Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wszyscy robią gładź gipsową?

greg

Recommended Posts

Witam.

Interesuje mnie czy wszyscy robicie gładź gipsową przede wszystkim na tynkach cementowo-wapiennych. Mam właśnie takie tynki i raczej wolałbym ich nie wygładzać bo nie lubię takich gładkich jak szyba ścian a wg mnie mają one fajną fakturę. Zastanawiam się jednak jak jest z malowaniem takich ścian, jak się prezentują itp. Większość osób, które znam robi gładź. Może jest ktoś kto tylko pomalował tynki i podpowie jakiej najlepiej farby użyć, doradzi/odradzi itd?

Pozdrawiam

greg

Ja nie mam gładzi. Gdy tynkarze robili tynki cementowo - wapienne od razu zakomunikowałam im, że nie będzie gładzi, więc wygładzali to takimi gąbkami i takim piaskiem. Wyszło idealnie, delikatna struktura.

Później malowaliśmy różnymi farbami, białymi Dekoral AKRYLIT W, kolorowymi DULUXU, pod wsztytko szedł grunt. Pod białą UNIGRUNT zmieszany z białą ŚNIEŻKĄ lub Cieszynką, a pod kolorowe rozcieńczona biała farba.

Bardzo ładnie wszystko wyszło. Zdjęcia w albumie na stronie www (adres w stopce)

Witam.

Interesuje mnie czy wszyscy robicie gładź gipsową przede wszystkim na tynkach cementowo-wapiennych. Mam właśnie takie tynki i raczej wolałbym ich nie wygładzać bo nie lubię takich gładkich jak szyba ścian a wg mnie mają one fajną fakturę. Zastanawiam się jednak jak jest z malowaniem takich ścian, jak się prezentują itp. Większość osób, które znam robi gładź. Może jest ktoś kto tylko pomalował tynki i podpowie jakiej najlepiej farby użyć, doradzi/odradzi itd?

Pozdrawiam

:)

pamiętaj, że nierówna ściana bardzo się kurzy, i malowanie cię nie ominie przunajmniej raz w roku !! poza tym fakturę można uzyskać stosując różne wałki do farby.

Zielona piękny dom - gratuluję. Album oglądam na bieżąco.

U mnie właśnie podobnie robili tynkarze - wygładzali pacą z gąbką. Może nie wszędzie jest to idealnie zrobione ale ok. Interesuje mnie jeszcze jak wykonywać ew. zaprawki bo to się robi gipsem ale wówczas nawet po pomalowaniu chyba to miejsce odcina się od całości. Dodawać piasku do gipsu? Chodzi mi np. o obróbkę parapetów (wsatawiałem je po tynkach).

Z tym malowaniem co roku to chyba jednak przesada. Dawniej nikt nie robił gładzi i nie malowano tak często chociaż farby na pewno były gorsze.

pozdrówka

Ja jestem jeszcze przed tynkami, ale nie planuję gładzi (niezależnie od tego czy zdecyduję się na cementowo-wapienne czy gipsowe). U mnie wynika to z założonego charakteru domu (wewnątrz i z zewnątrz) - ma być "umiarkowanie rustykalny". Ale jeśli urządzałbym w typie "szkło i stal", to gładzie byłby jak najbardziej na miejscu. Z moich doświadczeń wynika, że ściany da się odkurzać - niekoniecznie trzeba za każdym razem malować :lol:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Ja na cementowo-wapienne (niezbyt dokładnie niestety wyfilcowane) położyłem Goldband f-my Knauf - rodzaj tynku wew. który można użyć do gładzenia ściany. Jego przewaga to to że można go filcować, więc robota raczej mokra i nie trzeba szlifować. Nie ma chmury pyłu w całym domu. No i dobra cena. Droższy i lepszy jest Rotband (Knauf) szlachetniejszy

Tynk przypomina gładź gipsową ale po nałożeniu trzeba go wyrównać pacą i gdy zacznie podsychać gładzisz pacą z filcem (plastikowa paca z przyklejonym filcem - można ją kupić w każdym hipermarkecie budowlanym i nie tylko). Uzyskać można gładziutką ścianę na mokro bez pylenia i niedużym nakładem sił. Próbuj. To całkiem łatwe dla amatora.

Gość jerrystp

Witam jeszcze raz

Jeśli dobrze rozumiem to nakładam gładź i nie czekam aż wyschnie, tylko jeszcze mokrą gładzę tym filcem (też mokrym) ruchami kulistymi chyba.

Czy mogę tak potraktować gładź francuską - bo taką robiłem część ścian, czy musi być jakiś specjalny gips, no i czy ten filc nie zetrze go ze ściany?

Pozdrawiam

Jerry :o