Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Mojej CHOMICZOWKI

Recommended Posts

Edytko, poczytałąm o tym cudnym materiale na ocieplenie i mam jedno pytanie, pomimo jego niewątpliwych zalet, coś mi się nie zgadza: No bo wytłumacz mi w jaki sposób

Przy swej grubości 0,5 cm zastępuje wełnę mineralną o grubości 7cm.

Wytłumacz mi jak, skoro dalej piszesz:

Zalety termoizolacji :

współczynnik przewodzenia ciepła (NBN B62-201) 0,034 W/mK

A współczynnik przewodzenia ciepła np. SuperMaty z Isovera to 0,033W/mK

7 cm takiej wełny daje opór 2,12[m2K/W] to żeby uzyskać to co napisałaś to materiał tem musiałby mieć współczynnik przewodzenia 0,0024 albo porównując do UniMaty to wsp. musiałby wynosić 0,00278.... Nie twierdzę, ze ten materiał jest zły, wygląda fantastycznie i tak jak napisałam na pewno wiele zalet ma, ale może zwyczajnie coś pokręciłaś z tym współczynnikiem:o

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Edytko, poczytałąm o tym cudnym materiale na ocieplenie i mam jedno pytanie, pomimo jego niewątpliwych zalet, coś mi się nie zgadza: No bo wytłumacz mi w jaki sposób

7 cm takiej wełny daje opór 2,12[m2K/W] to żeby uzyskać to co napisałaś to materiał tem musiałby mieć współczynnik przewodzenia 0,0024 albo porównując do UniMaty to wsp. musiałby wynosić 0,00278.... Nie twierdzę, ze ten materiał jest zły, wygląda fantastycznie i tak jak napisałam na pewno wiele zalet ma, ale może zwyczajnie coś pokręciłaś z tym współczynnikiem:o

Hejka Yuczka

Takie parametry podaje firma ktora wytwarza ten material to nie ja wymyslilam , ale jesli uwazasz ze cos pokrecili ze wspolczynnikiem to trzeba pewnie im zwrocic uwage , ze zle informacje podaja ( nie podali o jaka welne chodzi zwroc uwage :cool: ) ale z tego co obliczylas to jeszcze korzystniej sie to prezentuje w moich oczach wiec tym bardziej zdecyduje sie na ten material ..... mnie glownie chodzi o " oszczednosc miejsca" szczegolnie na poddaszu i w moim przypadku , ze jest to dobry material do izolacji kanalow do ogrzewania rowniez ze wzgledu na oszczednosc miejsca i tlumienie halasu ktory maly bo maly ale jest jak powietrze plynie przez kanaly ....

Pozdrawiam :D

Hejka Yuczka

Takie parametry podaje firma ktora wytwarza ten material to nie ja wymyslilam , ale jesli uwazasz ze cos pokrecili ze wspolczynnikiem to trzeba pewnie im zwrocic uwage , ze zle informacje podaja ( nie podali o jaka welne chodzi zwroc uwage :cool: ) ale z tego co obliczylas to jeszcze korzystniej sie to prezentuje w moich oczach wiec tym bardziej zdecyduje sie na ten material ..... mnie glownie chodzi o " oszczednosc miejsca" szczegolnie na poddaszu i w moim przypadku , ze jest to dobry material do izolacji kanalow do ogrzewania rowniez ze wzgledu na oszczednosc miejsca i tlumienie halasu ktory maly bo maly ale jest jak powietrze plynie przez kanaly ....

Pozdrawiam :D

Kochana, czyli po prostu mnie nie zrozumiałaś:( moich obliczeń w sensie...)

Inaczej: 7cm SuperMaty daje opór 2,12 to żeby ten materiał dał taki sam opór cieplny musiałoby go być 7,2cm (czyli prawie tyle samo, a nie 0,5cm)

Natomiast UniMaty 7cm daje 1,79 więc żeby ten materiał miał taką samą zdolność termoizolacyjną musi go być 6cm (nadal nie wychodzi 0,5cm!!!)

Opór im większy tym lepiej!!!

Kochana, czyli po prostu mnie nie zrozumiałaś:( moich obliczeń w sensie...)

Inaczej: 7cm SuperMaty daje opór 2,12 to żeby ten materiał dał taki sam opór cieplny musiałoby go być 7,2cm (czyli prawie tyle samo, a nie 0,5cm)

Natomiast UniMaty 7cm daje 1,79 więc żeby ten materiał miał taką samą zdolność termoizolacyjną musi go być 6cm (nadal nie wychodzi 0,5cm!!!)

Opór im większy tym lepiej!!!

No to jak widac Yuczka na inne Uniwersytety chodzilysmy :lol2: ......

Yuczka poniewaz jak pewnie wiesz nie lubie niedokonczonych spraw ..... postanowilam przeslac zapytanie do firmy oferujacej produkt z prosba o wyjasnienie nurtujacych Ciebie pytan i oto co otrzymalam w mailu .

Witam,

Grubość przewodnika w tym przypadku termoizolacji nie odgrywa kluczowej roli. Nie należy zwracać uwagi na grubość materiału, ponieważ nie jest to jednolity strukturalnie materiał tak jak wełna... Jest to kombinacja warstw pianki i aluminium, które mają za zadanie ekranować ciepło ,a nie hamować jego przepływ przez ów materiał.

z poważaniem

Matyjak Monika

Dział Internetowy firmy Muzimer

tel.: 42/ 7120108 wew.20

fax. 42/ 712 74 76

e-mail: [email protected]

www.muzimer.pl

gg: 5713482

Adres:

91-212 Łódź

ul. Wersalska 47/75 pok.110/111

Kurna dziewczyny, ale wy obcykane w tych tematach: współczynniki, przenikania, termoizolacja....

Widać ja jeszcze na innych uniwersytetach uczona :)

Martunia ja na Uniwersytecie Zycia sie uczylam ....... :cool: to jest najlepsza szkola :yes: PRZETRWANIA

Nie do końca bym wierzył firmie, która to produkuje/sprzedaje. bardziej zgadzam się Yuka, ale najlepiej zapytaj fachowców od Płyt i ocieplenia na forum, tu masz linka:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania.../page193

Ocieplam poddasze - krótkie pytania...

Edytowane przez ktosiek
literówka

Nawet mu tego nie powiem bo w pióra obrośnie .Ostatnio znajomi ,w tym chrzestny mojego najmłodszego pyta się to co niedługo popracujecie ,wiosna się zbliża (moja 2 jest z grudnia) ja oczy wystawiłam o co mu biega ,mówię cały czas pracujemy ,ocieplamy poddasze ,to się pospieszcie bo nowy domek ,nowy potomek .Moja odpowiedź oj Nie ale dzieciaki szczególnie córa by chciała siostrę .Teraz to już za duża różnica najmłodszy w grudniu skończył 7 lat ja i rodzeństwo jesteśmy z takiej różnicy wieku i jakoś słabe więzie między nami,a moje dzieciaki chodź się czubią to są za sobą nawet do kibla chodzą za sobą .

ja to mam nadzieję że w naszym przypadku powiedzenie "nowy domek- nowy potomek" sie sprawdzi:)

Nawet mu tego nie powiem bo w pióra obrośnie .Ostatnio znajomi ,w tym chrzestny mojego najmłodszego pyta się to co niedługo popracujecie ,wiosna się zbliża (moja 2 jest z grudnia) ja oczy wystawiłam o co mu biega ,mówię cały czas pracujemy ,ocieplamy poddasze ,to się pospieszcie bo nowy domek ,nowy potomek .Moja odpowiedź oj Nie ale dzieciaki szczególnie córa by chciała siostrę .Teraz to już za duża różnica najmłodszy w grudniu skończył 7 lat ja i rodzeństwo jesteśmy z takiej różnicy wieku i jakoś słabe więzie między nami,a moje dzieciaki chodź się czubią to są za sobą nawet do kibla chodzą za sobą .

Renatko miedzy mna ,a moim Bratem jest 17 lat roznicy ....... :yes: . Najmilej wspominam momenty kiedy byl malym szkrabkiem :hug:, podchodzil do drzwi mojego pokoju ( nie dostawal jeszcze do klamki ) stal i wolal ...... " Uga mozia " co w wolnym tlumaczeniu oznaczalo " Edytko moge wejsc " :yes::yes:. Byl taka moja zywa zabawka :hug:.

Nie do końca bym wierzył firmie, która to produkuje/sprzedaje. bardziej zgadzam się Yuka, ale najlepiej zapytaj fachowców od Płyt i ocieplenia na forum, tu masz linka:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82372-Ocieplam-poddasze-krotkie-pytania.../page193

Ocieplam poddasze - krótkie pytania...

Hejka Ktosku

Ciagle na rynku pojawiaja sie nowosci .... zeby sie z nimi przebic to niestety , ale trzeba marketingowo podchodzic do tematu ... nie ma w tym nic zlego no chyba , ze podane informacje sa nieprawdziwe !!!! . Ja np. ostatnio usiluje znalezc kogos do wykonania elewacji domu i niby nic takiego , ale szukam kogos kto umie wykonac bonie frezowane w styropianie czyli nie naklejamy styro w celu wykonania boni , ale robimy frezy w polozonym styropianie ....... dla wielu wykonawcow jest to czarna magia .... jednym slowem jesli chcesz zrobic cos innego ( nowego - nowoczesniejszego ) to juz na poczatku napotykasz na opor .... Nie ukrywam , ze chce bardziej nowoczesnie wybudowac dom dlatego wlasnie lubie nowinki ..... dzieki za link wrzuce tam info o produkcie .....:D

karola no ty pracuj na potomkiem masz jedno ja ma 3 więc wystarczy ,ale jakby było to by było .

Ej Renatka !!!! robi sie interesujaco ...... :D . To teraz nie wiem , czy powinnam ten domek budowac ...... :lol2:

Edytko dziekuje za mile slowa:hug: Mam nadzieje ze zostalo jeszcze troszke tych faworkow bo jestem łasa na słodycze :) Jak zobaczylam fote to sie wystraszylam ze przegapilam tlusty czwartek :lol2:

Kaka faworkow juz nie ma , ale ........ ciasteczko karpatkowe dopiero upieczone to i owszem .... :D

http://img338.imageshack.us/img338/8/img0268yh.jpg

Uploaded with ImageShack.us

http://img402.imageshack.us/img402/6664/img0271wy.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Nie dziwie sie , ze moglabys przegapic Tlusty Czwartek :yes: ..... wiem jak wyglada praca na pelny zegar czesto nie wiem jaki jest dzien ( data ) ..... Do tlustego czwartku mamy jeszcze kilka dobrych tygodni w tym roku wypada 3 marca :lol2: wiec na paczuszki zapraszam

Buziaki Kaka i jeszcze raz :hug::hug::hug: