Elfir 18.05.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Myslę, ze nie ma czegoś takiego w prawie. W prawie zapisane jest tylko, ze nie wolno odprowadzac nadmiaru wody na działkę sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 19.05.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2009 Myslę, ze nie ma czegoś takiego w prawie. W prawie zapisane jest tylko, ze nie wolno odprowadzac nadmiaru wody na działkę sąsiada. jest taki zapis tylko że różnica nie jest 100 cm , max 40 lub 50 cm już dokłądnie nie pamiętam ale można to sprawdzić jest tez zapis o odprowadzaniu wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.05.2009 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Cięzar udowodnienia spoczywa na stawiajacym hipotezę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 20.05.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 ale wracając do tematu to mam podobny problem , też mam różnicę poziomów max 30 cm wymyśliłem ze zronie sobie taki metrowy schodek na długości 35 m gdzie posadze fajne roślinki . Myślałem o zrobieniu murku ale koszta nie są najmniejsze ( palisada około 1600 zł , kostka granitowa 8x11 jakieś 1400 zł , klinkier jakieś 1500 zł oczywiście ceny materiału bez robocizny . ) . Chciałbym taki mini murek oporowy ale bardziej po to aby się ziemia nie zsypywała . Ale ostanio bedąc na spacerze widziałem taki nasyp na 1m wzdłuż siatki na jekieś 40cm nawet dość ostro zakończony , obsypany korą i bez żadego murku . Cały czas coś kombinuje teraz jestem na etapie dużych kamieni polmych , ale nie wiem czy to będzie ładnie wyglądało . Może obłożyć kamieniami aby się nie zsypywało i wzdłuż posadzić żywopło taki na 30-40 cm , szeroki na 20-30 cm ale czy uda się go tak utrzymać ? Najszybciej i chyba najbardziej estetycznie wychodzą palisady , ale za to najdrożej . Podkłady kolejowe choć mi się podobają nie wchodzą w grę , mam dzieci . Tak jak widzisz dylematów jest sporo , chciałbym aby wyglądało to jak najbardziej naturalnie i ładnie oraz nie drogo , wiem wiem tak tylko w ERA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.05.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2009 Kombinujesz. Taki mały spadek jest niewidoczny, jesli tylko rabata bedzie trochę szersza.Zamiast żywopłotu i od razu trawnika, pod żywopłote (jesli już musi być) posadz pas krzewów ozdobnych i dopiero za nim zrób trawnik. Pas otoczaków na takiej długości nie wyglądałby najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 29.05.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2009 ja zrobiłabym skarpę, max 40 cm wysoka ? to maleństwo, część np można wyprowadzić w głąb twojej działki bez spadku, ograniczyć jakąś fajną drewnianą palisadą, kamieniami, wstawić ławkę, pergolę...co sobie wymarzysz, możliwości nieograniczone, ale oczywiście to moje prywatne zdanie a czym obsadzić - zobacz skarpę mokki http://corsa1.fotosik.pl/albumy/234081.html cudna ta skarpa, właśnie nad czymś takim mozolnie pracuję i szukam inspiracji, tylko "skarpkę" muszę sobie zrobić sama bo przed budową to było płaskie pole orne przy tarasie będę mieć iglakowo-bylinową skarpę ale chcę wodę z rynny puścić pod tarasem, który będzie przy dwóch ścianach, i u jego podnóża zrobić oczko do którego ta woda będzie wpływać Nie znalazłam nigdzie zdjęć z takim rozwiązaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts