Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość grend
Mam pytanie do uzytkowników tarasów drewnianych - jak to wygląda z biegiem lat pod kątem przestrzeni miedzy gruntem a deskami. Nie pojawia się problem "mieszkańców" i nie trzeba sie uczyc entomologi ?

Witam, zamierzam zbudować taras (wymiary 2m x 6m) na podstawach składających się z bloczków fundamentowych, a na nie dać co ok. 50 cm legary i na to deski, bez dźwigarów itd. Coś takiego:

http://www.blog.awx2.pl/wp-content/uploads/2014/05/unnamed-1.jpg

Czy to dobry pomysł? Bo czytam na forum o bardziej skomplikowanych konstrukcjach....

Czołem koledzy.

U mnie taras będzie zadaszony, osadzony nad ziemią na słupach betonowych (planuję fi160mm)

Robiłem kilka wersji projektu a właściwe gęstości słupów betonowych.

Ostatecznie wybrałem wersję 3 lub 4

Chciałbym prosić o pomoc w doborze przekroi legarów i kontrlegarów..

Liczę, że jakiś człek z doświadczeniem zaopiniuje mi projekty konstrukcji i podpowie wymiary legarów.

Jeśli ma to sens, to wolałbym, dać mniej podpór a grubsze drewno.

Taras i opis 3.jpg Taras i opis 4.jpg

Edytowane przez wingerman

Myślałem o legarach około 4,5 cm na 7,5 cm...

Podpowiedzcie mi jeszcze ile muszę kupić kruszywa pod taki taras?

Ja mam legary 14x7 i kontrlegary 10x5 a kruszywa nie mam bo mam zabudowany dół tarasu

Edit

nie spojrzałem na zdjęcie ale ja bym zrobił legary 10x5 a kruszywa bym nie sypał tylko połóż agrowloknine

Edytowane przez zieli

Ja mam legary 14x7 i kontrlegary 10x5 a kruszywa nie mam bo mam zabudowany dół tarasu

Edit

nie spojrzałem na zdjęcie ale ja bym zrobił legary 10x5 a kruszywa bym nie sypał tylko połóż agrowloknine

Czyli radzicie po prostu dać grubsze legary.... To mam pytanie, z takiego samego materiału czy można dać "słabsze gatunkowo" drewno? Bo będzie problem ze sprowadzeniem grubszych legarów z modrzewia syberyjskiego....

Edytowane przez Barsa

ja bym dał inne drewno, faktycznie załtwienie takiego drewna o którym mówisz ceno też nie będzie się kalkulował

Pytam bo czytałem w kilku miejscach, że legary też powinny być z takiego samego drewna... w sumie to pomyślałem, że to dlatego, żeby żywotność obu tematów była podobna, bo nie widzi mi się zabawa np. za 5 lat z legarami, gdy deski jeszcze będą ok...

No zobaczymy jak z tą dostępnością.... raczej są ale w tych wymiarach w jakich wcześniej podałem.

Dalibyście gumowe podkładki między bloczkami a legarami? Jeden stolarz mi mówił, że to dobry pomysł.... inni, że nie, bo "drzewo nie będzie oddychało" od dołu...

Witam,

Planuje zabrać się za zrobienie tarasu. Teren jest dobrze zagęszczony, deptany przez ponad 20 lat.

Wymiar 6m x 3m. Zastanawiałem się nad kotwami wbijanymi w ziemie (zamiast betonowych bloków), na to legary/dźwigary:

http://www.leroymerlin.pl/architektura-ogrodowa/ploty-pergole-kratki-donice-ogrodowe/kotwy-okucia-daszki/kotwa-regulowana-wbijana-s-and-garden,p254079,l313.html

Czy takie rozwiązanie ma sens? Jak gęsto powinny montowane legary/kontrlegary i jaki rozmiar powinny mieć (z tym mam największą zagwozdkę)?

Większych imprez na tarasie nie będzie, raczej chillout - stół, krzesła, leżaki, taras zadaszony.

Pozdrawiam

Edytowane przez kapraI

• 1 month później...

Kojarzy ktoś czy w tym wątku pojawiły się jakieś wzory na obliczanie odrstępów/przekrojów konstrukcji?

Bo nigdzie nie mogę znaleść.

O czymś takim myślałem: taras 3m x 7m

http://drozd.ddns.net/~bajcik/pub/budowa/16w23.taras/DSC_0001.JPG

Belki górne - 4.5x7cm (takie sprzedają) co pół metra

Belki dolne - jakie grube i jak gęsto?

pozdrówka