Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Mojej CHOMICZOWKI

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no i cisza.... hmmmmmmm:roll: wszyscy tacy zatyrani na budowach??0- tio cieszę sie bardzo i jeszcze raz wytańcowuję Wam Kochani pogodzinę :wave::wave:...

pozdrawiam:hug:

Kochana teraz to widze , ze Ty za 10 tyrasz ......

Skladam wniosek o MEDAL dla NIWCI :D ....... Tej ktora tancow sie nie bala i nam pogode sloneczna wytancowala :hug:

Edytko i ja życzę słonka:) niech już domek zacznie piąć się w górę, niech ucieszą oczy czerwone pustaczki!!

Dzieki Karollinko niech beda i pomaranczowe byle byly !!!!

Pozdrawiam :D

Witam witam i podziwiam efekty ;-) idziesz marszem!

Mam pytanie odnośnie odprowadzenia wody - widziałam że robisz sobie stundnie- ile takie cudeńko kosztuje i jakie są wymagania gruntowe. Czytałam gdzieś o studniach na deszczówkę że muszą być dość głęboko wkopane żeby był odpowiedni spad. U nas jest woda gruntowa na 130cm (no jesienią na 150) i nie wiem czy mogłabym coś takiego wkopać. Poza tym ostrżeegają mnie że to duży koszt ;-( jak to jest?

Kochana teraz to widze , ze Ty za 10 tyrasz ......

Skladam wniosek o MEDAL dla NIWCI :D ....... Tej ktora tancow sie nie bala i nam pogode sloneczna wytancowala :hug:

No, No Baaaa siostry pogody potrzebują tio trzeba bioderkami ruszyć;)

A, ja też podczepiam się pod pytanie papuchy- "how many?" :) - bo to o ten drenaż chodzi, nieeeem?;)

Witam witam i podziwiam efekty ;-) idziesz marszem!

Mam pytanie odnośnie odprowadzenia wody - widziałam że robisz sobie stundnie- ile takie cudeńko kosztuje i jakie są wymagania gruntowe. Czytałam gdzieś o studniach na deszczówkę że muszą być dość głęboko wkopane żeby był odpowiedni spad. U nas jest woda gruntowa na 130cm (no jesienią na 150) i nie wiem czy mogłabym coś takiego wkopać. Poza tym ostrżeegają mnie że to duży koszt ;-( jak to jest?

Witaj PAPUCH :welcome:

Jak do tej pory na dzialce mam wkopane 3 studnie ....

Pierwsza z 11 kregow kazdy z nich ma 70 cm. z tym , ze ten 11 wystaje nieco ponad poziom gruntu , ta studnia wkopywana byla jako pierwsza , chcialam miec wlasna wode na dzialce do budowy ( nie chcialam juz robic przylacza wody , zwlaszcza ze nie bede sie wprowadzala do domu tak szybko ) . Nie jest to woda pitna , w przyszlosci sluzyc ma do podlewania ogrodu itp. Robocizna + material na studnie w sumie koszt jakies 2400 zl.

Druga studnia pomaranczowa ta ma sluzyc do zbiorki wody z drenazu , a raczej jest to taki zbiornik " przekazujacy " wode dalej ....... czyli do trzeciej studni " matki " jest to studnia z 2 kregow do ktorej budowniczy doprowadzili drenaz wprowadzili go do niej poprzez nawiercenie otworu , zabetonowali spod + przybetonowali rure drenarska do studni + izolacja i zasypanie . Drenaz wokol domu robocizna + material ( kopara + kamien + pospola itp ) w okolicach 10 tys. ( musze jeszcze to wszystko zliczyc ) Pierwsza studnia na wode nie laczy sie z dwoma pozostalymi .

Jesli chodzi o kanalizacje deszczowa to odrebna historia i bedzie trzeba wkopac w ziemie jeszcze jakies 5 studzienek rewizyjnych na rogach domu ( tak przynajmniej przewiduje projekt ) bedziemy to robic jak juz zrobimy dach i rynny . :yes:

Każda studnia (kopana, z filtrem wbijanym i wiercona) musi być wykonana w odległości co najmniej:

http://www.studnie-bielsko.pl/gfx/punktor.gif 7,5 m od od osi rowu przydrożnego

http://www.studnie-bielsko.pl/gfx/punktor.gif 5 m granicy działki a także studni wspólnej na granicy dwóch działek

http://www.studnie-bielsko.pl/gfx/punktor.gif 15 m od budynków inwentarskich i związanych z nimi silosów, szczelnych zbiorników na gnojowice, kompostników itp., jak również od szczelnego bezodpływowego zbiornika ścieków (potocznie określanego jako szambo)

http://www.studnie-bielsko.pl/gfx/punktor.gif 30 m od drenażu rozsączającego ścieki do gruntu, jeżeli są one uprzednio oczyszczane biologicznie

http://www.studnie-bielsko.pl/gfx/punktor.gif 70 m od nieutwardzonych wybiegów dla zwierząt hodowlanych oraz od drenażu rozsączającego ścieki nieoczyszczone biologicznie

Zasiegalam jezyka jesli chodzi o studnie wiercone ....

Koszt wywiercenia metra takiej studni z materialem to 2100 zl. ..... Gosc ktory oferowal usluge powiedzial , ze umawia sie na 20 m. czyli nawet jak wode bedziesz miala po 15 m to i tak zaplacisz za 20 m . wiercenia :eek:.

Do 30m mozesz wiercic w gruncje pozniej musisz uzyskac odpowiednie pozwolenie w gminie na odwierty. :yes:

No, No Baaaa siostry pogody potrzebują tio trzeba bioderkami ruszyć;)

A, ja też podczepiam się pod pytanie papuchy- "how many?" :) - bo to o ten drenaż chodzi, nieeeem?;)

Za drenaz jakies 10 tys. mi wyszlo :jawdrop: TOOOOOO MANY