Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki miksokretem czy tradycyjnie ?

Recommended Posts

Ej no brzoza teraz Ty przesadzasz - 3 dni domek?

a skąd Ci sie ze 140 m2 ukocił zaraz domek ? :lol:

tam wyrażnie napisane jest 140 m2 !!! weż, jeszcze raz sobie przeczytaj ...

Sorry. Musiałbym ich mocno nafaszerować amfetaminą chyba. :)

nie, musiałbys choc raz zakasac rekawy i stanąc przy betoniarce - aby przekonac sie, ze jest to mozliwe ... :wink:

a ze możliwe - wyjasnie to łopatologicznie:

jeden pomocnik jest w stanie mieszac na bieżąco i podac to na parter lub do wciagarki

drugi pomocnik /taki uniwersalny który potrafi zacierac/ odbiera i pomaga równac a nastepnie wraz z murarzem zaciera

na tych dwu panów wypada dziennie po mniej niz 20 m2 dziennie !

/35 : 2/

uwazasz, ze to duzo ?

co do narkotyków - wystarczy jak bys dał po dżoincie / albo butaprenu powdychac / to sprężą sie tak ze pokaża Ci ze do 16 - tej Ci to zrobią i

nie musza nawet siedziec przy tej robocie do 19 stej .../ :lol:

Jaki jest sens robienia tego z betoniarki? Ja tam nie widzę żadnego.

Ty moze nie ale inni widzą taki, ze wpuszczając ekipe z miksokretem muszisz miec dom opróżniony ze wszystkiego

a w przypadku robienia betoniarką spokojnie poprzenoszisz sobie, materiały, narzędzia, sprzet do pomieszczeń juz zrobionych

p.s.

w mojej sytuacji był taki, ze równiez cena znacznie tańsza niz panów z miksokretem

mam własna betoniarke

umiem zrobic jastrych w betoniarce /z własciwą iloscia wody ../. :wink:

... Ta z betoniarki nawet jak się idealnie ściągnie po rurkach to i tak wysychając pofaluje.Różne gęstości.

no własnie

jesli nauczysz sie zrobic gestą w betoniarce - to nie opadnie i nie pofaluje

kwestia wprawy ... :wink:

Brzoza - to moze przy okazji napisz jak zrobic gesty beton w betoniarce.

Ja14 - słuszne pytanie :D

dziwi mnie, ze własnie o to /do tej pory/ ktoś nie spytał ...

pierwsza zasada - nie da sie umieszac pełnej betoniarki z wilgotnym betonem

wiec trzeba mieszac po poł betoniarki /inaczej będzie rozmieszane niedokładnie i ścianki bębna będa sie oblepiac/

w praktyce oznacza to, ze pomocnik ma ciagłe zajęcie i nie stoi podparty łopatą obserwując chmurki ... :lol:

druga zasada - do wody dodajemy plastyfikator pozwalający zmniejszyć ilość wody zarobowej /i daje sie go tak samo jak dodaje sie do miksokreta /

p.s.

uzupełnienie -

mozna to traktowac jako zasade trzecią :)

sciany betoniarki powinny byc czyste /tzn. powinno byc widac blache a nie stara zaschnięta zaprawe po poprzednim betonowaniu .../

Postęp jest nieunikniony. Wiele technologii to przeżytek i odchodzą do lamusa a są wypierane przez nowoczesne, bez względu na to czy to się komuś podoba czy też nie. Dotyczy to między innymi tynków z agregatu czy wylewek z miksokreta. Robili mi ostatnio zarówno jedne jak i drugie i szczerze mówiąc trudno jest mi sobie wyobrazić aby zarzucić ręcznie kielnią ok 600m2 tynku nie mówiąc o robociźnie z tym związanej tradycyjną metodą. To samo dotyczy wylewek.

Przyszło mi zrobić samemu mini wylewkę wyrównującą tylko na balkonie to wiem ile to zdrowia kosztuje a rzecz wydaje się zgoła trywialna. Te nowe technologie o których mowa to rzeczywistość od których nie ma już odwrotu.

Jedyne nieszczęście dla wielu wykonawców to brak takich maszyn bo zapewne są drogie a pośrednicy je mający żerują na tym.

pzdr.

U mnie na ten przykład całość wykończenia robi jedna ekipa. Wszystko robią ręcznie. Nie mają agregatu tynkarskiego, ani miksokreta. Cena, którą proponują to górna granica wartości akceptowalnych. W zasadzie co mnie obchodzi, czy zrobią coś automatycznie, czy ręcznie. Jak zrobią krzywo, to będą musieli sami z tym walczyć np. przy układaniu płytek. Zatem sami są zainteresowani tym, by zrobić to dobrze. Mnie interesuje efekt końcowy. I nie muszę przy okazji słuchać narzekania na poprzedników ani czekać bezproduktywnie na każdą kolejną ekipę.

Dodam, że to mała sprawdzona ekipa.

Dzieki. A w jakiej kolejnosci dajesz skladniki?

jak dobrze pamiętam, piasek i cement a następnie woda z plastyfikatorem i namokniętymi /wczesniej/ włóknami polipropylenowymi

Postęp jest nieunikniony...

postęp nieunikniony ... ale nie zawsze sie opłaca

przykład 1

budowa wiezowca w Chinach

przyjeżdża delegacja amerykańska i konstatuje, ze na budowie nie ma żurawi wiezowych

odpowidź - nie opłaca sie

kazdy Chiński robotnik chiński bierze 4 cegły czy widro zaprawy i zasuwa na 10 pietro - jest taniej ...

przykład 2

mieszkam stosunkowo niedaleko bunkra robionego dla Hitlera

i tam pewna społdzielnia produkcyjna umyśliła uprawiac pieczarki

bunkier solidny, a potrzeba było dodatkowych otworów technologicznych

architekci umyslili laser który je "wykroi"...

jak sie okazało koszt ogromny - samo sprowadzenie kosztować miało majątek

i znalazło sie dwu chłopków roztropków ...

podsłuchali rozmowe architektów

powiedzieli, ze oni to zrobią za 1/3 /uwaga !/ kosztów /jak dobrze pamiętam transportu/

spisali umowe

spluneli w ręce

wzieli młoty, meselki i palniki gazowe ... i pokazali architektom gdzie tkwi ukryty postęp ... :wink:

Nie zawsze wszystko musi się opłacać. Czasami może być i drożej ale ważne jest też aby było szybciej ( bo czas to pieniądz), dokładniej, bez zbytniego forsowania się, bo na stare lata i tak wszystko odbije się na zdrowiu. Nikt nie chciałby mieć kogoś na sumieniu ze względu na swoją budowę.

pzdr.

• 2 weeks później...
Dlaczego wszyscy porównują wylewki z mixokreta z wylewkami z betoniarki???

u mojego brata w tamtym tygodniu robili wylewki ręcznie, ale beton kupiony w betoniarni

Beton bardzo bardzo suchy, wylewki dość proste choć mniej gładkie niż z mixokreta

koszt - 15zl/m2

U mnie 22zł/m2 z materiałem: piasek, cement, siatka, itd. :lol: :lol: :lol:

Beton bardzo bardzo suchy
:o :o :o

To spróbuj wnieść to do domu, rozciągnąc po podłożu i zatrzeć na gładko utrzymując poziom :lol: :lol: :lol: