pelagia35 16.03.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 Tak pytam bo dostałam szału kiedy się okazało, że mnie elektryk tym nie zaszczycił... Nie krępujcie się - walcie prawdę!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.03.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Tak pytam bo dostałam szału kiedy się okazało, że mnie elektryk tym nie zaszczycił... Nie krępujcie się - walcie prawdę!!! A co chcesz uzyskać przez montaż przewodów w peszlach? Z tego cow iem nie są obowiązkowe. Jak dla mnie są zbędne, ale dla pewnych instalacji pożyteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 17.03.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 a domy szkieletowe - tam chyba muszą być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 17.03.2009 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Jak nie będziesz mieć przewodów w peszlach to jak wymienisz kabel gdy zajdzie taka potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.03.2009 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Jak nie będziesz mieć przewodów w peszlach to jak wymienisz kabel gdy zajdzie taka potrzeba. W życiu nie widziałem, aby ktoś w domu prywatnym wymieniał kabel w peszlu, ale przyznam, że o tym słyszałem, ale bez szczegułów. Potrzebę też trudno mi sobie wyobrazić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzenka11 17.03.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Ja natomiast i słyszałam i widziałam. Sama to już też przerabiałam w domu rodziców. Ddobrze, że były peszle więc wymiana nastąpiła bez większych strat. Mam elektryka w rodzinie i on by nigdy u siebie nie dał kabla bez peszla i u mnie też tak będzie robił. A już kable w wylewce - bez komentarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bea7777 17.03.2009 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 My mamy wpuszczone w peszle tylko w tych miejscach gdzie znajdują się blisko waty lub belek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 19.03.2009 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Przewody wtynkowe bez peszla, czyli 95 % instalacji obecnie robionych w Polsce są jeszcze taką zaszłością z komuny - wtedy takie coś wymyślono, bo było to tanie. A instalacja w rurkach była i jest droższa. Bo trzeba kuć bruzdy, a 3 przewody pojedyncze DY + peszel są nieco droższe od pojedynczego YDYp. O ile wiem to na zachodzie robi się właściwie tylko w rurkach. Ale już obowiązkowo teleinformatykę i TV. Jej, robić to bez możliwości wymiany to głupota. Przecież dobrze wiemy jak to jest z komputerami i telewizją - co kilka lat technologie i przewody się zmieniają, dochodzą nowe. I teraz weź zmień coś w takiej wtynkowej instalacji... W wylewce... Chyba, że gruba rura PVC (nie peszel) i bez załamań - może jeszcze da radę coś z tym zrobić.Goły przewód w podłogę albo w cienkim peszlu - zostaje tam na wieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 19.03.2009 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Tak pytam bo dostałam szału kiedy się okazało, że mnie elektryk tym nie zaszczycił... Nie krępujcie się - walcie prawdę!!! A co chcesz uzyskać przez montaż przewodów w peszlach? Z tego cow iem nie są obowiązkowe. Jak dla mnie są zbędne, ale dla pewnych instalacji pożyteczne. przede wszystkim unikanie zbędnych naprężeń, szczególnie tych zmiennych w czasie. A potrafią się odezwać nawet po latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts