Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze wody niezgodnie z projektem HELP!!!

Recommended Posts

niestety zostało wykonane

odbiór z wodociągów jest - wg protokołu ok

ale mapka powykonawcza mówi co innego...

co teraz?

stoimy przed zgłoszeniem zakończenia budowy - a tu zonk

co nam grozi?

jakie mogą być konsekwencje???

tylko proszę nie pytajcie co robił kierownik... bo już wystarczająco krwi mi napsuł....

na projekcie złożonym do starosty ze zgłoszeniem nitka idzie prosto od domu do studzienki

wykonane zostało niezgodnie z tym zgłoszonym projektem - nastąpiło przesunięcie - wychodzi z domu wg projektu, przy końcu działki poszło skosem i dalej prosto

i tak też geodeta zinwentaryzował - na mapce zamiast prostej mam "błyskawicę'

i nikt tego nie zauważył

ludzie z ZKG byli przy podłaczaniu, protokół wystawili, że przyłącze zgodnie z projektem wykonane

na projekcie złożonym do starosty ze zgłoszeniem nitka idzie prosto od domu do studzienki

wykonane zostało niezgodnie z tym zgłoszonym projektem - nastąpiło przesunięcie - wychodzi z domu wg projektu, przy końcu działki poszło skosem i dalej prosto

i tak też geodeta zinwentaryzował - na mapce zamiast prostej mam "błyskawicę'

i nikt tego nie zauważył

ludzie z ZKG byli przy podłaczaniu, protokół wystawili, że przyłącze zgodnie z projektem wykonane

I co geodeta napisał na mapce? zgodne z projektem?

Jeżeli geodeta ma problem to można zmienić plan przebiegu wody w ZUDzie .

geodeta zgłosił inwentaryzację powykonawczą

dostarczył nam mapkę w kilku egzemplarzach

na każdej są 3 pieczątki ze starostwa

na jednej z tych pieczątek rzeczywiście jest tekst zgodne/niezgodne z planem

i tutaj nie jest nic zaznaczone

wygląda na to, że starostwo przyjęło inwentaryzację i nie sprawdziło czy zgodne czy niezgone

a teraz mam składać dokumenty do inspektora nadzoru i czarno na białym widać, że wykonanie jest niezgodne z planem

gubię się w tym

z dokumentacji wynika, że sprawa powinna zostać wychwycona do tej pory co najmniej w dwóch miejscach - a nie została

i ZGK i kataster przyjęli bez zastrzeżeń

Moim zdaniem przyłącze a zakończenie budowy to dwie odrębne sprawy, budowę przyłącza zgłosiłeś i mapkę powykonawczą dostarczyłeś - koniec.

Teraz zgłaszasz zakończenie budowy domu i dołączasz tylko protokół odbioru przyłącza i mapkę powykonawczą z naniesionym budynkiem.

No, stwierdzenie że nie będzie kłopotów bo ktoś tam nie miał uznałbym za zbyt daleko idące :) Nawet jeżeli jest wykonane niezgodnie ale w protokóle odbioru znajdzie się zapis że wykonano zgodnie z projektem i to samo będzie na inwentaryzacji to nie będzie kłopotów. Natomiast jeżeli w inwentaryzacji znajdzie się zapis, że wykonano niezgodnie to nie wróżę szybkiego odbioru. Inspektor sprawdzając papiery ma za zadanie w pierwszej kolejności sprawdzenie zgodności dokumentacji a nie wpływu różnic w wykonaniu na to czy można odebrać czy nie. Jak składałem papiery to przed PINB wypłakiwał się gość, że kanaliza wychodzi z budynku raptem pół metra w bok w stosunku do projektu i mu to zakwestionowano. Podpierał się jeszcze stwierdzeniem geodety, że to że on wbije pieczątkę "wykonano niezgodnie z projektem" nie będzie miało znaczenia ...

Natomiast jeżeli w inwentaryzacji znajdzie się zapis, że wykonano niezgodnie to nie wróżę szybkiego odbioru.

no widzisz, to jest własnie różnie ;-)

u nas w inwentaryzacji było "niezgodnie" i PINB nie robił żadnych problemów. Nawet się żalili, że mają tyle roboty na głowie że ledwo te papiery przeglądają ;-)

Gość M@riusz_Radom

Nie wiem czemy oni piszą, że coś jest niezgodne z projektem.

Z ciekawości przejrzałem mapki i jeśli było jakieś odstępstwo od projektu mam napisane : odcinek A-B-C uzgodniony z ZUD, odcinek C-D brak uzgodnienia z ZUD i tyle.

Z odbiorem nie było najmniejszych problemów ...

• 1 year później...
niestety zostało wykonane

odbiór z wodociągów jest - wg protokołu ok

ale mapka powykonawcza mówi co innego...

co teraz?

co nam grozi?

jakie mogą być konsekwencje???

tylko proszę nie pytajcie co robił kierownik... bo już wystarczająco krwi mi napsuł....

Do PINB nie oddaje się projektu przyłącza wody (prądu też), tylko protokół odbioru przyłącza. Tak więc inspektor nadzoru nie ma jak stwierdzić czy "ruła" (kabel) idzie tak jak w projekcie. Na mapce powykonawczej też nie ma informacji o zgodności z projektem tylko o uzgodnieniu z ZUD'em i część na mojej działce do domu nie musi być uzgadniana w ZUD'zie i zapis "nie uzgadniany z ZUD'em" jest jak najbardziej OK' (jeśli tyczy się przebiegów na mojej działce).

Wyjątek to instalacja gazu, ale ona idzie swoim pozwoleniem na budowę z kierownikiem, dziennikiem itd. i do odbioru domu jest niepotrzebna.

Czyżby geodeta pisał Ci na mapce o zgodnościach z projektem?

Pozdrowienia.

Edytowane przez BigPiotr