Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

da si? ?y? bez spi?arni?


Recommended Posts

  • Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przy kuchni mam pomieszczenie gospodarcze pełniące wiele wygodnych funkcji. Jedną z nich jest funkcja spiżarki. Trzymam tu zgrzewki mleka i. in. napojów oraz podręczne warzywa, wstawię tam też lodówkę aby chlodzić te napoje i mieć dodatkową powierzchnię w przypadku świąt i. in. uroczystych obżarstw - tylko tego brakowało mi w poprzednim mieszkaniu. Takie pomieszczenie jest bardzo użyteczne, mam tu duży zlew, środki czystości, pralkę,buty i ciuchy do ogrodu ,teraz mieszkają tu małe kotki,jest miejsce na suszarkę.

Podsumowując: uważam, że lepsze od spizarki jest takie wielofunkcyjne pomieszczenie z jakąś starą/ może byc nowa :wink: / lodówką i najlepiej bezpośrednio przy kuchni.

Wszystkie pozostałe art. spożywcze doskonale się mieszcą w dużej lodówce i szafkach kuchennych- wysuwanych, obrotowych - miejsca az nadto....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

By spiżarka spełniała swą funkcję powinna być bardzo chłodna bo inaczej przetwory mogą się psuć- zwłaszcza kiszone ogórki i surówki.

Ziemniaki i warzywa też muszą mieć zimno więc łatwiej je przechować np. w garażu. Pozostałe artykuły- mąkę, cukier, puszki i.in.- łatwo przechować w wygodnej kuchni w wysuwanych szafach i szufladach - byłam zaskoczona ile się w nich mieści :o . Gdybym miała typową spiżarkę to co trzymałabym w kuchni za 15 tys. :wink: Kubki i talerze ??

Ostatnio znajomi bez żalu przerobili spiżarkę na dodatkowa łazienkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Również jestem gorącym zwolennikiem spiżarni. Mam takową w dpkładnie północnym narozniku domu, bez okna tylko z wentylacją. zawsze w niej jest chłodno, a przydatna jest niesamowicie. Owszem, można trzymać np. karton soków czy zgrzewkę wody mineralnej w szafce, ale po co to dźwigać? I nie przekonają mnie osoby, które codziennie kupują butelkę czy dwie wody mineralnej w pobliskim sklepie -chcesz codziennie dźwigać np. 5 kg- dźwigaj!, jednak powiedzmy przy okazji większej imprezki czy nawet niespodziewanych odwiedzin wypadało by mieć trochę więcej choćby napoi.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moja spiżarnia nazywana jest przez nas "prosiakownią" a to dlatego ,że pełni raczej rolę ukrytego pomieszczenia przy kuchni przeznaczonego do brudniejszych czynności związanych z gotowaniem ( kuchnia jest otwarta na pokój gościnny)- takich jak krojenie chleba ,kapusty , mieszania ciasta itp. są tam ziemniaki i inne warzywa ,przetwory i zapasy -mąka /cukier /kawa.....ale w rozsądnych ilościach .Blat w "prosiakowni " jest bardzo przydatny . Nie jest w niej bardzo zimno ,ale brak ogrzewania i dodatkowy wyciąg spowodował ,że panuje w niej odczuwalny chłodek .
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 months później...
żyć to się da, ale co to za zycie? nie sądziłam, że spiżarka w domu jest tak potrzebna, użyteczna i w ogóle:)) ja mam dość sporą 5-6 m kw i naprawdę polecam każdemu, pomieszczenia gospodarcze-spiżarnia, pralnia, garderoby, kotłownia to głowne plusy domu jednorodzinnego i o tym należy pamiętać, tym się rożni mieszkanie w domu od mieszkania w bloku
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

moja koleżanka za namową męża zrezygnowała ze spiżarni......teraz żałuje, bo nie wszystko mieści sie w szafkach kuchennych ( zgrzewki wody ,soków i piwa nie wspominając warzyw z ziemniakami na czele ) i ma to poupychane w kątach kuchni , bo widok nie jest najładniejszy zważywszy na to, że kuchnia w stylu minimalistycznym :-?

