witek01 09.03.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Witam ! stałem sie posiadaczem działki budowlanej i mam pytanie w jakiej odległości od granicy działki mozna sadzic drzewa zarówno liściaste jak i iglaste ? Czy jest jakoś unormowane, może są na to jakieś przepisy ?Będę wdzięczny za rady ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 09.03.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Nie jest to sprecyzowane. Natomiast jeśli w przyszłości korzenie lub gałęzie drzew będą wchodziły na teren sąsada, to może on je obciąć (wedle przepisów), nawet jeśli nie wyrazisz na to zgody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek01 09.03.2009 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Myślałem o drzewach iglastych np. sosna lub świerk. Zdaję sobie sprawę , że korona takich drzew będzie dosc duża ok. 4-6 m. Ale jesli chodzi o sąsiada, to podobno jest tak że jesli np. gałęzie mojego drzewa tj. rosnącego na mojej działce, czyli będącej moja własnością, przechodza na działkę sąsiada to sąsiad może obciąc te gałęzie ale za moją zgodą. Choć zgodnie z prawem wszystko co znajduje się na działce właściciela i w przestrzeni nad dziiałką nalezy do właściciela.Więc chcąc w przyszłości ustrzec sie przed taką sytuacją trzeba by posadzic takie drzewa w odpowiedniej odległości . Ale w jakiiej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 09.03.2009 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Zdaję sobie sprawę , że korona takich drzew będzie dosc duża ok. 4-6 m. Sam sobie odpowiedziałeś na własne pytanie. Dodam tylko, że sam sadziłem właśnie w odległości około 2-3m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek01 09.03.2009 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 No tak, ale czy są na to jakieś przepisy ?Czy w naszym prawodawstwie jest ten problem roztrzygnięty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 09.03.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 http://www.muratordom.pl/prawo-i-pieniadze/dom-w-paragrafach/odleglosc-drzew-i-krzewow-od-granicy-dzialki,7271_16787.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.03.2009 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Nie , w naszym prawie nie ma konkretnych odległości podawanych. Nie wszystkie przejawy zycia musza być regulowane, czasem starczy życzliwośc i wyobraźnia oraz zdrowy rozsadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts