Pakman 15.03.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2009 Witam, Planuję zburzyć schody w domu z lat 60. Schody te ciągną się od piwnicy do 1 piętra (dom ma piwnicę, parter i 1 piętro). Dzięki temu zyskam nowe pomieszczenia (nie będę się rozpisywał o moich motywach bo nie o to chodzi).Chodzi mi o to czy jest to bezpieczne? Znaczy czy schody w jakiś sposób pełnią rolę wzmaciającą budynek? Dodam, że schody te znajdują się pomiędzy dwoma ścianami nośnymi więc na mój gust nie powinno być problemu bo na tych ścianach wszystko się opiera. W powstałej "dziurze" po zwalonych schodach zostanie normalnie zrobiona podłoga. Niestety zupełnie nie znam się na budownictwie więc pytam o Wasze zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 19.03.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Mam nadzieję, że burząc te stare dobudujesz sobie gdzie jakieś nowe, inaczej to chyba niemożliwe egzystować w takim domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pakman 19.03.2009 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Chodzi o to, że właśnie nie będzie w tym miejscu nowych schodów tylko pomieszczenie. Tak więc proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emsi3324 20.03.2009 02:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 mógłbym pomóc ale do końca nie rozumiem nie znam szczegółów , jak zamiast schodów na piętro zrobić pomieszczenie. a co z transportem na wyższą kondygnacje. mam podobny problem tylko że moje schody są za strome w łuku i muszę je zburzyć i na to samo miejsce zrobić -schody-półpiętro-schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pakman 20.03.2009 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Dla wyjaśnienia: na piętrze mieszka kto inny i ma osobne wejście - schody są teraz zbędne.Natomiast pytam tylko o kwestię techniczną, czy zburzenie schodów i stworzenie tam pomieszczenia nie osłabia w jakiś sposób budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 20.03.2009 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Dla wyjaśnienia: na piętrze mieszka kto inny i ma osobne wejście - schody są teraz zbędne. Natomiast pytam tylko o kwestię techniczną, czy zburzenie schodów i stworzenie tam pomieszczenia nie osłabia w jakiś sposób budynku. Nie powinno, ale kto może wiedzieć jak jest u ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emsi3324 23.03.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 jeśli niema potrzeby transportu na wyższą kondygnacje , to śmiało można burzyć schody nie naruszając ścian nośnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts