Edyta M 09.03.2009 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Piszcie na zdrowie !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK102 25.08.2009 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Witam! Zabawne, ale mój pierwszy wybór to też była Lawenda, do czasu ,aż odkryłam DzW! My budujemy Doskonałego 2, jesteśmy na etapie więźby. Stylowy bardzo mi się podoba, niestety musielibyśmy występować o zmianę warunków zabudowy, bo jest za szeroki ( chociaż szerokość naszej działki to 50 m), a dom możemy postawić do 15 m . Poza tym wtedy jeszcze nie było Stylowego z garażem dwustanowiskowym, a po trzecie to jest droższy w budowie niż Doskonały. Ale jest naprawdę piękny i na pewno będę Ci kibicować w budowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 25.08.2009 23:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2009 Jak sie ciesze pierwszy wpis i to jaki ...... . Gratuluje dobrego gustu ( mysle tutaj rowniez o pomysle zakupu projektu Lawendy ) Ja zakupilam projekt Lawenda II w lutym 2009 , bardzo podobal mi sie ten domek niestety chcialam go "troszke" powiekszyc , jednym slowem dostosowac do wlasnych potrzeb Troche sie rozszalalam .. podniesienie scianki kolankowej o dwa pustaki , dodatkowa lazienka + pralnia na gorze , likwidacja 3 lukarn , garderoba na stryszku , poszerzenie domku o 1 metr od strony salonu i jadalni , poszerzenie domku od strony garazu o wykusz (60 cm. ) Zapomnialam napisac , ze zakupilam odbicie lustrzane Lawendy II i jeszcze jedna nowalijka .... Wjazd do garazu zamiast od frontu domu zlokalizowalam z boku , a na miejscu pierwotnej bramy 2 okna .... denerwowalo mnie to , ze jak podjezdzasz pod dom to widzisz na pierwszym planie GARAZ !!!! Domek przytyl do 220 m kw. !!!! ( bez powierzchni garazu i kotlowni ) , chcialam go wiec "odchudzic " ..... koszmar..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 26.08.2009 00:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Pani architekt robila co mogla .... ciaglo sie to jak ..... Moja cierpliwosc sie skonczyla ...Zaczely sie nerwowe poszukiwania natrafilam na stronke DzW ..... i tak to sie zaczelo z projektem STYLOWY 2 . Zakupilam go w odbiciu lustrzanym zadnych powazniejszych zmian nie przewiduje likwiduje tylko 3 okna na parterze i jedno przy tarasie od jadalni zamieniam na drzwi przesuwne . Wracajac do warunkow zabudowy , moje tez pozwalaly na posadowienie na dzialce domu o szerokosci elewacji frontowej max. do 15 m. , poniewaz planowalam zmiany w Lawendzie II wystapilam o zmiane warunkow ... odpowiedz otrzymalam doslownie w ciagu tygodnia max. 17 m. ! Mysle , ze tez dostalibyscie zgode .... Ciesze sie , ze jeszcze kogos zainteresowaly projekty z tej pracowni . Czekam na dalsze wpisy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK102 26.08.2009 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 Jak to likwidujesz 3 okna ?!!! Które?!! Już wiem co mnie tak urzekło w Lawendzie - to właśnie duże przeszklenia! Niestety koszt okien jest bardzo duży, ale ja z żadnego nie rezygnuję. Masz rację co do ekipy, nasz dom w budowie nie jest prosty, ale ekipę mieliśmy super. Nie byli tani, ale biorąc pod uwagę fakt, że dom budowali nam prawie 4 miesiące, dzień w dzień od 7 do 17, załatwiali wszystkie materiały, sprzęt itp. to nie mam powodów do narzekań. Na budowie jest czyściutko, nic się nie poniewiera, chłopaki po sobie sprzątali. To też ważne! Jeszcze zrobią nam ogrodzenie. Oby tak dalej ! Teraz czekam na dekarzy - wejdą za miesiąc ( mam nadzieję ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 27.08.2009 00:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Witam OKNA 1. Likwiduje to jedno male w pokoju dziennym 2. Likwiduje duze okno w jadalni - to obok kuchennego 3. Likwiduje okno w wiatrolapie Jedno okno w jadalni ( to przy tarasie ) zmieniam na drzwi przesuwne tarasowe identyczne jak w pokoju dziennym . W garderobie zmniejszam okienko To wszystkie zmiany ...... Okna sa piekne ... ale nie moge wszystkich " zatrzymac " , robie to rowniez ze wzgledow bezpieczenstwa A teraz pytanko o ekipe ... moze buduja w malopolsce ? Skoro maja juz doswiadczenie z Twoim domkiem i jak piszesz sa dobrzy to zal zmarnowac taki talent budowlany i warto ich zatrudnic do kolejnego " Domku z WIZJA ". Czy moge po kolezensku prosic o namiary ????? Jak rozwiazaliscie problem ogrzewania ? Ja najprawdopodobniej zainstaluje ogrzewanie , klimatyzacje i wentylacje nawiewna http://www.miller-cieplo.pl/?p=kontakt nie wiem czy skorzystam z uslug akurat tej firmy ..... ale mysle , ze to bedzie ten typ ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK102 27.08.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Szkoda tego okna w jadalni, czulibyście się jak w ogrodzie. To podłużne okno w garderobie też bym zostawiła ( zazdroszczę Ci tej garderoby , czegoś takiego brakuje mi w Doskonałym na parterze). Nasza ekipa na pewno nie przyjedzie do małopolski, bo maja mnóstwo roboty w okolicy. Popytaj znajomych, którzy sie budowali kogo mogą polecić. Chociaż z dekarza polecanego przez znajomych musiałam zrezygnować , u nas będzie lukarna wykończona blachą tytan-cynkową na rąbek stojący. Zapytałam faceta czy mi taką lukarnę zrobi - oczywiście , że tak ! Ale jak zaczęłam drążyć temat i zapytałam ile razy robił obróbki z tytan- cynku, to okazało się , ze nie robił wcale, a też nie potrafił mi podać , gdzie robił dach z blachy na rąbek stojący,żebym sobie mogła jego pracę obejrzeć. Niech się uczy, ale nie na moim dachu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK102 27.08.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Ale się rozgadałam! Ogrzewanie będzie w całym domu podłogowe, pompa ciepła i wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Przy antresoli najkorzystniejsza jest podłogówka. Początkowo też rozważałam ogrzewanie nawiewne, ale szybko się "wyleczyłam". Sama instalacja jest dość droga , nam wycenili, o ile dobrze pamiętam, na około 50 tys. do tego jeszcze zbiornik CWU i butla z gazem. Ale to była inna firma. Po drugie - raczej droga eksploatacja - pobiera gaz i prąd. Jak zabraknie prądu zimą to momentalnie zrobi się zimno, podłogówka jednak jakiś czas trzyma ciepło, a tu śćiany i podłoga się nie nagrzewają. Plusem jest na pewno świeże powietrze w domu, często się zdarza ,że w tych nowo wybudowanych szczelnych domach jest duszno, ale to załatwi wentylacja mechaniczna. Musisz sobie poczytać i sama zdecydować, co Ci bardziej odpowiada. Uff! ja to mam już za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 28.08.2009 00:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Hejka Nie wiem dlaczego myslalam , ze jestes mezczyzna sorrki Intuicyjnie powinnam "rozszyfrowac " , ze tylko kobiety maja taka WIZJE ( DzW ) . Jesli chodzi o te okna to mysle , ze z ta mniejsza iloscia bede czula sie " mniej widzialna " przez sasiadow . Nie wiem czy sa wscibscy , ale nie bede ryzykowala .... cenie swoja prywatnosc MOJ DOM - MOJA TWIERDZA ( pewnie przesadzam ! ) . Jutro ( piatek ) bede probowala dodzwonic sie do Pana od dachow ( W.Wisniewski - polecany przez SLONECZKO ) zobacze jaki termin ma wolny podobno sa one oooooodlegle , czasem jednak warto poczekac , zeby pozniej nie miec problemow ze zbieraniem deszczowki w sypialniach !!!! . Mysle , ze jak dogadam sie z Panem dachowym to zaczne do Jego terminarza dostosowywac ekipe budowlana . Nie spieszy mi sie z budowa .... ja " buduje na odleglosc " ( kontroluje sytuacje mailowo i telefonicznie ) moimi sprawami w Polsce zajmuja sie " zaufani ludzie ". Sen z powiek spedza mi mnostwo spraw o ktorych juz na etapie projektu trzeba zadecydowac ( ogrzewanie , rolety , dachowka !!! ) W wolnych chwilach ( nie mam ich zbyt duzo ! ) szaleje po internecie i czytam , czytam , czytam . Pozytek z tego taki , ze wiem wiecej na tematy budowlane niz kilka miesiecy temu , ale czy moje "wiecej" wystarczy ??? Korzystam z opisywanych na forum Muratora doswiadczen kolegow inwestorow , moze uda mi sie uniknac bledow budujac wlasny dom ( nie licze , ze wszystkich ale chociaz kilku najistotniejszych ) . Jesli chodzi o ogrzewanie , chlodzenie powietrzem ... to od kilku lat mam takie w mieszkanku , koszty ogrzewania i chlodzenia nie sa wysokie , ale ....... mieszkanko tez nie jest duze i nie mieszkam w Polsce . Zadalam pytanie na forum odnosnie doswiadczen w Polsce z takim urzadzeniem i jego zastosowaniem na wiekszej powierzchni jaka jest dom , chodzi mi glownie o koszty eksploatacji !!!!! Moze ktos mi odpowie !? Porownywalam koszty budowy Doskonalego 2 i Stylowego 2 ( kosztorys uproszczony ) i zastanawialam sie jak maja sie ona do rzeczywistego stanu w Twoim przypadku ... Pozdrawiam , dzieki za wpisy , milo jest pisac z kims o podobnym ''guscie inwestorskim '' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 28.08.2009 00:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Kurcze .... Przeczytalam to co wyzej napisalam i wyglada na to , ze chce zbyt duzo informacji podac w jednej chwili Jakos tak chaotycznie wyszlo , moze dlatego , ze od 4 rano jestem na nogach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK102 28.08.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Mam nadzieję, że Cię nie rozczarowałam, że jestem kobietą . Co do kosztów jak na razie sa niższe niż w kosztorysie ( chyba jakieś 20 tys.) - za same mury. Ale pewnie się wszystko wyrówna i to już na etapie dachu! Błędów nie da się uniknąć, ja na razie nie mogę spać z powodu wyboru wykonawcy pompy ciepła, jutro będę miała kolejną wycenę okien - też trzeba się na coś zdecydować. Wczoraj zapłaciłam za dachówkę, jeszcze trzeba dobrać blachę na dach. Majstra będę molestować , bo wymysliłam sobie wpuszczaną wannę w podłogę i zsyp bielizny z górnej łazienki do pralni - więc trzeba kuc podłogę . A mój małż żyje w błogiej nieświadomości tych dylematów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 30.08.2009 23:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 Witam W najblizszym czasie bede " zaklepywala " pana od dachu , zaczynam od tego bo gosc podobno zarobiony i bardzo solidny , dach i wiezbe planuje polozyc we wrzesniu 2010 . Jak widzisz troszke czasu jeszcze mam No wlasnie ... nie jest fajnie jak pomysly przychodza nam do glowy jak juz pewien etap budowy zostal zakonczony .... NO TO BEDZIEM PRUC !!!! Tylko czy Twoj maz to zniesie no i jego kieszen ? Ja pralnie robie na gorze bo skoro beda tam sypialnie , lazienki , garderoby to najlatwiej bedzie tam sie zainstalowac by nie " burzyc " dziennej strefy domu ( parter ), ale z tym zsypem to dobry pomysl sama o tym myslalam ( ale przy innym projekcie , bo nie mialam miejsca na poddaszu ) Powodzenia podczas negocjacji z mezem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TT16 31.08.