Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

da si? ?y? bez spi?arni?

Recommended Posts

Wwiola napisał:

Mamy spiżarnię wpiwniczce pod schodami

abromba napisał:

Natomiast z wiatrołapu wchodzi się do mini-piwniczki pod schodami - takiej metr na trzy gdzie stoją warzywa, słoiki, wieksze ilości wody mineralnej

Myślę o takiej zimnej ,małej spiżarni. Pod jakimi schodami Wy macie te piwniczki? Też chciałabym wchodzić do niej z wiatrołapu, a raczej z ganku bo takowy będę miała. Jak to jest u Was?

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Napewno da się żyć bez spiżarni, podobnie jak da się żyć bez pralni, suszarni, garderoby, strychu, piwnicy, kominka, tarasu, ogrodu, salonu o powierzchni min. 30 m.kw. i wielu innych rzeczy :wink:

Ale po to moim skromnym zdaniem buduje się dom, żeby żyło się wygodnie i przyjemnie, dlatego powinno się w nim znaleźć możliwie dużo rzeczy ułatwiających i umilających życie jego mieszkańcom. A niewątpliwie jedną z takich rzeczy jest spiżarnia :D

Jestem zwolennikiem spiżarni i u nas w domu takowa będzie. Myslę że jest to potrzebne pomieszczenie w domu, a najbardziej kiedy jest duża impreza i jest gdzie ukryć te półmiski z żarciem które nie mieszczą się w lodówce i ciasta ukryć przed łasuchami :lol:

aaaaa!! u mnie bedzie blisko kuchni i uważam że to też baardzo dobre rozwiązanie, obecnie u moich rodziców jest na dole tzn. w piwnicy i baaardzo mi się nie chce tam chodzić po te różne rzeczy jak ziemniaki, warzywa itp. :oops:

pomyślcie o własnym zdrowiu i zdrowiu waszych dzieci!

z magazynowaniem żywności jest tak, że wszystko co się zmagazynuje to się zje.

biorąc pod uwagę, że większość ma nadwagę, lub będzie ją mieć, to dla własnego dobra lepiej zapasów nie robić.

mam podwyższone trójglicerydy, niski poziom HDLu i żona kazała spiżarnię wywalić z projektu.

kochana:)

• 2 weeks później...
Nie miałem w projekcie domu więc co .... zmieniłem rozkład pomieszczeń i doprojektowałem pomieszczenie obok kuchni na spiżarnię. Nie wyobrażam sobie kuchni bez spiżarni. Teraz nie mam i nie chcę tego powtarzać. Stanowczo za. Znacznie łatwiej utrzymać porządek w kuchni jak nie stoją w niej sprzęty, których używam tylko czasami: sokowirówka, toster, maszyna do chleba, itp. Teraz stoją na blacie bo nie mam już miejsca, żeby je pochować do szafek. W przyszłym domu znajdą miejsce w spiżarni.

Da się żyć, jasne, bez telewizora też da się żyć (a niektórzy żyją nawet bez internetu... :o )

Nie mam w domku spiżarni i żałuję. Nie robiliśmy spiżarni bo wydawało nam się, że będziemy mieć dużą kuchnię (około 12 m2), dwie ściany całe w szafkach, tzn. zabudowa dolna i górna. Moja mama miała kuchnię 4m2 i się mieściła więc mi się wydawało, że będę miała mnóstwo wolnego miejsca. Nic bardziej mylnego. Zapasy soków, wody, mleka, jak również inne przetwory grzecznie teraz stoją w specjalnie dedykowanej szafce w garażu, a my co jakiś czas musimy się tam po nie wybrać, bo w kuchni mieści się ograniczona liczba. A nikomu się nie chce, chociaż blisko, ale czasem buty już trzeba zmieniać :-? . Spiżarka przydałaby też się na sprzęt, posiadany lecz nie często używany, typu szatkownica, co zajmuje teraz (potrzebne) miejsce w szafkach.

W kuchni ilość przechowywanych produktów, naczyń, urządzeń rośnie w miarę mieszkania niewyobrażalnie.

Jak możecie róbcie spiżarkę i to zaraz obok kuchni. :wink:

My świadomie zrezygnowaliśmy ze spiżarni. Mieliśmy spiżarnię w mieszkaniu, nieogrzewane pomieszczenie w północnym narożniku, choć było tam trochę chłodniej to nie na tyle chłodno, żeby można było przez dłuższy czas przechowywać warzywa i owoce a tym bardziej ciasta, sałatki itp. W mieszkaniu na 3 piętrze bez windy spiżarnia była graciarnią na przedmioty które mogłyby stać w piwnicy, gdyby ta piwnica nie była tak daleko tj przetwory, składane krzesła, zapas wody mineralnej, rzadko używane garnki . W domu te rzeczy będą przechowywane w garażu, na strychu lub w dużym pomieszczeniu gospodarczym. Jest jeszcze druga strona medalu: jeśli w spiżarni znajdują się często używane przedmioty to drzwi do spiżarni ciągle są otwarte, a wtedy można zapomnieć o chłodku i kuchnia też nie wygląda elegancko.

Nie robię przetworów ani dużych zapasów żywności. Jeśli lodówka w kuchni okaże się za mała wstawimy w pomieszczeniu gospodarczym chlodziarkę lub chłodziarkozamrażarkę, która bedzie włączana w okresie świątecznym i na wypadek większych imprez i w naszym przypadku takie rozwiązanie sprawdzi się dużo lepiej

Powiem tak... Nawet ze spiżarnią nie da się normalnie funkcjonować. Co to za powierzchnia te 5 czy 7 m2 ? Do życia potrzebna jest PIWNICA:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=93401

Pozdrawiam.

Jesli dobrze zorganizujesz przestrzen w spizarni + dodatkowe przestrzenie pomocnicze typu Garaz + kotlownia z jakims aneksem lub pomieszczeniem gosp. to 5-7 mkw w zupelnosci wystarczy. O ile oczywiscie nie organizujesz przyjecia co tydzien a zakupow nie robisz raz na pol roku...

A piwnica nie jest wcale takim oczywistym i idealnym rozwiazaniem jak piszesz, ale to inny temat i inny watek...

My mamy pomieszczenie gospodarcze - oryginalnie to kotłownia, wykorzystujemy ją jeszcze na pralnię i przechowalnie rzeczy różnych (w tym zapasów słoików, warzyw, butelek itd.itp.).

W kotłowni, w której jest tylko piec gazowy jest naprawdę sporo miejsca na dodatkowe szafki i regały. :)

• 6 months później...
spizarka jest konieczna!

bardzo praktyczne pomieszczenie, nie będe się powtarzac, bo przedmowcy duzo napisali juz na ten temat. ja dodam jeszcze jeden argument - jesli sie ma spiżarke nie trzeba kuchni zabudowywac szafkami od gory do dolu, mozna miec więcej przestrzeni.

ja dzrwi do spizarki mam z tego samego co meble, z takim samym uchwytem i przez to nawet nikt sie za brdzo nie dimysla co tam jest. bardzo ladnie to wyglada.

Możesz wkleić zdjęcia tej spiżarki z drzwiami takimi jak meble? jestem bardzo cuekawa tego rozwiązania., Pozdrawiam. Teresa