Bold 17.03.2009 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 proszę o poradę.Podpisałem z Zakładem energetycznym umowę na dostawę mocy 11 kW.Dzisiaj był facet który będzie robił przyłącz i twierdzi że 11 kW(bezpiecznik 20A) to za mało i proponuję 15kW (bezpiecznik 25), będę musiał tylko dopłacić 400 zł, 100 za każdy kW.Stąd moje pytanie jaką moc macie podpiętą do swoich domków i czy są jakieś duże różnice w abonamencie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 17.03.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Bezpieczniki są stopniowane. W związku z tym nalezy się zdecydować na zabezpieczenie (np 25A) i wybrać minimalną moc z zakresu obsługiwanego przez bezpiecznik. Płacisz wtedy mniej. O ile dobrze pamiętam typowo ZE daje zabezpieczenie 25A w przedziale mocy 13-15KW. Czyli nie opłaca się zamawiać 15KW jak to samo zabezpieczenie uzyska się przy 13KW - a zapłaci się mniej bo za 13KW. A przy okazji zabezpieczenie 20A jest już przy 10KW (czyli za 1 KW przepłaciłeś). Dobrze jest mieć trochę więcej mocy np jak lubisz majsterkować różnym sprzętem elektrycznym, a jest to wręcz konieczne przy ogrzewaniu elektrycznym lub kuchenkach zasilanych napięciem trójfazowym (pobierają duży prąd) Weź też pod uwagę że raz na kilka lat możesz potrzebować trochę więcej mocy np aby pospawać ogrodzenie lub jakiś daszek - po co masz się prosić sąsiadów. Ja bym bral te 13KW. Ale jeżeli ma ci to zawalić budżet to i z 11 będziesz też funkcjonował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrynski 17.03.2009 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 dolącze sie,czy po podpisaniu umowy mozna podwyzszyc moc bezproblemowo,chetnie bym to zrobil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 17.03.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Dzisiaj był facet który będzie robił przyłącz Przyłączeee !!!! To przyłącze, ono. Tak jak dziecko. Albo jajko. Wrrrr.... J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 18.03.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 dolącze sie,czy po podpisaniu umowy mozna podwyzszyc moc bezproblemowo,chetnie bym to zrobil. Jasne,że można.Jeżeli moc przydzielona dla Twojego domu lub mieszkania jest niewystarczająca musisz postarać się o nowe warunki przyłączenia i umowę przyłączeniową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof_san 18.03.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 A ja proponuje telefon do BOK rejonu energetycznego właściwego dla miejsca zamieszkania (ale nie na infolinię w centrali zakładu) lub wizytę osobistą w tym biurze. Przypuszczam, że wystarczy sam aneks do umowy. Miałem podobną sytuację, stwierdziłem, że bedę miał za mało a miałem już podpisaną umowę ale jej nie odesłałem do Enei, zadzwoniłem do BOK i pan mi poradził, żebym ręcznie poprawił moc na odpowiednią 16kW i parafował to. Odesłałem taką, po 2 tygodniach dostałem jeszcze jedną z nową mocą i fakturą do dopłaty. Moze Ci się tak uda, jeśli nie to bedzie tak jak pisze barto307cc, bo na przykład mieszkasz na końcu wsi i trafo masz przedojenne i 10 km od wioski i bedą musieli to dokładnie sprawdzić Przyłacze jest przystosowane do takiej mocy 15-16kW, w sumie to tylko kwestia zabezpieczenia przedlicznikowego, oczywiście jesli mówimy normalnych, nieprzemysłowych wielkościach mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof_san 18.03.2009 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 A ja proponuje telefon do BOK rejonu energetycznego właściwego dla miejsca zamieszkania (ale nie na infolinię w centrali zakładu) lub wizytę osobistą w tym biurze. Przypuszczam, że wystarczy sam aneks do umowy. Miałem podobną sytuację, stwierdziłem, że bedę miał za mało a miałem już podpisaną umowę ale jej nie odesłałem do Enei, zadzwoniłem do BOK i pan mi poradził, żebym ręcznie poprawił moc na odpowiednią 16kW i parafował to. Odesłałem taką, po 2 tygodniach dostałem jeszcze jedną z nową mocą i fakturą do dopłaty. Moze Ci się tak uda, jeśli nie to bedzie tak jak pisze barto307cc, bo na przykład mieszkasz na końcu wsi i trafo masz przedojenne i 10 km od wioski i bedą musieli to dokładnie sprawdzić Przyłacze jest przystosowane do takiej mocy 15-16kW, w sumie to tylko kwestia zabezpieczenia przedlicznikowego, oczywiście jesli mówimy normalnych, nieprzemysłowych wielkościach mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ma 18.03.2009 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 dolącze sie,czy po podpisaniu umowy mozna podwyzszyc moc bezproblemowo,chetnie bym to zrobil. Jasne,że można.Jeżeli moc przydzielona dla Twojego domu lub mieszkania jest niewystarczająca musisz postarać się o nowe warunki przyłączenia i umowę przyłączeniową. Problemu zwykle nie ma, załatwia się to koło miesiąca (rwe stoen) - warunki, umowa itp, ale nie robią trudności, jeśli tylko "mają moce". Czasem może się okazać, ze akurat przydzielili więcej prądu jakiemuś budującemu się osiedlu i będą musieli postawić nowy transformator albo jakie inne ustrojstwo. Jednym slowem: sprawa do załatwienia, ale nie z marszu. Jeśli zaś chodzi o to, ile mocy "wziąć", to musisz się zastanowić, ile Ci faktycznie potrzeba. Jeśli masz niewielki dom, mało osób i żarówek, 1 tv i 1 komputer, a w kuchni tylko lodowke, 1 mikser i czasem żelazko, to potrzebujesz na pewno mniej, niż ci, którzy grzeją elektrycznością dom 400m2, mają 4 dzieci (każde komputer, telewizor i wieżę stereo w osobnym pokoju, a z urządzeń - pralkę, suszarkę, kuchnię elektryczną, mikrofalówkę, 2 czajniki i jakieś kolosalne żelazko ze stacją pary, a w ogóle to pracują w domu czyli mają kompletny warsztat spawalniczy... najpierw policz, potem zamawiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barto307cc 18.03.2009 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 dolącze sie,czy po podpisaniu umowy mozna podwyzszyc moc bezproblemowo,chetnie bym to zrobil. Możesz sprawdzić również na stronie interetowej ZE i tam napewno wszystko ładnie opisane co zrobic krok po kroku(przynajmniej na stronie Vattenfalla tak jest ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts