t10s 15.03.2009 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Mam pytanie do osób, które posiadają przed domem podjazd w kształcie ronda. Jakie macie jego wymiary (średnica zewnętrzna i wewnętrzna) i jak się one mają do wygody użytkowania?Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 21.04.2012 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 też mam podobny dylemat...wychodzi mi iż średnica wew. to 7m, a zew 13m - czyli pas jazdy miałby 3 m szerokości...a może ktoś ma inne doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 21.04.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Wymiary wymiarami, ale każdy jest innym kierowcą a do tego są inne uwarunkowania na danej działce, dlatego najlepiej wjechać i wyjechać. Wtedy po śladach będzie jasne jak wygodnie jeździ się na własnej działce. Po takim eksperymencie, brukarze dadzą sobie radę z tak wyznaczonym placem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 21.04.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2012 Tylko taka maluśka uwaga - niech to kółko nie będzie zrobione na maksymalnie skręconych kołach, ale taki spokojny łuczek, bo mimo tego że blechert spółka lub jego koledzy po fachu zrobią rondo na tip - top - to każdy kierowca puści taką wiązkę, że aż uszy i nie tylko one zwiędną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.04.2012 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 i jak zrobicie to kółko jakim tico to weźcie pod uwagę ze może kiedyś będziecie mieli większy albo i duuużo większy wóz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukep3 22.04.2012 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 dlatego ja wyznaczyłem samochodem średniej wielkości taki optymalny promień skrętu (a nie minimalny) + dołożyłem na większe auto - i wtedy coś wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 19.06.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2012 Ja planuje dojazd do ronda 3m(szerokość drogi), natomiast wokół ronda/klombu 4m szerokość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marconi_piaseczno 22.10.2017 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Ja też planuję u siebie zrobić rondo. Mam już wstępne pomiary ale fajnie by było gdyby ktoś opisał w praktyce jak to jest z posiadaniem takiego ronda. Czy założenia się sprawdziły, czy gdybyście mieli możliwość robienia ronda od nowa to czy zrobilibyście większe, mniejsze, etc. Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi i osób, które posiadają ronda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.10.2017 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2017 Niedaleko jest rondo.Do dziś mi się chce śmiać z tego pomysłu.Nie mam zdjęcia, opiszę.Rondo z boku domu, na środku wysepka. Brak parkingu. Dodatkowo zaraz za bramą jest chodnik do domu, początek ronda trochę dalej.Wjadą 2 samochody, z czego ten drugi musi już cofać by wyjechać.Po wyjściu z samochodu, trzeba się wracać do bramy by wejść na chodnik.Totalne nieporozumienie. Garaże są z drugiej strony domu.By się do nich dostać, trzeba wyjechać na drogę i spowrotem na posesję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 30.10.2017 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2017 Klaudiusz - celne spostrzeżenie. To są właśnie te pos...e pomysły. Robią ludzie takie rozwiazania - na pokaz a nie myślą ze to w ogole niepraktyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 03.11.2017 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 Podjazd na dużej działce i przed domem rezydencjonalnym to ogromna wygoda. Wymiary podjazdu przed domem dla samochodów osobowych to min. 5-6,5 m wewnętrznej krawędzi jezdni. Dodatkowo sam kształt też ma znaczenie: http://www.niwadesign.com/wp-content/uploads/2012/03/Circle-Drive-Study-Sketch.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 11.11.2017 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2017 Czym jest utwardzony podjazd na tym zdjęciu?Szukam pomysłu i ten wydaje się ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris2682 07.12.2017 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 (edytowane) Co wyszło wam z tymi wymiarami ronda? Mam małego wana, producent podaje średnicę zawracanie 12 metrów. Planuje rondo o średnicy wewnątrz 6 a na zewnątrz 14m styknie? Jak sobie to na działce narysowalem to jakieś małe wyszło. Narazie chlapa taka, że nie ma szans tam autem wjechać. Edytowane 7 Grudnia 2017 przez kris2682 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 18.12.2017 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2017 Co wyszło wam z tymi wymiarami ronda? Mam małego wana, producent podaje średnicę zawracanie 12 metrów. Planuje rondo o średnicy wewnątrz 6 a na zewnątrz 14m styknie? Jak sobie to na działce narysowalem to jakieś małe wyszło. Narazie chlapa taka, że nie ma szans tam autem wjechać. Ja mam od lat użytkuję średnicę ronda wew. 6m i to w zupełności wystarczy, nawet na zawijkę dostawczaka z olejem. Natomiast droga wokół klombu musi mieć 4m szerokości. dla dostawczego, a może dla Wana 3,5m? Dojazd robię na szerokość 3m lub pasy pod koła o szerokości 80cm. z odzyskanych kostek bazaltowych. No i obrzeża tez z tej kostki. Tak sobie wymyśliłem na te 250m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budu_budu 03.01.2018 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 (edytowane) Czym jest utwardzony podjazd na tym zdjęciu? Szukam pomysłu i ten wydaje się ciekawy. Mi też wydaje się to ciekawy pomysł i sam się za takim rozwiązaniem rozglądam. Obecnie sprawdzam kilka możliwości: nawierzchnia z kruszyw mineralnych pospółka gliniasta mieszanina piasku żwiru i gliny Edytowane 3 Stycznia 2018 przez budu_budu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garneciusz 03.01.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 min. 4 m trzeba zrobić, żeby jakąkolwiek wygodę mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 04.01.2018 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2018 Mi też wydaje się to ciekawy pomysł i sam się za takim rozwiązaniem rozglądam. Obecnie sprawdzam kilka możliwości: nawierzchnia z kruszyw mineralnych pospółka gliniasta mieszanina piasku żwiru i gliny W jaki sposób sprawdzasz? Ceny, czy wizualno-organoleptycznei. Wrzucaj co masz się do podzielenia. Ja na przyszły tydzień sprowadzam brukarza, zobaczymy co powie. Parę lat temu zainteresował się taką nawierzchnie, którą stosuje się do gry w bule.(często stosowana na alejki parkowe) Bardzo ciekawa, ale już nic nie pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 06.01.2018 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Czym jest utwardzony podjazd na tym zdjęciu? Szukam pomysłu i ten wydaje się ciekawy. Moim zdaniem to nawierzchnia żwirowo gliniasta, jaką robiło się w XIX wieku przy pałacach i w parkach. http://majawogrodzie.tvn.pl/202,Nawierzchnia-zwirowo-gliniasta,porada.html kruszywem mogłaby też być mielona cegła, jak na kortach. Z podręcznika projektowania: min. szerokość drogi: 3,5 m + 0,5 m wolnej przestrzeni wokoło. Średnica okręgu 5-6,5 m Edytowane 6 Stycznia 2018 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 07.01.2018 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Moim zdaniem to nawierzchnia żwirowo gliniasta, jaką robiło się w XIX wieku przy pałacach i w parkach. http://majawogrodzie.tvn.pl/202,Nawierzchnia-zwirowo-gliniasta,porada.html kruszywem mogłaby też być mielona cegła, jak na kortach. Z podręcznika projektowania: min. szerokość drogi: 3,5 m + 0,5 m wolnej przestrzeni wokoło. Średnica okręgu 5-6,5 m Co do tej parkowej nawierzchni to nasuwają mi sie dwa pytania: - Co z tak zwanym krawężnikiem? - Droga podchodzi pod same okna budynku, czy suchy piach z drogi nie będzie brudził budynku,okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepi 07.01.2018 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2018 Od wielu lat nie mieliśmy tak mokrej jesieni, a od kilku tygodni z przerwami nie podjeżdżamy pod dom. Do tej pory tylko wczesną wiosną były drobne kłopoty, ale do wytrzymania. Nigdy nie było pomysłu, aby cały podjazd był z betonu(kostka), przez chwilę kostka granitowa(za droga), szukamy dalej. Kilka lat temu zakupiliśmy dwie wywrotki kostki bazaltowej (odzysk z rozbieranej drogi). W międzyczasie powstaje klomb z tej kostki. I teraz trzeba zrobić cały podjazd. Na ten moment pomysł mamy taki. Wykorytować, geowłóknina, gruby tłuczeń, drobniejszy tłuczeń i na końcu coś na wykończenie. Z kostki bazaltowej zrobić obrzeża(krawężniki) Przed samym klombem drogę musimy podwyższyć i zrobić odwodnienie. Myślimy jeszcze o takim rozwiązaniu, od bramy do klombu zrobić dwa pasy kostki bazaltowej o szer. ok 80cm.(tak tylko pod koła), ale tu są wątpliwości jak "wbić sie w klomb" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts