zebra 25.03.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 niestety zostało wykonaneodbiór z wodociągów jest - wg protokołu okale mapka powykonawcza mówi co innego... co teraz?stoimy przed zgłoszeniem zakończenia budowy - a tu zonkco nam grozi?jakie mogą być konsekwencje??? tylko proszę nie pytajcie co robił kierownik... bo już wystarczająco krwi mi napsuł.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lamia6806 25.03.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 Czyli jak : na mapce geodezyjnej powykonawczej narysowane w innym miejscu, a zakopali rurę w innym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebra 25.03.2009 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 na projekcie złożonym do starosty ze zgłoszeniem nitka idzie prosto od domu do studzienki wykonane zostało niezgodnie z tym zgłoszonym projektem - nastąpiło przesunięcie - wychodzi z domu wg projektu, przy końcu działki poszło skosem i dalej prosto i tak też geodeta zinwentaryzował - na mapce zamiast prostej mam "błyskawicę' i nikt tego nie zauważyłludzie z ZKG byli przy podłaczaniu, protokół wystawili, że przyłącze zgodnie z projektem wykonane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lamia6806 25.03.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 U mnie w projekcie jest przyłacze z istniającej studni. Wodociągi właśnie zaczynają swoje wykopki i podłączymy się do wodociągów a nie do studni.Czy oznacza to problemy z odbiorem domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAREKKASIA 25.03.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 na projekcie złożonym do starosty ze zgłoszeniem nitka idzie prosto od domu do studzienki wykonane zostało niezgodnie z tym zgłoszonym projektem - nastąpiło przesunięcie - wychodzi z domu wg projektu, przy końcu działki poszło skosem i dalej prosto i tak też geodeta zinwentaryzował - na mapce zamiast prostej mam "błyskawicę' i nikt tego nie zauważył ludzie z ZKG byli przy podłaczaniu, protokół wystawili, że przyłącze zgodnie z projektem wykonane I co geodeta napisał na mapce? zgodne z projektem? Jeżeli geodeta ma problem to można zmienić plan przebiegu wody w ZUDzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebra 25.03.2009 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 nie mam żadnej adnotacji geodety na mapce dotyczącej zgodności z planem powinna być taka adnotacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebra 25.03.2009 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 nie mam żadnej adnotacji geodety na mapce dotyczącej zgodności z planem powinna być taka adnotacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zebra 25.03.2009 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2009 geodeta zgłosił inwentaryzację powykonawcządostarczył nam mapkę w kilku egzemplarzachna każdej są 3 pieczątki ze starostwana jednej z tych pieczątek rzeczywiście jest tekst zgodne/niezgodne z planemi tutaj nie jest nic zaznaczone wygląda na to, że starostwo przyjęło inwentaryzację i nie sprawdziło czy zgodne czy niezgone a teraz mam składać dokumenty do inspektora nadzoru i czarno na białym widać, że wykonanie jest niezgodne z planem gubię się w tym z dokumentacji wynika, że sprawa powinna zostać wychwycona do tej pory co najmniej w dwóch miejscach - a nie zostałai ZGK i kataster przyjęli bez zastrzeżeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 26.03.2009 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 stoimy przed zgłoszeniem zakończenia budowy - a tu zonk Moim zdaniem przyłącze a zakończenie budowy to dwie odrębne sprawy, budowę przyłącza zgłosiłeś i mapkę powykonawczą dostarczyłeś - koniec. Teraz zgłaszasz zakończenie budowy domu i dołączasz tylko protokół odbioru przyłącza i mapkę powykonawczą z naniesionym budynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 26.03.2009 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Nie będziesz miał żadnych problemów.Znajoma w grudniu zgłaszała zakończenie budowy i też miała inaczej zrobione przyłącze wody niż w planach, geodaeta zrobił mapkę przybił pieczatkę że przyłącze jest zrobione niezgodnie z planem i dostała papier że wszysko OK. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpudlo 26.03.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Potwierdzam. U mnie byla identyczna sytuacja. Przylacze zostalo wykonane inaczej niz w projekcie. Zglosilem zakonczenie budowy, a inspektor przyjal wszystko bez zadnego zarzutu, choc niektorzy straszyli wysokimi karami... pozdrawiam,mp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyz 26.03.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 No, stwierdzenie że nie będzie kłopotów bo ktoś tam nie miał uznałbym za zbyt daleko idące Nawet jeżeli jest wykonane niezgodnie ale w protokóle odbioru znajdzie się zapis że wykonano zgodnie z projektem i to samo będzie na inwentaryzacji to nie będzie kłopotów. Natomiast jeżeli w inwentaryzacji znajdzie się zapis, że wykonano niezgodnie to nie wróżę szybkiego odbioru. Inspektor sprawdzając papiery ma za zadanie w pierwszej kolejności sprawdzenie zgodności dokumentacji a nie wpływu różnic w wykonaniu na to czy można odebrać czy nie. Jak składałem papiery to przed PINB wypłakiwał się gość, że kanaliza wychodzi z budynku raptem pół metra w bok w stosunku do projektu i mu to zakwestionowano. Podpierał się jeszcze stwierdzeniem geodety, że to że on wbije pieczątkę "wykonano niezgodnie z projektem" nie będzie miało znaczenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 26.03.2009 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 wszystko zależy od gatunku urzędasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 26.03.2009 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 No to ja miałem chyba fajnego i kumatego geodetę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 26.03.2009 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Cóż... u mnie pradopodobnie przyłącze 60m leci na skos pod droga i dzialka sasiada (glebokosc 2,5-4m). Zrobione, odebrane, a geodeta nawet nie wiem jak to leci bo zrobil wedlug planu budowy, a nie to co wykonali ci od przewiertu. U mnie był przewiert kierowany w całości bez wykopów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 26.03.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 Natomiast jeżeli w inwentaryzacji znajdzie się zapis, że wykonano niezgodnie to nie wróżę szybkiego odbioru. no widzisz, to jest własnie różnie u nas w inwentaryzacji było "niezgodnie" i PINB nie robił żadnych problemów. Nawet się żalili, że mają tyle roboty na głowie że ledwo te papiery przeglądają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 27.03.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 Nie wiem czemy oni piszą, że coś jest niezgodne z projektem.Z ciekawości przejrzałem mapki i jeśli było jakieś odstępstwo od projektu mam napisane : odcinek A-B-C uzgodniony z ZUD, odcinek C-D brak uzgodnienia z ZUD i tyle. Z odbiorem nie było najmniejszych problemów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 26.05.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Chyba bede sie tez z tym borykal.ale np znalazlem cos takiego : http://www.architekci.pl/prawopytania/index.php?id_dzialu=86&id_fragment=1302&od=0 Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BigPiotr 27.05.2010 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 (edytowane) niestety zostało wykonane odbiór z wodociągów jest - wg protokołu ok ale mapka powykonawcza mówi co innego... co teraz? stoimy przed zgłoszeniem zakończenia budowy - a tu zonk co nam grozi? jakie mogą być konsekwencje??? tylko proszę nie pytajcie co robił kierownik... bo już wystarczająco krwi mi napsuł.... Do PINB nie oddaje się projektu przyłącza wody (prądu też), tylko protokół odbioru przyłącza. Tak więc inspektor nadzoru nie ma jak stwierdzić czy "ruła" (kabel) idzie tak jak w projekcie. Na mapce powykonawczej też nie ma informacji o zgodności z projektem tylko o uzgodnieniu z ZUD'em i część na mojej działce do domu nie musi być uzgadniana w ZUD'zie i zapis "nie uzgadniany z ZUD'em" jest jak najbardziej OK' (jeśli tyczy się przebiegów na mojej działce). Wyjątek to instalacja gazu, ale ona idzie swoim pozwoleniem na budowę z kierownikiem, dziennikiem itd. i do odbioru domu jest niepotrzebna. Czyżby geodeta pisał Ci na mapce o zgodnościach z projektem? Pozdrowienia. Edytowane 27 Maja 2010 przez BigPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 27.05.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Geodete bede dopiero bral. I w sumie chcialbym aby narysowal te trasy tak jak sa w realu a nie w projekcie. Tylko co wtedy wlasnei dalej ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts