Gość wimarc 13.11.2003 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Jeżeli są to różnicówki takie jak piszesz to nie kupuj!!!! Do domu jednorodzinnego ci się nie przydadzą. No może jedna. Ale wątpie.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 13.11.2003 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Tytułowe pytanie : ile różnicówek na dom należało by zastąpić pytaniem - ile obwodów i jakich z jednej różnicówki.W domku jednorodzinnym wystarczy jeden wyłącznik różnicowy 3-fazowy (kuchnia elektryczna i gniazdo wtyczkowe), oraz kilka jednofazowych.Warto zauważyć, że większość zwarć to zwarcia przy których działa różnicówka.Zabezpieczanie jedną różnicówką zbyt wielu obwodów prowadzi do wyłączeń dużych obszarów domku. Wykrycie uszkodzonego obwodu, w tym przypadku dokonuje się przez próbne włączenia z kolejno wyłączonymi wyłącznikami nadmiarowoprądowymi (S-kami).W zastosowaniach profesjonalnych (poza mieszkalnictwem) daje się nawet jedną różnicówkę w każdym obwodzie.Ile obwodów z jednej różnicówki - zależy od zamożności Inwestora.Przyjmuje się 1 do 3 obwodów na jedna różnicówkę.Niektóre obwody mogą nie być zabezpieczone różnicówkami : oświetlenie, sygnalizacja włamaniowa (ale za to na osobnym obwodzie z wyłącznikiem C 1A, lub C 2A).Powinny być wyposażone w różnicówki obwody : gniazd, kuchni, pieców, oraz instalacje w mokrych pomieszczeniach, instalacje na zewnątrz domku, na strychu, w piwnicy.Jeżeli ktoś jest ostrożny, a przy tym dostatecznie majętny, to obwód gniazda w łazience (golarka, suszarka do włosów) powinien zabezpieczyć różnicówką 3 lub 10mA.Warto przewidzieć w rozdzielnicy rezerwę miejsca na dokupienie w przyszłości dodatkowych różnicówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.11.2003 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Czyli jeśli planuję robić dużo małych obwodów, zabezpieczonych małymi bezpiecznikami, to te różnicówki się świetnie nadadzą po to, by pod nie podłączyć kilka mniejszych obwodów, tyle, że trzeba to z sensem wymyślić, tak aby np. zadziałanie różnicówki spowodowane "czymś" w gniazdku, nie wyłączyło jednocześnie w tym samym pokoju światła.Czy rozsądne jest dawanie np na jedną różnicówkę kombinowaną 25A zwłoczną 1 obwodu zabezpieczonego bezpiecznikiem 16A i np 4 "małych" zabezpieczonych bepiecznikami 6A? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 13.11.2003 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Gościu musisz sprostować swoje pytanie. Nie są produkowane "róznicówki" typu "B" lub "C". Sprawdź dokłdnie co ci chcą wcisnąć. Charakterystyki "B" i "C" dotyczą wyłączników nadmiarowych.Możesz również kupić różnicówki razem z nadmiarówkami w jednej obudowie. Róznicówki mają dwa parametry prąd znamionowy typowo 25A lub 40A oraz prad różnicowy zwykle 30mA. Prąd znamionowy oznacza jaki prąd może być w długotrwały sposób przewodzony przez aparat bez jego uszkodzenia i nie należy go mylić z prądem wyzwalacza nadmiarowego.W domku typowo zastosowałbym osobne róznicówki na następujacych obwodach:-oświetlenie terenu-gniazda zewnętrzne-łazienki-kuchnia-gniazda wewnętrzne-oświetlenie wewnętyrznePozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.11.2003 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Ok. przepraszam, że od razu tego nie napisałem, ale wynikło to z mojej nieznajomości tematu. Tak więc są to wyłączniki kombinowane nadmiarowo-różnicowe. typ C i B odnosi sie oczywiście do wyłącznika nadmiarowego. Prąd różnicowy to 30mA. Prąd znamionowy nie jest określony, ale w tym wypadku raczej nie może być mniejszy (i większy) niż 25A. Ostatecznie kupiłem 5 sztuk, jeśli coś zostanie (a z przebiegu wątku wynika, ze to wątpliwe), to myślę, że odsprzedam je, może nawet z zyskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wimarc 14.11.2003 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Składam kondolencje z powodu tego zakupu. 25% ceny Praktikera to prawdopodobnie około 70% w jakiejś hurtowni elektrycznej. A poza tym dodatkowo zapłaciłeś za człon nadmiarowo-prądowy którego w tych wyłącznikach nie wykorzystasz. W sumie niewiele na tym zyskałeś a oprócz tego zadałeś niezłego ćwieka elektrykowi który będzie wykonywał twoją instalacje. Będzie się głowił chłop jak tu dobrze wykorzystać te twoje różnicówki, żeby ten zakup w ogóle nie okazał się lipny. Ja osobiście długo bym się zastanawiał czy podpisać się pod taką instalacją.Pozdrawiam i współczuje. Nie można dać sie zwariować promocjom. ps. Wczoraj dostałem ulotke z jednego marketu w której była kuchnia gazowo-elektryczna za 999zł przeceniona niby z 1599 (tak widnieje obok skreślona cena). Promocja obowiązuje od dzisiaj. Ale ja pozwoliłem sobie być w tym markecie wczoraj i z czystej ciekawości sprawdziłem ile tak kuchnia kosztuje 1049 zł. Prawdopodobnie dzisiaj jest cena 999 a obok dumnie widnieje skreślone 1599. I takie są promocje w marketach. Jeszcze raz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 14.11.2003 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 A ja składam gratulacje z powodu tego zakupu (jeżeli są to wyłączniki pełnowartościowe).Będziesz miał 5 obwodów komfortowo zabezpieczonych.Pewnym mankamentem jest fakt, że w przypadku uszkodzenia się takiego wyłącznika trzeba będzie kupić podobny, już za pełną cenę.Należy zwrócić uwagę na prądy znamionowe tych wyłączników.W oświetleniu mogą być 6A, 10A, 13A (przekrój przewodów 1,5mm2), dla gniazd wtyczkowych 10A, 13A, 16A (przekrój 2,5mm2). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.11.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 A ja składam gratulacje z powodu tego zakupu (jeżeli są to wyłączniki pełnowartościowe). Będziesz miał 5 obwodów komfortowo zabezpieczonych. Pewnym mankamentem jest fakt, że w przypadku uszkodzenia się takiego wyłącznika trzeba będzie kupić podobny, już za pełną cenę. Należy zwrócić uwagę na prądy znamionowe tych wyłączników. W oświetleniu mogą być 6A, 10A, 13A (przekrój przewodów 1,5mm2), dla gniazd wtyczkowych 10A, 13A, 16A (przekrój 2,5mm2). Sprzęt jest pełnowartościowy z dwuletnią gwarancją. generalnie planuję 6A na oświetlenie i 16A na gniazda. Kupiłem też 11 szt. tych 6A (ale może być mało z tego co liczyłem). Myślę, że dobrze będzie jeszcze kupić różicówkę, która obsłuzy cały obwód. Różnicówki kosztowały 40 zł za sztukę bezpieczniki 4 zł /szt. I nie było to w praktikerze, tylko w Castoramie i nie była to promocja tylko wyprzedaż - nie będą już prowadzić Siemensa ponoć ze względu na złe warunki handlowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wimarc 14.11.2003 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Panie Zbigniewie przecież te różnicówki mają już wbudowane człony nadmiarowo-prądowe o wartości 25 A charakterystyka B lub C. I takim wyłącznikiem nie da się zabezpieczyć obwodu gniazd wtykowych bo 25 A to za dużo. Trzeba dodatkowo zastosować jeszcze wyłącznik np 16 A typu B. A dajmy na to ta różnicówka ma 25 C i gdzie tu będzie zachowana selektywność działania. Nie będe tutaj dużo pisał bo jak ktos nie jest elektrykiem to nie zrozumie. Zapewne coś z tymi różnicówkami da się zrobić ale w sumie nie wyjdzie to za wiele taniej (jeśli nie drożej), a poza tym sprawi to kłopot elektrykowi (projektantowi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wimarc 14.11.2003 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Z resztą o czym mu tu piszemy. Za mało danych. Aby coą konkretnego powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wimarc 14.11.2003 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Różnicówke deltaI=30mA, Iznam.=25A można kupić za około 70 zł w hurtowni. a więc zaoszczędziłeś okolo 30 zł na jednej. A ogólnie ok.150 zł.Warto było?Napisz po wykonaniu instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.11.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2003 Ale Siemens i kombinowane? Myślę, że w pełni wykorzystam te różnicówki, jak mi się uda (znajdę czas), to przedstawię wkrótce ogólne ramy projektu instalacji elektrycznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts