gniezniok 10.03.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Mamy w planach budowe domu na wiosne i rozważamy właśnie kwestie muru: dwu czy trójwarstwowy z ewentualnym klinkierem.Chcialbym aby ktos kto ma w tej materii doświadczenie lub robil podobne wyliczenia nieco mi pomógł i być moze wybił z głowy opcje z klinkierem.Zastanawia mnie o ile drozej wyjdzie mur 25 plus ocieplenie plus tynk strukturalny od 3-warstwowego z klinkierem.O ile przy dwuwarstwowym dochodza koszty osadzenia ocieplenia, to wiadomym ze przy klinkierze samej cegly plus robocizna niemala.Pytanie - o ile mniej wiecej? Dzieki piekne z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 10.03.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Zastanawia mnie o ile drozej wyjdzie mur 25 plus ocieplenie plus tynk strukturalny od 3-warstwowego z klinkierem. Chyba cos pokreciłeś. Mur +ocieplenie+tynk cenowo najtaniej. Klinkier sporo droższy. Poszperaj na forum było sporo tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 W "Zbuduj Dom" - czasopiśmie wydawnictwa Murator było zestawienie kosztów budowy.Zdaniem redaktora mur trójwarstwowy: silikat 24 cm + wełna 20 cm + silikat 5 cm jest tańszy w budowie niemal o połowę (sic!) od ściany dwuwarstwowej silikat 24 cm + wełna 20 cm + tynk. (róznica była 420 zł vs 260 zł)Tańsze o ponad 30 % od tynkowania jest obłozenie siddingiem. Nie wiem czy to babole redaktorskie, czy tynkowanie to połowa kosztu budowy sciany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gniezniok 10.03.2009 12:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Zgadza sie i ja to rozumiem ze wersja z klinkierem bedzie drozsza liczac mniej wiecej 2zl/cegla klink+ 2zl/sztuka robocizna + 50proc wiecej bloczkow M6.Natomiast interesuje mnie jakie sa koszty dodatkowe jak kleje, siatki montujac ocieplenie na scianie plus polozenie struktury.Nie wspomne ze tynk po 10 latach pewnie do odnowienia.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gniezniok 10.03.2009 12:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Koszty dodatkowe jak kleje, siatki etc - mialem na mysli w wersji 2 czyli bez klinkieru - sciana 2-warstwowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.03.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Główna różnica polega na koszcie izolacji, szczególnie przy stosowaniu wełny. Ta dawana pomiędzy móry jest sporo tańsza.Jeśli chodzi o wykończenie ściany to różnica nie musi być duża. Za to dodatkowa ściana (i fundament, dach itd.) będzie kosztować na pewno więcej bo przy metodzie 2W jej po prostu nie ma. Dochodzi za to montaż ocieplenia i zaciąganie siatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gniezniok 10.03.2009 13:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Rozumiem, czy mozemy jednak przyjac jakies chociaz przyblizone wyliczenia klasycznej 2w i 3w z klinkierem. Tanszego ocieplenia przy 3w nie bralem pod uwage a to jakis plus... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.03.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Rozumiem, czy mozemy jednak przyjac jakies chociaz przyblizone wyliczenia klasycznej 2w i 3w z klinkierem. Tanszego ocieplenia przy 3w nie bralem pod uwage a to jakis plus... Zakładałeś cenę izolacji na tym samym poziomie i mimo tego wychodziło ci 3W tańsze niż 2W? Co do kosztów to zależy to między innymi od tego czy i o ile ekipa weźmie więcej za ścianę 3W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gniezniok 11.03.2009 07:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Nie, nie prosze mnie zle nie zrozumiec...ja nie zakladam ze 3w jest tansza, bo bylby to jakis absurd. Pytam czy mozna przyjac jakies wyliczenia (bo pewnie mozna), zestawienie materialowe jak maja sie do siebie obie opcje, gdyz nie wiem czy nie utopie sie finansowo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Z wyliczeń Muratora wychodzi ze 3 W jest tansza o 40% od 2 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.03.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Nie, nie prosze mnie zle nie zrozumiec...ja nie zakladam ze 3w jest tansza, bo bylby to jakis absurd. Pytam czy mozna przyjac jakies wyliczenia (bo pewnie mozna), zestawienie materialowe jak maja sie do siebie obie opcje, gdyz nie wiem czy nie utopie sie finansowo pozdrawiam A ten cytat to co?: Zastanawia mnie o ile drozej wyjdzie mur 25 plus ocieplenie plus tynk strukturalny od 3-warstwowego z klinkierem. Co śmieszniejsze to może wyjść 3w tańsza w specyficznych warunkach. Zestwić koszt materiałów można bez problemu bazując na allegro chociażby. Ważnym punktem jest jednak robocizna. Dla niektórych firm nie ma znaczenia czy robią ścianę 2w, czy 3w. Dziwne to dla mnie, ale o takich przypadkach słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.03.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Z wyliczeń Muratora wychodzi ze 3 W jest tansza o 40% od 2 W w trójwarstówke wkłada sie na ogół 7- 8 cm styropianu w dwuwarstwowej przyjmijmy 20 cm wiec /w uproszczonym rozumowaniu/ te 12 cm styro "zaoszczędzone" w trójwarstwowym "rekompensuje" 12 cm osłonówki /zakładając tani materiał na osłonówke plus jakies 2 dni pracy murarza z pomocnikiem w robociźnie parteru - koszt pomijalny/ natomiast elewacja /tu nalezałoby szczegółowiej porównac konkretną wersje tynku cienkowarstwowego/ i tu moze wyjść duża rózniica na korzyść zwykłego tynku /przynajmniej tak było w moim wypadku/ moge potwierdzic, ze wybrałem sciane trójwarstwową, /nie tylko dlatego ze uwazałem ja za lepszą/ ale ze względu na cene była tańsza ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.03.2009 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Z wyliczeń Muratora wychodzi ze 3 W jest tansza o 40% od 2 W w trójwarstówke wkłada sie na ogół 7- 8 cm styropianu w dwuwarstwowej przyjmijmy 20 cm wiec /w uproszczonym rozumowaniu/ te 12 cm styro "zaoszczędzone" w trójwarstwowym "rekompensuje" 12 cm osłonówki /zakładając tani materiał na osłonówke plus jakies 2 dni pracy murarza z pomocnikiem w robociźnie parteru - koszt pomijalny/ natomiast elewacja /tu nalezałoby szczegółowiej porównac konkretną wersje tynku cienkowarstwowego/ i tu moze wyjść duża rózniica na korzyść zwykłego tynku /przynajmniej tak było w moim wypadku/ moge potwierdzic, ze wybrałem sciane trójwarstwową, /nie tylko dlatego ze uwazałem ja za lepszą/ ale ze względu na cene była tańsza ... Nie wozumiem jak można porównywać ceny na dwie kompletnie różne ściany? Tak samo można zakładać cegłę klinkierową na 3w i silkę na 2w. Też wyjdzie spora różnica. Rozumiem, że przy 3w izolacji może być trochę mniej, ale bez przesady. Przy 3w można użyć tańszego ocieplenia niż dla 2w. To jest podstawowa różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gniezniok 11.03.2009 11:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Zbigmor - bije sie w piers, mialo byc odwrotnie - o ile tansza jest 2w od 3w oczywiscie!Chodzi mi ze jest kilka elementow ktore na pewno pomine robiac sobie prowizoryczne zestawienie kosztow roznicowych 2w vs 3w, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 11.03.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Nie wozumiem jak można porównywać ceny na dwie kompletnie różne ściany? Tak samo można zakładać cegłę klinkierową na 3w i silkę na 2w. Też wyjdzie spora różnica. Rozumiem, że przy 3w izolacji może być trochę mniej, ale bez przesady. Przy 3w można użyć tańszego ocieplenia niż dla 2w. To jest podstawowa różnica. Myśle ze tu zachodzi to dwa typy ścian 3W. Ze szczeliną wentylacyjna "za" warstwą elewacyjna - wtedy ilośc ocieplenia porównywalna z 2W i taką ciut bardziej tradycyjną czyli 3W ze szczelnym wypłnieniem szczeliny bez kratek "wentylacyjnych" w fugach wtedy mozemy warswe elewacyjną doliczyć do U ściany. Stąd wg mnie takie rozbieżności w grubości ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.03.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Nie wozumiem jak można porównywać ceny na dwie kompletnie różne ściany? Tak samo można zakładać cegłę klinkierową na 3w i silkę na 2w. Też wyjdzie spora różnica. Rozumiem, że przy 3w izolacji może być trochę mniej, ale bez przesady. Przy 3w można użyć tańszego ocieplenia niż dla 2w. To jest podstawowa różnica. Myśle ze tu zachodzi to dwa typy ścian 3W. Ze szczeliną wentylacyjna "za" warstwą elewacyjna - wtedy ilośc ocieplenia porównywalna z 2W i taką ciut bardziej tradycyjną czyli 3W ze szczelnym wypłnieniem szczeliny bez kratek "wentylacyjnych" w fugach wtedy mozemy warswe elewacyjną doliczyć do U ściany. Stąd wg mnie takie rozbieżności w grubości ocieplenia. Chyba nie do końca zrozumiałem. Jakie znaczenie miałaby szczelina za warstwą elewacyjną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 w trójwarstówke wkłada sie na ogół 7- 8 cm styropianu w dwuwarstwowej przyjmijmy 20 cm wiec /w uproszczonym rozumowaniu/ te 12 cm styro "zaoszczędzone" w trójwarstwowym "rekompensuje" 12 cm osłonówki /zakładając tani materiał Czytaj co piszę! Wg Muratora 2 W: silikat 24 + wełna 20 cm + tynk kosztuje ponad 400 zł/m2 a 3 W: silikat 24 + wełna 20 cm + silikat 5 cm kosztuje TYLKO ok. 250 zł. Wszystko opisane w czasopiśmie "Zbuduj Dom". Zastanawiałam się tutaj czy to bubel redaktorski czy tynkowanie ściany w metodzie lekkiej morkej kosztuje ponad 200 zł. Bo dla mnie, na chłopski rozum (czy raczej babski) stwierdzenie, że ściana 3 W jest o połow tańsza od 2 W to teoria tak rewolucyjna jak mechanika kwantowa w fizyce klasycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.03.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Myśle ze tu zachodzi to dwa typy ścian 3W. Ze szczeliną wentylacyjna "za" warstwą elewacyjna - wtedy ilośc ocieplenia porównywalna z 2W i taką ciut bardziej tradycyjną czyli 3W ze szczelnym wypłnieniem szczeliny bez kratek "wentylacyjnych" w fugach wtedy mozemy warswe elewacyjną doliczyć do U ściany. Stąd wg mnie takie rozbieżności w grubości ocieplenia. dokładnie tak jak wyjaśnił jajmar szczelina jest dla wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.03.2009 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 ... Przy 3w można użyć tańszego ocieplenia niż dla 2w. To jest podstawowa różnica. wg mnie - podstawowa róznice robi koszt tynku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 11.03.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 ... Przy 3w można użyć tańszego ocieplenia niż dla 2w. To jest podstawowa różnica. wg mnie - podstawowa róznice robi koszt tynku ... Może i racja, pod warunkiem, że na ścianę osłonową używamy innego tynku niż w metodzie lekkiej mokrej. I pewnie tak z reguły jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts