Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

siatka przeciw kretom

Recommended Posts

2 lata temu zakładałem trawnik. Położyłem siatkę z namową sąsiada, któremu krety zniszczyły trawnik za kupę kasy. Kupiłem siatkę plastikową, Ok 250 m2 kosztowało mnie jak pamiętam jakieś 400 PLN + parę godzin układania (łączenia na zakładkę!). (Szczerze mówiąc pracowałem przy tym cały dzień, ale była ładna pogoda, miałem pod tarasem zimne piwko a w domu jakieś niemiłe zadania;). Na to ok 12 - 15 cm gleby. Krety nie dały rady, a buszują pod spodem, bo widzę ich działalność w innych miejscach ogrodu, niezabezpieczonych siatką. Przy konieczności dostania się w niższe rejony trawnika (zakładałem nawadnianie) rozcinam siatkę nożyczkami.

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 years później...
ja też stoję przed wyzwaniem zakładania siatki na krety. Leży już zakupiona w garażu. Kret jej nie przegryzie, ma za słabe uzębienie. Bardziej przeraża mnie ogrom pracy związany z ręcznymi pracami ziemnymi związanymi z zasypywaniem tej siatki w ziemi. A mam co zasypywać. Prawie 1000m2 :(

Agulenkaosw, nie wiem, jak Ty, ale ja widzę różnicę między "nie chodzi mi o ogród" a "nie, chodzi mi o ogród".

I jeszcze jedno - czy byłabyś tak miła, i wyjaśniła mi - ale łopatologicznie, jak krowie na rowie - dlaczego ten temat założyłaś w dziale "WNĘTRZA"? :rolleyes: Bo to chyba nie bardzo pasuje, no, chyba że faktycznie "nie chodzi o ogród" ;)

oxa- chyba nie ocenia się kogoś po jednym zle napisanym poście ;)

Pisząc już siatka na krety myślałam ,że każdy będzie wiedział,że to chodzi mi o ogród ;) no ale najwidoczniej trzeba tu pisać i zaznaczać

Przyznaję się sama ,że ten post powinien być w dziale Ogród ale niestety nie widziałam jak klikłam ;;;''wyślil nowy post;'' - miałam nadzieję,że dobrze poszło ,

Lecz dopiero po jakimś czasie zobaczyłam ,że to dział WNĘTRZA

pozdrawiam no i życzę udanej Majówki chodz u nas w Wielkopolsce pogoda nie dopisała bo leje ;)

Wkurzony porytym i zasychającym trawnikiem, ja ok. 8 lat temu wymieniłem glebę i przy okazji położyłem siatkę od kretów pod trawnik.

Siatka biała (chyba węgierska , chyba z PE) , oczka ok. 10x10 mm, cena ok 0,90 zł/m2.

Położyłem na głębokości ok. 10 cm.

Zero kopców od 8 lat.

przykładowe linki:

http://lowicz.olx.pl/siatka-na-krety-1-5x100mb-iid-322016255

http://allegro.pl/siatka-na-krety-siatki-przeciw-kretom-1-5x100m-i3212853863.html

W internecie teraz widuję wiele innych siatek dedykowanych "od kretów" , niektóre po 2-4 zł/m2 - faktycznie te są zdecydowanie drogie i bardziej nadają się do budowania kojców dla kur lub ochrony drzewek do zajęcy.

http://allegro.pl/siatka-ogrodzeniowa-pcv-na-krety-zielona-1-2x50m-i3200665263.html

Edytowane przez darek63

Witam

Pytałem w tym wątku 3 lata temu o mozliwośc położenia siatki z włókna szklanego do ociepleń jako zabezpieczenia przed kretami. W 2010 roku połozyłem taką siatkę ( kupiłem najtańszą siatke budowlaną stosowaną jako zbrojenie przy ocieplaniu budynków po 80gł za metr ) na powierzchni około 1000 mkw. Polożyłem ją na głębokosci 5-7 cm na zakładkę .Do tej pory na tej powierzchni nie mam ani jednego kretowiska . Siatka sprawuje się doskonale , a opowieści handlarzy tak zwanej "oryginalnej siatki na krety " ze taka siatka rozpadnie się po roku leżenia w ziemi należy między bajki włożyć . Co jakis czas sadzę roślinkę na trawniku i muszę wykopać dołek usuwając w tym miejscu siatkę . Po wyjęciu tego kawałka siatka wygląda jak nowa po 3 latach lezenia w ziemi -oczywiście nie ma mowy o rozpadaniu się -szpadlem cieżko ją przeciąć .

pozdrawiam

nie ma czegoś takiego jak "oryginalna siatka na krety" :D

Gdyby siatka budowlana rozwalała się pod ziemią, tym bardziej nie wytrzymała by na elewacji, gdzie jest narażona na promieniowanie UV :)

Oj jak zwykle koleżanka nie czyta ze zrozumieniem (zwrot "oryginalna siatka na krety " napisałem przecież w cudzysłowiu)- to po pierwsze ,a po drugie siatka w ociepleniu nie podlega penetracji przez promieniowanie ultrafioletowe gdyż jest przykryta warstwą kleju i warstwą tynku . Taka siatka jest sucha w ociepleniu , a w ziemi mokra i wilgotna ,a to istotna różnica . Nie przeszkadza "jej" to jednak być w doskonałej formie nawet w ziemi i spełniać swoje zadanie jako zabezpieczenie przed kopcami kretów .