tomb1983 20.03.2009 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Witam W tym roku zaczynam budowę niedużego domku o powierzchni użytkowej 132,5 m2. Poniżej link oraz zdjęcie domu. Planuje go ocieplić następująco: podłoga na gruncie : 15 cm styrościany piwniczne : 10 cm styrościany domu: 20 cm styrodach: 30 wełnawentylacja: rekuperacja http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_w_rododendronach_6_p/m4783445a3fa41# Domek planuje ogrzewać kotłem na drewno, węgiel. W przewadze drewno. Kocioł ma również grzać bojler. Instalacje planuje w miedzi, ogrzewanie tylko grzejnikami (brak podłogówki). Ogrzewane mają być poddasze oraz parter, ewentualnie 2 małe grzejniki w piwnicy (mają tylko lekko podgrzać 2 pomieszczenia w piwnicy), garaż pozostaje nieogrzewany. Stąd się rodzi moje pytanie: Jaka moc kotła będzie wystarczająca? Czy wystarczy kocioł 15 KW?czy będzie za duży przy takim ociepleniu i rekuperacji. Zależy mi jak najmniejszym zużyciu opału. Jaki kocioł będzie dobry do spalanie drewna(chciałbym by miał możliwość spalania węgla)? Zależy mi by był to piecyk dolnego spalania. FEX 17-20KW, Warmet 18 KW, Viadrus U24, Logica? A może inny? Proszę o fachową poradę zwłaszcza właścicieli podobnie ocieplonych domków. Zdjęcie domu http://www.archon.pl/images/products/m4783445a3fa41/252.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 20.03.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Zapotrzebowanie na energię będziesz miał na tyle małe, że rozważałbym kocioł z buforem, a jeżeli nie masz miejsca na bufor, to mały kocioł na gaz LPG jeżeli nie masz ziemnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomb1983 20.03.2009 14:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Dzięki za odpowiedź Do bufora ciepła koniecznie górne spalanie - dlaczego? Mam kilka pytań do opcji kocioł 20-25 KW + bufor 1000l: 1. Ile trwało by nagrzewanie bufora do odpowiedniej temperatury tzn. by bufor przejął rolę ogrzewania domu. 2. Jak długo nagrzany bufor jest w stanie oddawać ciepło? To co podają na stronach to prawda? Czy ktoś sprawdzał czas rozładowania (grzania) takiego bufora? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomb1983 20.03.2009 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 Może jednak ktoś jeszcze się wypowie? Byłbym wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 20.03.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2009 kocioł z górnym spalaniem jest ciężko uzupełniać w paliwo, z reguły rozpala się go i czeka aż się wypali do końca, a potem ładuje i znowu rozpala od góry, kociołek z dolnym spalaniem można w dowolnym momencie doładować i w ten sposób palić w nim na okrągło jeśli tylko komuś się chce co kilka godzin zaglądać do kociołka To nie jest tak. W kotle z górnym spalaniem pali się zwykle cała objętość paliwa, a spaliny uchodzą do góry. Można uzupełniać paliwo ale często ( co kilka godzin). W kotle z dolnym spalaniem pali się tylko część zasypanego paliwa, ta która jest na spodzie komory spalania, a spaliny uchodzą w bok. Spalanie jest wolniejsze, a paliwo uzupełnia się rzadziej (nawet co 12 godz.). Do współpracy z buforem zaleca się kotły z górnym spalaniem (tańsze, efektywniejsze spalanie, duża moc) Tu jest kocioł z górnym spalaniem: http://www.zebiec.com.pl/index.php?pname=139 A tu z dolnym: http://www.zebiec.com.pl/index.php?pname=144 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 21.03.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Przy jednokrotnym załadunku to oczywiście kocioł z dolnym spalaniem lepszy. Sam gdybym kupował to też wolałbym dolniaka. Chciałem tylko zaznaczyć, że górniaka można uzupełniać w paliwo. Sam paliłem takim (z ruchomymi rusztami) nieprzerwanie przez kilka tygodni, dokładając co kilka godzin.Na miejscu Tomb1983 rozważałbym jeszcze taki o mocy 12kW.http://www.hef.com.pl/?p=/pl/menu/2/1/indexPrzy takim kotle nie potrzebny jest bufor ciepła, co w kosztach inwestycji wychodzi podobnie albo taniej. Co do kosztów opału to jedna wielka niewiadoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_m 21.03.2009 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Bez względu jaki kocioł zastosujemy(paliwo stałe) powyżej 15kw powinien być bufor.Nie zaleca się nagrzewać bufor prosto z kotła i z kotła na instalację.Bufor ma przyjąć nadmiar ciepła.Zdaje sobie sprawę że każdy chce aby instalacja była tania,ale tanio nie jest póżniej w eksploatacja tanio.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomb1983 21.03.2009 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Najbardziej interesuję mnie opcja kocioł o mocy 20-25 KW (górniak np. Viadrus U26) + bufor ciepła 1000 - 1500l. Tylko jak to będzie wszystko działało z grzejnikami (planowałem Regulusy)? Przeczytałem że bufor znacznie lepiej działa z ogrzewaniem podłogowym - rozładowuje się znacznie dłużej. Jak to jest w rzeczywistości? Może ktoś kto posiada podobne ogrzewanie będzie mi wstanie powiedzieć ile będzie trwało nagrzewanie takiego bufora oraz jak długo będzie się ów bufor rozładowywał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 21.03.2009 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 Szybkość rozładowywania bufora zależy od chwilowego zapotrzebowania na energię. Jeżeli automatyka układu c.o. ustawi wyższą temp. na grzejnikach, bądź większy odbiór, to bufor rozładuje się szybciej. Nieważne czy jest to podłogówka czy grzejniki.Energia zmagazynowana w 1000l wody podgrzanej np: od temp 40 do 90 odpowiada energii którą uzyskuje się po spaleniu około 10 kg węgla (około 58 kWh). Kocioł o mocy nominalnej 20kW spala taką ilość węgla w około 3 godz. Na ile to wystarczy? To zależy od temp. na zewnątrz. Napewno lepszy byłby bufor 1500l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.03.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 podłoga na gruncie : 15 cm styro ściany piwniczne : 10 cm styro ściany domu: 20 cm styro dach: 30 wełna wentylacja: rekuperacja... Jaka moc kotła będzie wystarczająca? Czy wystarczy kocioł 15 KW? Wystarczy ,,, żeby naładować spory bufor w kilka godzin a nie ogrzewac dom energooszczędny!!! Miałem podobny problem ale ja się zastanawiałem czy 6 kw wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 21.03.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2009 http://www.regulus.com.pl/download/regulusy_bufor.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 22.03.2009 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Jestem w jakiejkolwiek konfirguracji przeciwnikiem dublowania bufora..A bufor + podłogówka to właśnie dublowanie bufora. Kocioł + spory bufor umożliwi dowolną technikę palenia, dowolnym paliwem, natomiast bezinercyjny (niskoinercyjny) system grzejnikowy umożliwia precyzyjne dawkowanie zmagazynowanego ciepła, co ma szczególne znaczenie w ciepłym obiekcie. Ilość ciepła dystrybuowanego na rzecz domu, wynika w takiej konfiguracji dokładnie z aktualnych potrzeb grzewczych uwzględniających wszystkie, nawet najbardziej zmienne i nieoczekiwane sytuacje....Ciepło dawkowane po aptekarsku.... Każdy rodzaj paliwa jest w maksymalnym stopniu efektywnie wykorzystany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomb1983 22.03.2009 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Dziękuje bardzo za odpowiedzi - znacznie przybliżyło mi to temat Czyli pod mój ocieplony domek 132,5 m2 użytkowej powierzchni podłoga na gruncie : 15 cm styrościany piwniczne : 10 cm styrościany domu: 20 cm styrodach: 30 wełnawentylacja: rekuperacja Mniemam że dobry byłby kocioł 20-25 KW górnego spalania (myślałem o Viadrusku U 26 - dłużej pociągnie) który grzałby 1500 l bufora, instalacja w miedzi, wszystko będzie rozładowane w grzejnikach regulusa. Jak mam dobrać grzejniki? Standardowo czy uwzględnić bufor i przewymiarować? W przyszłości chciałbym zamontować solary więc odpadło by kupowanie zbiornika pod solary - tylko - jak one nagrzeją 1500 l??Proszę o rozwianie moich wątpliwości. Na wszystko oczywiście nie będzie mnie stać - chcę to zrobić etapowo czy tak może być? 1. Dom nieocieplony -kocioł 20kw górnego spalania + zwykly bojler120 l 2. Dom ocieplony - dokładam bufor 1500l. Co mogę zrobić z bojlerem 120 l? Można go jakoś wykorzystać (połączyć) np. dalej zostaje do przygotowania wody a bufor służy tylko do wody grzewczej? 3. Dokładam solary - co teraz? solary wpinam pod bufor 1500 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 22.03.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Jeżeli chcesz Viadrusa, to poleciłbym dla ciebie U24 16kW. Spokojnie wystarczy bez bufora a z buforem będzie jeszcze lepiej. Jest to kocioł z dolnym spalaniem tak polecanym na tym i nie tylko forum. Taki kocioł załadujesz raz na dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomb1983 22.03.2009 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 A to może z innej strony Jak by wyglądała ogrzewanie gdybym kupił piecyk z dolnym spalaniem o niedużej mocy 12-16 KW (np: Viadrus U24 lub inny dolniak) i grzał nim przez powiedzmy 6-8 h do osiągnięcia temperatury 24-25 C w pomieszczeniach. Czy wystarczy palić raz na 2 dni. Chodzi mi o zatrzymanie ciepła, czy temperatura pozostanie na poziomie 19-20 C po 48 h od osiągnięcia w pomieszczeniach temperatury 25C? Wiem że ciężko będzie odpowiedzieć na to pytanie, bo to zależy zapewne od wielu czynników. Możemy założyć że na zewnątrz panuje temp. -5 C. Ocieplenie i powierzchnie do ogrzania napisałem na początku. Może jednak ktoś pokusi się o odpowiedź? Solary wcześniej czy później na pewno założę - nie zwracam uwagi na to czy się zwrócą czy nie, na razie energia elektryczna (nie przewiduje podpięcia gazu) jeszcze nie jest bardzo droga - ale napewno tanieć nie bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 22.03.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2009 Trudno powiedziać czy wystarczy na dwa dni. Przy pogodzie na zewnątrz powyżej 0 i przy słonecznej pogodzie, napewno tak. Przy temperaturach ujemnych raczej nie. Wszystko zależy od ciężaru ścian, filarów i stropów. Im cięższe budownictwo tym większa akumulacja ciepła wewnątrz domu. Przykładowo 10m3 betonu podgrzanego o 5 st. kumuluje energię około 35 kWh, to jest tyle co 600l wody podgrzane o 50st. Jak masz trochę czasu możesz pobawić się w wyliczenia, znając ciężar domu i zapotrzebowanie na energię można w przybliżeniu to wyliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomb1983 23.03.2009 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Dzięki mpolaw Czyli żeby tak działało to musiałbym mieć zbiornik na CWU 300 l świetnie zaizolowany (planuje dodatkową izolacje zbiornika) + nieduży piecyk - co powiedziałbyś na dolniaczka HEFA 14 KW? Z obliczeń grzejników (program na stronie regulusa) wychodzi że będę miał w sumie około 11 KW mocy grzejnej. dodając do tego moc potrzebną do ogrzania tych 300 l wody to wydaje mi się że 14 kw będzie dobrze - co myślisz? Może ktoś ma inne zdanie? Chętnie wysłucham, nie chcę zepsuć instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k_m 23.03.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Powiem tak.Jeżeli jest kocioł wsypowy bez podajnika i jest bufor do tego, to należałoby doliczyć 30%mocy kotła,a nie obliczać z zapotrzebowania na grzejnik.pozdrawiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomb1983 23.03.2009 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 ale jeśli on chce palić raz na 2 doby to daje 2 krotnie przewymiarowany kocioł i kaloryfery, i podgrzewa sobie domek do +24 a potem czeka z ponownym rozpaleniem aż ostygnie do +18 To ironia czy moje myślenie jest poprawne? Niestety nie jestem instalatorem, nie mam wielkiej wiedzy ale cały czas się uczę m.in dzięki temu forum. Przy 6 KW musiałbym palić bez wygaszania - raczej mało mnie to interesuje. Wolałbym tak jak napisałem w wcześniej nagrzać porządnie domek i niech chłodzi się powolutku (mam nadzieje że przez 48 h). Trzeba liczyć że bede ogrzewał również znacznie powiększony zbiornik 300 l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts