Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Mojej CHOMICZOWKI

Recommended Posts

Domek gospodarczy już prawie ukończony tzn, że przychodzi (lub już przyszedł) czas na wykończenie domku mieszkalnego :) Na moje oko, to chyba najgorszy i najtrudniejszy czas. Ale to nic... dasz sobie i z tym radę :yes:

Pisząc dasz sobie i z tym radę mam na myśli wykańczanie na odległość :) mam rację, czy się mylę?

Podglądałam położone płytki w d.gospodarczym - super :) Tak sobie po cichutku marzę, że może i mnie się uda "ustrzelić" takiego dobrego płytkarza - dokładnego, sumiennego i w dostępnej cenie. Ech... dzisiaj trudno o dobrego fachowca...

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kardaminka oby zdrwie bylo to wykoncze !!!!!!!! w domku gospodarczym jeszcze tylko trzeba umyc plytki . okno , pomalowac podbitke , wstawic stelaz i przepakowac rzeczy z blaszaka ( blaszak na wiosne idzie na sprzedaz ) , a w domu juz zaczely sie prace nad ociepleniem poddasza i zabudowa kanalow .... wlasnie dzisiaj doszly schody strychowe i folia , w poniedzialek plyty i profile , a welna w zeszlym tygodniu .... wszystko zamowione przez internet ...... trzeba tylko sprawdzone firmy wyszukac i zakup to tylko kilka klikniec w klawiature kompa :) .

Buziaki

Witam

Z niecierpliwością obserwuję pomysł na zabudowę kanałów z PK na parterze pod stropem. Czy możesz napisać, jaka jest największa wysokość kanału w salonie? U mnie w projekcie znakomita większość kanałów ma wysokość 200mm. Szerokość od 150mm do 350mm. Skłonny jestem obniżyć cały sufit w salonie. Bardzo podoba mi się obniżenie sufitu, tak jak na wizualizacji pracowni DzW.

Pozdrawiam

Marcin

Piękny beton na ścianach!!!!!!!!!!!!!! piękny!i widać, że idealnie ułożony! pan płyteczka dostaje 6 z plusem :)

i styluś już okrywa się na zimę od wewnątrz wełenką... fiu... fiu... fiu... Edytka jak zawsze u ciebie robota wre!

A jak przygotowania do świąt? i u ciebie już taki świąteczny nastrój jak u koleżanki?

buty wyczyszczone? stoją przy kominku?

Edytko: na jednej z fotek widać, że zabudowa skosu wchodzi w światło otworu drzwiowego. Co z tym fantem zrobicie? :> Czy zamiast podcinać ściankę kolankową przy oknach połaciowych nie lepiej było by zrobić podwójny glif? Takie załamanie - tuż przy oknie pod kątem prostym do okna tak do 10-15 cm, a dalej już zejście na kolankową pod kątem, jaki wyjdzie? Da to trochę więcej miejsca na wełnę, żeby nie podmarzało.

Trochę mnie też zastanawia sposób ułożenia wełny. Zwykle najpierw się wkłada wełnę między krokwie, sznurkuje, a dopiero później robi zabudowę stelaży, następnie je się demontuje i zakłada drugą warstwę wełny w poprzek krokwii. Nie boisz się mostków cieplnych?

Oj coś ten piesio smutny i jakiś przestraszony. Albo bardzo tęskni za właścicielami, albo go źle traktują. A tak nawiasem, mam nadzieję, że właściciel wraz z psem zostawił jakiś swój (koniecznie nieprany) ciuch, żeby pies mógł cały czas czuć go (właściciela) przy sobie?

Harley zostala odebrana poprzednim wlascicielom ktorzy znecali sie nad nia ..... i trafila do mojej znajomej :) .... teraz ma cieply , przytulny dom w ktorym jest kochana . Zanim przyzwyczaila sie do mnie uplynelo kilkanascie miesiecy , teraz wyglada " zdrowo " rany na skorze po " pieszczotach " poprzedniego pana dawno sie wygoily , ale te ktore nosi w sobie chyba nigdy sie nie zabliznia .....

przepraszam, wydawało mi się, że napisałam do komentarzy, jeszcze raz przepraszam i proszę wyrzucić mój post z dziennika

rubinowa

Rubinowa sama musisz swoj post usunac z dziennika :) ..... ja nie moge .......

Witam

Z niecierpliwością obserwuję pomysł na zabudowę kanałów z PK na parterze pod stropem. Czy możesz napisać, jaka jest największa wysokość kanału w salonie? U mnie w projekcie znakomita większość kanałów ma wysokość 200mm. Szerokość od 150mm do 350mm. Skłonny jestem obniżyć cały sufit w salonie. Bardzo podoba mi się obniżenie sufitu, tak jak na wizualizacji pracowni DzW.

Pozdrawiam

Marcin

Marcin u mnie podobnie z wymiarami ...... w salonie przy scianie z kominkiem wymiar to 150/150 ..... przy scianie z kotlownia wychodzacy kanal ma juz 250/250 najwieksze sa w kotlowni , garderobie , hollu i w czesci gabinetu ..... 350/250 ... Generalnie robie tak .... w kazdym pomieszczeniu zabudowe dostosowywuje do najgrubszego kanalu .... czyli w salonie do 250/250 ...... w gabinecie 350/250 ...... Zabudowa kanalow w domu nie bedzie jednakowa np. w salonie beda mniejsze , a w gabinecie wieksze . Pod wszystkimi kanalami planuje dac oswietlenie punktowe ledowe wiec beda one jeszcze dodatkowo obnizone ( jakies 10 - 12 cm. ) zeby zrobic miejsce na oswietlenie . Ja nie bede obnizala calego sufitu bo szczerze mowiac szkoda mi tracic na wysokosci nie chce miec wrazenia , ze sufit mnie przytlacza .....

Pozdrawiam

Edyta :)

Piękny beton na ścianach!!!!!!!!!!!!!! piękny!i widać, że idealnie ułożony! pan płyteczka dostaje 6 z plusem :)

i styluś już okrywa się na zimę od wewnątrz wełenką... fiu... fiu... fiu... Edytka jak zawsze u ciebie robota wre!

A jak przygotowania do świąt? i u ciebie już taki świąteczny nastrój jak u koleżanki?

buty wyczyszczone? stoją przy kominku?

Martunia nie mam kominka niestety ........ choinka tez jeszcze nie ubrana , ale sernik bedzie ( na kazde swieta jest ) i salatki i dobry obiad .... bedzie pachnialo swietami to gwarantuje :)

Buziaki

Edytko: na jednej z fotek widać, że zabudowa skosu wchodzi w światło otworu drzwiowego. Co z tym fantem zrobicie? :> Czy zamiast podcinać ściankę kolankową przy oknach połaciowych nie lepiej było by zrobić podwójny glif? Takie załamanie - tuż przy oknie pod kątem prostym do okna tak do 10-15 cm, a dalej już zejście na kolankową pod kątem, jaki wyjdzie? Da to trochę więcej miejsca na wełnę, żeby nie podmarzało.

Trochę mnie też zastanawia sposób ułożenia wełny. Zwykle najpierw się wkłada wełnę między krokwie, sznurkuje, a dopiero później robi zabudowę stelaży, następnie je się demontuje i zakłada drugą warstwę wełny w poprzek krokwii. Nie boisz się mostków cieplnych?

Hejka Marti .... niestety tak " wymyslony " zostal projekt , ze w otworze drzwi ( w rogu ) znajduje sie kawalek drewnianej belki !!!!!!!!! teraz musimy go ukryc sprytnie ...... prawdopodobnie otwor drzwi z garderoby do lazienki zostanie pomniejszony na wysokosci o kilkanascie cm. zeby to wyrownac ...... nie przeszkadza mi poniewaz i tak nie planowalam wstawiac tam drzwi , a wzrostu mam mniej niz 2 metry wiec spokojnie zmieszcze sie :lol2:..... wiedzialam o tym juz wczesniej bo ktos z budujacych wedlug tego samego projektu zasygnalizowal to .... Jesli chodzi o okna dachowe to gdyby byly troche wyzej osadzone na etapie montazu teraz nie mielibysmy " problemu " z zabudowa .... ale jak wiesz wszystko wychodzi w praniu :p..... w tym przypadku zdalam sie na wykonawce i powiem szczerze , ze jest mi wszystko jedno jak bedzie to zrobione ..... byle bylo dobrze :p. Pan Piotr jak zdazylam sie zorientowac bardzo starannie podchodzi do pracy ktora wykonuje i jak na kilka dni pracy ( 5 ) ...... ( zeby byc sprawiedliwym pomaga Mu moj kolega Pawel , ale P. Piotr jest mozgiem operacji ) to wykonali kawal dobrej roboty . Jesli chodzi o samo ocieplenie poddasza to jak zdazylam zauwazyc coraz wiecej wykonawcow odchodzi od zakladania sznurkow , a najpierw montuja slelaze , pozniej pierwsza warstwa welny miedzy krokwie , a nastepnie druga warstwa ktorej zadaniem jest eliminacja mostkow .... druga warstwa nie musi byc ukladana w poprzek wystarczy , ze zalozymy ja na zakladke .... wkleje fotki z dzisiejszych prac to zauwazysz ( jak dobrze sie wpatrzysz ) , ze welna jest ulozona na cegielke ( to moje nazewnictwo ) .....

Edi,

Lepiej przypatrz się dokładnie sposobowi nakładania drugiej warstwy wełny, u mnie też chcieli wkładać pod stelaż. Ale z inną dokładnością według mnie są w stanie położyć warstwę, gdy dostęp nie jest skrępowany już zamontowanym (i to gęsto) stelazem. Samo mocowanie profilu na wieszakach uniemożliwia bardzo dokładne pokrycie powierzchni, co najwyżej można doszczelniać kawałkami wełny, a to już nie to samo. Ja się nie zgodziłem na taką technologię, drugą warstwę "nabijali" na wieszaki i dopiero wtedy przykręcali profile delikatnie dociskając wełnę (byle nie mocno). Tak położona wełna stanowiła jednolita warstwę, łączoną prostopadle do krokwi.

Aha, no to wszystko jasne :) Fakt, może być na "cegiełkę", byle tylko ukryć za dodatkową warstwą wełny styk wełna-krokiew. Dzięki za wyjaśnienia :) Mam nadzieję, że z drzwiami też się ładnie ułoży :)

Wlasnie jutro ( sroda ) chlopaki zaczynaja zabawe w garderobie zobaczymy jak plyty przykryja niedoskonalosci wynikajace z projektu .... :)

Edi,

Lepiej przypatrz się dokładnie sposobowi nakładania drugiej warstwy wełny, u mnie też chcieli wkładać pod stelaż. Ale z inną dokładnością według mnie są w stanie położyć warstwę, gdy dostęp nie jest skrępowany już zamontowanym (i to gęsto) stelazem. Samo mocowanie profilu na wieszakach uniemożliwia bardzo dokładne pokrycie powierzchni, co najwyżej można doszczelniać kawałkami wełny, a to już nie to samo. Ja się nie zgodziłem na taką technologię, drugą warstwę "nabijali" na wieszaki i dopiero wtedy przykręcali profile delikatnie dociskając wełnę (byle nie mocno). Tak położona wełna stanowiła jednolita warstwę, łączoną prostopadle do krokwi.

Hejka witam Kolege :)

Spoko , spoko .... lub jak wolisz WAKA WAKA .....

mam tam swojego czlowieka myslisz , ze bez dozoru zostawiam tak powazny etap jak docieplenie poddasza ? . Welna nie mozemy dobic za ciasno bo szczeline i tak trzeba zostawic ..... tez nie chce przedobrzyc ..... na dachu jest dachowka ceramiczna , folia Dorkena Delta Maxx , pelne deskowanie teraz welna + Dorken reflex .... jak tak dalej pojdzie to chyba nie bede kupowala pieca do ogrzewania Stylka

FlashBack ...... i po to wkleiles moje fotki w komentarze z dziennika ? A widziales ukladanie welny u innych forumowiczow ? ..... pokaz swoje prace pewnie sa o niebo lepsze ..... :p. Jak zaczynasz cos krytykowac to przynajmniej pochwal sie swoimi wyczynami ..... niech wszyscy widza i ucza sie :p. Obawiasz sie konkurencji ......

Flash: mi się wydaje, że tragedii nie ma. Owszem, pewne sprawy ja bym rozwiązał inaczej (zwłaszcza obróbkę okien), ale ogólnie źle nie jest. No i dobrze, że folia jest na zewnątrz stelaży, a nie ponabijana na haki pod stelażem, jak to już na tym forum było pokazane swego czasu ;)

Edytka: ten stelaż, co idzie do glifu okna powinien być równolegle do ramy okna, a nie prostopadle. Płyty i stelażu nie można wiązać z ramą okna, bo będzie pękać, jak diabli. Rama okna połaciowego powinna mieć takie rowki, w które należy płytę wsunąć, a styk ramy i płyty zaakrylować elastycznie. Flash-owi pewnie także chodzi o budowę konstrukcji - wydaje mi się, że powinien być stelaż w poprzek, nie wzdłuż pomieszczeń. Wzdłuż to w przypadku nośnego pod stelaż krzyżowy. Aczkolwiek powiem tak - ja też mam stelaż wzdłuż i jak na razie wszystko się trzyma i jeszcze nie poodpadało nic ;)