetycznej podłogówki na znaczenie zerowe - bo co to zmieni, jeśli to ciepło nieco dłużej będzie płynąć przez beton, niż jakby płynęło przez miedź? Czy ono po drodze się męczy? Umiera? Zanika? A zasada zachowania energii? Do podłogówki się jakoś nie odnosi? Idąc w przesadę: jeśli będę miał 50cm betonu to jak ta podłogówka będzie działać? Czy takie będą straty (tak chyba można napisać) ciepła, że na ogrzanie pomieszczenia może braknąć? Czy ciepło uparcie dąży w górę (ale: ruchy Browna i ciepło to nie ciepłe powietrze) i gdy podgrzeję beton z jednej strony do temp 30stopni, to fala ciepła przeniknie mi przez beton i w zależności od grubości wylewki "wylezie" mi po drugiej stronie po 3 godzinach albo po 3 dniach. To chyba w idealnych warunkach, bez żadnych strat i gdyby jeszcze tą energię dało się tak ściśle ukierunkować... A jak to jest z materiałami na podłogówkę? Podobno najlepsza jakaś glazura, a drewno, wykładzina: nie. Pomijając wpływ ciepła na drewno: jak to jest z tą energią? Drewno je pochłania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.03.2009 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 mostek termiczny? sorki ale lekka przesada. Dobrze wykonana podłogówka, dobrze wykonana izolacja pionowa fundamentów, dobrze wykonana izolacja ścian itd itd Juz o wiele większe będziesz miał straty i tym samym wydatki przy zle dobranych oknach i złych ich montażu. Powiem ci co jest najgorsze - tniecie koszty budowy ale tniecie je totalnie bez sensu. Przy podłogówce NAGMINNIE oszczędza się na foli (juz nie wspominam o rozwiązaniach systemowych - styropian o bardzo dobrych właściwościach od razu z folia aluminiowa odpowiedniej grubości), zresztą cześć z was czyni to za namowa "fachowców" co mówią - a po co ona? Tniecie koszty na oknach. Tniecie koszty na wentylacji, nawietrzakach, tniecie je na elementach PODSTAWOWYCH dla dalszych kosztów eksploatacyjnychA później zastanawiacie się dlaczego śnieg topnieje przy chałupie, dlaczego koszty ponosicie dość znaczne względem wyliczonych bądź oczekiwanychPodobnych i jeszcze innych przykładów mógłbym przytoczyć to setki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 08.03.2009 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 jareko by nie był sobą, jakby nie wtrącił czegoś o głupich inwestorach. w każdym wątku musi to zrobić. mam folię, ba, mam styropian systemowy z folią, mam WM z reku, okna polecane przez jareko, itp. itd. a taras - jak zaznaczałem nie jest jeszcze wykonany w ogóle (tym bardziej poprawnie). ale nie o tym gadamy. rozważamy teoretycznie pewne kwestie. ja strzeliłem, że to może być kilka procent np. 3%. to już nie zero. nie umiem tego pewnie dobrze policzyć, ale coś tam sobie próbowałem poszacować. jak się nie zgadasz to zaproponuj swoje szacunki/obliczenia, albo stwierdź że to na pewno 0%. reszta uwierzy albo i nie. ta folia ma zniwelować straty w dół do zera? cholera, trzeba było cały dom obłożyć (ta, wiem, były o tym dyskusje). spodziewam się, że mogę być daleko od prawdy (w jedną albo drugą stronę), dlatego zakończyłem wypowiedz pytająco - rozmawiajmy konkretnie, a nie o niczym. lepsza dyskusja o potencjalnej stracie energii, niż o żyłach wodnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.03.2009 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 civic- odczep sie To ze Ty masz jako takie pojecie ma się nijak do tego co widuje szlajając się po budowach. Gdzie w 8 na 10 budów pod wężownicą nie ma foli, gdzie w 6 na 10 nie ma choćby 5mm pianki oddzielającej płytę podłogówki od ścian a jeśli jest to jak niechlujnie jest ułożona, gdzie popełniane są błędy w izolacji pionowej tarasów, gdzie balkony będące przedłużeniem stropu nie są wogóle ocieplane itd itd Nie mowie o głupich inwestorach - bo większość nie jest głupia tylko nie zna się na budowaniu - tak samo jak ja nie znam sie na gastronomi. Nie sposób sie na wszystkim znać, nie sposób siedzieć na budowie z książką w reku i każdego wykonawce nadzorować. Wiec przestań mi takie rzeczy imputować bo to już irytujące jest. Zwracam tylko uwagę na zjawiska jakie widzę na realizowanych przez klientów indywidualnych (także u Forumowiczów) budowach W sumie wisi mi jak i co zrobicie - rozmawiamy tu miedzy innymi po to by uświadomić niektórym ze z pewnych rozwiązań nie warto rezygnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.03.2009 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 nigdy nie będziesz miał zera - gdybyś miał to musiałbyś mieć schładzanie powietrza zima w chałupie gdyż temperatura swego ciała podniósłbyś temperaturę wnętrza do 36,6 a jeśliś byś zachorował to i do 40 i latem ciągle działającą klimatyzacje - jeszcze nikt nie wybudował chałupy o zerowych stratach ciepła Straty sa i zawsze będą i kwestia zasadnicza jest tak nimi gospodarować by je zminimalizować. Raz, jeden jedyny raz widziałem podłogówkę wykonana w mej ocenie idealnie. 15 cm styropianu, na to 3 cm systemowe płyty styropianowe z folia, 2 cm styrodur oddzielający ścianę od styropianu i planowanej wylewki, i coś co mnie zaskoczyło ale jest rozsądne, dodatkowa warstwa fili aluminiowej przyklejona taśmą do foli poziomej i wywinięta na ścianę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 09.03.2009 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 dobra, dobra, z drugiej strony ile takie idealne wykonanie kosztuje (to nie tylko koszt dodatkowych materiałów, ale także robocizny kogoś kto tak robi - bo tak jak opisałeś to chyba ze świecą szukać), może lepiej mieć świadomość, że to np. 3%, a zapłacić np. połowę mniej ja nie mówię, że ta strata to jakaś katastrofa, inaczej sam był sobie nie zrobił, ale padła tu jakaś sugestia w tym temacie to rozwijam i podrzucam swoje ... no, jednak ... domysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.03.2009 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 zostawmy ten temat wszak watek jest o WADACH podłogówki a nie wadach jej wykonania Tylko na przyszłość proszę - Jareko nie mówi tego po to by innych od glabow wyzywać - tylko z racji swojego zawodu szlajam sie po niewyobrażalnej liczbie budów wszelakich i widzę co i jak sie robi i w wyniku rozmow z Inwestorami poznaje tez powody podjecia takich a nie innych decyzji i siwieje coraz bardziej I nie przesadzajmy z aż takim zwiększeniem kosztów za kawałek foli aluminiowej i styroduru zamiast pianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 09.03.2009 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 ...Idąc w przesadę: jeśli będę miał 50cm betonu to jak ta podłogówka będzie działać? ...Nagrzewać się będzie kilka dni ale tez i kilka dni ciepło trzymać będzie a jak dobrze od gruntu i ścian odizolujesz to straty będziesz miał minimalne. Poza tym pamiętaj, o ile mnie pamięć nie myli pod podłogą masz stalą temperaturę na poziomie coś około 8 stopni (no przy fundamencie troszkę niższa) a nie np. -20 jak na dworze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts