Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARAS NA GRUNCIE - budowa, materiały, izolacje

ciekawy

Recommended Posts

Doradźcie, ew. skorygujcie moja koncepcję zrobienia tarasu ziemnego na nasypie o wy. ok. 80 cm, wielkość ok. 4 x 8 m, nasyp łagodnie opadający

( duża działka ). Czy koncepcja bez murka oporowego ( z bloczków lub kamieni ) będzie dobra : grunt rodzimy ( bardzo ubity), tłuczeń bazaltowy o drobnej frakcji ( ok. 30 cm ), na to gruz z budowy, kamienie, pospółka i na to wszystko ostatnia warstwa ziemi. Na ziemi podbudowa pod kostkę i kostka brukowa.

Czy to nie bedzie się rozjeżdżać ?

Chcę usypać teraz, poczekać do wiosny, na wiosnę jeszcze trochę ubijać i po ok. roku zrobić nawierzchnię tarasu.

Podobno można zastosować też geowłókninę ?

Jeśli tak to w którym miejscu ?

wszystkim dziekiję za wszelkie rady.

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 5 months później...

Chcemy zrobić taras ziemny 3m na 7-8m, prostokątny, przylegający do budynku, w "technologii" takiej jak opisana tutaj: http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,1351/Itemid,254/

Mam pytanie: Czy ten mini-fundament pod krawężniki, które będą trzymać kostkę lub płyty tarasowe robi się z 4 stron prostokątnego tarasu? Dokładniej, czy robi się też ścianę od strony fundamentów budynku? Oczywiście z dylatacją, wiem, ale czy robi się taką "skrzynkę" pod tarasem, czy wystarczą ściany boczne i przednia od ogrodu? Dodam, że dom jest na małym zboczu, więc powstanie wokół tarasu nasyp.

• 2 months później...

Witam , ponieważ nie znalazłam na temat wykonania tarasu na gruncie rozszerzonego opisu jak to wykonać i jak połączyć z domem , szczególnie przejście z domu na taras, ocieplenie fundamentu i połączenie z oknem tarasowym , proszę o zdjęcia lub opisy jak prawidłowo wykonać taki taras ....poniżej wklejam zdjęcia przykładów tarasów na gruncie, wykładanych kostką ....

http://www.dobrakostka.pl/zal_fs/FZd_683.jpg

http://www.dobrakostka.pl/zal_fs/FZd_1439.jpg

http://www.agm-profit.pl/images/stories/zdjecia/tychy/2.jpg

z tego co widac na zdjeciach to przeważnie jest taki parapet pomiedzy oknem a tarasem , ale czy można zrobic tak by było przejście płynne z ramy okna na płytę tarasową?

http://www.agm-profit.pl/images/stories/zdjecia/katowice-kostuchna/1.jpg

• 9 months później...

Z tej strony ma być taras.

Zastanawiam sie jak go najlepiej wykoncac.

Myslalem zeby go usypac z ziemi i pozniej ulozyc jakas kostke czy płyty i dorobić schody.

Tylko jeśli usypałbym z ziemi to mam pytanie jak najlepiej zabezpieczyc boki przed obsuwaniem ziemi.

Nie bardzo chciałbym je obmurowywac i kopac na to fundament.

Myslałem zeby boki sciagnac taka siatka zabezpieczajaca jak zabezpieczaja zbocza, nie wyszło by tego duzo.

Może ktos cos wie na ten temat. Ktos moze cos robił podobnego. Dzieki za pomoc.

róznica terenu miedzy podłogą z salonu do ziemi to ok 1 metra tyle by musiało byc nasypu.

ponizej przedstawiam zdjęcie

http://img147.imageshack.us/img147/5969/dsc04970by0.jpg

Jeżeli chcesz robić ziemny taras to trzeba wykonać:

- izolację i dylatację od ściany budynku do której będzie dolegał,

- boki tarasu będą albo zabezpieczone np. palisadą - murem oporowym (kamień, gotowe elementy biżuterii betonowej, itp) albo będzie usypana skarpa (ale ona też musi być zabezpieczona przed np. wypłukiwaniem na styku z powierzchnią terenu),

- jest takie pojęcie przy robotach ziemnych jak kąt usypowy (chyba ?) który określa wielkość kąt zbocza dla różnego rodzaju materiału,

- ziemię na taras musisz ubić mechanicznie lub co najmniej rok poczekać aż upadnie (w tym zima) bez ubijania mechanicznego (zależ od podłoża),

- jeżeli taras będzie na gliniastym gruncie to wykonaj odwodnienie (żółty peszel odwadniający).

Gdybym robił taras ziemny wpierw zdjąłbym humus, wykonałbym fundamencik pod metrowy mur oporowy i sypał w to miejsce "złom" budowlany typu cegły, dachówki, beton - wszystko to co się nie rozkłada w ziemi a może służyć za podkład (odpadają potem koszty wywozu). Wykończenie zależy co chcesz mieć jako nawierzchnię.

Aha i rozważył bym jeżeli ziemny to np. dwupoziomowy by nie robić muru oporowego a palisadę.

Inna wersja byłaby taka, że robię kilka słupów betonowych na których robię drewniany taras - pod podłogą tarasu robię schowek np. na sprzęt ogrodniczy lub drewno kominkowe.

Koncepcji może być więcej (zobaczysz w postach) i pamiętaj o tym że ziemny taras to piasek i ziemia w pokoju a tu chodzi o to żeby nie zmieniać obuwia.

Osobiście mam taras betonowy obłożony płytkami gresowymi i być może przerobię go na podłogę drewnianą (taras jest tylko 30 cm nad trawnikiem)

U mnie taras wylewany , betonowy również na podsypanej ziemi - wysokośc nasypu od poziomu rodzimego gruntu to właśnie ca 1 metr.

Przez ponad rok ziemia sama osiadała - jednak pomimo tego taras jest posadowiony na siedmiu stopach fundamentowych o głębokości ca 2,5 metra czyli utopionych ponad 1,5 metra w rodzimym gruncie .

Nie mam żadnych problemow z osiadaniem tarasu .

Przy budynku w stanie surowym pozostał mi jeszcze do wykonania taras przed wejściem do domu.

Taras na gruncie około 3m x 3m z lekkim minimalnym spadkiem w stronę podwórza.

Pytania:

1.) Jakie powinny być warstwy i jakiej grubości pod takim tarasem ?

2.) Kwestia mostka termicznego na styku taras-drzwi. Czy tam zostawia się warstwę styropianu elewacyjnego (styro ma 10cm) i na to np. jakaś płytka gresowa, czy wydłubuje się styropian i zalewa betonem dla połączenia z tarasem ?

3.) Taras będzie niemalże zlicowany z podłogą w budynku, ile muszę sobie założyć grubości na typowe płytki tarasowe plus klej, wogóle jakich płytek użyć na zewnątrz budynku, a może zrobić jakąś estetyczną wylewkę betonową ugładzoną helikopterem.

4.) W tarasie planuję zainstalować kratkę do wycierania butów, czy z takiej kratki robiliście odpływ jakimiś rurami lub nawet z syfonem, zeby przydko nie pachniało ?

• 1 month później...

Witam wszystkich!

Przymierzam się do budowy tarasu naziemnego w kształcie "litery L", będzie wyniesiony z 30 cm nad poziom ziemi (czyli będzie jeden schodek) zamierzam wykończyć taras płytami betonowymi imitującymi kamień np. Libet impressio związku z tym mam pytanie jaką konstrukcje powinna mieć podbudowa?Czy po zdjęciu humusu musi to być płyta betonowa (zbrojona lub nie) i czy musi mieć fundament, czy ewentualnie takie płyty układa się na podsypce piachowo-cementowej.

Pozdrawiam

Ja bym zrobił tak

podsypał, ubił i ułożył to co chcesz

lub

fundament na obramowanie

jeden rząd lub dwa bloczków betonowych, środek zasypać, ubić i ułożyć płyty

:wink:

jejku ja już 2 lata myślę jak dokończyć taras :evil: :evil:

i znowu jestem na etapie gresu, były już wszystkie rozwiązania :wink:

a jak na razie mam zasypany piachem ułożone deski z szalunków a co będzie ??

NIKT NIE WIE

• 2 months później...

Witam,

w końcu przyszło mi o coś zapytać ;)

Sytuacja jest taka. Taras wykonany na gruncie wyniesiony jakies 30cm nad teren, zageszczone płyty (polbruk plaza - znaczy sie plyty od wymiarow 60x40 to 20x20) ułożone na podsypce piaskowej. Na początku bez zastanawianai sie normalnie w fuge poszedł piasek. Teraz zaczynam sie zastanawiac, czy nie praktyczniej by było tą fuge wykonac np z cementowej fugi do klinkieru.

Głownie zastanawia mnie dalszy los tarasu - tzn to ze fuga piaskowa więcej wody przepuszcza pod płyty, a fuga cementowa znacznie zwiększy odpływ powierzchniowy wody ...

Z drugiej strony w obecnej sytuacji jak by coś złego się działo z tarasem to nie ma problemu coś poprawić czy naprawić, bo płyty na podsypce piaskowej bedą czyste bez zadnych frendzli z betony etc ...

Co na to nauka, bo w sumie poradników o układaniu płyt jest nie za dużo, przeważają poradniki o kostce bet, a o takim szczególe to już w ogóle nie ma jak czegoś się dowiedzieć ...

Pozdrawiam i dzięki jeżeli ktoś w ogóle przeczyta mój nieskładny post ;)

Piotrek

Obecnie jestem na etapie tarasu drewnianego.Pierwszym pomysłem było zrobienie go z kostki brukowej ale na suchym betonie.Tu fugować nie trzeba by było.Jak wpadł pomysł piaskowca to od razu fuga cementowa.Teraz bedą wspomniane drewniane i po kłopocie(oby). :wink:

czy chodzi np. o taką płytę?

http://www.archispace.pl/node/31733