 

choćby najmniejsza komórka czy spiżarka ......bardzo wskazana :D nie wyobrażam sobie teraz braku takiego pomieszczenia ( mam i spiżarkę i pom.gosp. z dodatkową lodówką włączaną latem..... kiedy napoje i ciasta schłodzone są wskazane :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

spiżarka to świetny wynalazek, będzie na pewno :D :p :lol:

teraz w mieszkaniu "z każdego kąta wyłażą " soki, woda mineralna, cukier , maka itd itd itd w szafkach "piętrowe" konstrukcje

a nie mam jakis specjalnych zapasów, tyle co potrzeba na tydzień: kilka soków, kilka butelek wody itd reszte kupuje w miare potrzeb

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdy mieszkaliśmy w domu moich rodziców to tam była spiżarnia - służyła do chowania kuchennego bałaganu.

W nowym domu nie będzie spiżarni - na przechowywanie części żywności wykorzystamy regał w pomieszczeniu gospodarczym - to dodatkowo zmusi nas do utrzymywania w nim czystości - taka "automotywacja" :roll: :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz, mimo małego mieszkanka, mam i spiżarnię i garderobę. W projekcie domu mam i spiżarnię i garderobę i pomieszczenie gospodarcze (2). To samo co teraz tylko WIĘKSZE!!! To jest absolutna konieczność!!! szukałam projektu z w/w i jeszcze żeby sypialnia rodziców była oddzielona od pokoi dzieci (nastoletnich), parterowego. Polecam subtelny z projektów Muratora.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 months później...
Zlikwidowaliśmy spizarke (1.2m2) aby powiekszyc kuchnie. byłam zagorzałym zwolennikim posiadania spizarki, ale jednak bardziej ustawna kuchnia zwyciężyła :D W pomieszczeniu gospodarczym zamierzamy ustwić jakiś regał na konfiturki.. :D
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spiżarka pomaga też w tańszym i estetyczniejszym zagospodarowaniu kuchni. W spiżarni wystarczą zwykłe pólki po sufit i już można trzymać zgrzewki napoi, duże, "niewymiarowe" garnki, blaszki, rzadziej używany sprzęt kuchenny, a na niepodgrzewanej podłodze warzywa. Jest też gdzie schować podręczny mop, jakieś mniej estetyczne ściereczki itp. Wtedy kuchnia jest mniejsza, ale elegantsza i umeblowanie kuchenne tańsze - np. bez szafek wiszących. ja tak zamierzam zrobić - wydzielam z większej kuchni spiżarnię, a kuchnia będzie połączona z dziennym pokojem. Gdy się pracuje cały tydzień trudno też jest robić zakupy codziennie i zawsze dobrze jest mieć trochę więcej niektórych produktów - maka, makaron, cukier, jakieś dżemy, przeciery, soki itp, chociaż po 2-3 opakowania, a zajmuje całą szafkę.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spiżarka pomaga też w tańszym i estetyczniejszym zagospodarowaniu kuchni. W spiżarni wystarczą zwykłe pólki po sufit i już można trzymać zgrzewki napoi, duże, "niewymiarowe" garnki, blaszki, rzadziej używany sprzęt kuchenny, a na niepodgrzewanej podłodze warzywa. Jest też gdzie schować podręczny mop, jakieś mniej estetyczne ściereczki itp. (...) Gdy się pracuje cały tydzień trudno też jest robić zakupy codziennie i zawsze dobrze jest mieć trochę więcej niektórych produktów - maka, makaron, cukier, jakieś dżemy, przeciery, soki itp, chociaż po 2-3 opakowania, a zajmuje całą szafkę.

 

Podzielam zdanie przedmówczyni :D .

 

Też będę miała spiżarnię - tuż przy kuchni :D .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

spizarka jest konieczna!

bardzo praktyczne pomieszczenie, nie będe się powtarzac, bo przedmowcy duzo napisali juz na ten temat. ja dodam jeszcze jeden argument - jesli sie ma spiżarke nie trzeba kuchni zabudowywac szafkami od gory do dolu, mozna miec więcej przestrzeni.

ja dzrwi do spizarki mam z tego samego co meble, z takim samym uchwytem i przez to nawet nikt sie za brdzo nie dimysla co tam jest. bardzo ladnie to wyglada.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...