Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można instalować grzejniki na ściankach działowych z GK?

Malobert

Recommended Posts

Ogólnie na rzecz patrząc ja postawił bym ściankę z BK ponieważ jest trwalsza. Jeśli chodzi o montaż grzejnika na KG - ja bym zwykłego grzejnika nie zawiesił na ściance bez wzmocnień, osobiście zastosuję patent z podkładaniem płyty OSB od środka. Ostatecznie można dokupić nóżki i postawić na ziemi.

Ogólnie na rzecz patrząc ja postawił bym ściankę z BK ponieważ jest trwalsza. Jeśli chodzi o montaż grzejnika na KG - ja bym zwykłego grzejnika nie zawiesił na ściance bez wzmocnień, osobiście zastosuję patent z podkładaniem płyty OSB od środka. Ostatecznie można dokupić nóżki i postawić na ziemi.
:lol:

Lekkie grzejniki np. regulusy i inne miedziano- aluminiowe można montować bezpośrednio na płycie g-k bez dodatkowych wzmocnień. Kołki rozporowe do g-k.

na parę lat starczy. Tylko nie siadać na nich!!!

retrofood. A dlaczego tylko na parę lat? Co stanie się później? :roll:

Ostatnio coraz rzadziej grzejniki służą do siadania na nich, szczególnie te na ściankach działowych... :wink:

Na marginesie: najcięższy, dwumetrowy regulus wraz z wodą waży 18 kg, co daje 4,5 kg na jeden zaczep. To chyba nie tak wiele.....?

Lekkie grzejniki np. regulusy i inne miedziano- aluminiowe można montować bezpośrednio na płycie g-k bez dodatkowych wzmocnień. Kołki rozporowe do g-k.

na parę lat starczy. Tylko nie siadać na nich!!!

retrofood. A dlaczego tylko na parę lat? Co stanie się później? :roll:

Ostatnio coraz rzadziej grzejniki służą do siadania na nich, szczególnie te na ściankach działowych... :wink:

Na marginesie: najcięższy, dwumetrowy regulus wraz z wodą waży 18 kg, co daje 4,5 kg na jeden zaczep. To chyba nie tak wiele.....?

boguslaw nie siej herezji ;).

Spokojnie mozna. W Irlandii wszystkie scianki dzialowe w nowych apartametach sa z kg. W miejscu gdzie ma wisiec grzejnik badz szafka kuchenna na etapie budowy konstrukcji sciany miedzy profile wkreca sie drewniane plyty o grubosci okolo 1,8 cm. I wszystko jest ok.

rozbierales? sciane :D.