Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

siatka przeciw kretom

Recommended Posts

• Odpowiedzi 82
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Ja 50 m kupiłem za 82 zł na sotex.net.pl , teraz kupisz 200 m za 330 zł. Może mało istotne , najistotniejszy jest fakt, że takie rozwiązanie się świetnie sprawdza, widzę, że nie tylko u mnie, ale u każdego, kto ma ogród wyłożony siatką. Trzeba tylko pamiętać, aby położyć ją na odpowiedniej głębokości, by po pewnym czasie nie zaczęła tworzyć wybrzuszeń – 7cm jest ok.

• 6 months później...
  • 6 months później...

Mędrcy, jest tak - muszę jeszcze troszkę ziemi dowieźć, wyrównać (to mi zrobi znajomy koparkowiec), pociągnąć ruły do podlewania, dać siatkę antykretową i posiać/rozwinąć trawę. Koparkowca chciałbym umówić lada dzień, ale zastanawiam się jak tą siatkę ogarnąć...?

Rozumiem, że jak już grunt będzie wyrównany, to wówczas trzeba siatkę rozwinąć, wetknąć kołki podtrzymujące i przysypać jakąś lekką warstwą ziemi? Jak gruba ta warstwa powinna być? I czy da się po tej siatce taczką pomykać (że nie wspomnę o czymkolwiek cięższym)? Dodam, że tego trawnika mam mieć do kupy tak gdzieś 800-1000m2 i średnio mi się uśmiecha nosić każdą łopatę z osobna.....

Rozumiem, że jak już grunt będzie wyrównany, to wówczas trzeba siatkę rozwinąć, wetknąć kołki podtrzymujące i przysypać jakąś lekką warstwą ziemi? Jak gruba ta warstwa powinna być? I czy da się po tej siatce taczką pomykać (że nie wspomnę o czymkolwiek cięższym)? Dodam, że tego trawnika mam mieć do kupy tak gdzieś 800-1000m2 i średnio mi się uśmiecha nosić każdą łopatę z osobna.....

Głębokość na jaką widziałem to ok 10 cm, a siatka ułożona na wy-wałowanej ziemi dobrze zagęszczonej i wyrównanej, następnie rozścielana siatka i zasypana ziemią w której posiana trawę. Po siatce nie jeździł trakto, ale wsypywał ziemie jak najdalej na siatkę z każdej strony, rozgarniali łopatami i wyrównywali.Zapewne taczka może spokojnie jeździć po takiej siatce i tak przygotowanym podłożu.

Witam

Tak jak pisałem wcześniej najtaniej jest położyć siatkę stosowana przy ocieplaniu budynków. Ma ona metr szerokosci , rozwija się ją stopniowo z zakładką ok 10cm więc problemu z transportem ziemi nie ma ,tym bardziej z uszkadzaniem jej przez taczkę itp . Taka siatka leży u mnie juz kilka lat i absolutnie nic z nią się nie dzieje . Kretów oczywiscie brak.

• 3 weeks później...
  • 1 year później...
Wiem, że wątek stary ale dodam tylko, że siatki na krety oczywiście zasypuje się podłożem, ale uprzednio należy ją dobrze naciągnąć i przymocować za pomocą specjalnych kołków, na rynku dostępnych jest wiele różnych modeli kołków, krótkie, długie, z ząbkami, metalowe, plastikowe itp. do wyboru do koloru

• 1 month później...
Wątek może dość stary, ale mimo wszystko postanowiłem go odświeżyć, ponieważ jestem zainteresowany kupnem siatki przeciw kretom . Wcześniej już o tym myślałem, ale jeszcze nie podjąłem decyzji co do modelu siatki.Znacie jakąś wytrzymałą siatkę ? Albo chociaż jakiś sklep żebym mógł otrzymać próbkę przed zakupem ?

Wątek może dość stary, ale mimo wszystko postanowiłem go odświeżyć, ponieważ jestem zainteresowany kupnem siatki przeciw kretom . Wcześniej już o tym myślałem, ale jeszcze nie podjąłem decyzji co do modelu siatki.Znacie jakąś wytrzymałą siatkę ? Albo chociaż jakiś sklep żebym mógł otrzymać próbkę przed zakupem ?

Kup w skepach Adolphe Leroy i Rose Merlin. ogólnopolskiej sieci sklepów budowlanych ( S5 TENAX dobra i trwała)

• 5 months później...
Masz może u siebie położoną taką siatkę?

Nie, u moich rodziców jest rozłożona na 150m2 - ogródek działkowy na śląsku.

Niestety u mnie jest zbyt dużo chrabąszczy majowych i z kretem nie walczę - jest to a raczej są to jedyni sprzymierzeńcy z walką z tym paskudztwem.

Ale u rodziców zakładałem przed 4 laty siatka pod trawnikiem i kwiatami spisuje się rewelacyjnie - dlatego polecam bo jest i dostępna i w miarę tania.