Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Mojej CHOMICZOWKI

Recommended Posts

To fajnie ze masz w koncu kogos konkretnego.Mozesz zdradzic jak w ogole cenowo wychodzi robienie elewacji (robocizna +bonie) ?Pytam z ciekawosci bo raczej do wakacji nie podejme sie tego zadania ale moze lepiej sie juz przygotowac.Jak przeestujesz ekipe u siebie i zrobia ladne bonie to moze ich pozniej zgarne ?hehehe:P(smieje się bo pewnie elewacje bedzie robila mi ta sama ekipa co ocieplala poddasze)

Podobno ten system BSO jest drozszy od "zwyklego" ocieplania .Jak zwykle cos za cos .

Przypomnialas mi o moim kierowniku.Od pazdziernika (kiedy krylismy dom) nie daje znaku zycia a my do niego tez nie dzwonimy bo jakos udaje nam sie radzic samemu.Pewnie odezwie sie jak trzeba bedzie zaplacic druga transze :yes:

• Odpowiedzi 3,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hejka Kaka

Przetestowalam kilka ekip do wykonania elewacji .... wierz mi bylo ich chyba z 10 ...... Nie kazdy ma pojecie o polozeniu 20 cm. styro frezowanego szarego ... nie znalazlam nikogo kto kladlby taki wlasnie , ten ostatni wykonawca ukladal 16 cm. szarego .... ale nie tylko styro jest problemem okazuje sie , ze problem stanowia bonie ... nie chce doklejanych boni , ale frezowane w tej polozonej 20 ..... trzeba naprawde znac sie na rzeczy zeby wykonac taka prace ..... w tym roku chce wykonac elewacje jedynie do zagruntowania czyli bez polozenia wlasciwego tynku ( na drugi rok bede robila na dzialce jak ja to nazywam " brudne prace " i nie chce zeby elewacja zostala zabrudzona ) Ceny ksztaltuja sie nastepujaco za polozenie styro do zagruntowania od 22 zl. - 50 zl. za m2 przyznasz , ze rozpietosc jest dosc spora !!!! Ten gosc za 50 zl. to oszolom ... taka cena jest nie do przyjecia ..... Realna to 30 zl. ..... jesli chodzi o wykonanie boni - frezy w styro to ceny tez sa zroznicowane od 15 zl. - 38 zl. za metr biezacy . ... nie mam jeszcze wyceny od ostatniego wykonawcy . Podbitka polozenie drewnianej od 25 zl. - 40 zl. ..... Najlepiej wczesniej rozeznac sie troche na rynku i wtedy podczas rozmowy z wykonawca nie dasz sie wpuscic " W MALINY ":mad: ...... oczywiscie wszystkie ceny sa za robocizne bez materialu . Istotne jest tez pytanie o otwory okienne i drzwiowe .... Jesli chodzi o ich odliczanie to zwykle otwory o malej powierzchni 120 x 150 cm. nie odlicza sie od powierzchni elewacji lub liczy sie powierzchnie m2 szpalet razem z powierzchnia podparapetowa i mnozy przez podwojna cene . Wszystko trzeba ustalac na poczatku zeby pozniej nie bylo niespodzianek typu ...... A Pani kochana to bylo dodatkowo zrobione ..... Mnie np. jeden z wykonawcow mowil , ze jak mowil mi PIERWSZA cene za elewacje w BSO to wg. niego klej mial byc kladziony na styro tylko w postaci 4-6 pacek ....... i nie bylo mowy o obwodowym polozeniu + packi w zwiazku z tym skoro bedzie obwodowo - punktowa metoda no to musi byc drozej !!!! . Na szczescie do demencji mi jeszcze daleko i wiem co mowie i co slysze ...... sorrki Panie kochany , ale ze wspolpracy nic nie bedzie ..... :mad:. Mam nadzieje , ze ten ostatni wykonawca okaze sie fachowcem , a nie oszolomem ..... :p. Budowa domu to wspaniala sprawa .... mozna sie wielu rzeczy nauczyc min. o LUDZIACH :bye:

Kobieto! jestem pełna podziwu... znasz się na tylu rzeczach....jakbyś co najmniej już jeden dom wybudowała, ale prawda, że przy budowie domu można się wiele nauczyć i wręcz trzeba... wiesz, czytam co piszesz o elewacji i http://img828.imageshack.us/img828/1884/girlwstydzisi.gif uświadamiam sobie, jak mało jeszcze wiem :( pocieszam się tylko, że tak samo było przy każdym kolejnym etapie budowy... jak skończymy budować dom, ale będę mądra :lol2:

domek z naprawionymi kanałami wygląda super...cieszy oczy :yes:

pa,pa

Kobieto! jestem pełna podziwu... znasz się na tylu rzeczach....jakbyś co najmniej już jeden dom wybudowała, ale prawda, że przy budowie domu można się wiele nauczyć i wręcz trzeba... wiesz, czytam co piszesz o elewacji i http://img828.imageshack.us/img828/1884/girlwstydzisi.gif uświadamiam sobie, jak mało jeszcze wiem :( pocieszam się tylko, że tak samo było przy każdym kolejnym etapie budowy... jak skończymy budować dom, ale będę mądra :lol2:

domek z naprawionymi kanałami wygląda super...cieszy oczy :yes:

pa,pa

Kurcze Ela :confused: zawstydzasz mnie tym co piszesz ....... http://emotikona.pl/emotikony/pic/0flirt.gif

Korytka naprawione przez mojego Pana Kierownika :hug:( super gosc ) , ale wiesz jak jest JAKI INWESTOR TAKI KIEROWNIK :p.........

Buziaczki i dzieki za odwiedziny :hug:

Cześć Siostra:D

Przyszłam powiedzieć że zaglądam i cały czas kibicuję, tylko kruca bomba mało casu;)

Hejka Siostra :hug:

Dzieki ....... ja tez lukam co u Ciebie sie dzieje :D ....... kruca bomba malo casu jak piszesz :lol2:.

Buziaki i powodzenia :hug:

Jejku Edytko u Ciebie się dzieje a dzieje - widzę, że kanały ponaprawiane, rzeczywiście teraz super wyglądają, styropian już czeka na swoją kolej i inne zakupy, także robota idzie do przodu SUPER!!! Pozdrawiam serdecznie:hug:

Dzieki Beatko :D

Tez mi sie podoba jak juz korytka naprawione ... jeszcze czeka nas ich izolacja ale to juz po pracach elektryka , hydraulika i tynkarza ..... czyli gdzies w czerwcu . Zakupow juz raczej nie planuje ...... wykonawcow umawiam z materialem ( tylko styropian kupilam sama bo jeszcze przed podwyzka :yes: chcialam zdazyc ) no i zastanawiam sie nad tym jak umowic sie z gosciem od elewacji , ale zobacze jaka da mi wycene na material .... Jak to mowia

" Co tanie to drogie " wiec czasem lepiej dac im pare groszy wiecej niz klopocic sie samemu z zakupami bo i tak w moim przypadku musze kogos innnego do tego angazowac , jak nie ma Ciebie na miejscu to niestety z kazdej strony trzeba sie oplacac ...... za dobre slowo nawet dobrzy znajomi czy rodzina nie pomoga :(.

Buziaki :hug:

Witaj Edytko :D

Widzę, że u ciebie pomimo zimy praca wre. Super poprawione kanaliki. Oby później wszystko było z nimi OK. Pomimo, że się pilnuje budowy to i tak w każdym etapie jest coś drobnego do naprawienia. Chociaż u nas sezon budowlany trwał całą zimę to nie mogę się już doczekać ciepełka i tej przyjemniejszej części wykończeniówki. Och aby do wiosny.

Pozdrowionka - pa, pa :hug:

Ja mam to szczęście, że mam taką rodzinę, która pomoże:D:D:D

Hejka Siostra :hug:

Moja Rodzina to Brat i Mama wiec jak widzisz nie jest ona liczna ..... Brat robi rozne drobne rzeczy na dzialce .... a Mama no to nie ten wiek .... Nie mam szwagrow czy szwagierek ..... dlatego niestety obcych ludzi musze angazowac no i oczywiscie placic za pomoc , trudno wymagac zeby ktos obcy pomagal bezinteresownie . ..... :yes:

To prawda, smutna prawda Edytko!! Ja Ciebie ogromnie podziwiam, i szczerze stawiam ,za wzór do naśladowania, bo mało tak zaradnych samodzielnych i zorganizowanych osób. :hug:

E tam ...... ;)

Witaj Edytko :D

Widzę, że u ciebie pomimo zimy praca wre. Super poprawione kanaliki. Oby później wszystko było z nimi OK. Pomimo, że się pilnuje budowy to i tak w każdym etapie jest coś drobnego do naprawienia. Chociaż u nas sezon budowlany trwał całą zimę to nie mogę się już doczekać ciepełka i tej przyjemniejszej części wykończeniówki. Och aby do wiosny.

Pozdrowionka - pa, pa :hug:

Jolunia hejka :hug:

Bardzo sie ciesze , ze te moje korytka nabieraja ksztaltow ...... tak bylo mi zal kiedy musialam pruc chudziak i te wszystkie perypetie z wykonawcami straszenie sadami ( to nie w mojej naturze :sick: ) , ale jakos musialam ich spacyfikowac ....... zadzialalo i to najwazniejsze . Mam nadzieje , ze elektrykowi uda sie w ciagu kilku dni wejsc na dzialke i rozpocznie prace pozniej hydraulik itd.......... fajnie , ze u Ciebie juz tynki i wylewki gotowe :yes: nie ma jak dobra organizacja pracy ...

Buziaki :hug:

Cześć Edytka!!! nieśmiało zaglądam, ale czasu i trochę weny na pisanie brak...

Jutro wizyta u pani doktor, liczę że tym razem dowiemy się kto to tam mieszka :)

Cieszę się bardzo, bardzo że u ciebie cały czas do przodu. Pozdrawiamy! Całujemy!!!!

Martunia tylko tym razem prosze sie dowiedziec ...... i poprosic Malenstwo zeby juz dluzej sie nie ukrywalo przed nami :yes:......

Buziaki i z niecierpliwoscia czekam na wiesci :hug: