Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody z betonu czy z drewna ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mam betonowe

wewnątrz obłożone fajnym gresem + balustrady kute- wyszło super i niedrogo

na zewnątrz mam jeszcze "surowe" - pewnie z czasem również obłożę płytkami

betonowe ponieważ:

-większa wygoda podczas budowania- nie trzeba było wspinać się po drabinach :wink: ,

-powstała możliwość postawienia dodatkowej ścianki i zrobienia tym samym "schowka pod schodami vel spiżarni" .... co u nas było bardzo ważne , ponieważ takowej nie posiadaliśmy w projekcie,

-mam lęk wysokości ... takie "zabudowane" bardziej do mnie przemawiają :wink: :lol: ... podobnie nasze zwierzaki ...nasz pies na ażurowe drewniane schody by nie wszedł z tego samego powodu co ja :oops: :lol:

-wiadomo, że na "wykończeniówce" zawsze brakuje kasy .... dla mnie to była różnica wyłożyć 3000zł (gres + klej + kute poręcze + robocizna) niż wyłożyć 10.000zł za drewniane schody (tak się u nas cenią :evil: )

-schody betonowe nie skrzypią :wink: :lol: ,

-schody obłożone gresem takim jak ja mam - nie są śliskie- co jest bardzo ważne ze względu na posiadane bardzo młode i nieuważne potomstwo :lol:

Pewnie jest jeszcze więcej powodów, ale te w zasadzie były najważniejsze dla mnie :roll: .

• 9 months później...
W środku chcę betonowe obłożone drewnem.

- taniej

- czyściej pod spodem

- umożliwia wygospodarowanie dodatkowego schowka lub spiżarni

Ale w projekcie mam drewniane na konstrukcji stalowej i nie wiem, co z tym zrobić?

- Nie zgodzę się z Tobą że schody betonowe są tańsze.

Wylanie schodów betonem i obłożenie ich dobrym drewnem wyjdzie drożej niż schody drewniane, (na początku budowy dostaliśmy wyceny od stolarzy obłożenia drewnem betonowych schodów)

Nie wiem ile kosztuje obłożenie kafelkami, ale dla mnie to całkowicie odpada

- czyściej pod schodami, to zależy czy sprzątasz - sprawa indywidualna

- mam schody na konstrukcji stalowej z drewnianymi stopniami - są super

Mam betonowe. Nie wyobrażam sobie przy budowie i wykończeniówce śmigać na piętro po drabinie. Zamirzam je obłożyć drzewem.

My natomiast będziemy mieć drewniane. A teraz mamy tymczasowe zbite przez męża z pozostałości z więźby dachowej, więc problem chodzenia po drabinie odpada. Chodzi się po nich może mniej wygodnie, ale nie problemu, nawet dwu latek sobie poradził. Teraz dom na etapie tynków. Najpierw zrobią górę a potem dół, bo trzeba schody zdemontować. Myślę, że potem ponownie schody zamontujemy.

W środku chcę betonowe obłożone drewnem.

- taniej

- czyściej pod spodem

- umożliwia wygospodarowanie dodatkowego schowka lub spiżarni

Ale w projekcie mam drewniane na konstrukcji stalowej i nie wiem, co z tym zrobić?

Przy pełnych schodach problem czystości odpada, podobnie kwestia schowka. My będziemy mieć drewniane ze stopniami i podstopniami, a pod schodami schowek. Takie wydały mi się praktyczniejsze, z uwagi na problemy ze schodami lanymi.

• 2 months później...