Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

da si? ?y? bez spi?arni?

Recommended Posts

u mnie spiżarnia niestety nie będzie przy kuchni, tak było w projekcie, ale przeniosłam ją do dobudowanego garażu, powód - powiększyłam kuchnie i uzyskałam okno na front. Umiescilam ja pomiedzy pom gosp. a garażem, oba pomieszczenia są ogrzewane, więc ściany spizarni obłoże styropianem (żeby było w niej chłodno) jest bez okna, i żadnych lodówek w samej spiżarni, ani urządzeń wytwarzających zewnętrzne ciepło, zastanawiam się tylko czy styropian dać wewnątrz spiżarni czy na zewnętrznych jej ścianach. W kuchni planuje lodówk podblatową, z tąd większą lodówe ustawię obok spizarni w tym pom gosp.

Może jest daleko od kuchni ale za to blisko garazu, duże zakupy z samochodu myk zaraz do spizarni.

mam tylko dylemat co do sposobu wentylacji, czy prowadzić kanał do dachu, czy wykuć otwór w ścianie (strona wschodnia) i dać wentylator?

pozdr.....

ps spiżarnia kojarzy mi się z drewnianymi regałami, skrzyniami i wiklinowymi koszami na warzywa, przetwory, wina ułożone w trocinach i inne zapasy tak ją urządze :smile:

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja nie lubię zbyt dużo czasu spędzać przy garach i dlatego będę mieć spiżarnię i to tuż przy kuchni. Wielkie zakupy raz na jakiś czas, wszystko pod ręką. Nie będę musiała wczołgiwać się do narożnej szafki pod blatem w celu wyszukania właściwego makaronu, wyrzucać całej zastawy rodowej, aby wydobyć maszynkę do mięsa, czy sokowirówkę. No i zmięści się więcej owoców, a nie tylko kilo jabłek i dwa banany, bo reszta spada z parapetu.

• 2 weeks później...

Napisał ekszob:

Da się żyć, jak ma się piwnicę albo jest się gospodynią, która niewiele czasu spędza w kuchni. W domu niepodpiwniczonym przy kuchni obowiazkowo powinna znaleźć się chociaż 1,5 m 2 spiżarka,a już wogóle sobie niewyobrażam domu na wsi , z ogródkiem albo ogrodem bez możliwości trzymania "pod ręką" zapasów. Poza tym uwielbiam robić zapasy. Niedogodnością dla osoby któa lubi podejmować gości jest upychanie latem jedzenia do lodówki , które często nie chce się tam zmieścić - cała moja rodzinka lubi jeść i to dużo.Jestem fanką spiżarni i gdybym tylko mogła, to bym ją miała dużą( i tu projekt mnie ograniczył- bo ten przeze mnie wybrany wogóle jej nie przewidywał, co zmieniłam).

• 11 months później...
  • 4 weeks później...

Tak naprawde wiele zalezy od Nas Samych tzn. od naszych przyzwyczajeń i upodobań. Ja musze mieć spiżarnię bo:

1/ zazwyczaj robię jedne wieksze zakupy na tydzień i w swojej DUŻEJ lodówce nie mieszczę tego co kupuję...i to wcale nie jest spowodowane wielkim obżarstwem tylko zwykłymi potrzebami czteroosobowej rodziny

2/ uwielbiam przyjmować gości, pichcic coś z tej okazji a to wymaga ZAPASÓW

3/ lubię gotowacv czy piec ciasta jeżeli mam na to czas więc gdzies to trzeba przechowywać. generalnie szawki kuchenne nie sa praktyczne w przypadku sprzętu AGD, garnków, form do ciasta itp. duzych naczyń.

Więc jestem ZA spiżarnią

Pozdrawiam

makabu

• 2 weeks później...
Oj zdecydowanie spiżarnia !!! Bodaj nie najwazniejsze miejsce w domu :D :D :D . Doprowadzaja mnie do szału te zgrzewki wody mineralnej w kuchni pod stołem. Poza tym gdzies musze trzymać ziemniaki (newet te 3 kg kupione wczoraj w warzywniaku czy ogórki kiszone (mój mąz nie umie bez nich zyć :D ). Docenicie spiżarnie jak przyjdzie wam zrobic świąteczną kolacja i okaze sie, ze goście cos mało zjedli...

• 1 year później...

W moim projekcie nie ma oddzielnej spiżarni ale planuję ją sobie wygospodarować w pomieszczeniu gospodarczym. Zresztą pomieszczenia gospodarcze będzie spełniało trojaką funkcję: kotłowni, spiżarni i pralni (ok 8m2). PG ma okno i stanowi łącznik garażu z holem.

Mam niewielka kuchnie więc dodatkowe pułki na duże garki, artykuły żywnościowe na pewno mi sie przydadzą.

Ja mam malutką (jakieś 1,5 m2) spiżarnię w kuchni od jadalni - jest to diablo wygodne jak trzeba coś wyjąć dla gości, albo coś gotować i sięgać po artykuły pierwszej potrzeby. Ponadto przekonał mnie argument, że jeśli ma się większą imprezę typu wigilia czy świeta, to gdzieś te wszystkie śledziki czy ciasta trzeba poupychać - w lodówce się zwykle nie zmieszczą, a przyznacie że bieganie po nie na drugi koniec domu jest uciążliwe. Natomiast z wiatrołapu wchodzi się do mini-piwniczki pod schodami - takiej metr na trzy gdzie stoją warzywa, słoiki, wieksze ilości wody mineralnej - i nie uważam, żeby sukcesywne bieganie po te rzeczy było niewygodne.