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2009 witam. co do projektu to świetny wybór. gdybym nie robił indywidualnego to też pewno wybrałbym pracownie domy z wizją albo villanette (ale te projekty są może ciut za bardzo pokręcone). gdzieś wyczytałem że planujesz dachówkę Creatona domino. Jeszcze przez ok. tygodnia można ją na żywo oglądać na skłądzie PSB (przy mrówce - ul. czysta), a potem na moim daszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 01.09.2009 02:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Witam dzieki , dzieki , pewnie wczesniej zobacze ja na Twoim daszku niz na moim ... zwlaszcza , ze moj daszek najprawdopodobniej powstanie we wrzesniu 2010 Za info dzieki wlasnie moi znajomi pojada zobaczyc te dachowke w realu , interesuje mnie creaton domino w kolorze lupka angobowana , wolalabym w kolorze brazu lub czekolady ale ten tez jest pieknyhttp://images38.fotosik.pl/187/c1a79e2d2ee18ba5m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TT16 01.09.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 idz na całość....czarna glazurowana (zastanawiałem sie jakby wyglądała) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 01.09.2009 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Kurcze ... Nie jestem , az tak odwazna ( chyba ???? ) i tak bede miala dylemat z doborem okien ! do tej dachowki .... JAKI KOLOR ??? Napisz cos o Swoim domku ... projekt juz gotowy ? Tez myslalam o indywidualnym , ale troche cena mnie przerazila za dom 180 m kw. cena w granicach ( 12 - 18 tys. zl. ) to bylo jeszcze przed zakupem projektu Lawenda II .... ale gdybym nie znalazla tej pradowni DzW i STYLOWEGO 2 to w tej chwili bylabym na etapie indywidualnego !! Adaptacja wraz z zakupionymi projektami bedzie mnie kosztowala prawie 12 tys. , no coz za bledy sie placi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TT16 01.09.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Spotkałem architekta który chciał nawet 25 tys (ale koleś zaje..ste domki robi , projektował na ulicy skrzyszowskiej, przed obwodnicą duży, nowoczesny - fajny. warto oglądnąć. Ale są i tańsi architekci. tak czy owak projekt to podstawa, i nawet te kilkanaście tysięcy przy koszcie całego domu to niewiele, a rozmieszczenie pomieszczeń ich wielkość i wygląd domu według własnego widzimisie - bezcenne . za projekt i adaptacie zapłacisz i tak połowe (jeśli nie wiecej) kwoty projektu indywidualnego. Co do mojego projektu to jeszcze w tym tygodniu ruszają prace z dachem. Projekt robiłem rok temu. nie mam użytkowego poddasza (nie chciałem) tylko mam piętro. Chciałem też maksymalnie ustawić okna (w miare duże przeszklenia) od strony południowej - więc dom nie jest równolegle położony do drogi tylko nieco przekrzywiony. Choć chciałem żeby był bardziej nowoczesny to chyba aż tak nie wyszedł. Ale cóż projekt indywidualny ma ten minus że do konca nie wiadomo jak bedzie w realu wyglądał. Ale uważam że warto było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK102 01.09.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2009 Wracając do dachówki, to ja mam taką - http://www.monier.pl/katalog-ruppceramika/dachowki/turmalin.htmlAntracyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 02.09.2009 00:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Hejka Jeszcze jest taka opcja " dachowkowa " http://www.monier.pl/katalog-braas/dachowki/tegalit-cisar.html kolor GRAFIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 02.09.2009 01:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Wracając do dachówki, to ja mam taką - http://www.monier.pl/katalog-ruppceramika/dachowki/turmalin.html Antracyt ta tez sliczna ...... No nie !!! szalu mozna dostac .... ale z drugiej strony swietnie , ze jest taki wybor na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts