Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pekajacy chudziak

Recommended Posts

Witam

W grudniu mialem wylewany chudziak. Teraz jak go obserwuje to w kilku miejscach popekal. Ewidentnie jest to wina zle zageszczonego podloza w kilku miejscach.

No i pytanie : bedzie dalej siadalo czy to co mailo siasc to przez kilka miesiecy siadlo i nie ma co sie tym przejmowac ? Czy tez trzeba rozwalac caly i zrobic od nowa ??

Fantom

Witam

W grudniu mialem wylewany chudziak. Teraz jak go obserwuje to w kilku miejscach popekal. Ewidentnie jest to wina zle zageszczonego podloza w kilku miejscach.

No i pytanie : bedzie dalej siadalo czy to co mailo siasc to przez kilka miesiecy siadlo i nie ma co sie tym przejmowac ? Czy tez trzeba rozwalac caly i zrobic od nowa ??

Fantom

grudzien... grudzien hmm przemarzac nie bardzo mialo czym grudzien u nas byl raczej deszczowy.

(calkiem mozliwe, ze) jeszcze bedzie siadal. dostanie jeszcze mase posadzki.

Zakladam, ze styro + wylewke robil bede dopiero za kilka miesiecy. Czyli polezy sam ten pekajacy chudziak jak nic pol roku albo i dluzej. Powinien sie wiec raczej ulozyc do tej pory i nie powinno byc problemow w pozniejszym czasie z docelowa podloga ?

Fantom

stawiamy 3 palety g/k i sie zbada ;)

A ja mam jakiegoś chopla z tym chudziakiem. Był wylany latem ub roku. Na razie mam przerwę w budowie, stan sur otwarty, ale jak jeżdźę na budowę to pierwsze co robę to stukam grubym drutem po nim jak jakiś warjat, skakam, sprawdzam czy nie drży :lol: . Prawie od początku mam tylko w jednym rogu salonu taki głuchy odgłos i na pewno tam trochę siadło :-? . W pozostałych miejscach jest ok - nic się nie dzieje. Nie wiem czy dobrze zrobię ale zamierzam rozkuć ten narożnik salonu i zalać jeszcze raz tyle tylko, że z betoniarki. Szkoda mi trochę bo pod spodem mam foię i siatkę 3mm i jak skuję to ją porwę. Jak myślicie jest sens to robić? Zagęszczane było prawidłowo (tak mi się wydaje) a w dodatku ostro lane wodą, ale jak bym miał robić jeszcze raz to poczekał bym z wylewaniem betonu do następnego sezonu. Zobaczymy co będzie po zimie i deszczach :roll:

W grudniu mialem wylewany chudziak. Teraz jak go obserwuje to w kilku miejscach popekal.

masz jakieś fotki? ten chudziak tylko popękał czy też zapadł się już trochę?

może warto zrobić w miejscu pęknięć odkrywkę?

Ale czy tak rozwalajac beton nie likwidujemy przy okazji jakiejs tam pozostalej "jednosci" ? I potem bedziemy meili jakies rozwarstwienia itp po lataniu ?

Fantom

Powiem krótko:

Budowa 5 domków.

3 lata temu podwykonawca stanu surowego u dewelopera wylał chudziak na niecałkowicie zagęszczony grunt. Miało być szybko, terminy napięte, deweloper chciał tanio więc to "olali"

Na to poszedł styro i ogrzewanie podłogowe.

Domki oddane i sprzedane latem w 2007.

A na wiosne w ramach gwarancji w 2 z nich " rozkopane podłogi" i uzupełniane pustki na koszt dewelopera.

Brzoza proszę Cię nie powtarzaj tego idioteycznego sloganu.

Aedifico, nic na to nie poradze, ze powtarzają sie ciagle tematy typu:

wymieniłem "humus" na piasek

miało sie nie zapadac /dzieki temu/

a mimo to sie zapada ... :-?

Powiem krótko:

Budowa 5 domków.

3 lata temu podwykonawca stanu surowego u dewelopera wylał chudziak na niecałkowicie zagęszczony grunt. Miało być szybko, terminy napięte, deweloper chciał tanio więc to "olali"

Na to poszedł styro i ogrzewanie podłogowe.

Domki oddane i sprzedane latem w 2007.

A na wiosne w ramach gwarancji w 2 z nich " rozkopane podłogi" i uzupełniane pustki na koszt dewelopera.

A jak sie to objawilo podczas uzytkowania ? Siadla podloga docelowa ?

Fantom