Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasyp wzdłuż siatki -czym obsadzić ?

Recommended Posts

Witam

Mam taki problem . Mój "kochany" sąsiad bezprawnie podniósł sobie poziom działki od 10 do 40 cm . Teraz jego działka jest wyzej a moja nizej -dodatkowo ziemia od niego sie obsypuje i odsłania beton ktory trzyma słupki ktore sąsiad wyniósł wyjątkowo wysoko . Od roku mysle co z tym zrobic w sensie zagospodarowania . Za co by sie nie wziąść trzeba włożyć grube tysiace złotych żeby zagospodarować i uporządkować teren wokół siatki . Myslelismy z zoną o murku z kamienia odsunietym od siatki o okolo 1 metr i o wysokosci podniesionego terenu sasiada . Do srodka chcielismy nasypac ziemi i posadzić rosliny . Jednak taki murek z czego by nie był zrobiony pochłonie okolo 7-10 tys (75 metrów długosci)-zdecydowanie nas na to nie stać :cry: .

Wpadlismy na pomysł zrobienia nasypu z ziemi na odleglosc 1 metra od siatki ubicia go i zokończenia kamieniami polnymi . I teraz najważniejsze -czym obsiać taki nasyp ,aby nie rosła tam trawa i badyle ?? najlepsze by byly jakies niskie rosliny wieloletnie ,plożące lub jakies drobne kwiatuszki długo kwitnące -co według was najlepiej by bylo wybrać ?? Dodam ze wzdłuż nasypu będa rosły rzędem jakies iglaki ,ale zanim osiągna wysokosc siatki i odpowiednią gestość minie kilka lat .Takie roslinki powinny dobrze związac i przerosnąć taki nasyp który dzieki temu stał by sie mocniejszy .

Pomozecie ?

Zrób nasyp, ale nierównomiernej szerokości, pofalowany. Podsyp go zwykłą ziemią orną i posadz okrywowe i kolumnowe jałowce, karłowe świerki, cyprysiki groszkowe, lilaki Meyera, tawuły japońskie, trójłatkowe, pieciorniki oraz duże, niewymagajace byliny: liliowce, jukki, topinambur, rudbekie, dyptamp - wszystko w dużych, jednogatunkowych grupach (z wyjatkiem elementów pionowych iglaków).

Tak jak pisze Elfir- to będzie naprawdę ładne i spełni swoje zadanie.czasem ludzie specjalnie robia taki nasyp- to zwieksza optycznie działkę. Ja tylko dodam- radze żebyś wstrzymał się z nasadzeniami przed tym nasypem. Jak zobaczysz jak to będzie wyglądało( jesli zrobisz duże gromady z tych propozycji Elfir) to nie będziesz chciał tego zasłaniać. A jak nie chcesz widzieć sąsiada to wrzuć na siatkę pnącza- np. Winobluszcz, albo powojniki botaniczne-np. z grupy tangutica.

Darek Rz sorry ja tak nieśmiało dodam że chyba masz ogrodzenie za darmo więc tak bardzo nie warcz na sąsiada i pogadaj czy możesz siatkę obsadzić jakimiś pnączami o których pisała magnolia

ja nie zrozumiałam czy to będzie taka skarpa od jego siatki na szer metra czy usypiesz coś w odległości metra od siatki? i będzie taki długi rów z tujami? ja nie zrozumiałam czy magnolia?

żebyś wstrzymał się z nasadzeniami przed tym nasypem. Jak zobaczysz jak to będzie wyglądało( jesli zrobisz duże gromady z tych propozycji Elfir) to nie będziesz chciał tego zasłaniać

ja zrobiłabym skarpę, max 40 cm wysoka ? to maleństwo, część np można wyprowadzić w głąb twojej działki bez spadku, ograniczyć jakąś fajną drewnianą palisadą, kamieniami, wstawić ławkę, pergolę...co sobie wymarzysz, możliwości nieograniczone, ale oczywiście to moje prywatne zdanie

a czym obsadzić - zobacz skarpę mokki http://corsa1.fotosik.pl/albumy/234081.html

Ja się tylko zastanawiam , dlaczego chcesz obsadzac ten nasyp tak...nudno. iglakowy zywopłot wys. 2 m i pod nim coś niskiego. Nie lepiej zrobić szerokiego wielogatunkowego, piętrowego nasadzenia z krzewów iglastych i liściastych?

Witam

Elfir -Dlaczego nudno ? Dlatego ze sie na tym nie znam :lol: . Tym chetniej wysłucham wszystkich waszych rad :p jak to zrobic ładnie -moze jakieś zdjecia ?

Dusia - Ten nasyp ma być bezposrednio od siatki sąsiada na szerokosc .....dowolną ,ten 1 metr to tak sobie napisalem 8) i dlugosc 75 metrów .Wysokość będzie się zmieniala od 10 cm do 40 cm .

pozdrawiam

Ja się tylko zastanawiam , dlaczego chcesz obsadzac ten nasyp tak...nudno. iglakowy zywopłot wys. 2 m i pod nim coś niskiego. Nie lepiej zrobić szerokiego wielogatunkowego, piętrowego nasadzenia z krzewów iglastych i liściastych?

Witam

Jeśli chodzi o ten żywopłot Iglakowy to miałby być dlatego żeby oddzielić sie od sąsiadów szczelną roślinną barierą -bardzo nam na tym zależy 8) ,ale na smierć i życie nie bedziemy sie upierali :lol:

zdjecia

http://img207.imageshack.us/img207/2131/17144021.jpg

http://img207.imageshack.us/img207/9805/51714889.jpg

Żywopłot może wyglądac też tak:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mg/ce/jbf3/2BPpj3NaJGPxUnaN0B.jpg

Albo po prostu na tle tych żywotników (Thuja) zrób szeroką rabatę 2-3 m z kolorowymi krzewami, kwitnącymi krzewami, kolorowymi iglakami podsadzoną okrywowymi krzewami: wrzosami, tawułami japońskimi, jałowcami i bylinami

zamiast żywotników (thuja) może być np ligustr (Ligustrum L.) , częścowo traci liście, wyjątkowo szczelny, niewymagający jesli chodzi o warunki, prowadzić go można jak się chce i zamarzy ale żeby był ładny wymaga strzyżenia, rośnie szybko

no i tani wsadzasz patyczki do ziemi i tniesz, tu trochę http://forum.muratordom.pl/zywoplot-komunistyczny,t140149.htm?highlight

w internecie znalazłam tak na szybko takie foto z podsadzeniami,

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/99/Hecke_Liguster_hc.JPG/800px-Hecke_Liguster_hc.JPG

http://decorvillage.files.wordpress.com/2008/09/privacy-fence-31.jpg

widzę tylko jeden kłopot - możesz posadzić blisko siatki ale wtedy trzeba się dogadać z sąsiadem, bo trzeba ciąć po jego stronie

inaczej jak to ciąć jak będzie duży :roll:

Żywopłot może wyglądać też tak:

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/mg/ce/jbf3/2BPpj3NaJGPxUnaN0B.jpg

Afuj! Świerki są ładne w pojedynkę ale żywopłot to kiepski pomysł. Na początku wygląda dobrze ale z czasem drzewa rzedną od spodu i "na łączeniach" przez co uwidacznia się brązowe wnętrze. Poza tym, stale rosną w szerz. Dlatego nie da się zrobić pod nimi rabaty a po 10 latach wlezą na siatkę sąsiada. Po dwudziestu całkowicie zdominują ogród Darka.

Nie jestem ekspertem, ale moim nieskromnym zdaniem najlepszy byłby żywopłot z cisu Hicksi. Jest drogi i powoli rośnie, ale za to nie rzednie i nie wymaga strzyżenia 4 razy w roku jak ligustr. A nawet jak się go zapuści to można wykonać masakryczne cięcie formujące co w przypadku świerka czy ligustru nie zawsze jest możliwe.

Za to podoba mi się Twój pomysł z bylinami. W ogrodach angielskich rabaty bylinowe świetnie prezentują się właśnie na tle żywopłotów cisowych i przy równiutkich jak stół trawnikach. Pochyłość niewysokiej skarpy dałaby takiej rabacie układ amfiteatralny.

Jak się świerk rozrośnie i zaczyna łysiec to się go czymś podsadza. To tylko w tujowych ogródkach starczy raz posadzic i ma sie ogrod z głowy.

Ogrod dojrzewa, rosnie, zmienia sie jego nasłonecznienie. Dlatego po 10-15 latach należy go przebudować - poprzerzedzać nasadzenia, uzupełnić o rośliny cienioznośne, uformowac korony, podkrzesać aby wypuscić światło.

Ciekawi mnie gdzie biegnie ostra granica działki. Czy sąsiad zrobił nasyp po twojej stronie kamieni granicznych, a siatkę w granicy?

Ja ma podobną sytuację - tyle, że to ja podniosłem teren, ale skarpa jest z mojej strony płotu i gęsty żywopłot z daglezji jest po mojej stronie - patrząc z dowolniej strony nie widać że tam jest skarpa dochodząca do 2 metrów. Daglezje wybrałem dlatego że są to najszybciej rosnące drzewa iglaste nadające się na żywopłot - ponad pół metra rocznie wzrostu na wysokość i szerokość.

• 1 month później...