Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FARBA SZARA, szare farby do wnętrz, na ściany: odcienie, producenci, opinie

dominika161

Recommended Posts

• Odpowiedzi 198
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Bardzo. W hurtowni budowlanej.

W Obi tuż obok ta sama farba 120 zł:sick:

Też byłam przekonana, że droga ta Tikkurilla. Okazało się, że wcale nie :)

Koniecznie trzeba szukac, ja swoje duże tikkurilę Optiva Matt 5 9 l kupowalam za ok 250 zł gdzie wszedzie były min 100 zł droższe za to samo opakowanie :mad: Bardzo polecam tą farbę :-)

Ja akurat do pierwszego podjechałam i taka cena była, zaskoczona byłam miło :)

ZObaczę w sypialni jak się sprawdzi, to do przedpokoju bym też wtedy kupiła. Bo teraz u nas głównie Beckers i jesteśmy bardzo zadowoleni, ale chciałam coś bardzo jasno szarego, a Beckers mi trochę za ciemny, mimo, że jasny:lol2:

Ja akurat do pierwszego podjechałam i taka cena była, zaskoczona byłam miło :)

ZObaczę w sypialni jak się sprawdzi, to do przedpokoju bym też wtedy kupiła. Bo teraz u nas głównie Beckers i jesteśmy bardzo zadowoleni, ale chciałam coś bardzo jasno szarego, a Beckers mi trochę za ciemny, mimo, że jasny:lol2:

Jeśli planujesz zmywać z niej buraczki, rosół, czekoladę i inne takie to bardzo się sprawdzi, a kolorów ile Pani sobie tylko wymarzy :D

Tikkurila jest super. Przetestowałam już zmywalność i sprawuje się naprawdę dobrze. Co do kolorów, to trzeba bardzo uważać, a najlepiej chyba kupić próbkę, pomalować i obserwować jak się zmienia w ciągu dnia pod wpływem "wędrującego" słońca. Moja łazienka w kolorze chłodny beż, przy zachodzącym słońcu wpada w fiolet. Druga sprawa, że farba przed malowaniem wygląda na dużo jaśniejszą, można zawału dostać, że się kupiło nie to ;) Na ścianie wysychając ciemnieje i wtedy również zawału można dostać, że ciemniejsza niż miała być :)

Dzięki Ivy ja też kupuję w takiej atrakcyjnej cenie (86 zł za 2,7 l) - jutro kolejny zakup 9 l - tym razem szarość F488.

Jeżeli będe malować na biało to wystarczy pomalować samą bazą? Tak mówią w sklepie, ale nie jestem przekonana.

• 3 weeks później...

Dobra, bezpieczna, zmywalna farba w przystępnej cenie to Śnieżka Satynowa. Można ją wielokrotnie zmywać a nawet szorować. Nie pozostaje ślad nawet po buraczkach, czekoladzie czy kredkach świecowych. Nie ma efektu wybłyszczenia w miejscu, w którym szorujemy plamę. Dostępna jest w wielu ciekawych odcieniach, także pięknych szarościach. Nie trzeba rujnować portfela by mieć trwały i piękny kolor na ścianach, przez wiele lat. Polecam wypróbować. Stosunek ceny do jakości tej farby zaskakuje pozytywnie.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

• 2 months później...
Tikkurila jest super. Przetestowałam już zmywalność i sprawuje się naprawdę dobrze. Co do kolorów, to trzeba bardzo uważać, a najlepiej chyba kupić próbkę, pomalować i obserwować jak się zmienia w ciągu dnia pod wpływem "wędrującego" słońca. Moja łazienka w kolorze chłodny beż, przy zachodzącym słońcu wpada w fiolet. Druga sprawa, że farba przed malowaniem wygląda na dużo jaśniejszą, można zawału dostać, że się kupiło nie to ;) Na ścianie wysychając ciemnieje i wtedy również zawału można dostać, że ciemniejsza niż miała być :)

Dzięki Ivy ja też kupuję w takiej atrakcyjnej cenie (86 zł za 2,7 l) - jutro kolejny zakup 9 l - tym razem szarość F488.

Jeżeli będe malować na biało to wystarczy pomalować samą bazą? Tak mówią w sklepie, ale nie jestem przekonana.[/QU

pomalowałaś tym f 488 szarym? i jak Ci wyszedł? może mogłabyś wrzucić fotki? Bo ja też się zastanawiam nad tym kolorem do salonu, dzięki serdeczne

• 3 weeks później...
Dobra, bezpieczna, zmywalna farba w przystępnej cenie to Śnieżka Satynowa. Można ją wielokrotnie zmywać a nawet szorować. Nie pozostaje ślad nawet po buraczkach, czekoladzie czy kredkach świecowych. Nie ma efektu wybłyszczenia w miejscu, w którym szorujemy plamę. Dostępna jest w wielu ciekawych odcieniach, także pięknych szarościach. Nie trzeba rujnować portfela by mieć trwały i piękny kolor na ścianach, przez wiele lat. Polecam wypróbować. Stosunek ceny do jakości tej farby zaskakuje pozytywnie.

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka

Śnieżka to chyba raczej nie ;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?236446-%C5%9Anie%C5%BCka-Grunt-bardzo-uci%C4%85%C5%BCliwy-smr%C3%B3d

• 4 months później...

Witam,

jestem szczęśliwą posiadaczką małego mieszkania, które planuję pomalować na bardzo jasno szary kolor, chciałabym zastosować 1 lub 2 odcienie tego samego koloru i mam ogromny problem. Kupiłam farbę z mieszalnika, która niestety okazała się na ścianach niebieska, takie pochmurne niebo:( Chciałabym uzyskać kolor czystej szarości ale zupełnie nie wiem który (chociażby kolor z palety NCS) wybrać. Dołączam kilka inspiracji.

Pomóżcie! Jak wybrać idealnie szary kolor?

49116_e317b2b6-12b1-4c24-99c1-e7287d8a450c_crop_1050_590_-jadalnia-styl-skandynawski.jpg

2533_d7b535d7-b512-423e-8a28-f87df727f927_max_900_1200_-hol-przedpokoj-styl-nowoczesny.jpg

przechowywanie w malym mieszkaniu duza szafa skandynawski styl szwecja mieszkanie apartament.jpg

10428032_822699911126704_1287080970527120811_n (1).jpg

• 3 weeks później...

Może komuś pomogę w wyborze farby ;)

Zamieszczam zdjęcia Tikkurila X487, J499 , K499 oraz NCS 2000N , NCS 2500N

J499 był polecany na forum jako jasna, czysta szarość... Moim zdaniem wpada w niebieski i wcale nie jest jasny.

Najładniejsze są 2 ostatnie odcienie czyli z wzornika NCS. Nie wiem na który się zdecydować... 2000N na żywo jest trochę jaśniejszy niż na zdjęciu, nie wiem czy nie za jasny? Najlepsze chyba byłoby połączenie 2000 i 2500. Dodam, że tylko 1 ściana będzie szara a reszta białe. Więc może lepszy będzie ten ciemniejszy 2500?

próbki1.jpg próbki2.jpg próbki3.jpg

• 2 weeks później...

Witam, poszukuje szarej, zmywalnej farby do przedpokoju. Obecnie mam kolor Rain Grey U541 Flugger. Jest to piękny czysty szary, bardzo jaśniutki. Wszyscy się tym kolorem zachwycają ale dla mnie jest za jasny :mad: Myślałam że się przyzwyczaję ale nie da rady wolałabym coś ciemniejszego. Myślałam o Magnat Ceramin kolor Grafitowy Marmur (wiele pozytywnych opini o zmywalności i jakości farby) ale to już trochę za ciemny na żywca wychodzi. Chodzi mi po głowie coś jak na fotkach poniżej. Może ktoś, coś podpowie :)

a9029662fce0aebffdac0dd03b44cb34.jpg83b7f85acd4ae237098f31af2affba63.jpg

Teska ten kolor był swego czasu bardzo popularny na forum. Ja go wypatrzyłam u Monah, która nadała mu nazwę szara mysz :lol: Chyba tylko u mnie ten szary wyszedł aż tak jaśniutki. Jak jest pochmurno to go widać ale w słoneczny dzień prawie znika. Dobrze że u nas mało dni ze słońcem ;)

Znalazłam kilka fotek. Może Ci pomoże w wyborze :)

P1040803.JPG Przedpokoj.JPGP1020876.JPG

Większa fotka po kliknięciu :)

P1020746.JPG P1020305.JPG