Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przyłącze wody niezgodnie z projektem HELP!!!

Recommended Posts

Geodete bede dopiero bral. I w sumie chcialbym aby narysowal te trasy tak jak sa w realu a nie w projekcie. Tylko co wtedy wlasnei dalej ?

Fantom

Tak zrobi. Patrz wyżej, dla odbioru domu nie powinno to mieć znaczenia - czyli nic.

U mnie geodeta i tak tym swoim ustrojstwem szukał wszystkich "ruł", a mam wszystkie możliwe dobra czyli jest tego dużo i cisną się naraz do domu :-D.

Edytowane przez BigPiotr

Nie wiem czemy oni piszą, że coś jest niezgodne z projektem.

Z ciekawości przejrzałem mapki i jeśli było jakieś odstępstwo od projektu mam napisane : odcinek A-B-C uzgodniony z ZUD, odcinek C-D brak uzgodnienia z ZUD i tyle.

Z odbiorem nie było najmniejszych problemów ...

To nie jest informacja o odstępstwie od projektu tylko o nie uzgadnianiu części przebiegającej po działce w ZUD'zie (bo to nie jest konieczne).

Czasem cusik próbuję załatwić w urzędach i mam taki zwyczaj, że nawet jak mam jakieś niekompletne dokumenty albo coś mam w papierach źle to i tak składam i się nie przejmuje. Urzędasy mają to tak naprawdę w d...ie wynika z mojego doświadczenia, bo czepianie się szczegółów nie leży w ich interesie, oni wolą pić kawę niż się czepiać, no chyba, że masz dom 3 razy większy niż w projekcie, to się muszą przyczepić. Do tego trzeba być miłym, suszyć zęby i szeroko się uśmiechać.

Ot moja rada, udawaj zielonego, jakby nigdy nic.

też miałam niezgodne z projektem

Nawet nie miałam czasu suę nad tym zastanowić

Oddałam dom do odbioru i zapomniała o sprawie. Nikt nic nie powiedział.

Po co tyle myśleć?

Czasem cusik próbuję załatwić w urzędach i mam taki zwyczaj, że nawet jak mam jakieś niekompletne dokumenty albo coś mam w papierach źle to i tak składam i się nie przejmuje. Urzędasy mają to tak naprawdę w d...ie wynika z mojego doświadczenia, bo czepianie się szczegółów nie leży w ich interesie, oni wolą pić kawę niż się czepiać, no chyba, że masz dom 3 razy większy niż w projekcie, to się muszą przyczepić. Do tego trzeba być miłym, suszyć zęby i szeroko się uśmiechać.

Ot moja rada, udawaj zielonego, jakby nigdy nic.

O, stosuje identyczna podejscie do zycia;)

U mnie niezgodnie z projektem bylo wykonane nie tylko przylacze, ale fragment SIECI. Wszystko przeszlo bez zadnych problemow. Podbnie z WLZ elektrycznym, ktory sie KOMPLETNIE nie pokrywal z tym naniesionym na planie zagospodarowania dzialki.

Nie zawsze urzednicy sa od tego, zeby sprawiac nam problemy;) Choc i tacy sie zdarzaja;)

pozdro,

mp

• 9 months później...
Skad wy bierzecie tych geodetow. Za taka robote to ja bym im grosza nie zaplacil. Niech napisza, ze zgodne z projektem, lub poinformuja wczesniej inwestora aby mozna cos bylo jeszcze z tym zrobic.

Fantom

Geodeta podpisuje się pod tą inwentaryzacją i bierze na siebie odpowiedzialność za przebieg zainwetaryzowanych przyłączy. Jeśli za kilka lat ktoś będzie grzebał koparą w ziemi i trafi na gozociąg, który powinien wg mapy być 2m dalej to kto za to beknie? A jak jeszcze będą straty materialne lub ktoś zginie to już wogóle przechlapane będzie miał geodeta.

Przed wykonaniem przyłączy geodeta powinien wytyczyć je zgodnie z ZUD a po ich położeniu zainwentaryzować. Dopuszcza się różnice położenia przyłącza z tym co uzgodniuono w ZUD - 30 cm.

To, że firma wykonująca przyłącza nie robi tego zgodnie z ZUD to nie wina geodety. Tak jak pisałem przed wykonaniem przyłączy albo firma wykonująca przyłącze albo inwestor powinien zlecić geodecie wytyczenie przebiegu przyłącza zgodnie z ZUD.

Geodeta nie może wymyślić pomiaru przyłączy tak żeby były zgodne z projektem zagospodarowania w pozwoleniu na budowę, mierzy to co jest w terenie, może ewentualnie nie zauważyć tarasu ;)

U mnie też mam inaczej poprowadzony prąd do budynku, jest już naniesiony na mapy. I jedni mówią że starostwo się czepia, inni mówią, że nie patrzą na to.

Wyjdzie w praniu.

To ja miałam dobrego geodetę. Poproszony o zrobienie inwentaryzacji powykonawczej, po zrobieniu pomiarów przyszedł do mnie i powiedział, ze WLZ elektryczne jest niezgodne z zatwierdzonym. Dał mi czas i powiedział co mam zrobic ( czyli uzgodnić nowy przebieg w ZUD). I dopiero po tym uzgodnieniu zrobił swoje papiery. I tak powinno być. Wtedy sytuacja jest czysta.

odświeżam temat....

Mam podobny problem(dotyczy gazu,prądu i kanalizacji saintarnej) , tyle że na inwentaryzacji jest napisane "jak byk" niezgodne z projektem!!! Czy kierownik może to wprowadzić do dziennika bud i dopisać jako zmianę nieistotną? Aż strach się bać i myśleć.....:)

też miałam tak napisane. papiery oddalam, dom odebrałam. Nikogo jakoś ten wpis nie interesował.

u mnie jest tak: zgłaszam zakończenie budowy domu wykonanej na podstawie pozwolenia na budowę. Przyłącza w ogóle nie są wymienione w decyzji pozwolenia na budowę, jedynie instalacje wewnętrzne. Budowa przyłącza w ogóle nie wymaga pozwolenia na budowę, więc ewentualne niezgodności z uzgodnionąwcześniej trasą to nie jest odstępstwo od pozwolenia na budowę, bo ono przyłączy nie dotyczy . No i nie ma problemu :) Pozdrówka!